Home
Week 9 - de Kolonie en kan een eagle zwemmen!
Vandaag, zouden we een nieuwe column starten “Zin en onzin van een papegaai”. Maar helaas heeft de columnist die deze column zou invullen zich afgemeld. Ik ben dus op zoek naar een nieuwe columnist van ons column “Zin en onzin van een papegaai”. Liefst ook met een illustrator. Het lijkt me gewoon leuk, een “leerzaam” strip verhaal te hebben in ons dagboek. Dus voelt u zich geroepen ons column op te vullen laat het mij dan even weten. Het gaat om korte leuke informatieve stukjes tekst vanuit eigen ervaring met uw vogel (s) en een leuke tekening of schets om het tot een leuk geheel te maken.
U moet wel weten, het is pro - deo en we doen het voor een betere toekomst voor de vogels. Dat mensen leren en hun papegaaien beter gaan begrijpen. Iedere week deelt Dagboek van een kweker informatie met u, belangeloos, en dat is ook ons doel. Het dagboek bestaat dit jaar 12 jaar. Delen is een rijkdom op zich.
Een nieuw Column met het volgende onderwerp “gedragstherapeuten aan het woord“.
Natuurlijk zijn we benieuwd hoe het gaat met Lucky en Mazzel . Nu ze doen het uitstekend en voelen zich al goed thuis. Een uitgebreide update komt later, maar we nemen wel een korte blijk in huize Mazzel en Lucky:
Lucky en Mazzel nemen de tijd te wennen aan de nieuwe situatie. En dat gaat goed ,want ze wonen er nog maar pas.Lucky heeft een nadeel en dat is, als er een veertje begint te groeien zij die er weer uittrekt als het ong. 1cm is gegroeid. Op aanraden van de dierenarts ben ik met een 6 weken durende kuur gestart. De kuur die Lucky moet volgen van de dierenarts is een look kuur, ik moet iedere dag 2cc looksap bij haar drinkwater doen en haar biologische zaden voeren. Als Mazzel de kinderen van mijn broer ziet krijst zij niet zoveel meer, enkel als de kinderen een bruuske beweging maken begint zij te krijsen. De kinderen weten dat en houden wel rekenschap dat als zij wat dicht bij Mazzel komen zij rustig zijn. Van de oudste dochter (12j) van mijn broer neemt zij al wat lekkers aan als zij het aan Mazzel aanbiedt. Verleden week toen de kinderen bij me waren heb ik Mazzel uit de kooi genomen, even ging dat goed . Maar toen werd zij dusdanig gestresseerd dat ze naar mij beet. Ik ga nu kijken wat ik daar tegen kan doen. @ Groet C.P
Het gaat dus beter met Mazzel en Lucky, toch komen er ook altijd kleine problemen om de hoek kijken en dus start “Dagboek van een kweker “een nieuw column “ gedragstherapeuten aan het woord “ En wij hopen dat de informatie en tips die u krijgt van specialisten op het gebied van papegaaien gedrag u op het goede spoor zet en houd.
Hoe is het in de Edel – kolonie ? Op naar 2012 Deel 1
In 2011 zijn we gestart met het opzetten van een kolonie Edel papegaaien. De oudste vogel Elfie Pop komt uit 2007 en de jongste Man Boy uit 2011. Daartussen in nog een pop en enkele mannen .De mannen zijn allemaal van dezelfde ouders en de poppen zijn van verschillende koppels Dus onverwant aan elkaar.
![]() |
![]() |
![]() |
We hebben eerder een kolonie gehad (2005 ) maar dat ging fout omdat er oudere en jongere vogels in zaten De oudere poppen vielen de jonger poppen aan. Het was “survival of the fittest “en dat ging ten koste van een jonge pop. Tot bloedens toe had een oudere pop ,de meest dominante in haar groep, haar “rivaal’ zodanig beschadigd dat deze lange tijd niet kon vliegen en apart gezet was. Anders had deze pop het niet overleeft in de groep. We denken ook dat het even getal van toen (8), 4 x man en 4 x pop niet de juiste combinatie was. Sommige vogels vielen “buitenboord” en gingen zich storen aan de andere en vechten. En dat terwijl Edels nooit vechten in de kweek. Niet als ze per koppel gehouden worden.
Wij hadden dat nooit meegemaakt met de edel papegaai en waren dan ook geschokt door dit gedrag. Dat moest haast wel een inschatting fout van ons zelf zijn. Maar ja informatie kregen we in die tijd niet, er waren 1 niet veel Edel papegaaien kwekers wat nu na 17 jaar wel anders is en 2 kwekers vertelde je niets. Dat heb ik geprobeerd met ons dagboek te doorbreken. Pionieren was ook onze taak bij o.a. deze vogels. Het probleem zo bleek later was, naast te veel vogels waren ook de verschillende leeftijden in deze ruimte een oorzaak. Toch zaten ze in een binnen ruimte van 3 bij 2 meter en 2 meter hoog en Buiten hadden ze nog een speel ruimte van 3 bij 3 en 2 meter hoog. Klein was het niet. We hebben toen de vogels weer uit elkaar gezet en als koppels verder gehouden. Toen merkte we dat de rust was wedergekeerd.
![]() |
We hebben geobserveerd en geleerd. We hebben gewacht tot we meer over de edels geleerd hadden uit de natuur en onze eigen verhalen uit eigen kweek genoteerd. Nu na meer dan 15 jaar zijn we weer zover om een nieuwe jonge groep van uit eigen kweek samen te voegen. De ruimte is binnen 2,25 meter breed en 1,50m diep en 2,25 hoog .En buiten is het 4 meter lang x 2,25 breed x 2.10 hoog meter. We zijn gestart met 5 vogels in waarvan 3 mannen en 2 poppen. Ze zijn samen geplaatst in de lente van 2011 in de grote volière. De volière krijgt veel takken, schommels en we hangen er geen broedblokken in. De vogel moeten zich eerst aan elkaar gewennen.
Maart 2011
De vogels zijn zeer snel gewend aan de nieuwe volière Allemaal behalve de pop Tara gingen ze meteen naar buiten.Schommelen klimmen en spelen. Ze genoten van de mooie dag want de zon scheen. Het tegen de avond naar binnen “loodsen” was wel even een probleem, maar daar wende ze snel aan. Bij mooi weer doen we de schuiven open voor de vogels om naar buiten te gaan Dat ging na een dag vrijwel meteen goed. Er was een probleem. Ed zag een ei op de grond liggen Een ei ? Ja een ei. Maar van wie ? Een van de poppen heeft een ei laten vallen. We gaan er van uit dat het de oudste pop Elfie is . Maar de oude eigenaar heeft het niet eerder gezien .Dit leek achteraf door de stres en Elfie was ook broeds. We hangen er geen blok bij. De vogels moeten eerst eens aan elkaar en aan de nieuwe omgeving wennen. Links en recht naast de vogels wonen de Blauw Gele Ara’s. Deze maken er geen probleem van dat er een groepje edel papegaaien naast hun woont. Geen veranderingen in gedrag en geen extra geluid
April 2011
Na een maand gaat het goed met de vogels en ze komen goed naar buiten ze vliegen in en uit en ze eten. We zien dat de jonge Edel Papegaaien genieten buiten in de volière. Ze gaan veel buiten spelen vliegen rond en klimmen veel. Elfie en Bailey zijn veel samen. Maar Bailey kan het ook zeer goed vinden met de andere mannen die eigenlijk allemaal van een koppel komen. Namelijk Kaleigh en Kai .Het zijn dus “eigenlijk “broers. Het is mooi drie groene mannen op een rij te zien. Tara komt niet naar buiten. Ze is de enige in dit gezelschap wat zich wat afzondert en dus moeten we haar goed in de gaten houden. Ze maken best wel eens wat geluid , dus doe ik de edel papegaaien wat later naar buiten, omdat ik vond ik dat ze toch wel over de streep gingen met geluid. Ik wil dat wel in goede banen leiden. Einde deel 1
![]() |
![]() |
De Vogel - Dieren - arts
Vaak hebben we vogeldierenartsen nodig in een weekend of in de avond en dan zijn ze er nooit. Sterker nog zoveel vogel artsen zijn er niet. Een dierenarts die vogels behandeld of geïnformeerd is en de kennis heeft van vogels is dan welkom. Maar hoe filter je ze uit ? Een dierenarts zal altijd zeggen “ik doe vogels”. Maar voor een vogel kan dat nu net het verschil zijn van leven en dood. In nood is alles goed, maar wees eerlijk we willen het beste voor onze vogels. Ik krijg dan wel eens een mail van een lezer die vraagt de dierenartsen van onze dierenartsen lijst af te halen, omdat ze nare ervaringen gehad hebben met zo’n dieren (vogel ) arts. Soms met nadelige gevolgen. Helaas kunnen we dat niet doen, want een verkeerde diagnose, een “menselijke “fout, is niet meteen om in paniek te geraken. En er zijn dierenartsen die inmiddels tot de beste vogel artsen behoren. Waar is de grens. Het is niet aan ons deze te nemen. Maar waarschuwen kunnen we wel. En dan is het aan u zelf om de keuzes te maken waar u naar toe gaat ! Dit is een verhaal van Iris van Balen Papegaaienwelzijn.
Mijn verhaal : Koko
Dit is dan tevens waarschuwing voor iedereen
Koko is mijn grijze roodstaart van +/-37 jaar oud. Twee jaar geleden kwam hij bij mij in de opvang. Koko heeft 35 jaar in een parkietenkooi gezeten bij een oude man, kwam de kooi niet uit en heeft 35 jaar op zaad gezeten. Ik was echt verliefd op deze gezellige kletser en heb besloten hem te adopteren. Pas na die 2 jaar kan ik zeggen, dat Koko het vertrouwen in mij heeft heeft gevonden en ik in hem. Koko was echt een bijter. Maar gezien zijn achtergrond niet zo gek ook. Nu is Koko een kroelkip. 2 weken geleden:
Donderdagavond: Koko had gebraakt…niet lekker van geslapen en volgende ochtend bloed bij ontlasting en heel erg waterig. Ik in paniek: Mijn eigen dierenartsen zaten er niet. Na googlen vogelartsen, kwam ik terecht bij een Dierenkliniek in Rtd en heb wel 3 x gevraagd hebben jullie een vogelarts? Ja was het antwoord. Ik kon ook gelijk terecht. Toen ik daar binnenkwam nogmaals gevraagd bent u een vogelarts? Ja was het antwoord. Koko heeft geen veren op zijn buikie, maar dat had al niet toen ik hem kreeg. Mw. T., “vogelarts”, had blijkbaar nooit een kale papegaai gezien en vroeg of ik daar wel wat aan gedaan had bv kraagje etc. Kortom een heel kruisverhoor ik moest me gewoon verantwoorden. Maar dit zijn niet de klachten waar ik voor kom?
Koko is kaal en er zullen ook geen veren meer komen en ik vind hem mooi. Koko had ik in een reis- bench meegenomen, ook kreeg ik hier de vraag is dit zijn kooi? Hallo? Nog nooit een reis- bench gezien? Ik kom hier voor het braken en bloed bij ontlasting!! Het kwam op mijn wel heel onervaren over…..Koko werd gewogen en vooral bekeken (kaalheid) en werd de deur uitgestuurd met medicijnen voor maagdarminfectie. Ik moest maandag maar even terugbellen hoe het ging. Ontlasting e.d werden niet eens onderzocht. Ik ging hier echt met een rotgevoel al weg. Die avond nog mijn eigen dierenarts M.M. gebeld en ik kon gelijk de volgende ochtend terecht. Het ging gewoon niet goed met mijn Koko. Hij was doodziek en hoopte dat hij de nacht overleefde. Kachel voluit gezet heel de nacht. Het was echt een slopende nacht. M.M besloot Koko op te nemen, zijn ontlasting werd getest en dit wees niet op een darminfectie. Ik heb medicijnen meegekregen voor iets wat hij dus niet heeft.
Koko heeft van zaterdag tot woensdag bij M gezeten. Nu blijkt Koko zijn nieren zijn gewoon nie

Ik waarschuw iedereen NOOIT naar deze kliniek te gaan met je vogel en zal iedere site waar deze kliniek staat aangeschreven als vogelarts inlichten. @ Iris van Balen Papegaaienwelzijn.
Heeft u ooit een eagle zien zwemmen ! Geniet dan van dit filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=87xNpOYOlQ4&feature=feedu
Fijn Weekend,
Vriendelijke Groetjes
Ed en Thiely de Moor
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.akala.nl
Alles over goede voeding www.birdfood.nl
PDD Research Fonds www.pddfonds.com
Bird- Symposium www.birdsymposium.nl
Boek:
Papegaaien van A tot Z
Te koop bij www.birdfood.nl
Foto en tekst @ Fam de Moor
Gebruikt u foto's, film en/of teksten: Vraag dan eerst toestemming.
Foto’s en tekst van andere worden met toestemming gebruikt in ons dagboek, en in dagboek-archief opgeslagen voor hergebruik.
Onze dank hier voor