Home
Week 26 - Geelvleugels Ara's zijn het noorden kwijt. - Onderzoek Hand opfok deel 4 - Ara mee naar school - Edel popje vrij
De titel zegt genoeg. Er zijn weer diverse onderwerpen. Vandaag gaan we naar Simonne.
Geelvleugel- ara’s zijn het noorden kwijt. @ Coeck Simonne
Op deze foto kan je zien dat de ara’s via een sluis in een grote voliere (16m/6m) kunnen zodra we de toegang openmaken. Gedurende de kweekperiode zit elk paar in een binnenvoliere met toegang tot de sluis. In 2011 zaten er twee paren soldatenara’s en één paar geelvleugelara’s (gevestigd kweekpaar). De soldatenara’s hadden eieren gelegd maar die waren niet bevrucht en van de geelvleugelara’s hadden we vier jongen. We besloten de hele meute los te laten in de grote volière.
De eerste, tweede en derde sluis werden verbonden met de grote vliegvolière en heel voorzichtig werd de omgeving verkend. De soldatenara’s hadden ooit al met vier deze voliere mogen verkennen om te kijken of ze eventueel van partner wilden wisselen. Maar ze bleven gepaard zoals voorheen.
![]() |
We hadden dus einde kweekperiode 2011 de grote voliere ter beschikking gesteld van de 4 soldatenara’s en één paar geelvleugelara’s (kweekstel). Toen was het hek van de dam!!! De geelvleugels namen direct het heft in handen en controleerden de binnenvolieres van de soldaten; Foutief, ze controleerden ze niet, ze namen alles in beslag. De geelvleugelman hield de wacht bij de drie uitgangen zodat er niemand binnenkon. Dat was een hele klus voor hem. Ondertussen koos mevrouw geelvleugel een soldatennestblok uit. En, je gelooft het nooit, ze legde eieren in die vreemde nestkast.
Vermits het een zalig warme herfst was en de soldaten ondertussen buiten een afdakje hadden, lieten we de zaak betijen. We waren er van overtuigd dat het eieren leggen meer te maken had met territoriumverdediging. Niets was minder waar!! De eieren bleken bevrucht en de pop broedde voorbeeldig gedurende een 14tal dagen. Dan verliet ze het nest, zoals gewoonlijk, waarna de eieren in de broedmachine werden gelegd. Kuiken 5 en kuiken 6 werden geboren!!
Enkele weken later was het gedaan met de pret. Ieder ara paar werd terug geplaatst in de eigen volière met sluis en de toegang tot de grote ruimte werd afgesloten. Ik wilde deze belevenis wel delen, temeer omdat er steeds beweerd wordt dat papegaaien toch eerst moeten wennen aan een nieuwe omgeving vooraleer ze tot kweken overgaan. Misschien waren onze ara’s toch wel even het noorden kwijt.
Deel 4 Niets is belangrijker dan onderzoek. Hierbij de scriptie van Sanne van Aken:
Ik zal enkele dagboeken besteden aan haar scriptie en met u delen met toestemming van Sanne van Aken. Haar doel is om verder onderzoek te gaan doen naar de risicofactoren die tot gezondheids- en welzijnsproblemen leiden bij in huis gehouden papegaaien. Ze wilde zich vooral richten op papegaaienkwekers. De Onderzoeksvraag was : “Wat zijn de risicofactoren die tot gezondheids- en welzijnsproblemen leiden bij in huis gehouden papegaaien?”. Sanne van Aken Opleiding : CAH Dier- en gezondheidszorg Afstudeerscriptie Datum: 24 april 2012.
Resultaten handopfok vs. opvoeding door ouders
Bij het scheiden van dieren spelen verschillende processen een rol. De baby papegaaien worden uit de primaire sociale omgeving weggehaald. De mogelijkheid tot het verkrijgen van voeding van de ouderdieren wordt ontnomen, daarmee verandert het dieet van de nakomelingen. In plaats van kropmelk, krijgen de baby papegaaien kunstvoeding (Gubbels, 2011).
Onder natuurlijke omstandigheden zijn het spenen (het losmaken van de voedselvoorziening van een of meer ouderdieren) en dispersie (het verlaten van de geboorte groep) twee verschillende punten. In de natuur gebeuren deze twee punten vaak in gescheiden processen welke geleidelijk plaatsvinden (Gubbels, 2011).
In gevangenschap worden deze twee punten vaak gelijktijdig en abrupt uitgevoerd. De babypapegaai krijgt te maken met een plotselinge verandering van voeding, dat voedselstress (niet meer eten) kan opleveren. Baby papegaaien kunnen daardoor vermageren. Op latere leeftijd levert dit nog altijd stress op waardoor gedragsproblemen kunnen ontstaan, ook kunnen zij hierdoor niet evenwichtig functioneren. Daarnaast wordt het jong geconfronteerd met het verlies van de bescherming van de ouders, en een verandering van een fysieke en sociale omgeving (Gubbels, 2011).
Bij papegaaiachtigen is vooral de periode waarin ze nog niet zelfstandig kunnen eten zeer bepalend voor hun vermogen om in hun latere leven evenwichtig te functioneren. Het is de periode waarin ze van hun ouders leren hun sociale rol te bepalen ten opzichte van soortgenoten en ten opzichte van andere levende wezens (Gubbels, 2011).
In dit hoofdstuk zal het verschil tussen natuurlijke opfok, co-ouderschap en handopfok van papegaaien worden beschreven. Er zal aan de hand van resultaten worden toegelicht welke consequenties mogelijk kunnen ontstaan wanneer een babypapegaai met de hand wordt grootgebracht.
5.1 Gezondheid
Pijn en ziekte als gevolg van voedingsfouten
Een fout die regelmatig bij handopfok van papegaaien voorkomt is dat de vogel per dag te vaak wordt gevoerd. Tussen de voedingen door moet de krop geheel leeg kunnen raken. Gebeurt dit niet dan kan de vogel gaan braken. Daarnaast kan kropverzuring ontstaan. Doordat er telkens restanten in de krop achterblijven, kunnen bacteriën en schimmels ontstaan (Ecobirds, 2010). Daarbij schuilen er in het kunstmatig voeden van de kuikens grote gevaren, waaronder kropverbranding, risico op stikken, verhongering, longontsteking en zelfs overlijden (Romagnano, 2003). Doordat de babypapegaai pijn ervaart, kan hij niet meer eten. Hierdoor is het jong niet vrij om voedsel op te nemen, waardoor het welzijn wordt aangetast. Daarbij zal er bij het jong een voedingstekort ontstaan, wat zich zal uiten in een gezondheidsprobleem. Na een lange tijd zal de krop langzaam weer herstellen. Voedingsfouten komen niet voor wanneer de jongen worden gevoerd door de ouderparen.
Angst en ziekte als gevolg van het scheiden van kuikens van de ouderparen
Als verkoopargument wordt vaak vermeldt dat een papegaai die met de hand is grootgebracht beter geschikt is als gezelschapsvogel. Het tegendeel blijkt uit de meest voorkomende problemen bij een papegaai. Het scheiden van baby papegaaien van de ouders heeft talloze gezondheids-, welzijns- en gedragsproblemen tot gevolg. De papegaaien ervaren hierdoor ongerief en ook de eigenaar wordt geconfronteerd met een zieke of onhandelbare papegaai. Wanneer een babypapegaai vroegtijdig wordt gescheiden van de ouderdieren zal dit zich uiten in gezondheidsproblemen als angst en ziekte. Angst veroorzaakt onzekerheid, wat zich zal uiten in gedragsproblemen. Doordat een papegaai hierdoor niet vrij is om natuurlijk gedrag te vertonen wordt hij aangetast in het welzijn (Blanchard, 2000).
Het niet kunnen grootbrengen van eigen kuikens als gevolg van het scheiden van kuikens van de ouderparen
Papegaaien die vroegtijdig zijn gescheiden van de ouderdieren en geïsoleerd met de hand zijn grootgebracht, zijn niet in staat om eigen kuikens te verzorgen. De ouderparen zullen nooit meer in staat zijn om eigen jongen op een natuurlijke wijze groot te brengen, zij hebben dit immers zelf ook nooit geleerd. Dit zal altijd door de menselijke hand moeten worden uitgevoerd of eventueel samen met de ouderparen door middel van co-ouderschap. Dit is misschien mede een verklaring voor de toename in handopgefokte papegaaien (tabel 1). De ouderparen worden hierdoor beperkt en zijn niet vrij om natuurlijk gedrag te kunnen vertonen. Dit tast het welzijn aan. Het niet kunnen vertonen van natuurlijk gedrag zal zich uiten in stress, waardoor ouderdieren gezondheidsproblemen ontwikkelen wat zich kan uiten in verenplukken en andere gedragsproblemen (Munkes et al., 2008).
Voortplantingsgedrag
In 1988 deed Myers onderzoek naar het nestgedrag en voortplantingssucces bij valkparkieten. Dit onderzoek is uitgevoerd onder twee groepen, namelijk met de hand grootgebrachte valkparkieten en valkparkieten die door de ouderdieren zijn grootgebracht. Uit onderzoek is gebleken dat het voortplantingsgedrag wordt beïnvloed, bij kuikens die met de hand zijn grootgebracht (tabel 3). Bij valkparkieten die met de hand zijn grootgebracht komt het vaker voor dat poppen eieren op de bodem van de volière leggen in plaats van in een nestkast (Hooimeijer, 2009). Hierdoor wordt het reproductieve succes verlaagt van de met de hand grootgebrachte man. Mannetjes valkparkieten die met de hand zijn grootgebracht beschikken significant over een lager bevruchtingspercentage van eieren en beschikken over minder voortplantingssucces (tabel 3) dan mannetjes valkparkieten die door ouderparen zijn grootgebracht (P=<0,05). Hierdoor kunnen mannetjes valkparkieten seksueel gefrustreerd raken wat zich zal uiten in stress en onzekerheid, wat leidt tot gezondheidsproblemen. Door stress gaan papegaaiachtige verenplukken en ontwikkelen op deze wijze gedragsproblemen. Hierdoor wordt het dier aangetast in het welzijn.
De met de hand grootgebrachte pop (valkparkiet) vertoonde significant geen vermindering in het voortplantingssucces (tabel 3) ten opzichtte van de pop valkparkieten die door de ouderparen zijn grootgebracht (P=<0,05) (Fox, 2006). Het met de hand grootbrengen van een pop (valkparkiet) kan niet als mogelijk risicofactor worden aangemerkt betreft het voortplantingssucces.
Tabel 3. Vergelijking van voortplantingsgedrag tussen met de hand grootgebrachte (H) en natuurlijk grootgebrachte (P) valkparkieten (Myers et al., 1988).
Type papegaai | Plaats van de eieren | Vruchtbaarheid van het ei | Algemene RS |
H-man | nestkast | laag | laag |
P-man | vloer | hoog | hoog |
H-pop | nestkast | geen verschil | geen verschil |
P-pop | vloer | geen verschil | geen verschil |
*RS: Voortplantingssucces, gedefinieerd door het aantal nakomelingen overleven tot uitvliegen.
*H-man is vergeleken met P-man.
*H-pop is vergeleken met P-pop.
Infectieziektes als gevolg van handopfok van papegaaien
Er zijn aanwijzingen dat baby papegaaien, die met de hand zijn grootgebracht, meer gevoelig zijn voor infectieziektes (Evertsen et al., 2010). De oorzaak hiervan is dat het immuunsysteem van baby papegaaien zich minder goed ontwikkelt (Phalen et al., 1994). Zo beschrijft de Duitse Tierärztliche Vereinigung für Tierschutz (2006) dat met de hand opgevoede kuikens kwetsbaarder zijn voor ziektes. Er kan sprake zijn van een verminderde afweer als gevolg van voedingsdeficiënties en van allerlei stressfactoren.
Fysieke ontwikkeling
Handopfok kan nadelige consequenties hebben voor de fysieke ontwikkeling van jonge vogels. Wanneer baby papegaaien vroegtijdig worden weggehaald van de pop (moeder), legt zij in gevangenschap vaker eieren in vergelijking met de natuurlijke situatie. De pop wordt hierdoor aangetast in haar welzijn. Haar weerstand zal verminderen, waardoor zich gezondheidsproblemen voor kunnen doen.
Doordat de pop vaker eieren zal leggen, zal dit de kwaliteit van de eieren en de levensvatbaarheid van de baby papegaaien verminderen. De baby papegaaien blijven hierdoor achter in lichaamsgewicht en zullen altijd minder sterk en vitaal zijn in vergelijking met papegaaien die natuurlijk zijn opgefokt. Het eindgewicht van baby papegaaien die met de hand zijn grootgebracht, is tien tot vijftien procent minder, dan het gewicht van de ouderparen. In groepen zullen voorgenoemde baby papegaaien altijd de zwakste zijn. Dit zal veel stress opleveren, wat zich uit in een gezondheidsprobleem. Door stress, angst en onzekerheid kunnen papegaaien gedragsproblemen ontwikkelen, waardoor zij worden aangetast in het welzijn (Hooimeijer, 1999; Navarro & Castanon, 2001; Harcourt-Brown, 2004).
Neofobie (angst voor nieuwe voorwerpen)
In het onderzoek van Fox (2004) is het effect van drie verschillen opfokmethodes onderzocht bij Amazone papegaaien, gekeken naar de angst van de papegaaien op nieuwigheid (nieuwe voorwerpen). Er is gebruik gemaakt van drie verschillende groepen, namelijk met de hand grootgebrachte papegaaien, door de ouderparen grootgebrachte papegaaien en papegaaien die zijn grootgebracht door middel van co-ouderschap.
De manier van grootbrengen heeft significant geen invloed op de ontwikkeling van neofobie bij Amazone papegaaien (P=>0,05). In figuur 2 wordt dit resultaat weergegeven. Papegaaien zijn in aanraking gebracht met een nieuw voorwerp in de kooi. Een score van nul staat voor onmiddellijke benadering van het voorwerp en een score van vijf staat voor vermijding van het voorwerp (Fox et al., 2004). Het met de hand grootbrengen van een papegaai kan niet als mogelijk risicofactor worden aangemerkt voor het ontstaan van neofobie bij een in huis gehouden papegaai.
![]() |
Figuur 2 Resultaat neofobie voor de natuurlijk gefokte papegaaien (P), Co-ouderschap (PH) en met de hand grootgebrachte papegaaien die in aanraking zijn gebracht met een nieuw voorwerp in een leeftijd van één jaar of ouder.
Conclusie
Er kan niet met 100% zekerheid worden geconcludeerd dat het scheiden van baby papegaaien van de ouderdieren, leidt tot gezondheidsproblemen bij individueel in huis gehouden papegaaien. In huis gehouden papegaaien die door de ouderparen zijn grootgebracht ervaren misschien ook gezondheidsproblemen. Het ontbreekt hier aan een controlegroep waarbij wordt gekeken naar individueel in huis gehouden papegaaien.
Neofobie en het voortplantingssucces van een pop is geen risicofactor voor gezondheidsproblemen bij met de hand grootgebrachte papegaaien. Over de kans op infectieziekten bij met de hand grootgebrachte papegaaien kan niets worden geconcludeerd. Hierbij ontbreekt een controlegroep: Papegaaien die op een natuurlijke wijze zijn grootgebracht.
5.2 Welzijn
Dieren zijn vrij om hun natuurlijke (soorteigen) gedrag te vertonen
Wanneer een babypapegaai opgroeit bij eigen ouderdieren en nestgenoten, leert hij om te gaan met conflictsituaties en angst. Voorgenoemde vaardigheden stellen een babypapegaai in staat om zich als een papegaai te gedragen (Evertsen et al., 2010). Door het vroegtijdig scheiden krijgt een babypapegaai geen kans om op een natuurlijke wijze en geleidelijk aan belangrijke vaardigheden te leren. Door het ontbreken van deze vaardigheden zal de papegaai sneller angst ervaren, wat leidt tot gezondheidsproblemen. Door onzekerheid, angst en stress zal de papegaai gedragsproblemen ontwikkelen, zoals verenplukken en schreeuwen. Hierdoor wordt het welzijn van het dier aangetast.
Relatie met het ouderdier en socialisatie met soortgenoten
Uit onderzoek is gebleken dat baby papegaaien al met de ouders communiceren voordat het ei is uitgekomen. In de praktijk worden eieren van ouderpapegaaien steeds vaker uitgebroed in een broedmachine of baby papegaaien worden op jonge leeftijd weggehaald van de ouderdieren om deze met de hand groot te brengen. Dit leidt tot een onnatuurlijk inbreuk op de belangrijke relatie met het ouderdier en de eerste sociale ontwikkelingen (Delgado et al., 2011; Harrison & Davis 1986). Socialisatie met soortgenoten, tot de leeftijd waarop ze zelfstandig kunnen eten, is erg belangrijk (Burkhardt, 2005). Juist als de papegaai bedoeld is om als individueel dier bij mensen te wonen. Socialisatie met soortgenoten zorgt ervoor dat papegaaien op een natuurlijke wijze en in een normaal tempo belangrijke vaardigheden kunnen leren. Hierdoor kan een papegaai zich als papegaai gedragen. Een jonge papegaai leert van de ouders en van soortgenoten hoe hij om moet gaan met conflictsituaties en angst. Door het voortijdig scheiden van een baby papegaai van soortgenoten weet de baby papegaai niet wat hij is en hoe hij zich moet gedragen. Het is verkeerd om papegaaien te socialiseren op mensen. De papegaai zal de mens zien als partner. De mens kan een papegaai niet voorzien in zijn behoefte, wat zal leiden tot seksuele frustratie. Juist hierdoor ervaren deze dieren gezondheidsproblemen zoals angst en stress. Door stress ontwikkelen papegaaien gedragsproblemen zoals verenplukken. Hierdoor wordt het welzijn van het dier aangetast.
Communicatie en geslachtsrijpheid
De papegaai heeft een aangeboren behoefte aan een partner. De vogel wil de mens tot sexuele partner maken, maar de mens is niet is staat een toereikende partner voor een papegaai te zijn. Hij is immers een mens, die de bedoelingen van de pogingen van de papegaai vaak niet eens begrijpt. De papegaai blijft daardoor proberen de mens te veroveren, wat tot dwingend aandacht zoeken leidt. De mens ervaart dit als ongewenst gedrag van de papegaai. Ook kan de papegaai de mens proberen te ‘corrigeren’, in een poging van de mens een ‘betere partner’ te maken. Dit kan tot verwondingen van de mens leiden. Gevolg: de mens zit met een papegaai die ‘onhandelbaar’ is. De papegaai heeft een welzijnsprobleem, want zijn behoefte aan een toereikende partner blijft onvervuld, wat tot chronische frustratie en stress leidt. Dit heeft fysieke gevolgen zoals kortademigheid, diarree, angst.
De papegaai (alsnog) koppelen aan een andere papegaai is helaas geen oplossing, want de communicatievaardigheden van een handopgefokte papegaai naar andere papegaaien toe ontbreken. Het opbouwen van een normale partnerband met een andere papegaai kan een handopgefokte papegaai daardoor ook niet. De aangeboren behoefte aan een nauwe band met een geschikte partner zal dus hoe dan ook onvervuld blijven, met alle frustratie, stress en fysieke gevolgen van dien (Gubbels, 2011) Handopfok heeft zodoende levenslang een negatieve invloed op het welzijn, het gedrag en de gezondheid van een papegaai. Handopfok is daarmee een groot risicofactor voor het ontstaan van gezondheids-, gedrags- en welzijnsproblemen bij papegaaien.
Broedpaar papegaaien
Bij ouderdieren veroorzaakt het wegnemen van de eieren aanzienlijke stress. Het natuurlijke gedrag van de papegaai wordt hem ontnomen door het weghalen van de eieren, waardoor het dier wordt aangetast in zijn welzijn. Daarnaast kan het tot verstoring van de band tussen het broedpaar leiden en tot fysieke verzwakking van de pop bij het leggen van nieuwe eieren (Tierärztliche Vereinigung für Tierschutz, 2006). Het broedpaar wordt gedwongen om meer eieren te leggen dan dat ze van nature zouden doen (overbreeding). De levensverwachting van de ouderdieren wordt hierdoor zeer ongunstig beïnvloed (Hooimeijer, 1999).
Minder stress door middel van co-ouderschap
Onderzoek heeft aangetoond dat co-ouderschap voor minder stress zorgt bij Amazone papegaaien. Baby papegaaien van twee weken oud zijn vijf keer per week gedurende dertig minuten aangeraakt. Zij reageerde minder op stress dan baby papegaaien die door de ouders zijn grootgebracht (P=<0,05). Baby papegaaien die worden grootgebracht door middel van co-ouderschap blijven in het nest en hebben veel contact met ouders, broers en zussen. Het contact met mensen in dit onderzoek is minder dan twee procent in vergelijking met het contact met de ouders, broers en zussen. Het is dan ook waarschijnlijk dat zij normaal voortplantingsgedrag vertonen (Aengus & Millam, 1999). Het via co-ouderschap grootbrengen van een papegaai kan niet als mogelijk risicofactor worden aangemerkt betreft het welzijn.
Co-ouderschap en lichaamsgewicht
Papegaaien die geheel door de ouderparen zijn grootgebracht in vergelijking met papegaaien die aan de hand van co-ouderschap zijn grootgebracht verschillen niet significant in lichaamsgewicht. In figuur 3 is dit zichtbaar gemaakt. De verticale as geeft het Body Mass Index aan en de horizontale as geeft de leeftijd van de baby papegaaien aan. Deze manier van grootbrengen vereist ook veel minder tijd, moeite en brengt minder kosten met zich mee dan het met de hand grootbrengen van een papegaai (Aengus & Millam, 1999). Het via co-ouderschap grootbrengen van een papegaai kan niet als mogelijk risicofactor worden aangemerkt gekeken naar het lichaamsgewicht van papegaaien.
![]() |
Figuur 3. Gemiddelde Body Mass Index van papegaaien die door ouderparen zijn grootgebracht in vergelijking met papegaaien die aan de hand van co-ouderschap zijn grootgebracht.
Conclusie
Welzijnsproblemen komen bij papegaaien vaak voor. Toch is het niet 100% zeker te zeggen of welzijnsproblemen vaker voorkomen bij papegaaien die met de hand zijn grootgebracht dan bij papegaaien die door de ouderparen zijn grootgebracht. In diverse onderzoeken ontbreekt het aan een controlegroep van papegaaien die door de ouders zijn grootgebracht. Hierdoor kan er niet met 100% zekerheid worden gezegd dat individueel in huis gehouden papegaaien, die door de ouderparen zijn grootgebracht, geen welzijnsproblemen ervaren.
![]() |
Eerste keer mee naar school
Vandaag geven we het woord aan Marina: Op school waar ik werk schoonmaak hebben ze soms thema s over van alles en nog wat toen was er een thema over piraten. Ik zei tegen de leraar zouden jullie het leuk vinden als er een echte piraten papegaai op bezoek komt. Nou dat vonden ze helemaal te gek toen ben ik met lodewijk en lowiese naar school gekomenDat was erg leuk de kinderen vonden het prachtig er waren ook een paar kinderen bang zo n grote vogel er waren er ook die gingen huilen.
![]() |
Eerste keer me naar school
Ik heb een kleine spreekbeurt gehouden over de papegaaien en daarna konden de kinderen vragen stellenKreeg allerlei vragen hihi hoe hoog kennen ze vliegen waar zitten de oren wat eten ze waarom is het tongetje zwart hmm daar wist ik ook geen antwoord op ik zeg ja goeie vraag waarom is de tong bij ons rood wat ze eten en hoeveel nou heel veel vragen . Mogen we ze aaien of even vast houden aaien mag maar vast houden dat wouden de aras niet een nootje geven mochten ze ook of een slokje water geven.
![]() |
Soms liet lodewijk zich even horen zo’n ara krijs daar schrokken ze toch wel van. Verleden jaar ben ik ook geweest toen konden de vogels nog vliegen, en liet ik ze een rondje klas vliegen. De leraar had wel wat voor het raam gehangen. Maar ik heb ze laten kort wieken dus dat kon de laatste keer niet. Maar ik laat het weer aangroeien. Want ik geloof dat je gelijk had Thiely. Jij zei toch denk goed na je knipt het karakter er misschien uit. Lodewijk is inderdaad veranderd hij was echt een adhd vogel vergeleken met lowiese. Ik werd er soms gek van zo druk als hij was, als hij uit de ren was. Zijn ogen gingen meteen opzoek en je zag hem denken: Wat kan ik nu gaan slopen! De vogels konden niet meer naar buiten en ik besloot toen om ze te knippen. Maar lodewijk is niet meer lodewijk. Hij wil ook vaak niet meer opstappen of dat nu met dat knippen te maken heeft of door lowiese, of dat dan met broeds gedrag te maken heeft dat weet ik niet. Maar het is wel een probleem.
![]() |
Tweede keer.
Lowiese heeft ook lodewijk zijn staart er af gepulkt ,elke dag een stukje. Lodewijk ging er gewoon voor zitten hoor waarom geen idee dus de vogel zonder staart is Lodewijk en de ander Lowiese.
![]() |
Op school ….
Nu wordt ik een of twee keer per jaar uit genodigd om met ze te komen. Dat is echt heel leuk en de vogels vinden het geloof ik ook leuk. Dan zijn ze helemaal aan het kijken om zich heen wat is dat. School had me vandaag ook nodig ze hebben nu thema indianen of ik toevallig misschien veren heb voor een tooi te maken. Nou toevallig bewaar ik altijd de veren die ze verliezen dus ze hadden mazzel. Had er aardig wat gespaard en ben benieuwd wat ze er van knutselen.
© Dank je wel Marina en Lowiese en Lodewijk, en ook wij zijn benieuwd wat de kinderen gemaakt hebben van de veren.
Onderwerp : Woning zoekende
Een poosje geleden hebben we in het dagboek een huisje gezocht voor een papegaai. Afgelopen week heb ik ook weer een Edel papegaai Harrie kunnen herplaatsen. Omdat het wat vaker voorkomt dan ik dacht, heb ik gezocht of er mensen zijn die ook een nieuw huisje vinden voor vogels in nood. En of we dan samen op zoek kunnen gaan. Ik heb daar de mensen van de site www.papegaaienwelzijn.nl voor gevonden . Hier worden dus woningzoekende papegaaien geplaatst. Dagboek zal zo mee en dan een reminder plaatsen als er weer nieuwe vogels een nieuw huisje zoeken.
![]() |
![]() |
![]() |
Ik wilde u even laten weten in het kort dat ons nieuwe popje “vrij “is . Ze is nu 6 weken. Geboren 20 Mei…Ze mag naar huis rond 20 Augustus. Ik houd iedereen even op de hoogte . Wie weet een leuke naam! Voor nu heb ik de naam Jazz in gedachte. Geboren 20-5-2012 Op de dag van het Bird Symposium. Na 3 weken hebben we het kuikentje geringd. En toen was het kijken, wat is het : pop of man. Na 4 weken zagen we dat het een popje was. Ik heb haar na 5 weken uitgehaald. Nu moet ik even een afspraak maken bij Hedwig v der Horst, onze dierenarts voor de testen. Onze (ouderlijke) vogels zijn allemaal getest op PBFD en PDD. Begin Juni hebben we ook de vogels getest op Chlamydia ter controle. Alles negatief..Kuikens worden altijd extra getest op PBFD en PDD.
Foto’s © geboorte van dit popje tot nu 6 weken. Dit popje is nog vrij. Bent u geïnteresseerd mail ons dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
![]() |
![]() |
Deze week veel vragen binnen over Amazone Weaning (AW).
Ik ben diegene die vragen beantwoord als Birdfood vragen heeft betrekking op papegaaien. AW is niet voorradig en komt pas in Augustus weer. De weaning word gebruikt als opstart voeding van kuikens naar volwassen en als volwaardige voeding/ pellets voor diverse soorten papegaaien als de grijze roodstaart. Of sterkt geweekt als men liever niet met pap werkt. Deze kuiken voeding heeft als voordeel dat men deze warm weekt ( 3 min) en dan in de snavel kan geven. Dan slikken ze zelf en hebben alles voedingstoffen binnen. In de plaats van de AW kan men de Ara jumbo (AJ ) nemen, deze is hetzelfde maar groter /dikker. Zijn ze te groot, knipt ze dan door de midden en dat werkt wel. Zowel droog als geweekt. Men kan de pellet evt. ook langer laten weken .Dan word hij zacht.Daarna uitzeven en via een lepeltje geven Ook dan slikt de vogel zelf.
Dan heb je een dikkere voeding dan een baby pap, en de weaning is ook eiwitrijker en heeft meer kalk. Of mogelijk bij volwassen vogels dit te mengen met wat ei voer dan heb je een rulle voeding. Zeker aan te raden bij de Edel papegaaien. Maar andere vogel soorten zijn er ook dol op. Als compensatie kan men ook tijdelijk de jungle food nemen. Deze kan men ook weken 3 min en geven. Deze valt ook niet uit elkaar door de vezels in de voeding. Echter voor kuikens kan men de geweekte versie van Jungle food pas gebruiken na 4 weken daar ze de eerste weken wel de eiwitrijke versie nodig hebben. Het werkt op dezelfde manier alleen is deze pellet een ander voer. Het is minder eiwitrijk. Maar nog steeds een volwaardig voer voor kuikens na 4 weken en alle volwassen vogels. Zodra de AW - Amazone Weaning weer voorradig is kan men hierop overgaan. Heeft u meer vragen kan u mij altijd even mailen...
Vriendelijke Groetjes,
Ed en Thiely de Moor
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.akala.nl
Alles over goede voeding www.birdfood.nl
PDD Research Fonds www.pddfonds.com
Bird- Symposium www.birdsymposium.nl
Boek:
Papegaaien van A tot Z
Te koop bij www.birdfood.nl
Foto en tekst @ Fam de Moor
Gebruikt u foto's, film en/of teksten: Vraag dan eerst toestemming.
Foto’s en tekst van andere worden met toestemming gebruikt in ons dagboek, en in dagboek-archief opgeslagen voor hergebruik.
Onze dank hier voor.