Home
Week 46 - Cushing bij papegaaien Deel 1 + PDD
Ik heb weer twee kleine vogels in huis en dat word weer genieten. Nu we dit weekend druk zijn in de Avonturia moest ik wel even oppas regelen. Vroeger waren het de kinderen en nu de vogels. Maar het blijft wel leuk. In huis een pop en man, en dus vertel ik de verhalen van beidde weer in ons dagboek.
Datum | Gewicht | Voeding | Bijzonderheden |
10-11 | 397 | AWeaning regular | 3 x daags 20 |
11-11 | 400 | " " | 4x daags 15 |
13-11 | 405 | AW gemengd met junglemix | 3x daags 20 |
Gwinny
7 weken Ik houd ze nog even in de gesloten box die alleen van boven open is . De pinnekes worden veertjes en de schitterende kleuren komen in zicht Kuiken heeft diverse kleuren. Ze eet de pellets goed ,4 x daags 15 pellets en dan weer eens 3 x daags 20 .Ik kijk even hoe ze groeit en hoe ze verteerd. Normaal begin ik met 4 keer en bouw dat af naar 3 x 20 pellets per dag. Geweekt lekker warm en ik geef al variatie met de jungle mix geweekt. Daar ben ik vorig jaar mee begonnen en dat werkt goed zo zie ik ook dat de ontlasting goed reageert op wat ik ze te eten geef en daarmee weet ik dat alles goed werkt. Zij weegt 400 gram. Vreemd is ook dat ze na een week puur pellet weer rode veertjes laat zien . Dus iets gaat er in het nestje anders waardoor ze oranje veertjes heeft. Daar ga ik een werkstuk voor maken zodat ik straks kan zeggen waar dit aan ligt. waarschijnlijk dat de moeder toch geselecteerd eet en voert! Daar gaan we wat aan doen..
Het mannetje wat ik er uit gehaald heb , is jonger en omdat de ouders probeerde te plukken heb ik ingegrepen. Ik ben dat soort zaken liever voor omdat ik niet wil dat dit gedrag word aangeleerd. Hij zit samen met de pop. Zijn naam is Jochem . Hij krijgt nog 4 x daags maar ga met de 6 weken ook over op 3 x daags..
Jochem is nu 5 weken oud
Datum | Gewicht | Voeding | Bijzonderheden |
10-11 | 269 | Weaning regular | 4 x daags 20 |
11-11 | 272 | “” | 4x daags 15 |
13-11 | 279 | “” | 4 x daags 20 |
Word vervolgt..


Cushing bij papegaaien. 1
Mijn senegal papegaai Mickey heeft cushings disease
Zoals sommigen van jullie weten tobt mijn Senegal papegaai Mickey al bijna 2 jaar met haar gezondheid. Het begon met problemen t.a.v. haar stuitklier. Gelijktijdig kon ik ook veranderingen waarnemen aan haar eetlust en wateropname: ze had continu honger, terwijl ik haar normaal voerde, en dronk extreme hoeveelheden water. Ook haar ontlasting werd dunner. Sinds die periode is Mickey ook flink in gewicht toegenomen (haar gemiddelde gewicht hing zo rond de 124 gram nu is ze rond de 174 gram), zonder dat ik haar geen extra voer gaf. Met deze klachten ben ik naar mijn vogelarts, drs. Peter Bastiaansen (De Baronie, Prinsenbeek) gegaan. Daar werd o.a. een röntgenfoto en bloedonderzoek gedaan en bleek dat ze een sterk vergrote lever had.
Via drs. Peter Bastiaansen ben ik vervolgens doorverwezen naar vogelspecialist in opleiding, drs. Yvonne van Zeeland, werkzaam bij de Universiteit Utrecht. Zij hebben o.a. een CT-scan en aanvullende bloedonderzoeken gedaan. Daaruit kwam naar voren dat de leververgroting het gevolg was van vervetting, en dat op diverse plaatsen in haar lijfje veel vet was opgehoopt. Zelfs in haar bloedserum zaten veel lipiden (vetstof).


Yvonne, die Mickey eigenlijk al vrij snel verdacht van de ziekte van Cushing, heeft inmiddels diverse onderzoeken verricht om te bezien of Mickey inderdaad ziekte van Cushing heeft (ook wel het syndroom van Cushing of hyperadrenocorticisme genoemd; deze ziekte wordt veroorzaakt doordat teveel aan cortisol of - in geval van vogels - corticosteron [stress-hormoon] in het lichaam aanwezig is; zie o.a. http://www.dierenartsabc.nl/overzicht_cushing.php).
De laatste test, een zgn. dexamethason suppressietest, is én bij Mickey uitgevoerd én bij een tweede bonte boertje (om vergelijkingsmateriaal te hebben). De resultaten van deze test en verschillen in reactie tussen Mickey en het andere bonte boertje geven voldoende aanwijzingen dat Mickey de ziekte van Cushing heeft.
Mickey is daarmee de eerste levende papegaai waarbij deze ziekte is vastgesteld (de ziekte is tot nu toe slechts bij enkele papegaaien beschreven, maar dit waren allemaal vogels waarbij de ziekte pas na het overlijden is vastgesteld). De dexamethason suppressietest zoals Yvonne die heeft uitgevoerd bij Mickey lijkt een goede test om deze ziekte bij papegaaien te kunnen vaststellen. Om meer wetenschappelijk bewijs hiervoor te hebben is het echter nodig om dezelfde test bij een aantal andere bonte boertjes uit te voeren, en te zien of zij inderdaad hetzelfde reageren als het bonte boertje dat als gezonde controle diende (en dus anders dan Mickey). Het uitvoeren van deze testen bij andere vogels levert daarnaast ook sterker aanvullend bewijs dat Mickey inderdaad de ziekte van Cushing heeft.

Ik deed in oktober 2011 een oproep aan iedereen met een senegal papegaai om zijn/haar papegaai voor dit onderzoek beschikbaar te stellen en kreeg daar veel reacties op. Het moest perse een senegal papegaai zijn omdat papegaaien van een anderen soort anders kunnen reageren tijdens de test (als het nut van de test bewezen is kan in een later stadium de test eventueel bij andere papegaaisoorten worden uitgevoerd).
In het kort hield het uitvoeren van de testen in dat je minimaal één keer (maar liefst twee keer: een keer voor de dexamethason suppressietest en een keer voor het uitvoeren van de test met een placebo [fysiologisch zout] om te zien hoe de vogel normaal gesproken reageert op bloedafname) met je vogel naar de Universiteitskliniek in Utrecht moest te gaan. Yvonne zou dan twee keer een kleine hoeveelheid bloed afnemen. Na de eerste bloedafname werd een stofje (dexamethason) in een zeer lage dosering in de bloedbaan ingespoten. Na anderhalf uur werd vervolgens opnieuw bloed afgenomen en gecontroleerd of er wel of geen reactie op dit stofje is opgetreden (en dit gaf op zijn beurt weer aanwijzingen voor het al dan niet aanwezig zijn van de ziekte Cushing).

Het onderzoek had in principe geen nadelige gevolgen voor de vogel. Een potentieel risico dat aan het toedienen van de stof dexamethason (een stof uit dezelfde klasse als de stresshormonen cortisol en corticosteron) kan in hoge doseringen potentieel risico opleveren door onderdrukking van de weerstand van de vogel. Bij deze test is de hoeveelheid dexamethason die wordt toegediend echter zo gering dat niet verwacht werd dat dit problemen oplevert. Om echter alle risico’s te vermijden heeft Yvonne ervoor gezorgd dat je voor je papegaai voor de zekerheid voor 1 week lang medicijnen (antibiotica en antischimmelmiddelen) mee kreeg (waarvoor je overigens niet hoefde te betalen). Yvonne was daarnaast bereid om een geslachtsbepaling op hun kosten uit te voeren van je vogeltje, zodat je wist wat het geslacht is (als dat nog niet bekend is).

Het kliermaag dilatatie syndroom (KDS) en het avian bornavirus
KDS (in het Engels PDD = proventricular dilatation disease) is een veel voorkomende, vaak dodelijke ziekte bij papegaaien en kaketoes. De vogels worden ziek, vermageren en laten vaak in de ontlasting hele onverteerde zaden zien. Er is ook een vorm waarbij de vogels zenuwverschijnselen vertonen zoals karakterverandering, trillen, slapen en zelfs blindheid.. Deze ziekte is al bijna 40 jaar bekend. Bij onderzoek blijken de zenuwen en/of hersenen te zijn aangetast.
In 2008 is er bij vogels die aan deze ziekte lijden een virus gevonden: het avian bornavirus. In de afgelopen jaren is veel onderzoek gedaan in binnen- en buitenland en is vast komen te staan dat alle vogels met KDS/PDD besmet zijn met dit nieuwe bornavirus. Ook zijn er meerdere methoden ontwikkeld om een bornavirus infectie vast te stellen.
Nu we het virus bij levende vogels kunnen aantonen is duidelijk geworden dat niet alle vogels besmet met het bornavirus op korte termijn ziek worden en sterven aan PDD. Er zijn veel gezonde papegaaien die drager zijn van het virus.
Omdat de begrippen KDS/PDD en bornavirus vaak door elkaar gebruikt worden, is er bij sommigen wat verwarring ontstaan. Ik zal de belangrijkste punten hieronder kort op een rij zetten..
1. Papegaaien die KDS/PDD ontwikkelen zijn besmet met bornavirus en er wordt aangenomen/staat vast dat PDD veroorzaakt wordt door het avian bornavirus.
2. Een bestand dat niet besmet is met bornavirus krijgt geen PDD, tenzij een besmette vogel wordt toegevoegd.
3. Niet alle vogels die met bornavirus besmet zijn zullen (op korte termijn) PDD ontwikkelen, maar zijn wel virusverspreiders.
4. Vogels besmet met bornavirus kunnen ook problemen krijgen met hersenaandoeningen en blindheid.
5. De PCR test is betrouwbaar, maar het materiaal dat ter onderzoek wordt aangeboden bevat niet altijd op elke moment virus-rna, ook al is de vogel besmet/drager van het virus.
6. Vogels met antilichamen tegen het bornavirus in het bloed (dus een positieve elisa-test) zijn in aanraking geweest/besmet met het bornavirus en moeten als drager en dus besmettelijk beschouwd worden!! Deze vogels horen niet thuis in een “gezond” kweekbestand!!
7. Een huiskamervogel met een positieve elisa test voor bornavirus kan nog zeer vele jaren een gezond leven leiden, maar is een besmettingsbron voor andere papegaaien. Deze besmette vogel moet dus gescheiden gehouden worden van andere papegaaien.
Alle discussies over behandeling, vrij worden van het virus, etc. zijn niet zinvol voor de opbouw van een bornavirus-vrij kweekbestand. Als er op dit gebied nieuwe ontwikkelingen plaats vinden zijn deze mogelijk in de toekomst vooral bruikbaar voor individuele huiskamervogels.
Dr Gerry M. Dorrestein

Diagnostisch Pathologie Laboratorium NOIVBD
Wintelresedijk 51, NL-5507 PP Veldhoven
Tel. + 31 611 057 602
email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Een geweldig filmpje!
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2228229/Whos-pretty-clever-boy--cockatoo-make-use-tools.html
THX Nathalie
How a Parrot Learns its Name in the Wild. YouTube-link: http://youtu.be/Ed9A4HPdXgQ THX Rita
Voor de fans van David Attenborough
http://frankyaelbrecht.blogspot.nl/2012/10/de-terugblik-van-david-attenborough-op.html
Fijn Weekend,
Vriendelijke Groetjes
Ed en Thiely de Moor.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.akala.nl
www.

Vogel - Voeding www.birdfood.nl
Bird- Symposium www.birdsymposium.nl
PDD Research Fonds www.pddfonds.com
Foto en tekst @ Fam de Moor
Gebruikt u foto's, film en/of teksten : Vraag dan eerst toestemming.
Foto’s en tekst van andere worden met toestemming gebruikt in ons dagboek,
en in dagboek-archief opgeslagen voor hergebruik.
Onze dank hier voor