Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/ppwznl/domains/ppwz.nl/public_html/website/templates/ppwztemplatedefvers2018/functions.php on line 194
Home
Week 30 - Ara Couloni Mazzel en Lucky en Shirley
Wij zijn weer oma en opa geworden van een fantastische kleindochter Shirley Ze is geboren 24 Juli 2012.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tijd voor een kweek verslag en een update van vogels:
Op vakantie met de vogel
Vaak krijg ik de vraag: Ik ga op vakantie met de vogel en wat zijn dan de regels en wetten. Waar moet je op letten. Ik heb zoveel instanties aangeschreven en eerlijk gezegd krijg je nooit een goed antwoord. Simpel omdat men het zelf niet weet. Ik persoonlijk adviseer altijd een goed paspoort met eigendommen papieren en een goed en op kort termijn onderzoek bij de dierenarts en dan kan je gaan. Deze week kreeg ik deze vraag weer en ik vroeg, maak een lijstje, wat je weten wil, en ik zet het in dagboek. En dan hopen we dat mensen reageren. Mensen die vaker op vakantie gaan en mensen die meegemaakt hebben hoe het werkt, voor jullie deze vragen! Ik hoop op antwoorden en verhalen. Wat wil men weten:
- Waar moet je vogel aan voldoen om veilig mee te mogen naar het buitenland. Denk aan landen als België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk evt Denemarken ( Europa)
- Welke inentingen of controles zijn nodig?
- Welke papieren heb je nodig?
- Hou oud mogen de papieren zijn?
- Wat zijn jullie ervaringen qua stress voor de vogel,
- Maar ook wat betreft controles aan de grens of elders in het land.
- Is er verschil in parkiet of papegaai, omdat het lijkt dat de regels voor papegaaien strenger zijn.
Alle andere tips en dergelijke zijn welkom! Ik weet onze dierenartsen lezen mee wellicht dat ze ook even kunnen reageren!
Dus ik zie graag jullie verslagen en tips tegemoet © Akala.
![]() |
Jan van Arkel Macaw Breeding Station Een-01 Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Website - Webshop - Classifieds |
![]() |
Een Blauwkop ara heeft een lengte van ongeveer 41 centimeter en behoort met deze afmeting tot de kleinere ara’s, soms ook wel eens dwergara’s genoemd. Het verenkleed van deze ara is voornamelijk groen en aan de onderzijde van de buik richting olijfgroen. De bovenkant van de staart is kastanjebruin met een groene lijn in het midden welke overgaat in een blauwe punt. De staart heeft een spits toelopende punt welke typerend is voor de Ara. De ondervleugel is groengeel van kleur. De snavel loopt over van zwart aan de kop tot grijs. De veren op de klop zijn blauw en de huid van de kleine kale ring rondom de ogen is donkergrijs. Deze ara komt uit het oostelijke deel van Peru (met uitzondering van het noord-oosten), noordwest Bolivia en het uiterlijk westelijke deel van Brazilië. Het dier leeft in de vochtige regenwouden van het zuid westelijke deel van de Amazone en aan de oostelijke heuvels van de Andes gebergte. Hij houdt zich vaak op aan de randen van open plekken in de bos en langs rivieren. Hij komt voor tot hoogtes van ongeveer 1500 meter. De Blauwkop ara is vaak te vinden bij Mauritiuspalmen (Mauritia flexuosa). De vogels zijn monogaam en vormen paartjes voor het leven. Overdag trekken ze gezamenlijk door de omgeving. ‘s Avonds komen tot zo’n 60 exemplaren naar de zelfde plek om de nacht door te komen. Het voedsel van de blauwkopara bestaat uit zaden en vruchten.
![]() |
Met name de vrucht van de Mauritius palm heeft bij de vogel een voorkeur. Ook is hij regelmatig te vinden bij plekken waar klei te vinden is waaraan de vogels regelmatig likken. Helaas is er niet veel bekend over de voortplanting van deze vogels in het wild. Men vermoedt dat de meeste vogels hun nesten net zoals de meeste ara’s in boomholtes hebben. In gevangenschap leggen de vogels 2 tot 4 eieren. Het geluid van deze papegaaiachtige is hoger en veelal minder luid dan de meeste andere ara soorten., Tot voor kort kwam deze vogel vrij algemeen voor. Bij de laatste telling in 2006 welke gedaan is door Birdlife International werd de wilde populatie echter geschat op 1000 tot 2500 exemplaren. Deze aantallen worden door Tobias & Brightsmit een jaar later echter tegengesproken. Zij komen met een schatting van tussen de 9200 tot 46.000 exemplaren. Feit is echter dat de aantallen wel drastisch afnemen. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de illegale handel in exotische dieren en het verdwijnen van leefomgeving. Ondanks de grote risico’s is het nemen van de risico de illegale handelaars vaak wel waard. Een vogel als deze kost in Europa al gauw tussen de 3.500 en 4.000 euro.
Nu we kennis hebben gemaakt met de Ara Couloni kunnen ons concentreren op de voorliggende case. De bevriende kweker heeft het kweekkoppel al flink wat jaren maar verder dan eieren is het helaas niet gekomen. Telkens bleken de wel degelijk bevruchte eieren voortijdig af te sterven, meestal net voor het aanpikken. De kweker heeft de oudervogels enkele jaren de kans gegeven en heeft het daarna ook zelf met broedmachines geprobeerd. Het is natuurlijk erg lastig om te achterhalen waar dit probleem aan ligt… misschien een voedingsgebrek bij de ouders, wellicht een probleem veroorzaakt door verwantschap, etc. etc. Jammer genoeg is er over dit soort zaken weinig kennis voorhanden; je bent als kweker echt op jezelf aangewezen. De kweker bracht ons drie al bebroede eieren in een mobiele broedmachine (op 12V). Volgens de kweker waren de eieren al ongeveer vier, zeven en tien dagen bebroed. Maar helemaal zeker van zijn zaak was hij niet.We hadden al gezorgd voor een voorverwarmde broedmachine op 37.2 ˚C. We krijgen regelmatig van diverse kwekers eieren met de vraag om deze uit te broeden en laten vaak een broedmachine doordraaien om hierop voorbereid te zijn. De drie eieren zagen er normaal uit en waren inderdaad alledrie bevrucht. Duidelijk was te zien met schouwen dat ze alledrie in verschillende fases van de bevruchting zaten. Uiterlijk waren er geen beschadigingen te zien en ook het ‘binnenwerk’ zag er normaal uit. We hebben de eieren gewogen en direct in de broedmachine gelegd. Veel meer kun je er natuurlijk ook niet mee doen
Hoe dit afloopt leest u op Bewerkelijke eieren van de Ara Couloni – kweekverslag
Lees ook dit leuke verslag : Yara's dagboek mei 2012
![]() |
Jan van Arkel Macaw Breeding Station Een-01 Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Website - Webshop - Classifieds |
Mazzel en Lucky hebben liefde en geluk leren kennen.
Dit is de evolutie van de geadopteerde opvangpapegaaien Polly ( Mazzel ) en Koko ( Lucky ). Zij wonen nu 7 maandenbij hun adoptiemoeder en voelen zich er heel gelukkigen tevreden.
![]() |
![]() |
Dit wil Mazzel meedelen..
Hallo kennen jullie mij nog? Ik was die bange wantrouwigepapegaai die steeds begon te krijsen en me van mijn zitstokliet vallen als mensen wat te dicht bij me kwamen. Het vrouwtje waar ik zoveel aan te danken heb heeft mij eennieuw gelukkig leven en een nieuwe naam gegeven.Mijn nieuwenaam is Mazzel ( eerst heette ik Polly) en geloof me maar, deze naampast erg goed bij me want ik heb enorm veel mazzel gehad toen ik hier bij dit vrouwtje mocht komen wonen. Jullie zullen zich nog wel herinneren dat ik durfde aan te vallen als ik een hand in mijn kooi zag, ook als dit vrouwtje in het begin mijn eet en drinkbakje uit de kooi nam durfde ik haar zonder waarschuwing bijten.
![]() |
![]() |
![]() |
Nu ben ik volgens het vrouwtje een ongelooflijke flodderaarster geworden. Ik stapt nu zonder problemen op haar hand als zij deze in mijn kooi steek, zelfs als zij mijn eetbakje wil verversen stap ik al op haar hand. Ik vind dit vrouwtje zo lief dat ik zelfs op mijn op haar hand ga liggen, ook durf ik als ik op het vrouwtje haar hand zit mijn kopje tegen haar schouder leggen zodat zij mij lekker kan kroelen, het vrouwtje mag mij overal aanraken zelfs op mijnbuikje, borst, rug, kroelen op mijn kopje en langs mijn wang vind ik oooohhhzo heeeerlijk, zij mag zelfs mijn pootjes vastnemen en mijn staart, ook geniet ik ervan als zij me op mijn rugje legt en over haar buikje kroelt vind dat zo heerlijkdat ik van genot indoezeld. Ook ga ik op haar schouder zitten en steek dan mijn bekje in het vrouwtje haar mond. Als ik nu kinderen zie blijft ik ook rustiger waardoor ik niet meer in mijn kooi moet als de kinderen bij het vrouwtje op bezoek zijn.
Dit is Lucky haar ervaring...
Hallo ik ben Lucky ( eerst noemden ze mij Koko),ben de geplukte papegaai vande opvang waar niemand mij een blik gunde omdat ik zo kaal was!!Ik kan nu zeggen dat ik een gezellige vrolijke papegaai geworden ben en ergveel aandacht krijg van het vrouwtje.
![]() |
![]() |
![]() |
De eerste tijd toen ik bij dit vrouwtje was zei ik dagelijks mormel hou je bek, stuk verdriet, Koko mislukte kip en andere van deze uitspraken. Nu doe ik de hond en poes na, ik roep volk als ik iemand over straat zie wandelen, ik fluit een mooi melodietje, ik zeg de hond zijn naam en zeg hou op als hij blaft. Is het vrouwtje aan het eten vraag ik of het lekker is en of ik ook eens mag proeven, het vrouwtje geeft mij dan een stukje dan proef ik en zeg hmm lekker lekker, ook zeg ik het als ik moe ben en wil slapen, zeg ook slaapwel als het vrouwtje de kooi verduisterd. S’morgens als het vrouwtje de deken van mijn kooi haalt zeg ik morgen lekker geslaap. Eerst had ik nog wel de rare gewoonte om mijn nieuw aangegroeide veertjes eruit te trekken als deze 1cm waren gegroeid. Het vrouwtje is toen met mij naar de VA gereden en deze heeft het vrouwtje toen aanbevolen om wat looksap door mijn drinkwater te mengen of een kraagje om mijn hals te doen, het vrouwtje vond een halskraagje maar niets en heeft toen gekozen voor het looksap. Ook heeft de VA het vrouwtje aanbevolen om mij biologische zaden te voeren met een minimum aan vette zaadsoorten. Het vrouwtje geeft mij nu provital vruchten mix en ik vind dit erg lekker.
![]() |
![]() |
![]() |
Er is wel een nadeel bij dit vrouwtje.......zij geeft mij dagelijks een sproeibeurt met verdunde aloevera....Baaahh ik haat douchen, vind dat niet fijn maar het vrouwtje zegt dan dat het help de jeuk van mijn doorkomende veertje te verminderen. Mijn staart en rug veertjes zijn mooi gegroeid en ik laat ze nu ook staan, enkel mijn borst en buikje blijven kaal. Maar daar geeft dit vrouwtje niet om en zij zegt dat ik zo ook een mooie papegaai ben. Is dat geen ware liefde die het vrouwtje aan me toont? Het kan haar niets schelen of ik wel of geen veertjes op mijn borst en buikje ga krijgen.
![]() |
![]() |
Mazzel en Lucky zeggen samen..
Wij hebben hier het geluk en liefde weergekregen die wij lang hebben gemist, ook krijgen wij veel lekkere gezonde dingen, ons voer besteld het vrouwtje via een nederlandse site waar ze enkel allerlei biologisch papegaaivoer en lekkernijen hebben. Het groenten spirellie hapje vind ik erg lekker. Ook kookt en bakt het vrouwtje lekkere gezonde dingen, zij haalt deze recepten uit een boekje dat zij heeft gekocht, dat boekje staat helemaal vol gerechten die lekker en gezond zijn voor papegaaien. Wij roepen samen uit volle borst "Vrouwtje wij houden ontzettend veel van je, en zijn je ergdankbaar voor al de liefde en goede zorgen die je ons geeft".
Hele dikke knuffels en xxxxxjes van je liefhebbende gelukkige geadopteerde papegaaien
Gezocht:
Goed tehuis voor onze witkuif Susie. Susie is ongeveer 12 jaar oud. Susie is lief, knuffelaar, aanhankelijk. Maar veel eisend. Voeding voor overdag zaadjes ’s en avonds pellets, eet geen groente. Maar ze is dol op appels. Voor ons is het belangrijk dat ze een goed tehuis krijgt bij mensen die kennis hebben van kaketoe en de verantwoording kunnen nemen voor een kaketoe in huis. Vragen enz, mail eerst via Thiely.
Vriendelijke Groetjes,
Ed en Thiely de Moor
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.akala.nl
Alles over goede voeding www.birdfood.nl
PDD Research Fonds www.pddfonds.com
Bird- Symposium www.birdsymposium.nl
Boek:
Papegaaien van A tot Z
Te koop bij www.birdfood.nl
Foto en tekst @ Fam de Moor
Gebruikt u foto's, film en/of teksten: Vraag dan eerst toestemming.
Foto’s en tekst van andere worden met toestemming gebruikt in ons dagboek, en in dagboek-archief opgeslagen voor hergebruik.
Onze dank hier voor.