Verzorging
In dit deel gaan we de zorg van de papegaai toelichten. We proberen zoveel mogelijk zaken de revue te laten passeren. Maar de zorg voor de papegaai bestaat eigenlijk uit het creëren van een omgeving die zo veel mogelijk lijkt op zijn "wilde" omgeving. En op zo'n manier dat de vogel zijn natuurlijke gedrag kan uiten. Helaas betekent dit soms ook schreeuwen. Een Ara of Kaketoe schreeuwt in het wild heel vaak. Bijvoorbeeld tijdens het vliegen, foerageren en het bij elkaar zijn in een groep. Schreeuwen is hier dus natuurlijk gedrag. Nu hoef je natuurlijk niet de gehele dag met een schreeuwende vogel te zitten, maar geef de vogel in ieder geval de mogelijkheid om, op een vast tijdstip, flink te schreeuwen en lekker los te gaan. Zo blijf je grip houden op de situatie en de vogel kan zijn natuurlijke gedrag uiten. Dit is maar één punt uit velen. We kunnen ze ook niet allemaal afgaan anders zouden we een boekenverzameling van zo'n 100 boeken kunnen samenstellen.
Zorg is ook vaak soort afhankelijk. Een papegaai uit Afrika heeft weer andere zorg nodig dan een papegaai uit Zuid-Amerika. Ook persoonlijk kan het vaak nog verschillen. Elke papegaai is een individu. Net als bij mensen, wij hebben ook niet allemaal dezelfde behoeften. De één is gek op drop, de ander vind toffees weer het einde. Dit geldt net zo bij de papegaai. De ene Grijze Roodstaart is helemaal gek van walnoten, terwijl zijn buurman weer gek is op hazelnoten en raakt de walnoten niet eens aan.
Hoe weet je welke zorg je moet geven?
Dat is misschien wel de moeilijkste vraag die er is. De zorg is afhankelijk van gigantisch veel factoren. Enkele hebben we er al genoemd, maar ik zet er even een paar op een rijtje.
Zorg is o.a. afhankelijk van:
- - het individu;
- - herkomst van de soort (Afrika, Zuid-Amerika, Australië);
- - de soort papegaai (Grijze Roodstaart, Kaketoe, Ara, Bont Boertje, Amazone);
- - geslacht;
- - leeftijd;
- - persoonlijke voorkeur;
- - gezondheid van de papegaai;
- - bestaande omgeving van de papegaai;
- - enz.
Wat je als eigenaar van een papegaai kunt doen om goede zorg te geven is o.a. lezen, leren, zoeken, observeren van de vogel, uitproberen, nog meer observeren, consequent zijn, nog meer observeren, luisteren naar kenners,enz.
Het kennen van de persoonlijkheid en eventuele eigenaardigheden van je vogel leer je alleen door de vogel zoveel mogelijk te observeren. Wat doet hij? Wanneer doet hij dat? Welk doel wil hij bereiken? Alleen zo kun je er goed achterkomen waar en uit wat zijn persoonlijke zorg behoort te bestaan.
Verder kun je je alleen maar verdiepen in de soort en de herkomst hiervan. Hoe leeft hij in het wild? Hoe krijgt hij daar zijn voedsel? Wat eet hij in het wild? Hoe kan ik hem motiveren actief te zijn? Welke activiteiten heeft de vogel in het wild? Dit is allemaal heel veel "huiswerk" maar goede zorg resulteert wel in een actieve en gezonde vogel en een harmonieuze relatie tussen mens en papegaai.