Home
Week 29 - Therapeut aan het woord Pino en Jazz en ontwormen
Pino:
We zijn nu 6 weken verder en Pino eet goed en afgemeten, maar blijft op dit gewicht hangen dus of ik moet minder geven of andere samenstelling. Hij woog van morgen 655 gram. Ik ga toch proberen hem nog meer fruit te geven minder pellets en minder ei voer. Kijken of dat gaat werken. Pino krijgt 1 eetlepel zaad per dag, 2 eetlepels fruit gemengd met ei voer en 10 gram pellets. Deze eet hij echter alleen goed als het geweekt is. Het ei voer ga ik weg laten. En ik ga hem 3 eetlepels fruit groente geven.
Jazz:
9 weken. Het gaat goed met Jazz, ze is actief klimt op haar boxje en wil graag buiten kijken wat er speelt. Ze word regelmatig door ons Naomi gevoerd en dan spelen ze even samen. Jazz is mooi rood en komt langzaam in de veren. We zijn nog niet naar de dierenarts geweest. Onze Jazz is te koop maar er is nog geen koper. Stel ze blijft bij ons dan hoeven we haar niet te testen. We wachten dat even af. Ze maakt goed gebruik van de grote kooi. Ze wil wel klimmen maar komt nog niet. Ze eet wel haar fruit en geweekte pellets. Ze zal wel wat gaan afvallen want ik ga na het weekend 1 voeding minder geven en dan krijgt ze dus nog maar 2 x daags haar geweekte pellet uit de hand. Gewicht 410 gram.
Ons column: Therapeut aan het woord:
Ook ik zal me nog even voorstellen voor degene die mij nog niet kennen. Mijn naam is Iris Molenaar-Buswijller, eigenaresse van “Bumo” Dierengedragsbegeleiding, gediplomeerd kynologisch instructrice en gedragstherapeute voor honden en papegaaien. Sinds eind 2011 ben ik net als mijn voorgaande collega’s gediplomeerd gedragstherapeut voor papegaaien via dezelfde opleiding bij Tinley. Als gedragstherapeut (hond en papegaai) ben ik aangesloten bij de organisatie Tinley.
Van baby af aan ben ik opgegroeid met dieren. Van kleine tropische vogels, parkieten, cavia’s, vissen, wandelende takken (een diversiteit te veel om op te noemen) en hond. Toen ik bij mijn ouders uit huis ging heb ik mijn hond meegenomen en was heel intensief met mijn hond bezig en wou meer leren over honden en ben een opleiding tot instructeur gaan volgen. Daarna les gaan geven in gehoorzaamheid cursussen aan mensen met hun hond. Ik wou meer uit de combinatie mens/hond halen en ben de opleiding gaan doen voor gedragstherapeut voor honden en ben daar dan ook gediplomeerd voor en heb sinds 2000 mijn eigen adviesbureau voor gedragsbegeleiding voor iedereen die meer wil leren over honden en hun gedrag. In die tijd had ik ook een Engelse grasparkiet Rickie. Deze heb ik getraind en hij kon ook praten. Het bezig zijn met een dier met een stel hersens ter grote van ongeveer een erwt vond ik toen al geweldig. Ondertussen had ik ook twee honden en toen Rickie overleden was is er niet gelijk een nieuwe huiskamervogel gekomen. We kweekten wel met diverse soorten tropen, kanaries en andere kleinere vogels maar dat is heel anders dan een huiskamervogel. Toch bleef het kriebelen en wou ik mijn hele leven al dolgraag een papegaai. Gelukkig deelt mijn man de liefde voor dieren en ondanks dat we al 6 honden hebben waar we af en toe een nestje pups (welke opgroeien in de huiselijke kring) fokken en veel mee trainen en werken, bleef de drang naar zo’n geweldige kromsnavel aanwezig.
Pino onze Edelpapegaai komt bij Thiely en Ed de Moor vandaan en we zijn dol op hem. We staan momenteel ook op de lijst voor een edel popje. Pino heeft heel veel speelkameraadjes in huis (de honden) maar speelt ook vaak rustig zelf op de grond, buiten of samen met de honden. Het is echt geweldig hoe dat zo leuk samen gaat. Uiteraard is dit altijd onder toezicht, het levert in ieder geval prachtige plaatjes en filmpjes op welke ik binnenkort op de site zal plaatsen. Honden- en Papegaaienland is altijd in beweging en verveeld nooit. Blijf dus zoveel mogelijk op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen.
Bezint eer gij begint is mijn motto voor alles wat met levende wezens te maken heeft. Dus voordat we aan onze papegaai zijn gekomen heb ik me dus heel goed ingelezen en veel geleerd over de individuele verschillen en soorten en alle behoeftes die zo’n dier heeft. Ga nooit over één nacht ijs. Een papegaai (elk levend dier) is een individu met behoeftes en gevoelens. Daar moeten wij als mens respect voor hebben en niet onverschillig mee om gaan. Het dier is een echt lid van het gezin. Maar hoe kan je er nou voor zorgen dat een papegaai zich thuis kan voelen in een voor hem/haar onnatuurlijke omgeving zonder dat zijn natuurlijke gedrag wordt aangetast en er onder stimulans ontstaat en het dier vanuit verveling, frustratie, stress ed ongewenst gedrag vertoont. Uiteraard moeten medische oorzaken eerst uitgesloten zijn door een goede Vogelarts.
Verrijking vind ik een belangrijk onderdeel voor elk levend wezen en voor de papegaaien gebruik (en verkoop ik) dan ook geregeld een hoge kwaliteit Arabische gom. Hiermee kan eindeloos creatief gespeeld worden door zowel maker als papegaai. Het maken van verrijking is voor vogelliefhebbers ook een tijdverdrijf die positief bijdraagt aan het eigen welzijn. Je bent bezig (tijdverdrijf), het is leuk om te doen (plezier) en het geeft veel voldoening wanneer je vogel zich kostelijk aan het vermaken is met iets wat jezelf hebt gemaakt waardoor deze tevreden is met en minder kans op ongewenst gedrag heeft. Een goed moment om even stil te staan bij wat verrijking nu eigenlijk is.
Wat is verrijking precies
Het interessanter maken van het dagelijkse leven is verrijking. Dit is niet alleen bij vogels maar bij alle dieren. Maar ook mensen hebben verrijking nodig om niet af te stompen.Vogels moeten in het wild zelf hun eigen voedsel zoeken en zal hiervoor zijn intelligentie moeten gebruiken.Verrijking kan je op diverse manieren bereiken. Dit kan al door hele simpele, creatieve dingen voor je vogel te maken. Dit hoeft helemaal niet veel te kosten. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt.
- Als je noten hebt gekocht bij de notenboer en deze in een bakje hebt gedaan dan kan je gewoon in het zakje nog een paar laten zitten en het zakje dichtvouwen en aan je papegaai geven. Deze zal dan met het zakje gaan spelen om het nootje eruit te kunnen halen. Heel simpel en je vogel is toch weer even bezig met het verscheuren/versnipperen van het papier en het opeten van de gevonden noot.
- Indien je hout wilt gebruiken let er dan wel op dat deze niet in de buurt van een drukke weg vandaan komen. Papegaaien zijn gebouwd om te klimmen en te klauteren en daarbij ontdekken ze van alles. Het is ook belangrijk om takken van verschillende diktes te gebruiken. Er zijn diverse soorten hout die je kunt gebruiken voor je vogel. Dit zijn: wilg, beuk, appel, eik, peer, berk, essen of vlier. Het is nog leuker als je deze bomen gewoon in je tuin hebt zodat je vogel er lekker in kan klimmen en klauteren en zo van alles kan ontdekken. Je kunt zelfs touwen (verantwoord hennep of sisaltouw) in de bomen hangen waardoor er nog meer te ontdekken valt. Ook in de ‘gewone’ boom kan je weer verrijking plaatsen in de vorm van spiesjes met lekkers of speeltjes.
- Een kleine kartonnen doos (bv van de supermarkt) is vaak ook al een groot plezier om kapot te maken en gaten erin te knagen.Een bakje met beukensnippers waar je zaadjes doorheen strooit. Is ook leuk. Je maakt hierdoor een soort grabbelton.
Een hoektoilet voor knaagdieren (met deksel) kan je in de hoek van de kooi (of ergens erbuiten) zetten met b.v. blokken uit een blokkendoos of navulling voor schatkistjes vullen en daar tussen lekkers verstoppen. Dit is een ander soort grabbelton en door het deksel blijft de inhoud schoon mocht de vogel hoger in zijn kooi zijn en daar poepen.- Een nootje verstoppen in een klein rozijnendoosje en deze aan de speelboom of kooi hangen. Desnoods op een hoogte waardoor je vogel er net iets meer moeite voor moet doen dan anders.
- Maar ook een ketting van gedroogde macaroni, houten kralen (die ook geschikt zijn voor kleine kinderen) of ander lekkers maken en deze ophangen in de kooi of aan de speelboom.
- Indien je vogel wat verlegen of angstig is, speel dan eerst gewoon zelf met het speelgoed zonder al te veel aandacht aan de vogel te schenken. Deze kan dan op een afstandje gewoon toekijken en soms is dat genoeg om de nieuwsgierigheid van de vogel op te wekken.
- Om verrijking te laten slagen is het van belang dat de verrijking ook geregeld wordt gewijzigd. Dus zowel in de kooi als op de speelboom. Dit geeft een Positief effect omdat de vogel dan steeds weer nieuwe dingen te ontdekken heeft en er niet op uitgekeken raakt.
- Laat je vogel een opdracht uitvoeren, door zelf naar zijn eten te moeten zoeken. Dit kan je dus op allerlei manieren verstoppen. Eerst makkelijk daarna langzaamaan moeilijker maken.
Geef de vogel de mogelijkheid zodat deze keuzes moet gaan maken. Biedt hem/haar twee dingen aan en vraag welke hij/zij wil. Noem dit bij de juiste naam en op deze manier leert de vogel ook nog de dingen bij naam en kan na verloop van tijd zelf ook zijn voorkeur aangeven.- Je kunt met Arabische gom ook eindeloos combineren. Klik hier voor meer informatie over Arabische gom
- Zelf verander ik de kooi en speelboom elke twee weken. De ene week de kooi de andere week de boom. Er zijn behalve het zelf maken van verrijking ook heel veel dingen te koop om je vogel verrijking aan te bieden.
- Neem je vogel ook eens mee op visite. Hij/zij komt hierdoor ook in contact met andere mensen en andere omgevingen. Hij zal zijn ogen uitkijken en ook hier kan je hem betrekken bij diverse activiteiten die je daar onderneemt. Je kunt hem meenemen naar de winkel of als je kinderen uit school haalt, de hond uitlaat, naar de bibliotheek of zelf als je ergens wat gaat eten (dit is niet overal toegestaan). Let er wel op dat waar je ook met je vogel naar toe gaat dat het positieve ervaringen zijn en dat je rekening houdt met zijn karakter en sociale eigenschappen als vogel. Ook van groot belang is om rekening te houden met de locatie waar je naar toe gaat. Een papegaai is een prooi dier en als je in een omgeving komt waar ook veel ‘roofdieren’ zijn dan kan dit niet zo positief zijn voor de ervaring van je vogel. Ga dus niet naar het bos met je papegaai waar het een losloopgebied is voor honden. Dit gaat niet samen. Een hond (zeker als deze niet aan een vogel gewend is) kan de vogel als prooi of speeltje zien en deze opjagen met alle gevolgen van dien. De vogel wil vluchten (hier wordt het vluchtreflex getriggerd) en de hond zal gaan jagen (hier wordt het jachtinstinct getriggerd). Een hap van een hond kan dodelijk zijn voor je vogel. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
- Indien je vogel gekortwiekt is neem hem/haar dan ook geregeld lekker mee naar buiten. Hou in je achterhoofd dat ook een gekortwiekte vogel in geval van nood of schrik/paniek toch weg kan komen en alsnog kan vliegen. Indien je vogel niet gekortwiekt is zijn er speciale tuigjes voor je vogel om deze toch veilig mee naar buiten te kunnen nemen.
- Maak samen een lekkere wandeling terwijl je lekker tegen hem/haar aan het praten bent en verteld wat je allemaal onderweg tegenkomt, hoe het heet en wat voor kleur het heeft. Dit vergroot niet alleen de intelligentie maar ook de buitenlucht is erg gezond. Door het zonlicht wordt vitamine D aangemaakt en dit is belangrijk voor de botstructuur en het verfrist de luchtzakken met verse lucht. Buiten beleef je toch weer hele andere dingen met je papegaai dan als je binnen met hem/haar bezig bent. Zelf een wandelingetje in de regen is verfrissend. Zorg wel dat je niet te lang in de regen loopt en dat de vogel niet nat in huis in de tocht kan zitten (dit geld ook voor na het douchen van de vogel) en doe dit ook niet ´s avonds omdat de papegaai dan mogelijk niet droog genoeg is voor de nacht.
Zelf doe ik aan geocaching (ook verrijking voor mensen :-)) en neem Pino dan geregeld mee in een speciaal voor papegaaien ontworpen rugzak. Het is heerlijk om zo op een veilige manier met hem door de bossen te wandelen en op bepaalde plaatsen (waar ik dat veilig acht) mag hij eruit en lekker tussen de blaadjes scharrelen terwijl we wat drinken of wat eten. En tijdens de wandeling kletsen we er samen lekker op los.- Niet alleen papegaaien speelgoed is geschikt voor papegaaien. Ook honden speelgoed en kattenspeelgoed, kinderspeelgoed en hondenspeelgoed kan je heel goed gebruiken. Wat voor je gaat geschikt is afhankelijk van het gedrag van je papegaai.
![]() |
![]() |
Wat doet verrijking nou eigenlijk met je vogel?
Wanneer je vogel ongewenst/abnormaal gedrag vertoont, zoals bv het plukken of beschadigen van zijn/haar eigen veren kan dit natuurlijk heel erg veel oorzaken hebben. Het is dan ook aan te raden om eerst contact op te nemen met een deskundige vogelarts. Vaak helpt het wel om je vogel bezig te houden met verrijking waardoor de vogel er op dat moment geen erg in heeft en het pluk gedrag kan verminderen of verdwijnen. Ook als het pluk gedrag verminderd of verdwijnt, is het van groot belang om een goede diagnose te laten stellen door een deskundige gedragstherapeut voor papegaaien om overige oorzaken uit te sluiten of aan te pakken.
De verrijking voor de vogel geeft hem/haar een uitdaging in de dagelijkse gewoontes. Ook dit vermindert stress bij de vogel wanneer dit op de juiste manier wordt aangeboden.
Schrijf al je verrijking ideeën steeds op. Desnoods in een schrift of een kaartenbak. Je kunt dan nog eens bekijken wat je wilt gaan maken of wat je in huis moet halen aan benodigdhedenEr is zoveel mogelijk om je vogel verrijking aan te bieden. Wees creatief dan kan je oneindig combineren en het maken ervan is ook een leuke verrijking voor ons als vogelliefhebber. We moeten er over nadenken wat we willen maken en onze vogel net een stap te slim af zijn om hem/haar weer nieuwe dingen te laten ondervinden.
Dus …Verrijking is dus voor mens en dier…
Heel veel plezier met je vogel en het knutselen
Iris Molenaar-Buswijller © www.bumo.nu http://gedragsproblemenbijpapegaaien.nl(aan beide website´s wordt momenteel achter de schermen heel hard gewerkt om meer artikelen, filmpjes en foto´s te kunnen plaatsen)
Deze week vragen omtrent het ontwormen van de papegaaien.
Ik heb daarom even onze informatie opgezocht voor u over het ontwormen.
Waarom en wanneer ontwormen we en is het wel echt nodig?
En dat bracht me op het idee weer een stukje in het dagboek te schrijven. Wormen (spoelwormen) ( ascaris) komen voor bij kromsnavels. Wij ontwormen 1 a 2 x per jaar. Vroeger sloegen we wel eens een jaar over en stuurde dan wel de ontlasting op naar de dierenarts en die onderzocht de vogel op wormen. Was het dan negatief sloegen we een jaar over. Tegenwoordig doen we het voordat het kweek seizoen begint om zeker te zijn dat de ouders geen wormen kunnen doorgeven aan de kuikens. En voor de winter periode. Dat doen we sinds we de rosé in de kweek met jongen hebben. Dat zijn duidelijk grond vogels (scharrelen) en vinden de bodem geweldig waar door het risico van wormen toeneemt. Je kan als extra de rosé nog eens laten onderzoeken daar hier wormen vaker voorkomen.
Wormen en/of de eitjes zie je niet met het blote oog dus moet de dierenarts het onder een microscoop bekijken.
![]() |
![]() |
Wormen eitjes © Peter Bastiaansen.
Tegen mensen die vogels in de huiskamer hebben word altijd gezegd u hoeft niet te ontwormen. Maar we nemen vogels steeds vaker mee naar buiten en dit geeft meer problemen met wormen (spoelwormen). Ook flagellaten komen meer en meer voor bij papegaaien zegt men! Dit doordat vogels (papegaaien) nu meer op gras komen en grond (zwarte aarde) waar hond en kat ook kan komen en daar zitten nu eenmaal de groeihaarden van wormen. Niet iedere dierenarts is het hier mee eens, de een zegt dit is onzin, de andere zegt ja vogels lopen buiten ook wormen op. Wormen via hond of kat komt eigenlijk niet voor. Dit omdat wormen diersoort (soortgelijk) eigen zijn. Een honden worm bvb kan 20 cm worden en een vogel worm is max 3 cm. Dus deze manier van wormen oplopen is niet waar. Koopt u jonge vogels, kweek vogels laat het dan ook even na kijken. Een jonge vogel kan namelijk wormen mee dragen vanuit nest blok. Een andere oorzaak is vaak hygiëne. Ook verplaatsen van vogels (kweek) is vaak reden om even te ontwormen. Het is dus aan u als u kweker bent of u heeft in de huiskamer vogels deze regelmatig te testen op wormen. Minimaal 1x per jaar. Het is dan controleerbaar te houden.
Hoe ziet u of uw vogel wormen heeft. Enkele symptomen:
- Valt af
- Eet minder / heeft geen eetlust
- Minder actief
- Stiller
- Zit vaker dik
- Andere ontlasting
- Soms diarree /of juist niet kunnen poepen
- Braken.
©Peter Bastiaansen © huiskamer worm bij Pinkey Dorian
Wormen:
Men ziet de wormen niet of het moet echt al in een vergevorderd stadium zijn. Dan ziet het eruit als spaghetti /vermicelli. Er ontstaat een flinke beschadiging van de darmwandjes en er kan een verstopping ontstaat. Kwekers moeten daarbij opletten dat als een kuiken het krijgt (van de ouders ) hij geen optimale opname heeft van gezonde vitamine en voedingstoffen. Het kan zijn dat kuikens een soort van epilepsie laten zien (verlammingsverschijnselen). Men denkt dan aan ziektes, maar het kan zijn dat dit wormen zijn! Mensen die kuikens kopen waarvan ouders niet ontwormt zijn zullen deze symptomen pas na enkele maanden (2) herkennen. Omdat de kuikens eerst de eitjes bij zich hebben die pas na enige tijd tot worm vormt. En eitjes zijn slecht (ter) te zien bij controle.
Heeft u twijfels. Vertrouwt u het niet. Ga dan naar de dierenarts.
En gelukkig kan men met medicijnen daar meteen aan werken de vogel schoon te krijgen. Controle is belangrijk. U kan ook ontlasting (vers) in de folie opsturen. Hygiëne is ook erg belangrijk want na behandeling van wormen moet men wel goed desinfecteren. Binnen in huis of Buiten volières even voorzien van nieuw zand en volières schoon maken (halamid )ook stokken en speelgoed niet vergeten ( evt stoom) Maar weet wel ,dat ontsmetten de wormen niet volledig dood. Ook vorst dood niet de wormen. Dus na enkele weken opnieuw even testen(ontlasting opsturen).
Ontwormmiddeltjes! In het geval met wormen vind ik dat men geen risico mag nemen. Want vogels kunnen erg ziek worden van wormen . Er bestaat een natuurlijk middel Parazap. Omdat dierenartsen dit niet adviseren, gebruiken wij dat niet, wil niet zeggen dat het niet werk of niet goed is. Het word gewoon niet geadviseerd.
- Voor 2007: Gebruikten wij Panacur 2,1/2 % - 2 ml per liter water , gedurende 3 dagen en na 10 dagen herhalen. Dit geeft men gemengd met water. Goede resultaten, maar een pittige manier van ontwormen met soms zieke vogels tot gevolg. Dat kwam ook doordat ze minder tot aan stopte met eten en/of drinken.
- 2007/ 2008: Gebruikten we Oramec. 5ml per liter water 3 dagen en na 6 weken herhalen. Twee maal per jaar. Vaak nog eens herhalen en dat vonden wij net te veel van het goede.
- Er is op de markt : o.a: Benzimidazol, Levamisol en Avermectine combi´s Fenbendazole / Iverquantel drops Deze hebben we niet gebruikt ( wil ze wel even noemen.) Maar meeste zijn toch weer via water of rechtstreeks via snavel. Wij willen iets geven in of door het voer makkelijke opnamen en minimaal risico met overdosering ,veilig en minimaal "vergif".
- Na 2009: Wij zijn dit jaar benaderd door een dierenarts nadat we vragen zijn gaan stellen. Onze wens was: Niet rechtstreeks via de snavel (het eruit vangen van vogels geeft veel stres) en niet in water. (Het mengen in water is altijd weer de vraag neemt de vogel het op.) Een rosé bv drinkt weinig en heeft juist de meeste kans op wormen ( grondvogels). De oplossing is dan via voer. We nemen een verse ontlasting, en sturen dat in de folie naar de dierenarts en die kijkt of en waar er vogels zitten met wormen. Bij wormen kan het middel vermengd worden met ei voer waardoor het goed opgenomen word. De dag dat we het geven, geven we alleen ei voer. Het wormen middel behoud zijn samenstelling en sterkte als men het mengt met ei voer of zaden (kiemzaden) En de verhouding zorgt dat vogels niet te weinig krijgen en overdosering is niet mogelijk, omdat je binnen de adviserende formula blijft. Het is gemaakt door dierenartsen en is veilig.
TOPET OVO® LIQUID: Dat is een hoogwaardig otwormingsmiddel, bestemd voor o.a kooi- en volièrevogels.
Ontwikkeld door dierenartsen Topet OVO® Liquid is een hoogwaardig ontwormingsmiddel, -ontwikkeld door- en onder controle staand van praktiserende dierenartsen. Is bestemd voor:Post- en sierduiven, kooi- en volièrevogels, sierwatervogels en fazantachtige.Niet bestemd voor menselijke consumptie. Diergeneesmiddel. Samenstelling: Bevat per ml 20 mg fenylthio-2benzimidazol carbaminemethylester.
Eigenschappen:
- Is werkzaam tegen alle stadia van spoelwormen (Ascaridia) bij vogels
- Is werkzaam tegen alle stadia van haarwormen (Capillaria) bij vogels.
- Is werkzaam bij lintwormen (Raillientina) bij vogels.
- Het werkt langzaam doch langdurig, zodat de gevreesde darmobstructie t.g.v. een opeenhoping van afgestorven spoelwormen niet voorkomt.
- 1 Tot 3 dagen na toediening van Topet OVO® Liquid zijn alle wormen en hun tussenstadia gedood en uit het maagdarmkanaal afgevoerd.
- Grote veiligheid.
Dosering: Geadviseerd te geven in snavel.
Grasparkieten / Agarpornis / Neophema’s e.d.: 1-2 dr.
Bergparkiet / Rosella e.d.: 5-7 dr.
Amazone / Grijze Roodstaart e.d.: 10-15 dr.
Ara / Molukken Kakatoe: 15-25 dr.
Herhaal na 10-14 dagen. Ontworm minimaal 2x per jaar. Ontworm jonge vogels 1-3 weken na uitvliegen.
Gewicht vogels berekend: 500 gram is 10 druppels en 1000 gram gewicht is 20 druppels (1ml).
Contra-indicaties: Niet gebruiken tijdens de rui. Niet combineren met andere geneesmiddelen.
Houdbaarheid:Droog en bij kamertemperatuur bewaren(15-25 graden).
Verkrijgbaar bij dierenartsen en www.birdfood.nl
!Voor kwekers!: We hebben besproken dat we het wormmiddel niet willen geven via de snavel maar door de voeding (eivoer). Daar was belangrijk te weten hoe de formule zich houd en hoe de werking is in de vogel ivm ontwormen. Daar is een berekening op gedaan en op 1000 kg gewicht mag men 1ml geven dat zijn 20 druppels per 1000 gram en bij ons zijn de koppels gemiddeld 1000 gram. De ara's geven we dan het dubbelen omdat deze ook dubbel zo zwaar zijn. De hoeveelheid is gecontroleerd om niet te weinig te geven en nooit te veel. Vergelijkbare kosten op een rijtje gezet en komen overeen met andere prijzen. Daarna blijven we mestmonsters nemen voor de broedperiode en na de broedperiode, of kiezen preventief voor behandeling
![]() |
www.birdfood.nl of bij uw dierenarts.
Tot slot een leuk filmpje
Voor de mensen die er over nadenken een papegaai aan te schaffen: bekijk eerst dit filmpje maar eens: http://www.youtube.com/watch?v=cWvbfFJZ248&feature=rec-HM-r2
![]() |
Dank je wel Patricia voor je leuke prent in ons dagboek.
Vriendelijke Groetjes,
Ed en Thiely de Moor
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.akala.nl
Alles over goede voeding www.birdfood.nl
PDD Research Fonds www.pddfonds.com
Bird- Symposium www.birdsymposium.nl
Boek:
Papegaaien van A tot Z
Te koop bij www.birdfood.nl
Foto en tekst @ Fam de Moor
Gebruikt u foto's, film en/of teksten: Vraag dan eerst toestemming.
Foto’s en tekst van andere worden met toestemming gebruikt in ons dagboek, en in dagboek-archief opgeslagen voor hergebruik.
Onze dank hier voor.