Foute voeding
Alcohol
Deze zou logisch moeten zijn. Net zoals bij mensen wordt het zicht van vogels slechter en hebben zij verder meestal dezelfde verschijnselen, zoals depressie, ademhalingsproblemen, en alcoholvergiftiging. Let wel, een papegaai is kleiner dan een persoon en krijgt dan natuurlijk al snel een te grote dosering binnen. Alcohol moet dan ook helemaal worden vermeden, ook als grapje!
Uien
Elke vorm van ui of ander bolvormig kruid (inclusief knoflook, bieslook en sjalotten) kunnen het scheuren van rode bloedcellen bij vogels veroorzaken (haemolic anaemia).
Aloë vera
Sommige vormen kunnen maag- en darm problemen veroorzaken en soms zelfs nephrititis (ontsteking van de nieren).
Fruitpitten en zaden
Ga er van uit dat de meeste fruitzaden en pitten, zoals die van de appel, perzik of pruim, gevaarlijk zijn voor vogels. Sommige van deze pitten en zaden bevatten cyanogenische glycosiden. In het verteringskanaal van zoogdieren en vogels wordt dit omgezet naar het giftige cyanide. Sommige fruitzaden, zoals die van de papaja (rijpe) en granaatappels zijn veilig.
Avocado
Onderzoek heeft uitgewezen dat het geven van avocado gevaarlijk is voor valkparkieten, daarom gaat men er van uit dat het ook gevaarlijk is voor andere soorten. Dit blijkt ook uit de vele ervaringen van vogelhouders. De bast, bladeren en vruchten van deze plant bevatten de stof persin. Dit is een giftige stof die hartproblemen en eventueel hartfalen kan veroorzaken bij vogels.
Chocolade
Zoals al eerder vermeld, bevat chocolade methylxanthine cafeïne en theobromine. Beiden kunnen bij huisdieren de dood betekenen. Bij vogels veroorzaakt het overgeven, diaree, toevallen en eventueel overlijden.
Koffiebonen
De cafeïne in koffie kan de hartslag aanzienlijk verhogen en uit onderzoek blijkt dat het de eiproductie bij kippen kan beïnvloeden.
Kruidengeneesmiddelen en specerijen
Kruiden en specerijen zoals smeerwortel, gember, nootmuskaat, ginkgo en zelfs basilicum kunnen bij mensen huidirritaties en problemen, tot leverfalen toe, veroorzaken. Omdat er eigenlijk geen onderzoek is gedaan naar het effect op vogels kun je deze kruiden en specerijen het beste gewoon helemaal vermijden. Het helpt om in je achterhoofd te houden, dat elke plant een farmacologische stof produceert, welke positieve of negatieve reacties kunnen veroorzaken. Sommige kruiden worden echter wel, in beperkte mate, aan vogels gevoerd. Ben hier altijd voorzichtig mee, wat voor de één goed is kan weer kwaad bij de ander. Van gember is bekend dat het een kalmerende eigenschap heeft bij kromsnavels. Geef het echter maar beperkt en niet te vaak. Knoflook kan in grotere hoeveelheden giftig zijn voor kromsnavels. Een heel kleine hoeveelheid kan soms wenselijk zijn en zelfs geneeskrachtig, maar geef het alleen in overleg met een deskundige.
Grapefruit en sterfruit
Er is geen bewijs dat het fruit gevaarlijk is, maar bij beiden is gebleken dat het verhoogd bloedplasma bij medicatie van mensen veroorzaakt, wat weer kan leiden tot overdosering. Met deze feiten in gedachte, kunnen vogels die medicijnen gebruiken het beste deze voedingsmiddelen vermijden.
Kookoliën
Het gevaar hierin ligt bij het bakken van eten in het bijzijn van vogels. Zonder voldoende ventilatie kan het zelfs de dood van de vogel veroorzaken, door het inademen van de gevaarlijke gassen. Ook dienen vogels geen olie binnen te krijgen omdat ze te vet zijn.
Tomaten, spinazie en andere voedingsmiddelen die oxaalzuur bevatten
Deze stof kan calciumionen aantrekken. Dit veroorzaakt een verlaging van het bloedcalcium. Dit kan sommige ziekten verergeren zoals jicht en nierproblemen.
Rauwe pinda’s
Aflatocinen (veroorzaakt door de Aspergillus flavus schimmel) worden soms gevonden in rauwe, slecht opgeslagen pinda’s. Zij kunnen bij papegaaien veel schade veroorzaken. Deze gifstoffen zijn hepatoxisch (gevaarlijk voor de lever) en carcinogenisch (kanker veroorzakers). Aflatoxiden worden vooral voorkomen door het roosteren van de pinda’s en door deze op de juiste wijze op te slaan. Het selecteren van schone, geroosterde en gewone pinda’s helpt.
Paddestoelen (ook champignons)
Deze schimmels kunnen bij vogels maag- en darmklachten veroorzaken. De kappen en stammen van sommige soorten kunnen leverfalen veroorzaken en zelfs dodelijk zijn.
Net zoals bij mensen kan een te grote dosis aan vitaminen (hypervitaminosis) en mineralen in het voedsel nadelige effecten veroorzaken. Deze effecten kunnen variëren van nierschade tot jicht en neurologische defecten. Overleg het met de vogeldierenarts wat het juiste voedsel is en hoeveel.