Kopen of adopteren
En dan ben je er thuis uit. Je wilt een papegaai, maar dan........
Welke papegaai komt er in huis, en wordt ie gekocht of komt hij uit de opvang? Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden bij de aanschaf van een papegaai:
- hoe veel tijd bent u thuis
- is het uw eerste vogel of heeft u al ervaring
- hoeveel geld heeft u beschikbaar
- kun je tegen herrie om je heen (kletsen, schreeuwen)
- hoeveel aandacht en tijd kunt u besteden aan de vogel
Het hebben van een papegaai betekent een forse geld- en tijdsinvestering. Je moet er mee bezig zijn, aandacht geven. Een papegaai heeft de intelligentie van een kind van 4, behandel hem dan ook zo. Het is niet iets dat als decoratie in je huiskamer staat en die af en toe iets terug zegt als je wat roept. Ze kosten veel tijd. Een kind van 4 jaar zet je ook niet in zijn slaapkamer om er naar te kijken.
Dan komt de eerste keuze, welke papegaai gaat het worden? Niet iedere papegaai is geschikt voor de huiskamer. Neem bijvoorbeeld een kaketoe of een ara. Zij kunnen hele lieve vogels zijn, maar kunnen ook enorm schreeuwen wanneer ze geen aandacht krijgen. Wanneer je dus niet de hele dag thuis bent is het helemaal niet handig om deze vogel aan te schaffen. Daarnaast is het ook geen garantie dat wanneer je wel heel de dag thuis bent dat hij dan niet schreeuwt. Het is namelijk zijn natuurlijke gedrag om te schreeuwen.
Daarentegen is het zo dat een Grijze roodstaart of een Bont Boertje wel vogels zijn die goed in de huiskamer gehouden kunnen worden, maar ook zij kunnen herrie maken. Deze vogels zijn welllicht iets meer geschikt voor beginnende papegaaienhouders. Het zijn vogels die over het algemeen vrij makkelijk zijn in de omgang, maar het blijven papegaaien.
Dan heb je je keuze gemaakt welke papegaai het beste bij je past en dan komt de vraag, ga je kopen of ga je hem adopteren uit de opvang?
Een papegaai uit de opvang is niet altijd 100%. Ze hebben vaak al een heel bewogen leven achter de rug. Dit betekent niet dat het geen lieve vogels kjunnen zijn. En zeker met tijd en aandacht kunnen ze nog heel goed opfleuren en nog een heel leuk en lang leven hebben. Daarnaast komen er natuurlijk niet alleen probleemgevallen in de opvang. Er komen ook vogels waarvan het baasje is overleden, of naar het bejaardenhuis moet. Dit zijn vaak vogel swaar heel goed voor is gezorgd en die alleen maar op zoek zijn naar een nieuwe zorgzaam huis.
Je kunt natuurlijk ook een vogel kopen. Koop je vogel niet in een dierenwinkel alsjeblieft. Deze zijn puur uit op winst, en het gebeurt maar al te vaak dat er gerommeld wordt met de vogels. Als je besluit tot koop, kijk dan eens bij een kweker. Kwekers zijn over het algemeen mensen die goed voor de vogels zorgen, omdat ze ermee willen kweken! En wanneer je een kweker gevonden hebt, kijk dan of de jonge vogels uit de broedmachine komen of dat ze de eerste maanden bij hun ouders hebben gezeten. Het is nl zo dat wanneer ze bij hun ouders hebben gezeten ze sociale omgang hebben geleerd. Ze hebben geleerd om een vogel te zijn. Deze vogels gaan meestal met 2 of 3 maanden de deur uit.
Het is onzin dat een vogel makkelijker en sneller tam is wanneer hij met de hand is grootgebracht!
Een vogel uit de broedmachine wordt met de hand grootgebracht en mag vaak al naar 6 weken mee naar huis. De eerste paar weken kun je hem dan zelf nog met pap voeren. Wat ook een feit is, is dat vogels uit de broedmachine vaak naar een jaar of anderhalf gedragsproblemen krijgen. Omdat ze niet geleerd hebben vogel te zijn en niet weten hoe ze sociaal met anderen moeten omgaan. Deze vogels kunnen last krijgen van plukken, schreeuwen, bijten, etc. En wat weegt dan het zwaartst? Je vogel 6 weken eerder en problemen krijgen na anderhalf jaar, of 6 weken langer wachten en een vogel krijgen die het super doet en een lang en gelukkig leven leidt?
Oke, er zijn ook wel uitzonderingen (deze bevestigen tenslotte de regel) maar vaak werkt het wel zo!
Wij hopen dat bovenstaande u bewust heeft gemaakt van wat er bij komt kijken om een papegaai in huis te nemen en voor welke keuzes u komt te staan. Daarnaast gaan we er vanuit dat u een goede weloverwogen keuze maakt en u en uw papegaai een gezond en lang gelukkig leven samen zullen hebben.