Home
Week 52 - Gelukkig en een veilig 2013 / Mijn vogels en het plezier dat ik aan hun gezelschap beleef, Deel 4, Rita
Nieuwjaar:
Met Nieuwjaar moeten we rekening houden met vuurwerk. Denk dan zeker niet alleen aan de nacht maar de dagen ervoor en er na zullen kinderen knallen. Dit geeft ieder jaar weer slachtoffers en problemen. En de stress is de hoofdoorzaak van de problemen die gaan komen . Vogels die hun voederbak niet kunnen vinden. Vogels die vliegen tegen gaas of in volière.
Dit kan men voorkomen door licht aan te laten door de nacht en de dag. Voeding te verdelen over de dagen en dus meer / vaker voeren. Zo blijven de vogels alert en zijn ze met eten bezig. Geef takken bv wilgentakken. Geef ze noten om te openen en te verkruimelen. Geef vogels meer speel attributen zodat ze de gehele dag /avond en nacht bezig zijn. Geluid aan houden bvb een radio in de volières / kweek. Voorkom stress. Zorg voor warmte want bij stress is warmte belangrijk. Zowel kweek als huiskamer vogels moeten we in de gaten houden. Let dus op en neem het serieus: Warmte, licht, geluid en vermaak.
Vandaag is Gwinny weggegaan en Jochem heeft er wel moeite mee. Hij voelt zich alleen. Dat merk ik aan zijn gedrag. Hij zoekt haar hij zit in alle hoeken van de kooi en hij eet slechter. Ook stelt hij zich wat vijandiger op naar mij. Zet zijn veren op en maakt zich groot. Na een dag eet hij weer wat beter en komt hij weer na me toe. Hij weet ik en eten horen bij elkaar. Hij zit op de rand van zijn box en ook speelt hij weer op het touw. Na een kleine week is Jochem weer “de oude”. Zijn gewicht is goed maar ik ga afbouwen. Zijn 2 x daags 15 pellets gaan naar 2x 8 en daarna naar 1 x. Hij krijgt er zaad en pellets fruit en groente bij.
Datum | Gewicht | Voeding | Bijzonderheden |
20-12 | 400 | Weening | 2 x daags 15 |
22-12 | 405 | Weening | 2 x daags 15 |
25-12 | 398 | Weening | 1 x daags 15 |
27-12 | 379 | Weening | 1 x daags 15 |
29-12 | 388 | afbouwen | 1 x daags 15 |
![]() |
![]() |
![]() |
De Chicos: 20 jaar oud en tonen hun leeftijd!
In 1991-1993, brachten projectdirecteur Eduardo Nycander en zijn team een groep van 30 Ara’s groot en lieten deze vogels weer vrij in de natuur. Deze vogels zijn bekend als “Chicos”.
Deze vogels gave een eindeloze bron van afleiding en plezier als ze hun eten dan weer kwamen halen in de lodge. Het liefst namen ze voer van borden niet bestemd voor hun en dat ga alemaal een leuk vermaak. Maar ook een ongelooflijk waardevolle wetenschappelijke bron. Ze hebben belangrijke informatie verstrekt over de gezondheid van de Ara en het voortbestaan en de voortplanting. Het afgelopen jaar, is het duidelijk dat de Chicos oud zijn geworden. Een personeelslid vond in April van dit jaar, een van de vrouwtjes, Chuchuy, zeer ziek zitten op de grond in het midden van het bos. Zij en haar partner, Innocencio, hadden (nog steeds ) een kuiken in het nest.
Wanneer Chuchuy uit het zicht was van Innocencio dacht hij blijkbaar dat ze dood was. En onmiddellijk begon hij zich te vermaken met een andere pop. Deze pop hielp hem bij het verdedigen van het nest . Want een van paar Groenvleugel ara’s wilde het nest meteen overnemen. Ondertussen was men bezig met antibiotica bij Chuchuy en dit begon vruchten af te leveren dus ze knapte op. Zodra ze sterk genoeg was, hoorde Innocencio haar en onmiddellijk begon hij weer deel te maken aan de dagelijkse bezoeken naar haar in de lodge. Gelukkig was na ongeveer een week Chuchuy sterk genoeg om terug te keren naar het nest en kon samen met Innocencio het leven van het kuiken redden. En ze zorgde samen dat het kuiken kon uitvliegen. Helaas, zodra het kuiken volwaardig volgroeit was en uit gevlogen verloor het paar het nest aan de Groenvleugel ara’s. Zij waren klaar om te paren en te kweken.
http://macawproject.org/help-us/Annual-Report-2012
Dank je wel Rita voor de link
Mijn vogels en het plezier dat ik aan hun gezelschap beleef.
Deel 4.: Maxi & Alex en hun ontwikkeling naar volwassen vogel + het karakter van Maxi, vliegen en douchen.
(Deel 1 staat in Dagboek week 25, deel 2 staat in Dagboek week 33 en deel 3 staat in Dagboek week 40! van 2012!)
(In aansluiting op deel 3 (dagboek week 40): Op 11 november 2012 is mijn rode kater Thijs op 17-jarige leeftijd overleden. Thijs had al jaren nier-falen. Op 17 december is mijn violet-bonte Agapornis-mannetje plotseling overleden.)
Al doende leert men, is het spreekwoord. En zo is het ook. Witkuifkaketoe Maxi en Grijze Roodstaart papegaai Alex hebben zich ontwikkeld tot geweldige lieve prachtige vogels waar ik ontzettend veel van houdt. Ze delen samen een kooi en ook met elkaar kunnen ze het goed vinden, ondanks dat er soms ook wel eens wat geruzied wordt.
Maxi is een echte kaketoe met haar zachte vriendelijke karakter. Ze kroelt héél graag en vind het heerlijk om tegen mij aan te kruipen. Maxi vindt al die aandacht lekker en zegt daarom vaak “Lekker” en “Lekker he”. Kijk maar naar deze video:
(SONY, 2012-01-19, Filmpje 08) Mijn Witkuifkaketoe Maxi laat haarzelf lekker door mij kroelen.http://youtu.be/x42088-A9Hk (01.54 min.)
Schreeuwen kan ze natuurlijk ook behoorlijk. Maar ze schreeuwt eigenlijk alleen in bepaalde situaties. Nl. als ik in de woonkamer ben en ik verlaat de woonkamer vervolgens. Dan wil ze dat ik weer terug kom. En als ze uit de kooi wil, dan laat ze dat ook duidelijk horen. Ik geef haar nooit haar zin op die schreeuwmomenten. Pas als ze weer stil is kom ik terug in de woonkamer of mag ze evt. uit de kooi. Als Maxi en Alex los zijn in de woonkamer, wat ik in principe iedere avond een paar uur probeer te doen, dan gaat m.n. Maxi eerst lekker rondvliegen. Ze moet dan echt even haar energie kwijt en vind het heerlijk om dan te vliegen. Ze kan echt fantastisch goed vliegen en ongelofelijk snelle bochten maken. Het is werkelijk een genot om haar te zien vliegen. Tijdens of direct na het vliegen schreeuwt Maxi uit enthousiasme ook wel eens eventjes kort. Maar ik vind dat dat moet kunnen en dan mag ze zichzelf van mij dus eventjes lekker laten gaan. Meestal is het nog geen minuut dat ze dat doet en dan is het weer goed en is ze stil. Ook Alex is niet gekortwiekt en hij vliegt ook door de woonkamer, maar hij vliegt niet zo mooi vloeiend als Maxi dat doet.
![]() |
![]() |
30-5-2012: Maxi & Alex 11-7-2011: Maxi vliegt in de woonkamer naar mij toe. Ze heeft haar kuif omhoog. Dit vind ik persoonlijk de mooiste “vlieg”-foto die ik van haar heb.
![]() |
![]() |
![]() |
1-5-2012: Maxi vliegt in de woonkamer naar mij toe. 20-11-2011: Alex vliegt naar mij toe. 20-11-2011: Alex vliegt naar mij toe.
Ik neem Alex & Maxi ook wel eens mee onder de douche. Ze zijn er niet echt dol op. Maar Alex vind het, in tegenstelling tot Maxi, wel heerlijk om een badje te mogen nemen in het kleine fonteintje op mijn toilet. Dat blijkt ook uit hetgeen hij tijdens zo’n badder-gebeuren allemaal zegt. Dit kun je zelf bekijken en horen in deze video: (SONY, 2011-05-04, Filmpje 02) Mijn Grijze Roodstaart papegaai Alex neemt een badje en praat. YouTube-link: http://youtu.be/szNKuzR-kTg?hd=1 (10.12 min.)
Mijn Jendayaparkiet Jopie en mijn Groenwangparkiet Kiwi badderen meestal in hun kamer volière. Daarin heb ik een groot bakje gehangen dat hiervoor speciaal is bedoeld. Dat kun je zien in de volgende video:
(SONY, 2011-05-24, Filmpje 01) Mijn Jendaya-parkiet Jopie neemt een badje. Pyrrhura Kiwi kijkt toe. http://youtu.be/5ctgu7CzpEl (02.53 min.)
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
27-4-2011: Alex neemt een badje in fonteintje van toilet. 2-10-2011: Maxi na douchen. 19-7-2011: Jopie na douchen. 19-7-2011: Jopie na douchen. 24-5-2012: Kiwi na het douchen.
Wordt vervolgd. Rita Wien (COPYRIGHT tekst, foto’s en video’s: Rita Wien)
WIST U DAT.........
- Wist u dat? De ene hersenhelft van slapende papegaaien blijft alert in verband met gevaar voor roofdieren.
- Wist u dat ? Haartjes in de oren van papegaaien zich kunnen herstellen als ze beschadigd zijn, bij mensen kan dat dus niet (blijvende gehoorschade).
- Wist u dat ? Papegaaien ook ultraviolet en fluorescerend kunnen zien waardoor ze bij soorten waar op het oog geen onderscheid naar geslacht te maken valt voor hen wel te onderscheiden zijn. Die veren zie je op bepaalde plekken oplichten.
![]() |
Vraag deze week: Als het straks echt winter word hoe zit het dan met papegaaien (ik heb een edel) en temperatuur ? Onze ruimte is geïsoleerd, ik wil echter niet steeds de kachel aanzetten.
Antwoord: Onze vogels in de kweek en in de huiskamer zitten verwarmt dat wil zeggen als het beneden de 15 graden word dan springen de kachels aan. Deze houd de ruimte dan rond de 10/15 graden. Vaak is dat in de nacht omdat overdag met de zon (op glas) het snel rond de 20 graden is achter in de kweek/ buiten in de geïsoleerde ruimtes is het dan iets kouder ,maar ook snel 15 graden. Edel papegaaien leven in een subtropisch klimaat ( als een van de weinige papegaaien de rest in een tropisch klimaat ) en daarom houden wij ze hier met een minimale temperatuur van 15/18 graden .
Maar we houden eigenlijk voor al onze vogels dit schema aan. En de vogels gaan overdag in de winter gewoon naar buiten
en zitten in de zon. Tegen de avond (winter vroeger) gaan ze zelf terug naar binnen waar dan tegen de avond de "kachel zorgt" dat het rond de 15 graden blijft. Er bestaand geen winter harde papegaaien op de Kea na . Koud en vries/vorst temperaturen onder 0 zal uiteindelijk altijd lijden tot afbreken tenen .De tenen bevriezen, gaan jeuken en dan bijten de vogels zelf de tenen af. Kou en vorst zorgt voor ziektes in spieren en botten en deze vogels worden niet oud. Dus houd (probeer) een minimale temperatuur aan van 15 graden a.u.b.
Dat het in de nacht kouder is dan de dag is normaal daar mag gerust 5 graden verschil in zitten om niet te sterke wisselingen te krijgen. Pas ook op als de vogel (s) dan gesproeid word (en) dan kan dat te koud zijn . En te veel energie kosten om op temperatuur te komen en dan kunnen ze ziek worden. Dus sproei over dag met de zon dat ze de gehele dag kunnen drogen voor dat de nacht komt. Met het aan zetten van kachels moet je rekening houden met de ventilatie .Kachels ook even laten branden zonder vogels. Test ook altijd de filters en de motor of deze schoon zijn. U blaast anders schimmel in de vogel vertrekken omdat de kachels een half jaar niet gebruikt zijn .Dat telt ook voor lucht filters (ventilatie) Testen is geen overbodige luxe. Wij halen onze edels in de winter naar binnen.
Heeft u vragen, mail ons dan zullen we deze in dagboek beantwoorden.
De beste wensen voor 2013.
Vriendelijke Groet.
Ed en Thiely de Moor.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.akala.nl
www.PetZoo.nl
Vogel - Voeding www.birdfood.nl
Bird- Symposium www.birdsymposium.nl
PDD Research Fonds www.pddfonds.com
Foto en tekst @ Fam de Moor
Gebruikt u foto's, film en/of teksten : Vraag dan eerst toestemming.
Foto’s en tekst van andere worden met toestemming gebruikt in ons dagboek,
en in dagboek-archief opgeslagen voor hergebruik.
Onze dank hier voor