Douchen en Badderen
De papegaaien die wij als huisdier houden hebben nog steeds dezelfde genetische eigenschappen als hun neven en nichten in het wild. Omdat de mens deze vogels vaak uit vochtige gebieden heeft gehaald (zoals het regenwoud), moeten we er voor zorgen dat hun nakomelingen, onze huiskamerpapegaaien, voldoende vocht krijgen. Hiermee bedoelen we niet alleen een waterbak met dagelijks vers water, maar hierbij hoort ook een regelmatige douche of de mogelijkheid om zelf te badderen.
In heel veel huizen is de vochtigheid te laag, hierdoor kan de huid, de veren en de longen van een papegaai flink uitdrogen. Daarom is een regelmatige douche of een lekker bad heel belangrijk. Een bijkomend voordeel is dat er ook veel stof wordt weggespoeld met het badwater. Stof dat normaal op je meubels terecht komt.
Dagelijks douchen is het best. Dit is echter niet voor iedereen haalbaar. Zorg er in ieder geval voor dat je vogel(s) om de dag een bad krijgen. Het bad- of douchewater dient lauw tot warm te zijn. Nooit koud, ook niet in de zomer bij een hete dag. Probeer te voorkomen dat de vogel net voor het slapen gaan, gaat badderen. Het duurt even voordat de veren droog zijn en met natte veren is hij bevattelijker voor ziekten.
In de handel zijn er diverse middelen te koop om papegaaien te douchen. Hierin zitten dan stoffen die de veren en/of de huid verzorgen. Deze spullen zijn niet perse nodig, maar als jij je geld daaraan wilt uitgeven ga dan gerust je gang. Zorg er echter wel voor dat je alleen de juiste middelen gebruikt, geschikt voor levende papegaaien. Lees daarom altijd eerst de bijsluiter.
Ook zijn er middelen die je bij het badwater kunt voegen. Eucalyptus en Aloë vera zijn hier voorbeelden van. Ook hiervoor geldt dat je alleen de hiervoor geschikte middelen dient te gebruiken. Neem alsjeblieft geen risico.
Iedere papegaai is een individu en heeft ook zo zijn eigen voorkeur als het gaat over badderen en douchen. De één vindt een douche heerlijk de ander baddert liever. Ook de temperatuur van het water kan per individu verschillen. Dit is gewoon een kwestie van proberen en goed naar de vogel kijken. Sommige papegaaien hebben echt een hekel aan douchen. Dit kan veel oorzaken hebben. Zo kan een papegaai een nare ervaring hebben gehad, hij is het niet gewend, hij is er nooit mee opgevoed of hij vindt het gewoon niet prettig. Maar ja, leuk of niet nat moet hij toch echt worden, een paar keer per week. Je kunt eventueel het één en ander proberen om hem meer te laten genieten van zijn bad, zoals:
- Probeer een andere manier. Badschotel, aanrecht onder kraan, grote waterbak, douche, plantenspuit, vernevelaar, enzovoorts;
- Varieer met de temperatuur van het water;
- Probeer een toevoegsel, zoals Aloë vera of Eucalyptus. Of laat dat juist weg als je het al gebruikt;
- Varieer het tijdstip. Douche je nu in de ochtend, probeer het dat in de middag eens;
- Verander van locatie. Laat je hem nu badderen in de keuken, probeer het eens in de badkamer;
- Probeer, indien dit mogelijk is, hem samen met soortgenoten te badderen of in ieder geval in hun aanwezigheid;
- Varieer met het licht. Meestal hebben ze de voorkeur voor een goed verlichte ruimte;
- Probeer een ander persoon de papegaai te laten douchen;
- Varieer met praten tegen de vogel, wel of juist niet;
- Enzovoorts.
Als je een jonge papegaai in huis haalt, leer hem dan zo jong mogelijk te douchen, maar hij moet wel eerst helemaal in de veren zijn. Vaak vinden papegaaien die het badderen hebben geleerd in hun opvoeding, douchen of badderen juist een feest. Papegaaien die dit niet gewend zijn en pas op latere leeftijd bekend worden gemaakt met douchen en badderen, zullen soms flink tegensputteren en ontzettend tekeer gaan. Dit hoeft niet altijd zo te zijn, andersom hebben we ook meegemaakt. Een papegaai die in zijn 30 jaar nog nooit een douche had gezien werd zeer prettig verrast. Hij wilde zowat niet meer onder de douche uit en maakt er telkens weer een heel feest van tijdens het douchen.
Als een vogel door en door nat is zal hij zijn vermogen om te vliegen tijdelijk verliezen. Hierdoor kunnen sommige vogels na het douchen soms onrustig of zelfs angstig worden. Zorg dus altijd tijdens en na het douchen voor een rustige en veilige omgeving.
Als het een flink warme of zelfs hete dag is in Nederland, geef dan je vogel dan zo vaak mogelijk de mogelijkheid om te badderen. Maar een heerlijke douche of een spraybeurt met een vernevelaar zullen ze ook fantastisch vinden. In sommige gevallen is het misschien zelfs noodzakelijk om hem even nat te maken, zeker als hij zit te hijgen van de hitte. Maar gebruik nooit koud water.
Als je jou vogel dagelijks douchet maak hem dan niet meer dan 3x per week door en door nat. Als je hem namelijk bij iedere wasbeurt heel nat maakt kan hij zijn beschermende laag van de veren helemaal kwijt raken. Deze laag zorgt er onder meer voor dat water goed wegloopt maar zorgt ook voor de verzorging van de veren en de huid. Dus probeer hem niet iedere dag door en door nat te maken, soms is een korte douche of badbeurt al voldoende.
Laat douchen en badderen een feest zijn. Het is goed voor lijf en leden, maar vergeet ook dat koppie niet. We hebben de meest droevige vogel helemaal zien opknappen en vrolijk worden na een douchebeurt. Bij sommige liep het bruin van de rokerige kamer van de veren af.
Maar we hebben er ook een papegaai die begint te plukken zodra hij gedoucht wordt. Deze douchen wij niet, maar hij wordt wel dagelijks in de mogelijkheid gesteld om zelf te badderen in een overvolle drinkbak op zijn speelboom. Hiervan maakt hij gelukkig ook dankbaar gebruik.
Soms moet je improviseren om een papegaai nat te laten worden. Maar ze hebben het allemaal nodig, heel hard nodig! De één vind het heerlijk de andere vervloekt het. Maar zorg er alsjeblieft echt voor dat ze het allemaal krijgen.
Blijf je het moeilijk vinden om jou sputterende papegaai te douchen, roep dan gerust onze hulp in. Wij willen jou en je papegaai graag helpen.