Home
Week 43 - het verslag Leipzig en Berlijn 2012
Gisteren weer een prachtige lezing avond gehad, en wat fijn als mensen je na afloop komen bedanken. Daar doe je het voor. De Edellezing is dan ook wel zeer populair en een van de betere lezingen. Zeer uitgebreid en nog steeds zelfs voor ervaren kwekers vol met verassing elementen. Dat komt natuurlijk dat de informatie op en top research is. Voor ons een geweldige avond. Als beloofd een verslag van de dagen in Belijn en Leipzig. Dit neemt wel een geheel dagboek in beslag.
Maar ik denk dat het gewoon leuker is als men het in zijn geheel leest. Veel plezier.
“Fonds für bedrohte Papageien" www.zgap.de & www.papageienfonds.de Verslag 16de Fondstagung in Leipzig en bezoek dierentuinen Leipzig en Berlijn. 27- September tot 3 Oktober 2012 |
Lezingen:
De kleine soldaten Ara Dr. Ralf Strewe, Zoonosen Prof. Maria-Elisabeth Krautwald-Junghanns, Kweek in Afrika Alena Dolezalova,–
Vasa papegaaien Anna Reuleaux, Spix Ara Al Wabra Dr. Sven Hammer, Görlitz – Oranje kuif kaketoe Thomas Arndt, Bretten –
Alles over de projecten van het fonds René Wüst, Dr. Rainer Niemann, Australië Karl-Heinz Lambert, Bezoek dierentuinen.
![]() |
27 -9-2012
We zijn op vrijdag naar Leipzig vertrokken. Thiely, Hans, Caroline en Karin. Onderweg zijn we even bij Heike Mundt in Bochum geweest. Ze heeft een papegaaienwinkel/ -park. Daar kan je diverse soorten papegaaien, kaketoes en ara’s zien. Natuurlijk kan je daar ook van alles kopen van papegaai tot speelgoed. Heike was aanwezig en ging zelf niet naar Leipzig, maar tijd voor een kopje koffie was er wel. De kweek ging dit jaar ook minder dan andere jaren, maar ze was tevreden. Vaak is het zo zegt ze “als je vogels hebt is de vraag minder “en “heb je geen vogel is de vraag groot”. Daarbij moeten de vogels in Duitsland langer in de winkel zitten voor ze mee naar kweker of huiskamer gaan. Wel mogen ze vanuit Duitsland makkelijker vogels importeren vanuit de Philippijnen, en andersom is dat ook makkelijker gemaakt. Dus er zijn wel weer makkelijker vogels te bestellen in Duitsland. Na een uurtje zaten we weer in de auto en onze andere tussen stop was een privé bezoekje maar wel met lekkere taart en Duitse worstjes en kartoffel salade.
Dan even de beentjes strekken in een mega tuin. Want die mensen op die dorpen daar hebben heerlijk de ruimte. Tegen 20.00 uur waren we dan in Leipzig op ons appartement. Wat inkopen doen, kletsen en dan naar bed. Want de dag was vroeg gestart en we waren moe. De dag er na moesten we ons melden bij de ingang van Leipzig Zoo. Spannend…
![]() |
![]() |
De intree alleen is al indrukwekkend. Want we dachten het zal wel niet zo'n grote dierentuin zijn zo midden in de stad. Nu daar kan je je in vergissen, het is een schitterende en grote dierentuin. Ze hebben veel dieren en de nieuwe verblijven zijn groot, open en mooi. Ze werken ook hard om alles te vernieuwen en het laatste project is Gondwana land en de kosten hier van waren 70 miljoen euro. Nu dat is het dan ook waard, dat is echt zeer mooi en alleen dat al is de moeite waard om daar heen te gaan.
Gondwana land: Het is geopend op 1 juli 2011. Een groot tropisch woud. Van 27.000m waar de bezoekers 16.500m van kunnen bezoeken. Met een hoogte van 34.5 meter. Daarin een rivier van 390 meter, waar je ongeveer 13 minuten met een bootje door heen kan varen midden door de natuur. Men kan er wandelen over een weg van 650 meter. En dat pad heeft een lange touw brug waarmee je over de toppen van de bomen kan lopen van 90 meter op een hoogte van ongeveer 12 meter. Er leven 40 soorten dieren, en ongeveer 300 dieren in totaal. Er zijn 500 soorten planten en ongeveer 17.600 individuelen planten. Er is een temperatuur van 22 tot 28 graden. Met een vochtigheid graad van 65-75%. Er werken 100 mensen waarvan 14 hoofdverzorgers. Het is verdeeld over de drie continenten die Gondwana heeft.
Afrika, Zuid America en Azië. Het idee dit te maken van uit deze dachten is echt speciaal. Men weet dat Gondwana de oorsprong is van onze beschaving. Het land van de dinosaurus. Het is als je de wereld kaart bekijkt of je naar een puzzel kijkt. Ieder werelddeel sluit aan op elkaar. De delen waren ooit een geheel. Ze zijn door grote lavastromen aardschokken uit elkaar explodeert. En vanuit daar heeft ieder werelddeel een eigen vegetatie gekregen. Miljoenen jaren van vooruitgaan, verandering, aanpassen en overleven. De bewijzen zijn de fossielen die men gevonden heeft, dat dit de waarheid is. Botten van de mesosaurus, dinosaurussen die al 280 miljoen jaar uitgestorven zijn en zowel in Afrika als zuid Amerika voorkwamen, geven de bewijzen. De dieren die op verschillende continenten leven geven aan dat ooit alles een wereld was Gondwana.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ooit waren Afrika, Amerika, Antarctica, Australië en Azië een wereld. In dit prachtige nieuwe Gondwana land van Leipzig Zoo proberen ze je dit mee te geven, door je door de werelddelen Azië, Afrika en Amerika mee te nemen met hun dieren, planten, bomen en bijzonderheden van de natuur. Met de boot ga je eerst in een tunnel die je de geschiedenis vertelt. Dan vaar je de continenten door. Al direct maak je kennis met de warmte en de vochtigheid. De pracht van de kleuren van het leven. Ook ruikt het heerlijk als je de hibiscus ruikt of de orchideeën of je ziet de machtige palmbomen.
The circle of live..
![]() |
![]() |
In dit “land “voel je je al snel klein door de grote waterval en het belopen van de touwladders boven de mega bomen. Dan is die 12 meter toch wel hoog. Overal zie je apen, die daar vrij rond bewegen. Watergebieden waar de krokodil leeft of de reuze otters leven. Die dit jaar twee jongen hebben grootgebracht. Ze kunnen 17 jaar oud worden 70cm en wegen tot 32 kilo. Er vliegen vogels vrij maar dan moet je echt even stoppen kijken en luisteren. Er zijn ananas bomen papaja-, bananen- en chocoladebomen. Vanille planten waar ik dol op ben, ze ruiken lekker maar smaken ook lekker. Wat ik niet wist is dat ze wortels hebben van wel 15 meter groot en eigenlijk een mooie bloeiende plant is.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Speciale dieren als de Ocelot zijn hier te zien. Dat is een katachtige. Deze kan 28 jaar oud worden en is 45 cm en weegt 12-17 kilo. Er was ook een Pygmee- hippo. Moeder en kind, deze worden 43 jaar en kunnen een gewicht krijgen van 270 kg. Het Azië is mijn favoriet. Mooie kaneel bomen, bananenbomen en fruitbomen met de meest mooie kleuren en vruchten bloemen en heerlijke geuren komen voorbij. Ook hier komen otters voor, deze zijn klein 45-55 cm en worden toch 21 jaar en wegen 6 kilo. Er zit een hornbill (wrinkled hornbill) in de boom, mooie gele snavel. Leeftijd 21 jaar en 72 cm en weegt 16 kilo. Ja en dan zien we de komodo dragon die ik natuurlijk in Bali ook gezien heb. Gaaf. Hij gaat er lekker voor zitten. Deze kan 30 jaar oud worden, en als je hem zo ziet dan zie je ook de dinosaurus van de dieren. 3 meter groot en ze kunnen makkelijk 80 kilo of meer wegen. In onze lezing over Azië ontbreekt deze dan ook niet! Vandaag heb ik weer genoten van dit oerdier.
Ook de Tapir konden we goed zien eerst vanuit de touwladders later vanuit de boot. Leeftijd 36 jaar en 240 m van hoofd naar kont en het gewicht 320 kg en is zwart wit. Nu dit is een beetje wat voor dieren er zijn die ik leuk vind in Gondwana land. Er is veel meer te zien, maar dit is wel een goede indruk. Het Gondwana land is al een korte halve dag als je echt alles wil zien. Lekker daar wat eten of een ijsje nemen, uitrusten en genieten van de dieren. Ze hebben er 6 jaar op gebouwd om dit te realiseren. En het is een op en top prestatie. Ik heb er enorm van genoten.
Verder in deze dierentuin zijn er zeer mooie verblijven van de gorilla en chimpansee en Orang-oetans. En de vele kleinere soorten apen die verdeeld zijn in park en in Gondwana land. Ze hebben allemaal grote buiten verblijven geheel in natuurlijk stijl met water bomen en veel speel attributen. Daarnaast grote binnen verblijven. Duidelijk is dat verrijking en educatie belangrijk is voor de dieren en de bezoekers. Op alle fronten houd men de kinderen bezig door ze te stimuleren d.m.v. spelletjes, leermomenten en bloemen of planten te laten ruimen wat die dieren in betreffende verblijven dan eten. Ook indrukwekkend waren de leeuwen en de tijgers. De tijgers hadden ook twee welpen die we ook goed hebben kunnen zien. Moeder was actief met de welpen bezig en op momenten riep ze naar de vader,wat dan weer een indrukwekkend geluid was.
Ook de grote savanne met giraffe, zebra, struisvogels was leuk daar kon je bijna met de kop van de giraffe op je bord een pauze maken in het restaurant wat gebouwd was in deze savanne. De Okapi is aanwezig en ik heb daar geleerd dat het familie is van de giraffe. Ik vind hem meer op de zebra lijken.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
De vertrekken van het luipaard vielen ons tegen, maar er stond wel een bord geschreven dat deze allemaal een nieuw vertrek zouden krijgen en dat verwacht men 2015-2017 klaar te hebben. Er waren drie (sneeuwluipaard) welpen, en dat was bijzonder. Helaas zijn ze door een bacterie gedood. Meerdere jonge dieren werden dit jaar door een bacterie geveld. Het ging dit jaar met de jongen dieren in dit park dus niet zo goed. Op zoek naar oplossingen. Mensen die er vaker komen kunnen alles via dagboeken en tijdschriften en de krant van de Zoo bijhouden.
Veel papegaaien zijn er niet in het park, maar een koppel hyacinten, soldaten ara’s, de palmkaketoe en de oranje kuif kaketoe en de Kea’s en enkele kleine soorten zijn er wel. Er zijn ook pelikanen, watervogels, flamingo’s . Daarnaast een open volière met vogels, roofvogels en de vogels in Gondwana. Het blijkt als bij ons dat het houden van vogels papegaaien altijd moeilijk is in een dierentuin. Mensen willen alles zien en dan zijn vogels maar een klein deel van alle dieren. Een aquarium met daarbij pinguïns, zeehonden en slangen, krokodillen en schilpadden, kikkers en reptielen zijn ook aanwezig.
Speciaal zijn de Indische olifanten. Die bevinden zich in dat Azië gedeelte. Leuk is dat ze naast een groot buiten verblijf, een mooi binnen verblijf hebben. Met een eigen zwembad en dat men als bezoeker dat mag mee maken. Dus je kan zien hoe de olifanten zich douchen. Onder water en boven water kan men mee genieten en dat hebben we dan ook gedaan. Indrukwekkend hoe de olifant zich helemaal op de zijkant gooit of kopje onder duikt. Het is echt plezier en spel en het is genieten dit te zien. En dat allemaal voor je neus. Hoe dan ook een dierentuin die men wel ooit moet bezoeken als men daar in de buurt is.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Filmpje van de zwemmende olifant. Voor mij toch wel een van de hoogtepunten, ik vond het fantastisch om te zien. Deze koe stond alleen, eerder dit jaar heeft ze en kalf gehad en door de pijn van de bevalling is ze in paniek geraakt en heeft het kalf vertrappeld. Sindsdien lukt het niet goed meer om de 3 koeien samen te zetten, maar ze proberen dat langzaam wel weer voor elkaar te krijgen. Zowel zaterdag als zondagmorgen ging ze zwemmen. Het zwembad was dan schoon en gevuld en afgezet. De verzorgers gingen haar dan eerst borstelen en brachten haar dan naar het zwembad, waar ze appels in gooiden. Ik heb dat zondag van bovenaf bekeken. Toen wilde ze eerst het water niet in, maar ze moest van de verzorgers wel het bad in. Niet gemeen, meer zo van hup, erin, we weten dat je het daarna leuk vindt dame! Zodra ze met 2 voorvoeten in het water was werden er nog wat appels gegooid en mocht ze het verder zelf beslissen. Nou, ze vond het zeker leuk! Lekker appels vissen en met haar bal spelen. Keer op keer liet ze zich omvallen, kopje onder. Ik ben geen olifanten expert en ook ik maak me wel eens schuldig aan antropomorfisme, maar de lol spatte hier overduidelijk vanaf. Wat had het beest een plezier! Onder water was het maar heel kort helder genoeg. Daarna werd het water troebel van poep, plas en zand. Dan gingen we naar boven en daar heb ik ook nog ontelbare filmpjes en foto's gemaakt. Maar we beginnen met onder water:
http://www.youtube.com/watch?v=0XnX1VolG_M Groetjes Karin
We gingen voor de lezingen en daar zijn we dan ook de gehele zaterdag geweest. Deze werden gehouden in een zaal in Gondwana land. De zaal was groot en er waren +/- 200 mensen. Diverse mensen hebben we vaker ontmoet en dagen als deze zijn ook belangrijk voor de contacten. We beginnen de dag met een film van het ontstaan van Gondwana land en een warm welkom.
Daarna krijgen we een lezing van Ralf Strewe. Hij is bioloog. Hij komt vertellen over de kleine soldaten ara. Deze leven Columbia en daar leven 650 soorten vogels en in Sierra Nevada leven ongeveer 20 soorten waaronder de kleine soldaten ara. Ze hebben daar een project gestart om deze ara te ondersteunen. Grootste vijand op dit moment zijn de bijen. Die nemen de nesten in beslag en zonder nest geen kuiken. Het is ook niet makkelijk om nesten aan te leveren want de ara broed op een hoogte van 15 meter en dan komen de bijen en deze zijn moeilijk te bestrijden. Een andere vijand is de arend of de harpij. Als de arend in de buurt komt van de ara dan broed de ara niet meer. Hij ziet zijn kans van overleven als nihil en dus neemt niet eens de moeite te broeden. De projecten proberen nu de boeren actief te krijgen. Daar leeft men van koffie plantages. Dit zijn goede bomen en daarin kan men nu nesten hangen. Dan heeft de boer een inkomen van koffie en toerisme zodat hij de vogels die daar leven iets meer ziet als een overleving geld inkomsten en dan wil men nog wel helpen. Als jagen of stropen geen inkomsten geeft dan kiest men voor andere oplossingen en door steeds herhalen van de voordleen van bescherming is de soldaten ara een beetje in opmars.
![]() |
![]() |
De lezing over de zoonoose van (ziekte vogel over op mensen) Prof Maria Elisabeth Krauwwald-Junghanns Dierenarts In Universiteit Leipzig was goed. Voor 1999 heeft ze de Dier Zoo en wildvogel kliniek opgebouwd in Universiteit Giessen. Naast dierenarts is ze patholoog.
Het ging allereerst over de papegaaien ziekte. Sinds 1943 moest men melden als men deze ziekte ontdekte. En het was rechtelijk vervolgbaar. Dus een Dierenarts moest dat doorgeven, dan ging men naar kweker en daar ging de kweek op slot. Men moest de dieren medicatie geven tot deze genezen waren. Dit herhaalde zich dan weer na 6 weken. Daarna kon men een periode van een jaar niet meer kweken. Waren mensen besmet door deze vogels kon men deze aansprakelijks tellen.
Sinds 21 september 2012 is in Duitsland geen plicht meer met naam de melding te maken. Men moet de ziekte melden, dat kan anoniem en verder doet men daar niets mee. De dierenarts schrijft medicatie voor en na ziekte kan men kweken. Het is meer ter controle. Dit komt omdat de afgelopen jaren duidelijk is geworden dat er geen mensen meer sterven aan deze ziekte. Dit lijkt te komen door goede medicatie en voeding van de dieren en snelle genezing en daar door geen risico factor meer heeft als een zoonose. Men is alert bij de mens. Men weet langdurende klachten kunnen papegaaien ziekte zijn en daardoor krijgt de mens sneller medicatie en geneest sneller. Ook is vastgesteld dat deze ziekte is afgenomen. De laatste jaren is de ziekte niet meer geconstateerd en zijn er geen mensen meer aan dood gegaan. Bewijzen genoeg om deze ziekte niet meer als een gevaarlijk zoonose te zien en te behandelen. Kort vertelt ze dus: Papegaaien ziekte is op dit moment controleerbaar. Het neemt af, sterker het komt niet veel voor. Maar door testen blijft het wel controleerbaar. Daarom vraagt men of men kosteloos vogels laat testen, om deze onderzoeken optimaal te documenteren.
Ook is vastgesteld dat tuberculose van vogels niet naar de mens gaat. Het betreft een andere soort. Vogels met tuberculose moeten worden geëuthanaseerd en de besmetting kan 7 jaar in een volières blijven. Maar deze soort van tuberculose gaat niet over naar de mens en daarom is dit geen zoonose. Ook de virussen van H5H7 of H5H1 was ver overtrokken. Wereld wijd zijn er aan de eerste vorm 7 mensen en de tweede vorm 5 mensen overleden in de laatste 30 jaar. Maar men heeft nooit kunnen aantonen dat het geconstateerd was bij papegaaien (vogels).
![]() |
![]() |
Daarna kwam Alena Dolezalova, uit Tsjechische republiek vertellen over de Afrikaanse vogels. Ze bezocht voor haar magazine kwekers in Afrika en heeft dat allemaal in kaart gebracht. Zo keken we mee met kwekers, die bijna allemaal commercieel kweken en echt groot te noemen zijn. Minimaal 500 tot 1000 volières. Leuk was dat hier ook Lauraine Wilson zat die ik in Australië ontmoet heb. Ze kweekt meest met de palmkaketoes en nu nog meer als toen wil ik haar nog eens bezoeken.
Anna Reuleaux zet zich in voor de Vasa papegaaien. De vasapapegaaien (kleine) leeft rondom Madagaskar. Daar leven zo’n 500 tot 900 vogels. Dus daar een project op te starten ter ondersteuning is geen overbodige luxe. Fase bedreigt heeft zich aangekondigd. Deze Vasa zijn polyandrie, dat wil zeggen dat de poppen meerdere mannen (3) hebben. Ze broeden 14 tot 17 dagen en ze vliegen tussen 43 en74 dagen uit. Het project is succesvol omdat ze de broedroep van de poppen hebben gedocumenteerd en zo de vogels kunnen volgen en de vogels kunnen noteren. Hiermee worden succesvolle kweek gegevens genoteerd.
![]() |
![]() |
Sven Hammer Dierenarts, heeft 11 jaar gewerkt in Al Wabra en is nu directeur van de Gorlitz zoo. verteld ons bij over de Spix Ara. Onder zijn begeleiding heeft Qatar 28 Spix ara’s grootgebracht. Hij begint bij de geschiedenis. Die is ons bekend die vertellen we in de Tenerife lezing bij de special van de blauwe ara’s. Maar het project de Spix ara terug te brengen in de natuur is nu al jaren bezig Het AWWP in Al Wabra is vanaf 2000 hierin actief. Ze hebben in 2003 de eerste jongen gekweekt. Ze hebben wel veel tegenslag gehad toen ze de Zwitserse Spix ara in bestand opnamen. Toen hadden de meeste vogels PDD. Door de eieren kunstmatig te bebroeden kwamen er snel meerdere kuikens. Anno 2012 laten ze de eitjes 22 dagen onder de ouders. En daarna in broedmachine en brengen ze de kuikens met de hand groot. Er zijn nu 60 Spix ara’s in AWWP en over de wereld tellen we 78 volwassen en 28 kuikens. Opmerkelijk was dat men van 2003 tot 2011 van een pop 291 eitjes had waarvan 46 bevrucht en er kwamen er 28 uit. Van de tweede generatie (F2 wildvang nakweek ) waren van de 140 eitjes, maar 3 kuikens geboren. Dit baart zorgen.
Problemen bij de Spix zijn dat veel van de vogel verwant zijn, daardoor broed/kweek en paring problemen hebben. Veel inteelt dus. Minder vruchtbaarheid. Veel veer problemen. Ze geven daarom veel variatie in voeding en verrijking. Door de jaren heen merkte men op dat men de kuikens te dik voerde. Begin gewicht ging men uit van 500 gram, later wist men dat een gezond gewicht 300-320 gram was en dat gaf een totaal ander gedrag bij de vogels. Actief en gezonder
![]() |
![]() |
Thomas Arnt van Arnt verlag (boeken en magazine) Bekend van het Duitse magazine “Papageien” en WP magazine, specialist van zuid en midden Amerika papegaaien en ornitholoog. Vertelt ons over de oranje kuif kaketoe van Sumba. Daar ben ik natuurlijk extra in geïnteresseerd omdat daar ook de Edel papegaai (Cornelia) leeft. Vreemd genoeg opent hij ook met een foto van de edel papegaai. Want als snel is duidelijk dat het project wat voor de oranje kuif is opgezet “verstoort” word door edel papegaaien. Deze soort bezet de nest boxen van de oranje kuif kaketoe. Het is een droog eiland met maar 8% bossen. Dus men vecht om bomen. Op 100 vierkante meter staan maar 7 hogen bomen om te broeden. Nu proberen ze met man en macht toch genoeg nest boxen te plaatsen zodat dat zowel de edel als de oranje kuif kaketoe kan broeden en voor na kweek kan zorgen.
![]() |
![]() |
Taxonomie van Rainer Niemann Bioloog, zoölogie en redacteur van WP magazine. Veel vogels hebben in de afgelopen jaren (jaar) een andere naam gekregen. We krijgen uitleg waarom dat komt. Hoe een naam tot stand komt en waarom men afgelopen jaar zoveel heeft veranderd. Dit komt omdat men nu DNA kan vaststellen. Dan komt men er achter dat een ondersoort geen ondersoort is en dat sommige soorten een eigen soort zijn en dat veranderd men dan in de literatuur.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
En veel meer !
8000 km door Australië van Karl Heinz Lambert. Adembenemende foto serie, met een presentatie vol humor. Hij is met recht een fantastische natuurfotograaf. Er waren ook momenten dat het muisstil was in de zaal bij het zien van deze foto serie.
Ik eindig met René Wust. Mede organisator van dit event. Vertelt ons waar de centjes heen gaan die dit “Fonds fur bedrohte papageien” ophaalt. Hij neemt met ons de projecten nog eens door. Dat er steun nodig is en blijft. In deze crisis tijd is geld inzamelen een groot probleem en ja daar weet ik alles van, maar het blijft noodzakelijk. Dat er wel mooie projecten goed zijn afgerond en andere projecten weer opgestart zijn is even aan de orde geweest. Daarna is er een quiz, geld voor goede doel! En de avonden worden volgemaakt met lekker eten en een avondje vrij door Gondwana in het donker, dat was ff een totaal andere sfeer. Spannend en leuk mee te maken. Je zou verwachten dat de dieren dan slapen, maar dat was niet zo.
![]() |
![]() |
www.zgap.de & www.papageienfonds.de
De laatste dag is er een privé rondgang met uitleg over Gondwana (zie hierboven) en overdag lopen we nog eens door het park en bezoeken we Leipzig stad. Veel tijd hebben we niet. Maar de “kerst kraampjes” staan er al overal, en oud en nieuw Leipzig is verweven met passages en het heeft een mooi oud en modern verweven station. In de avond gaan we nog even lekker eten op het St Nicolai plein. Schnitzels met friet en dat smaakt goed. Tegen 23.00 uur naar bed omdat we morgen naar Berlijn gaan.
Berlijn
We weten dat de stad Berlijn erg groot is en we willen dan ook ons concentreren op maar een paar hoogtepunten. Ons hotel, een van der Valk hotel is buiten Belijn. Maar het vervoer is goed geregeld en betaalbaar. Het gebruik van de U baan en de S baan en bussen is makkelijk. Al snel zijn we op weg en binnen een half uur zitten we midden in Berlijn. Wat willen we zien? Allereerst zie je overal beren op de weg hahahahaha, nee serieus. Berlijn heeft als mascotte een beer en dus kom je die overal tegen. In beelden, in reclame en in de ingang van winkels of een restaurant. De geschiedenis van Berlijn kan je vinden op internet. http://nl.wikipedia.org/wiki/Berlijn
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Berlijn zelf laat het zien door schitterende gebouwen, monumenten, en hoogtepunten uit de geschiedenis die gerestaureerd zijn. Berlijn is 891.67 klm groot. Berlijn heeft veel groen. Het telt 83.000 volkstuintjes. Het middelpunt van Berlijn is de Alexander Platz.
We zijn ook op De Berliner fernsehturm geweest, nabij Alexander Platz, deze is 368m hoog. Er is een kogel die een doorsnede heeft van 32 meter op een hoogte van 207 meter. Daar is een Panorama floor! dat betekend dat je daar door grote ramen heen kan kijken over de stad van Berlijn. Om er te komen zijn er 986 trappen. Maar wij namen de lift. In 40 sec ben je boven. Daar hebben we foto’s gemaakt van Berlijn. Kosten 12 euro, maar de moeite waard. Je krijgt een betere kijk op Berlijn.
Berlijn telt een waterweg van 190 klm. Dat “Under den Linden “de belangrijkste straat in Berlijn is. Hier vind je de Berliners. Natuurlijk zijn we hier ook even gaan kijken en ook zijn er in deze omgeving veel winkels.
![]() |
![]() |
![]() |
Wij zijn zeker naar de Brandenberg Tor gaan kijken. Hij stond op de scheiding lijn tussen Oost en West. Gebouwd 1789-1791. Vroeger als teken van macht van de Pruisen. De middelste doorgang was voor de koninklijke equipe, het volk nam de buitenste doorgang. Op 13 augustus 1961 is hier de muur voor geplaatst. Hier zijn 136 mensen omgekomen. 28 jaar lang was de muur een feit. Na de val van de muur kwam een bouwploeg en heeft alles gerestaureerd en in oude stijl terug gebracht. Het plein voor de Brandenburger Tor kreeg de naam Pariser Platz. Hier loopt ook de muur in de grond met grote kinderkopjes als een lijn door Berlijn. Vanuit hier zijn we naar Checkpoint Charlie gegaan. Dit was de controle post van de Amerikanen en de grens overgang van de geallieerde. In Oktober 1961 stonden hier de Amerikaanse en de Russische pantservoertuigen tegen over elkaar. Na de afbraak van de muur werd het checkpoint opgeheven en er werd een stenen silhouet in het afvalt aangegeven. En 22 Juni 1990 werd het gesloopt. Maar in 2000 werd er een kopie van het oorspronkelijke wachthuisje geplaatst.
![]() |
![]() |
Hier is nu een herinneringen punt gemaakt. Men kan hier alles vinden over de muur 13 Augustus 1961, tot de afbraak van de muur op 9 -11 1989 en checkpoint Charlie Er is een muur museum, en een klein overdekt museum waar foto en films gedraaid worden over de muur en de geschiedenis van Berlijn. Indrukwekkend. Hoe families uit elkaar “getrokken ” werden en hoe mensen hier het leven lieten tijdens de vlucht.
![]() |
![]() |
![]() |
De Dom van Berlijn Berliner Dom staat in het centrum van Berlijn. Hij is 78.8 m hoog. De gemeente bestaat sinds 1606 en dit was de parochie kerk. Er was een preekgedeelte een doop en trouw gedeelte en een crypte (begraafplaats). Als Dom werd hij opgericht in 1747-1750 en door Julius Carl Raschdorff in 1894-1905 verbouwd in een barokke stijl in opdracht van Keizer Wilhelm II. In de kerk zijn de sarcofagen te zien van de Pruisische koningen. De Dom is 117 bij 73 meter groot.
![]() |
![]() |
![]() |
Van 1894 tot 1905 had keizer Wilhelm II zijn eigen ingang, en zijn eigen keizerlijke leefruimte en een eigen nis in de Dom. Ook bij binnen komen zie je de keizerlijke trappen met 13 wand schilderijen van Albert Hertel. Ook de plafond schilderingen zijn gigantisch zowel in deze vertrekken als in de kerk zelf. Ze geven het leven van Christus en Jezus weer. In mei 1944 werd hij getroffen door een brandbom. De koepel was totaal verwoest. En de rest van de kerk stond op instorten. In 1980 werd de doop en trouw kerk weer geopend. De koepel is pas gerestaureerd van 1975 tot 1993. In 2002 was de Dom pas echt klaar. De trap naar boven naar de koepel met een uitzicht over Berlijn heeft 270 treden. Nu die hebben we geklommen. Om van het magische uitzicht te genieten. Maar ook de binnenruimte van de Dom is prachtig en de crypte zijn indrukwekkend. De graven van het geslacht Hohenzollern, 94 belangrijkste graven van Europa van einde 16de tot begin 20ste eeuw zijn hier opgeborgen. Vijfhonderd jaar Brandenburg – Pruisische grafcultuur. De ramen in de Dom zijn van mozaïek glas en lood. Schilderingen nissen en de achtkoepel mozaïeken. Met als midden punt in de hoogste koepel “de witte duif ”. Middeleeuwse en barokstijlen, zandsteen sculpturen, een wit marmer, met gele onyx altaar, twee kandelaars van verguld ijzer, en een apostelkast van verguld brons. Wereld beroemd is het Sauerorgel met 4 orgels, 7269 pijpen en 113 registers en een 3tal 32 pedalen, 4 manualen geeft de organist een zeer uitgebreid geluidspalet die wereldwijd bekend is. Deze laat dan ook regelmatig zijn geluid horen als je in de Dom bent. Nu ook al ben je niet gelovig, het zien van de Dom is indrukwekkend en zeker de moeite waard te zien als je in Berlijn bent. De Dom word gewoon voor iedereen gebruikt en er zijn dagelijks missen voor iedereen. Er worden concerten gegeven En de serie Concerten Musica Mystica met koor en orkest concerten is hier opgenomen. Voor ons was het gaaf om vanuit de Dom over Berlijn te kijken wa tik persoonlijk veel mooier vond als vanuit de fernsehtrum. Zo hoog buiten en open over de stad heen kijken was echt een must do! Berlijn voor ons was het zien van de Zoölogische Zoo en het Tierpark. http://www.zoo-berlin.de/
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
De Zoo werd geopend 1844. Het is de oudste en meest bezochte dierentuin van Europa. Bijna alle dieren worden gehuisvest in behuizingen die speciaal zijn ontworpen om hun natuurlijke leefomgeving te recreëren. Toen Knauwske dood ging een legendarisch nijlpaard ,treurende er honderden duizenden mensen. Ook leefde de beroemde ijsbeer “Knut “ hier.
De ijsbeer Knut werd geboren in de zoo op 5 december 2006. Verstoten door zijn moeder bij de geboorte, werd hij vervolgens opgevoed door dierenverzorgers .Dit vond niet ioedereen zo ‘n goed iedee. Kunt was wel meteen een idool van de Zoo. Knut overleed op 19 maart 2011.
Maar bijzonder was de eerste Giant Panda, deze heette Happy. Deze was er vanaf 1939 tot 1958, toen kwam Chi Chi gevolgd door een meisje Yan Yan en in 1980 kwam de mannelijke Giant Panda Bao Bao.
Bao Bao (geboren 1978) was de enige in Duitsland levende Panda en de oudste Giant Panda in een dierentuin ter wereld. Net als alle andere van zijn soort, is hij permanent in bruikleen van China. Ondanks een aantal kunstmatige inseminatie experimenten met een vrouwtje Yan Yan (gestorven in gevangenschap in 2007), waren er geen nakomelingen. Bao Bao stierf op 22 augustus 2012. We dus geen Panda gezien hebben.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
De dieren worden vaak in een nostalgische omgeving met gebouwen van verblijven die echt oud zijn ,maar zo mooi gehouden. Net als de giraffe, tijgers panters, leeuwen met grote binnen en buiten verblijven. Het carnivoren house waar deze dieren leven is van 1870 en is gerestaureerd in 1972. De gorilla en de orang-oetang zijn hier ook en ook zij hebben mooie verblijven. Ik ben dol op deze soorten, en de groepen die er zijn, zijn geweldig. Deze gebouwen zijn gebouwd in 1928 The Apes Enclousure. En gerestaureerd in 1958. En verder uitgebouwd in 2008.
De Gorilla’s en orang-oetans hebben allemaal namen en er zijn meerdere groepen en er zijn ook vele jongen geboren hier.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
We hebben echt moeten inplannen hoe we de route liepen om zoveel mogelijk te zien in een dag, want het is zeker een twee dagen bezoek waardig!!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
De wolven groep is erg indrukwekkend en de roofvogels zijn ook zeer mooi gehouden. Veel vogels en de nieuwe papegaaien verblijven zijn ze nu aan het bouwen. Vandaag de dag leven er 1400 soorten dieren in deze Zoo. Ik kan uren vertellen, maar hier is de link van de Zoo.
Tierpark Berlijn: Tierpark Friedrichsfelde
![]() |
![]() |
![]() |
Een dierenpark 5x zo groot is in het oosten van Berlijn. We hebben daar onze gids Gerard uit Berlijn ontmoet. Een oudere vrolijke man die daar als kleine kind al kwam en nu nog steeds de tour verzorgt. Alles weet te vertellen over dit park en weet welke dieren er in welke verblijven zitten met naam en toenaam.
Dit Tierpark is in 1955 door vrijwilligers opgebouwd. Wij stonden versteld van een zo groot park midden in Berlijn. We dachten en soort van Beekse Bergen binnen te gaan, maar we zagen al meteen dat dit zoveel mooier en uitgebreider zou zijn. Omringd door een eeuwen oude tuin met kasteel wat vroeger van de keizer was. Later is deze tuin naar een privaat gegaan en nu tot de stad Berlijn behoord. Met de mooiste ouden bomen en planten en bloemen is een juweel van een dierenpark wat geheel in oude staat is gebleven. Wat betekend dat ook het Tierpark een schat aan botanische rijkdom heeft.
Er zitten veel beren in grote en kleinere verblijven en als ze klein zitten (dat telt voor al de dieren) is dat met een reden. Dan houd men rekening met de problemen bij paring of gevechten of broedtijden, en daarom zet men dan tijdelijk de dieren klein. Laat ze wennen of proberen gedrag aan te passen. Normaal zitten de dieren groot.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Gaaf is de ijsberen ruimte die al afstampt van 1957,en waar vanaf 1986 - 7 ijsberen in zijn geboren. 2000 m3 met een zwembad (water) van 86 meter. Er is een kinderboerderij, maar ook een huiskamer dierengroep. Zodat mensen ook weten wat wel of niet kan in huis.
![]() |
Heel veel apen maar geen mens apen meer, daar ze daar (nu) de ruimte niet voor hebben, maar de hoop is er een Gorilla en Orang-oetang te herplaatsen. Klopt herplaatsen ze hebben er wel geleefd, maar het was niet meer verantwoordelijk om ze in de oude ruimte te houden dus zijn die naar de Zoo gegaan. De oudere (kleine) ruimtes zijn er nog, om te laten zien hoe het vroeger was.
![]() |
Oud
In 1997 is het kattenhuis gebouwd. Tijgers, Serval, Poema, Panters, leeuwen, Luipaard, Jaguar, Binturong, en nog veel meer katachtige zijn in de collectie. En van allemaal hebben ze meerdere soorten in gigantische verblijven binnen en buiten. Dit was voor mij het hoogtepunt van de dag ,want het was echt mooi gemaakt.
![]() |
Nieuw
Er waren ook diverse papegaaien, die verdeeld waren door het park. Ook kleinere vogels, eenden, flamingo’s, een lange aan een gesloten met volière fazanterie, kraanvogels 9 soorten, ibisvolière, pinguïn, pelikanen, ooievaren, gigantische volières met roofvogels. Deze is 9 meter hoog, 27 meter breed en 60 meter lang, inderdaad u leest het goed Uilen in mooie grote verblijven. De vogels worden in grote volières gehouden.
Wolven, honden, hyena, in alles soorten en maten. Voor de neus werd er een konijntje gegeven kippen en vogels. In een mum van tijd vergrepen de wolven zich aan dat lekkers. Een terrarium met slangen, krokodillen, varanen, schilpadden, in alles soorten, ik wist niet dat er zoveel soorten waren. Het aquarium hebben we niet meer kunnen bezoeken.
![]() |
![]() |
![]() |
Olifanten, Afrikaanse en Indische in meerdere groepen, nergens worden deze samen in een dierentuin gehouden omdat ze zoveel ruimte hebben en hier zijn er grote groepen. De groep telt in totaal 16 dieren. 11000m2 ruimte is beschikbaar. Deze groepen planten zich ook nog eens goed voort. Ze hebben allemaal een naam .De draagtijd van een olifant is 20-23 maanden. Er was wel een probleem met een bull die droeg een herpes virus over, dus jonge olifanten stierven met 3 tot 5 jaar. En nu hebben ze zich weer een nieuwe Bull kunnen aanschaffen waardoor nageslacht weer mogelijk is. Samenwerking met andere dierentuinen over de wereld zorgen er voor dat dit alles goed blijf verlopen. Het instant houden van soorten en het verversen van bloed is ook een van de taken van de dierenparken. Hier zijn dus veel diersoorten, zeldzamen dieren aanwezig.
![]() |
Nieuw
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Daarnaast zijn er nog de Neushoorn ook de pantser neushoorn, het nijlpaard. De Giraffe, okapi, zebra’s in meerdere (zeldzame) soorten die staan naast en de ezels, ook hiervan zijn er diverse soorten. Kamelen en de drommedaris, de lama en de alpaca ontbreekt niet .Ze denken nu dat de alpaca niet een ondersoort is van de lama, maar van de Vikunja. Dit is de wild vorm van deze dieren. Er zijn veel herten, gazelles, bokken, antilopen, kalven, runderen, bizons, buffels in de oervorm. Ook schapen uit de meest vreemde omgeving en oerdieren die pas zeer laat ontdekt zijn in de natuur. Vele heb ik nooit eerder gezien of wist ik niet eens dat ze bestonden. En veel dieren zijn ook alleen maar hier te zien.
Ik kan het gewoon niet allemaal noemen wat ze hebben. Maar een ding staat vast dit was een belevenis. Dit was niet wat we verwacht hadden en dus zal dit lang de verrassing blijven van onze dierentuin bezoekjes. Berlijn, men zegt als men er een keer is geweest dan wil men terug. Nu dat kan ik nu ook beter begrijpen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hier kan je een dia-show zien van 10 prachtige U.S.A.-natuur-foto’s. Zeer de moeite waard! Bedankt Rita.
http://www.aarp.org/travel/destinations/info-10-2012/pictures-nature-wildlife-parks.html#slide4
En een Leuke film : http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=iB52iP2a_MY
Foto @ hans en caroline en Thiely Karin
Fijn Weekend,
Vriendelijke Groetjes
Ed en Thiely de Moor.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.akala.nl
Alles over goede voeding www.birdfood.nl
PDD Research Fonds www.pddfonds.com
Bird- Symposium www.birdsymposium.nl
Boek: Papegaaien van A tot Z - Te koop bij www.birdfood.nl
Foto en tekst @ Fam de Moor - Gebruikt u foto's, film en/of teksten : Vraag dan eerst toestemming.
Foto’s en tekst van andere worden met toestemming gebruikt in ons dagboek, en in dagboek-archief opgeslagen voor hergebruik.
Onze dank hier voor