Voeding
Papegaaien in het wild eten een hele grote variƫteit aan eten. De grote van de papegaai en de grote en de vorm van de snavel bepaalt meestal de grote van dat eten. Een parkiet zal eerder een graszaadje pakken en een Grijze Roodstaart kan zich heerlijk te goed doen aan een palmnoot.
Ook het leefgebied en het land van herkomst bepalen wat voor soort eten een papegaai tot zich neemt. Papegaaien in het wild kunnen wel 20 tot 50 verschillende zaden, noten, fruit, bloemen, nectar en bessen eten. Dit is ook afhankelijk van wat er in een bepaald jaargetijde te verkrijgen is. In het regenwoud staan de planten en bomen meestal op verschillende tijdstippen in bloei. Hierdoor vergroten zij de mogelijkheid van voortplanting en verspreiding.
Tijdens het foerageren eten veel papegaaien ook nog reptielen en insecten en hun larven. Sommige kromsnavels eten deze insecten niet doelbewust maar er zijn soorten die ook echt hiernaar op jacht gaan. Hierdoor krijgen ze extra natuurlijke eiwitten binnen wat een welkome aanvulling is op hun dagelijkse maaltijd.
Verschillende soorten hebben ook verschillende wensen en eisen in de samenstelling van het voedsel. De Lori's bijvoorbeeld hebben heel veel fructose in hun voeding nodig terwijl de Grijze Roodstaart graag een (plantaardig) vette en kalkhoudende maaltijd wil. Maar wat ze allemaal nodig hebben is vitamine A. Deze vitamine komt in veel voedingsmiddelen in het wild voor.
De huiskamerpapegaaien en andere in gevangenschap levende dieren hebben een dieet nodig dat voldoet aan hun wensen en eisen. En op welke manier zij deze voeding krijgen, in een pellet of in een zaden-, fruit-, groente- en/of notenmix is in principe niet belangrijk. Als de voeding maar vers, gezond en compleet uitgebalanceerd is, en geen schadelijke stoffen bevat zoals bestrijdingsmiddelen, conserveringsmiddelen, schimmels, bacteriƫn, enz.
Aanbieden van voedsel
Papegaaien brengen een groot gedeelte van de dag door met foerageren of wel het zoeken naar eten. In gevangenschap is dit niet nodig. Hierdoor hebben ze eigenlijk te veel tijd over. Om te voorkomen dat de vogels zich gaan vervelen en om ze te actief te maken en te prikkelen kun je er voor kiezen het voedsel, in kleinere porties, op verschillende manieren aan te bieden.
Verstop voedsel in verschillende hoeken, gaten en kieren in het verblijf. Plaats bijvoorbeeld kleine voerbakjes over het gehele verblijf en verdeel hierin het voedsel. Maak gebruik van foerageerspeelgoed of maak zelf iets leuks. Zet je papegaai aan het werk. Doe dit altijd wel geleidelijk en introduceer alles en train zelfs je papegaai in het gebruik van deze middelen.
Een voorbeeld van prikkelen door foerageren is het aanbieden van pellets in een grote schaal met daarin (voldoende)grote knikkers. Dan moet de vogel de knikkers telkens verplaatsen om bij het eten te kunnen. Introduceer dit geleidelijk en laat de papegaai goed wennen en hij zal er zeker plezier aan beleven.
Verkeerde voeding
Een groot gedeelte van de huiskamerpapegaaien krijgen, helaas nog steeds, alleen zaadmixen als hoofdvoedsel. Hierdoor krijgen ze vaak een chronisch tekort aan bepaalde voedingsmiddelen. Met name een tekort aan vitamine A en D en een tekort aan calcium zorgen, soms pas op latere leeftijd, voor grote gezondheidsproblemen en zelfs overlijden.
We zijn al papegaaien tegengekomen die door slechte voeding vergroeiingen hadden in hun broze botten en hierdoor een te kort en gebrekkig leven hadden. Verenproblemen, huidproblemen, snavelproblemen, zwaarlijvigheid, epilepsie, diarree, longproblemen, en een slechte algemene gezondheid en conditie. Het is pure dierenmishandeling om papegaaien goede voeding te weigeren.
Veel eigenaren laten hun papegaai mee-eten met het menseneten. Omdat het leuk of lief is. Sommige levensmiddelen kunnen, zij het heel beperkt, ook aan een papegaai worden gegeven. Ook wij geven onze papegaaien, heel soms, een patatje zonder zout, of een klein stukje koekje. Vinden ze heerlijk!
Maar geef geen levensmiddelen zoals zuivelproducten, zoetwaren (bijv. snoep), zoutwaren (bijv. chips), zuurwaren (augurken bijv.), alcoholhoudende dranken (puur gif!), koolzuurhoudende dranken en levensmiddelen met een teveel aan zout, suiker en vetten. Soms is een klein stukje heel af en toe geen probleem. Maar ga er wijs mee om, je speelt letterlijk met het leven van je papegaaienvriend.
Variatie
Papegaaien hebben afwisseling nodig in hun dieet. Het eten van de meeste grotere papegaaien hoort te bestaan uit ongeveer 25% zaden en noten, 25% eivoer en 50% vers fruit en groente. Daarnaast heeft een papegaai ook de behoefte aan dierlijke eiwitten en andere goede voedingsmiddelen.
Bij een papegaai die als hoofdvoeding pellets krijgt mag de totale dagvoeding, tot maximaal 25%, bestaan uit voeding zoals zaden, noten, groente, fruit, enz. Hier noemen we diverse voedingsmiddelen die als variatie kunnen worden aangeboden aan de papegaai.
Variatie in het eten zorgt ervoor dat eten ook een leuke bezigheid blijft voor de vogel. Tevens is het goed voor de gezondheid om af en toe afwisseling van voeding te hebben. Je zou zelf toch ook niet iedere dag aardappelen willen eten.