Home
Week 38 - Gedragstherapeut aan het woord Iris . Wondere wereld van een embrio deel 3
Volgende week ben ik in Leipzig http://nl.wikipedia.org/wiki/Leipzig naar www.zgap.de & www.papageienfonds.de
"Fonds für bedrohte Papageien". Er is dan geen dagboek van een kweker en daarom week 38 en 39 in een. Ik ga met vrienden. Ed gaat natuurlijk niet mee. Hij kan niet zonder de vogels en daarom is hij altijd thuis. Ik ben wel blij dat ik altijd samen kan gaan met andere vogel liefhebbers.
Dit is ons programma:
Programma der 16. Fondstagung in Leipzig am 29. September 2012. Van projecten over de soldaten ara’s, nieuws over zoonosen bij papegaaien, papegaaien kweek in Afrika, Vasa papegaaien. Hoe het er voor staat met de kweek van de Spix ara in Al Wabra katar. Natuur in Sumba, en veel film en beelden van Australië. Dit alles in de dierentuin in Leipzig. Natuurlijk zal ik van deze dagen een verslag maken.
http://www.zoo-leipzig.de/en/homepage/http://nl.wikipedia.org/wiki/Zoo_Leipzig
Daarna gaan we naar Berlijn.
Nu voor diegenen die eens in Berlijn zijn geweest. Wat is jullie het meeste bij gebleven? Ik wil het liefste alles zien en beleven. Dat kan natuurlijk niet en dus moet je keuzes maken! Wie helpt me er bij! want hoe meer opties hoe meer keuze we hebben die dagen. We hebben natuurlijk wel al een beetje en idee! In Berlijn gaan we natuurlijk naar de oudste Dierentuin. Er is een Aquarium, en wellicht heeft de stad ook een hop on hop bus. Berlijn moet echt heel mooi zijn. Ook is daar de oorlog centraal geweest, dus wellicht ook bezienswaardigheden over die periode te zien. Er zijn parken en een botanische tuin en de Berlijner muur moeten we toch ook op de foto zetten. Natuurlijk de Dom van Berlijn. En de hoogste tv-mast om over Berlijn te kunnen kijken. Er is keuze genoeg, maar misschien heb jij wel tips! Mail je me dan even! Onze linken voor nu zijn :
http://nl.wikipedia.org/wiki/Berlijn
http://en.wikipedia.org/wiki/Berlin_Zoological_Garden
http://www.zoo-berlin.de/
Fernsehturm,
Berlijnse Muur
Berliner Dom
Botanischer Garten Berlin
Zoologischer Garten en Tierpark Friedrichsfelde
Großer Tiergarten.
Legoland Discovery Center Berlijn
Madame Tussauds (wassenbeeldenmuseum)
Naturkundemuseum
Tip:Zondag 7 oktober Pairi Daiza http://www.pairidaiza.eu/nl / http://www.dagvandepapegaai.be/programma.html. Vlak er na is er een vogelweekend met vogels bij de Vogelvereniging Ornithea van 12 tot en met 14 Oktober. Er zijn weer volop vogels van vele papegaaiensoorten, parkieten, kleine zangvogels, uilen, en nog veel meer Omringd in de mooiste omgeving aangepast naar de originele leefruimtes van de vogels . Het is ook een samenkomst van vogel vrienden. Zelf ga ik dit jaar niet. Mocht u wel gaan zou ik heb op prijs stellen als u ons een verslagje stuurt. Voor meer informatie zie: www.ornithea.de Dat telt ook voor de dag van de papegaaien ,ook hier gaan we niet naar toe. Gaat u wel is een verslagje welkom
![]() |
![]() |
Bobby en Gijs.
De bijtende papegaai….© Iris van Balen papegaaienliefhebber en houder van 8 papegaaien (van agapornis tot amazone). Sinds eind December 2011 gediplomeerd gedragstherapeut voor papegaaien. Sinds 2005 bezig met opvang, voorlichting, resocialisatie etc. en bestuurslid en de gedragstherapeut van Stichting PapegaaienWelzijn.
Ik denk dat we allemaal wel is gebeten worden, soms is de oorzaak niet gelijk te vinden, maar hij is er wel altijd. Vaak gaat het om aangeleerd gedrag. In de natuur komt dit gedrag bijna niet voor. Of het moet gaan om territoriale agressie bijvoorbeeld als de papegaai indringers uit zijn nest wil verjagen (instinct). En toch zien we dit gedrag nog vaak in de huiskamer terug. De papegaai ziet vaak 1 persoon als zijn partner en zal de ander uit zijn territorium verjagen. Probeer een partner-relatie te vermijden om dit probleem te voorkomen. Een papegaai zal altijd een favoriet hebben, maar stimuleer geen partner-relatie. Probeer gezamenlijk zoveel mogelijk te doen en houdt de band puur vriendschappelijk. Maar dan nog kan het gebeuren, dat papegaai de favoriet binnen het gezin bijt. Ook al denk je soms, dat daar geen reden voor is, die is er namelijk altijd.
Er is altijd een externe of een interne prikkel die het gedrag bijten doet opwekken. Allereerst moet de prikkel (stimilus perceptie) bekend zijn. Wie of wat wekt het gedrag bijten op bij de papegaai. Bijvoorbeeld: “mijn papegaai bijt mij als mijn vrouw in de buurt komt” . In dit geval is de vrouw die te dicht nadert de prikkel.En omdat de vrouw niet binnen bijtbereik is, wordt u gebeten. Eigenlijk was de bijt voor de vrouw bedoeld. Dit noemt met omgericht gedrag. Dit kan ook met een voorwerp als prikkel. Ik heb hier zelf een mooi voorbeeld van. Mijn bonte boer Gijs die kranten en andere bepaalde voorwerpen aanvalt. Ik liep langs de boom, hij nam een noodsprong om de kranten aan te vallen, maar beet mij in plaats van de kranten. Het gaat hier om externe prikkels (de vrouw, de kranten). Maar ook hormonen of stress (interne prikkels), dit zijn interne motivationele factoren, die het gedrag bijten kunnen opwekken. Hier heb ik thuis ook een heel goed voorbeeld van zitten. Mijn bonte boer Bobbie is enkele maanden in het jaar niet te genieten, is lief voor andere papegaaien, maar voor mij totaal niet. Gelukkig weet ik dat meestal na de zomermaanden bijtrekt. Maar 2 jaar geleden toen dit gedrag voor het eerst voorkwam snapte ik er niks van.
Ik laat hem maar een beetje uitrazen en om mezelf te beschermen gebruik ik nu een opstapstok. Een angstige papegaai indien hij niet de mogelijkheid te kunnen vluchten (vliegen) kan gaan bijten. Ook kan het bijten onbewust geconditioneerd worden door de eigenaar. De papegaai voelt en proeft graag met zijn snavel ook aan uw vinger. Zegt u bijvoorbeeld: au en de papegaai vind dit erg leuk, zal hij proberen de volgende keer het gewenste effect weer te bereiken. Dit is dan operant geconditioneerd door de eigenaar. De papegaai heeft geleerd dat bijten een beloning oplevert (de “au”). Dit waren een aantal veel voorkomende gevallen en er zijn veel meer specifieke gevallen, maar zo zie je maar dat bijten heel veel oorzaken kan hebben en er voor elke individuele (bijtende) papegaai een andere diagnose hoort en een passende therapiemethode.
Iris van Balen.
Patricia : “De wonderen wereld van het embryo ” . Deel 3
Dag 11 tot en met dag 18:
In deze fase gaat het hard alles staat in het teken van groeien. De verbening van het kraakbeenskelet gaat ook erg hard. Het eiwit en de eierdooier worden bijna volledig verbruikt door het embryo. Daardoor ontstaat ook de nodige ruimte voor het steeds groter wordende embryo. Aan het einde van dag 18 is het embryo volgroeid! Nu komt heel snel het zware werk het embryo begint nu vanaf dag 18 aan de voorbereiding voor het uitkom proces.
Dag 19,20 en 21:
Dit zijn belangrijke dagen voor het kuiken want alles word voorbereid op het uitkomen Op dag 19 of 20 begint het kuiken te drukken tegen de binnenkant van de luchtzak in het ei. Van zodra er een gaatje is gaat het kuiken zijn longen ook gebruiken. Dat werd ook tijd want de chorio-allantois kon via de eischaal niet langer voldoende zuurstof aanvoeren voor het volgroeide kuiken. De bloedvaten naar de chorio-allantois worden in dit stadium dicht geknepen, met gevolg dat het vliezen systeem niet langer werkzaam meer is. Nu word het echt spannend het kuiken gaat vervolgens een gat maken in de eischaal Eerst verschijnt er op het ei een klein bobbeltje dat zijn de eerste tekenen dat het gat weldra gaat volgen! Ondertussen is het laatste kleine restant van de dooier via de cloaca naar binnen getrokken. Van dit restant krijgt het kuiken de eerste 24 uur na uitkomst uit het ei voedingstoffen toegediend.
Op dag 20 of dag 21 begint het kuiken met de voorlopige scherpe eitand een gaatje in de eischaal te maken. je hoort constante tik geluidjes het is een heus werk
voor het kuiken en heel spannend om te zien ! Na dit arbeidsintensief werk is het kuiken aan wat rust toe . Het kan enkele uren duren of soms wel een dag en dat zijn
spannende uren/dagen! Daarna draait het kuiken met behulp van de vleugels en poten langzaam rond in het ei en maakt op die manier een barst in de eischaal dat is duidelijk hoorbaar!
Tot slot na uren werken kan het kuiken met behulp van de pootjes zoveel kracht uitoefenen dat er een kapje van de eischaal afbarst en het kuiken uit het ei kan komen. De restanten van de chorio –allantois met daarin nog de verzamelde afvalstoffen van het kuiken zien we als een vlies met geelgroene kleur. Vaak zit het kuiken nog vast aan de chorio-allantois. Dit lijkt op de navelstreng bij de geboorte van zoogdieren.
Het vlies breekt vanzelf af wanneer het kuiken zich beweegt
Ik ben erg blij dat ik deze wonderlijke ontwikkeling van kiemcel tot kuiken heb mogen meemaken en met jullie kan delen!
Voor mij was het ook de eerste keer dat ik het van zo dichtbij heb kunnen meemaken. Het kuikentje hoor je tijdens het uitkomen constant piepen in het ei en wachten duurt lang! Een waarschuwing is hier wel op zijn plaats help het kuiken niet uit het ei te komen want dat loopt heel vaak fout af je kan belangrijke aders raken met de dood van het kuiken tot gevolg. Dat het kuikentje constant piep geluidjes maakt tijdens het uitkomen is volkomen normaal.
Op deze foto’s zie je het kuiken in snel tempo groeien.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
De warmtekast is al in gereedheid gebracht voor de kuikens zodat ze lekker warm kunnen bijkomen van hun zware werk!
![]() |
![]() |
![]() |
De geboorte in de verschillende stadia
![]() |
![]() |
![]() |
Jaaaaaaa gelukt! Hier zie je het pootje en vleugeltje bij het open barsten van het ei hoor je een krak geluidje het was wondermooi om te zien!!! Vond het zo ontroerend dat ik een traan moest wegpinken Poeh wat een belevenis.
![]() |
Het wonder is geschied
![]() |
Ondertussen zijn de mooie roze donsveertjes al lekker opgedroogd in de couveuse
Linken naar videobeelden :
http://youtu.be/djQlmBP_9Tg Op dit filmpje zie je het kuikentje rondzwemmen in de eierzak en kan je al duidelijk de pootjes zien bewegen!
http://youtu.be/AtlO9vymdRs 14 dagen incubatie
http://youtu.be/ymYpFF9fY-s : Hier zie je al duidelijk de vorm van het kaketoe kuiken het is al heel actief de incubatie is al 18 dagen en loopt naar het eind stadium toe. 12 april 2012 op 17 april word het eerste kuiken geboren totale incubatie kaketoe is 21 dagen
http://youtu.be/b1LR1fhUnOs : Om middernacht was begon de geboorte van het eerste kuiken hier zie je dat het kuiken al een dekseltje van de eischaal stuk gemaakt heeft. Het zware werk kan beginnen.
Zo dat was het dan voor deel 3 .Ik hoop dat jullie ervan genoten hebben !
En in deel 4 kunnen jullie het volledige verdere verloop van de geboorte meemaken maar dat bewaren we voor na de vakantie
We gaan in week 42 verder met de wonderlijke wereld van : “een kuiken”.
Groetjes, Patricia ..
Milo
Week 8 – 9 weken.
13-9 Milo groeit goed, eet goed en is actief. De vleugels worden gestrekt gespreid en hij wil wat gaan vliegen. Hij valt vrijwel meteen naar beneden, naar probeert het meteen weer. Hij heeft aan de trost gierst geproefd en eet appel. De rest is meer ruiken, kijken en niet overtuigend eten. Hij eet nu 2 keer per dag de Weening naturel. We gaan de 26ste naar de dierenarts. Dan is hij 10 weken oud.
17-9 Vandaag heb ik hem gemengd fruit gegeven en dat proeft hij al beter. Ik ga wel langzaam het Weening voer afbouwen naar 1 x daags. Milo probeert al op de stok te klimmen, dat maakt de pootjes sterk. Het evenwicht houden is nu nog moeilijk. Maar zo krijgt hij wel een beter evenwicht, dus daag ik hem uit, ik heb er ook een touw in gehangen, zodat hij spelenderwijs zijn evenwicht traint en leert klimmen en vallen. Hij is een echte clown. Hij wil ook de hele dag naar Pino en Jazz. Hij heeft zelfs al een keer gepresteerd om de beveiligde rand te openen en ja hoor hij zat daar prins heerlijk uit de voeder (zachtvoer) bak te eten van Pino en Jazz.
Kijk zeker even op deze twee linken!
http://www.bakker-hillegom.nl/product/papegaaiplant/p_J2/c_google?gclid=CMjMqMynwrICFYcNfAoddQIAsw
http://www.bol.com/nl/p/alex-me-how-a-scientist-and-a-parrot-discovered-a-hidden-world-of-animal-intelligence-and-formed-a-deep-bond-in-the-process/1001004006517268/
Fijn Weekend , tot week 40. Voor vragen mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.