Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/ppwznl/domains/ppwz.nl/public_html/website/templates/ppwztemplatedefvers2018/functions.php on line 194
Wat betekent het houden van een vogel
Lichamelijke eisen, dieet en lichaamsbeweging zijn voor alle soorten papegaaien in gevangenschap worden gehouden weer anders. Er zijn soms wel vergelijkbare zaken binnen de papegaaienfamilies, maar altijd weer is elke papegaai een individu, net als jij en ik! Wat de ene grijze roodstaart lust, zal de andere laten liggen. Zonder een fatsoenlijk dieet kan een papegaai al snel ziek worden en sommige voedingstoffen gaan missen.
Daarnaast zijn papegaaien zeer intelligente en actieve dieren. In het wild zijn hun dagen gevuld met het vliegen van en naar foerageergebieden om te eten. Tijdens het broedseizoen zijn ze bezig met pronken, flirten, paren en broeden. Een papegaai in gevangenschap zal ook de behoefte hebben dit te doen, maar dat is niet mogelijk. Daarom is het aan ons om door verrijking van zijn omgeving en speelgoed, hem die afleiding te geven waarbij hij zijn energie kwijt kan. We kunnen dit doen door de papegaai speelgoed te geven dat veilig en complex is. Hier kan hij mee aan de slag daar het te slopen of erop te klauteren, of wat dan ook. Neem de vogel ook eens lekker mee naar buiten. Een tochtje op de fiets, wandelwagen, rugzak of gewoon op de hand is een geweldige afleiding voor hem. Ook lekker genieten op een klimboom in de achtertuin is een geweldige verrijking van zijn dag.
Papegaaien zijn voor het grootste gedeelte zeer sociale metgezellen. Regelmatige omgang met jou en andere personen is heel belangrijk voor het welzijn van een papegaai. Maar ook hier geldt, verschillende soorten hebben verschillende behoeften. Het is belangrijk voor jou en je papegaai te weten wat deze behoeften zijn. Dus zoek dit uit. Observeer en leer!
Nu en over 20 jaar
Veel mensen leven in het nu en in het verleden, maar moeten we niet ook denken aan de toekomst. Dit hoor je steeds vaker en geldt ook voor onze papegaaien. Denk eens goed na hoe je met je papegaai om gaat. Als je de papegaai nu veel aandacht geeft door hem constant bij je te hebben, dan wil hij dit over 20 jaar ook.
We weten inmiddels allemaal dat de papegaaien een goed stel hersens hebben. En weet je, ze gebruiken ze nog ook. Ze weten precies wat je doet, wanneer je het doet en waarom je iets doet. Dus denk altijd goed na, bij elke handeling die je met je papegaai doet.
Een goed voorbeeld is een stel grijsjes die heel goed en liefdevol waren verzorgd door hun eigenaar. De eigenaar nam de vogels zo veel mogelijk bij zich en betrok ze ook bij zijn dagelijkse werkzaamheden. Uiteindelijk gingen de vogels uitmaken wanneer ze bij hun eigenaar zaten. Met als resultaat ontzettend bedelende en piepende, soms zelfs schreeuwende vogels die niet zelfstandig waren. En dit al binnen een paar jaar. Dit was ongewenst gedrag waar de eigenaar vanaf wilde.
Als die aandacht nou in één keer minder zou worden, doordat je bijvoorbeeld een andere baan krijgt. Kunnen dat piepen en bedelen al snel omslaan naar plukken, schreeuwen en bijten. En dan zijn jij en je vogels echt in de problemen.
Een ander voorbeeld is een verwende papegaai genaamd Joey. Telkens als de eigenaar at kreeg de papegaai iets van dat eten om lekker en gezellig mee te eten. Behalve dat mensen-eten vaak heel slecht voor de papegaai is, levert dit ook een verwende vogel op. Net alsof je een kind altijd snoep geeft als het daarom vraagt. Toen de vogel bij ons kwam, vroeg hij heel dwingend om eten elke keer als wij iets aten. Dit deed hij door naar voren en laag op de stok te gaan zitten en slaan met de vleugels. Tot aan het slaan met zijn speelgoed en zelfs schreeuwen. Dit gedrag liet hij ook zien aan de eigenaar maar die gaf daar aan toe.
Je kunt begrijpen dat dit zeer ongewenst gedrag is. Dus denk na over wat je nu doet, want over een tijdje kun je er flink van langs krijgen. En af en toe een keer mensen-eten geven is geen probleem. Kijk echter wel goed wat je geeft en wanneer! Een heerlijk boontje zonder zout en boter lekker laten afkoelen en pas geven als alle tekenen van de maaltijd weg zijn. Dus als de afwas gedaan is. Geen probleem. De papegaai is een meester in de manipulatie. Hij weet precies hoe hij zijn doel moet bereiken.
Zijn instinct zegt hem dit ook te doen. In de natuur is eten overleven! Mensen met kleine kinderen die weten al hoe een klein kind kan manipuleren. Als mama nee zegt dan vraagt het kind het aan papa om toch de zin te krijgen. En waarom? Omdat dit vorige keren ook werkte! Een papegaai is zeker niet anders en soms zelfs slimmer om te manipuleren om zijn doel te bereiken. Zorg ervoor dat je een goede maar juiste band hebt met je vogel. Aandacht is niet alleen de vogel bij je hebben. Maar zorg ook dat je de vogel actief bij je hebt. Speel ermee. Vertroetel hem. Knuffel hem. Maar alles wel heel gedoseerd! Laat niet de papegaai het moment kiezen maar jij. Geeft een papegaai aan dat hij bij jou wilt zitten, door bijvoorbeeld laag naar voren te hangen en met de vleugels te klappen. Of zelfs door schreeuwen. Negeer hem dan, kijk hem niet eens aan! Is hij weer een tijdje rustig, beloon hem dan. Neem hem dan pas bij je. Beloon alleen rustig en ongedwongen gedrag. Jij maakt uit wat en wanneer iets gebeurt.
Kijk ook uit wanneer je iets doet. Als je telkens om 10.00 uur je gevederde vriend iets lekkers geeft, reken er dan maar op dat hij dit na een tijdje als normaal gaat beschouwen. Als je het dan weg laat of op een ander tijdstip gaat doen, dan gaat de papegaai zeer zeker protesteren. En val je weer in de val van het ongewenste gedrag. Dus let goed op, jawel alweer! Als je een papegaai iets geeft of een activiteit met hem doet, doe dit dan gevarieerd over de dag. Aandacht geven is niet speciaal iets lekkers geven, of hem bij je nemen of met hem gaan wandelen. Nee, aandacht is ook als je langs de vogel loopt en hem gedag zegt, als de papegaai lekker aan het babbelen en fluiten is, lekker meedoen vanuit je luie stoel of vanachter de stofzuiger.
Gewoon praten tegen je vogel of samen TV kijken, als de papegaai op zijn speelboom zit, valt al onder aandacht. Soms is aandacht voor een vogel, al puur in de ruimte aanwezig zijn. Het te vaak en te lang bij je nemen van een papegaai leidt helaas te vaak tot ongewenst gedrag. Verdeel de aandacht over de dag en telkens maar korte momenten. Neem hem niet een uur bij je maar gewoon 10 minuten. De papegaai went hier snel aan en kan ook gewoon doorgaan met zijn eigen leventje. Hij kan lekker spelen, slopen, dutten, poetsen, enz., net wat hij wil. Laat hem niet alleen op jou steunen, laat hem ook zelfstandig zijn. Het is ons ook opgevallen dat papegaaien die te veel van de verkeerde aandacht hebben gekregen, soms niet meer weten wat zelfstandig spelen is. Ze raken hun speelgoed gewoon niet aan. Ze wachten alleen tot de mens weer met hem gaat spelen. Dit kun je afleren en spelen weer aanleren door de aandacht te wijzigen en soms de papegaai te negeren.
Zorg ook dat je de aandacht verdeelt onder de huisgenoten en zelfs met je gasten. Als nl. telkens dezelfde persoon met de vogel bezig is dan kun je al snel een eenkennige vogel krijgen (uitzonderingen daargelaten). Of zelfs een vogel met partnergedrag. En neem maar van ons aan, die zien we vaak. En dan samen met de daarbij behorende gedragsproblemen zoals agressiviteit en bijten. Dit heeft al vaker geleid tot het wegdoen van een papegaai omdat het onhoudbaar was geworden.
Je kunt dit manipulatieve natuurlijk wel gebruiken bij je training. Veel trainingvideo's en boeken hebben het over een trainingsdieet. En wat doe je dan? Je haalt de papegaai uit zijn eigen eetritme zodat hij gaat vragen om voer op die vaste momenten. En tijdens de training, net voor een voermoment, dan beloon je met voer voor goed gedrag. Je doet de papegaai dus eigenlijk geloven dat zijn manipulatieve gedrag werkt, maar dan wel om jouw doel te bereiken.
Als je wilt dat je papegaai niet protesteert als hij overdag ineens van de boom naar de kooi moet, omdat je bijvoorbeeld een boodschap moet doen. Train dit dan door gebruik te maken van het instinct van de vogel. Zet regelmatig, gedurende enkele dagen (of zo lang nodig is), telkens de papegaai, overdag, van de speelboom naar de kooi, en beloon hem dan met iets lekkers. Ga dan meteen de ruimte uit. Kom na een kwartiertje, alleen wanneer de vogel rustig is, weer terug. Beloon hem dan door hem enthousiast uit de kooi te halen en hem op zijn standaard of speelboom terug te zetten. Doe dit natuurlijk niet telkens op hetzelfde tijdstip maar verspreid over de dag. Je zult zien dat al na een paar keer de vogel niet meer zal protesteren als deze overdag in de kooi moet. En blijf je dit volhouden dan is dit ook zo over 20 jaar!