Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/ppwznl/domains/ppwz.nl/public_html/website/templates/ppwztemplatedefvers2018/functions.php on line 194
Pellets
Pellets als hoofdvoeding
Omdat veel mensen thuis waarschijnlijk veel moeite zullen hebben om de voeding zo samen te stellen dat deze compleet en uitgebalanceerd is, kunnen zij de papegaai beter een complete pelletvoeding geven zoals Harrison’s High Potency Coarse of Beaphar’s Care + (voormalig Ecobird).
Deze pellets dienen voor de variëteit natuurlijk nog aangevuld worden met verse groente en fruit en andere goede lekkernijen zoals in dit hoofdstuk vermeld. Deze aanvulling mag tot 25% zijn van de dagvoeding. Verder zijn deze pellets bijna 100% biologisch, waardoor er geen conserveringsmiddelen inzitten. Er zijn natuurlijk ook goede niet biologische pellets verkrijgbaar, zoals Scenic Birdfood.
Pellets zijn het meest geadviseerde hoofdvoedsel voor de huiskamerpapegaai maar ook voor de dierentuinpapegaai en veel kweekpapegaaien. Dit is een hoofdvoedsel wat compleet en uitgebalanceerd is, je weet zeker dat de vogel alles binnen krijgt wat deze nodig heeft en in de juiste verhoudingen en hoeveelheden.
In de handel worden nog steeds vele verschillende zadenmixen aangeboden. De één beter dan de ander. Deze zijn niet perse slecht maar om een goede en complete combinatie aan de papegaai aan te bieden moet je over nogal wat kennis, tijd en geld te beschikken. Dan is een pellet al snel beter, completer en natuurlijk ook makkelijker. Een papegaai eet meestal selectief, en eet alleen wat hij lekker vindt. Bij pellets kan dit niet omdat ze allemaal dezelfde samenstelling hebben. Pellets zijn verkrijgbaar in verschillende samenstellingen en formaten brokjes voor kleine en grote kromsnavels van alle soorten. De keus is aan jou! De onze is in ieder geval pellets als hoofdvoeding.
Als je overstapt van zaadmix naar pellets moet dit wel geleidelijk gaan. Dit geldt tevens voor elke grote wijziging van het voedsel. Kleinere kromsnavels zijn iets moeilijker over te zetten dan de grotere soorten. Als een vogel eenmaal pellets eet zal hij meer gaan drinken, dit is heel normaal.
Omzetschema naar volledig voer
dag 1 50% bestaand voedsel vermengd met 50% pellets en water
dag 2 alleen pellets, fruit en water
dag 3 alleen pellets en water
dag 4 alleen pellets en water
Tijdens dag 3 bijten de meeste vogels de pellets al stuk en gaan ze er deeltjes van opeten. Op dag 4 wordt geconstateerd dat de pellets prima worden opgenomen. Bij circa 7% tot 8% van de grote papegaaien duurt het omzetten iets langer maar slechts 1% van de vogels heeft het tot nu toe echt pertinent geweigerd. Een score van 99% is dus bijna perfect.
Bovenstaand schema geldt voor de grote kromsnavels. Voor kleinere soorten vogels zoals kleine parkietsoorten wordt een omzettingstraject gehanteerd dat langer duurt. Men begint dan op de eerste dag met 20% pellets door het normale voer gemengd. Iedere dag daarna neemt het aandeel pellets met 10% toe en het overige voer neemt met 10% af. Dit is nodig aangezien de kleinere vogelsoorten minder weerstand hebben en dus langer de tijd moeten hebben om aan de korrels te wennen. Als de vogels de pellets goed accepteren, dan mag er ook weer fruit en groente bijgegeven worden. Daarnaast kan er per voersoort een ander omzetschema aangeboden worden.