Home
Week 25 - Deel 1 "Mijn vogels en het plezier dat ik aan hun gezelschap beleef . Onderzoek deel 3 . Edelpapegaaien keuze pop of man ...
Vandaag weer een vol dagboek. De variatie huiskamer en kweek in acht genomen en dan worden het volle dagboeken. Lees en geniet.
Pino :
9 Juni 720 gram is veel! Week 2 Zaterdag 23 Juni Het gaat goed Pino begint te eten en eet zeer goed zijn fruit en groenten en zijn geweekte pellet.
Deze week heb ik de kastanje wellness mix ( http://www.birdfood.nl/assets/s2dmain.html?http://www.birdfood.nl/ ) toegevoegd en wat zacht voer Hawaii Sweet Mix van Versele laga. En ja hoor het werkt. Hij eet steeds beter. Maar anders. Ik weeg Pino hij weegt nu 645 gram. Morgen krijgt hij de pellets droog en daarboven op zijn fruit groenten en mixjes Hij is veel actiever , en hij heeft een cadeau gekregen van de week van zijn naam genootje Pino van Iris. Iris zal u meer vertellen van haar Pino , ze is gedragsdeskundige en schrijf in het column over 4 weken.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Isala Groeit goed en gaat vandaag naar huis Ze is 12 weken
Elfie knapt langzaam op. Ze eet en drinkt goed ,,maar is (nog) niet actief. Ze zit op stok maar valt er soms wel af Wat ons opvalt is dat ze ondanks dat ze veel zacht voer eet last heeft van Toe Tapping. Ik ga dat nu even in de gaten houden want bij zacht voer heb je meer eiwitten dan normaal! En ik ben er zelf heilig van overtuigt dat Toe Tapping komt vanuit de voeding en stres .Veel edel papegaaien krijgen het door het eten van Kaas. Elfie heeft dat niet gehad, maar wel stress.
![]() |
![]() |
Vandaag ook de “kleine uitgehaald” Een mooi rood popje. Ze is 5 weken |
![]() |
- Mijn vogels en het plezier dat ik aan hun gezelschap beleef
- Deel 1.: Jeugd-herinneringen, Forpussen, Valkparkieten-koppeltje Chico & Kuif, Jendayaparkiet Jopie.
Er is mij gevraagd om ook eens een artikeltje voor het dagboek te schrijven, over mijn dierbare vogels en de vreugde die zij mij in mijn leven bieden. Nou ben ik op zich niet zo’n schrijver, dus in eerste instantie wist ik niet goed wat ik met dat verzoek aan moest. Waar moet ik beginnen, vroeg ik me ook af. Maar eigenlijk vind ik het toch ook wel héél erg leuk om over mijn vogels te vertellen, en met name dan ook over mijn Congo Grijze Roodstaart papegaai Alex, want dat is me er één.
Maar ik zal eerst maar eens beginnen met het aller-vroegste begin waarop ik met een papegaai in aanraking kwam. Dat was in de straat waar ik ben opgegroeid. Twee huizen verderop woonde een bejaarde vrouw met haar dochter en zij hadden een groene papegaai met, als ik het mij goed herinner, de naam “Rikker”. Als mijn dwergpoedeltje Kora in onze tuin was en blafte, dan begon Rikker terug te blaffen. Hij deed dat blaffen zo goed na. Geweldig vond ik dat. En soms mocht ik ook eventjes een kijkje bij Rikker nemen en dat vond ik zo leuk. Eigenlijk liggen bij Rikker de roots van mijn passie voor kromsnavels.
Het was er, toen ik nog bij mijn ouders in huis woonde, nooit van gekomen om vogeltjes te nemen. Wel had ik wat boekjes gekocht over o.a. valkparkietjes, grasparkietjes en agapornissen. Ik vond m.n. de Agapornissen erg leuk maar uit die boekjes bleek dat zij een grote kamervolière-achtige kooi nodig hadden en daarvoor had ik gewoonweg niet de ruimte daar. En…….. ze zouden ook nogal luidruchtig zijn, en ook dat weerhield mij ervan, ook toen ik één maal in mijn eigen huis woonde, om Agapornisjes te gaan aanschaffen. Ik had er verder ook helemaal geen ervaring mee en die onbekendheid vormde ook een drempel voor mij.
Op 2 september 2005 liep ik de dierenwinkel in mijn woonwijk binnen. Daar zag ik een koppeltje prachtige blauwe vogeltjes zitten. Ze leken op Agapornissen maar waren kleiner. Dus ik vroeg wat het voor een vogeltjes waren. Het bleken Forpusjes te zijn. Daar had ik nog nooit van gehoord. Op mijn reactie dat zij waarschijnlijk ook wel luidruchtig zouden zijn net zoals Agapornissen, antwoordde de eigenaar van de dierenarts dat dat niet het geval is bij Forpussen en dat die veel zachtere geluiden maakten. Met de prachtige blauwe Forpusjes in mijn gedachten ben ik naar huis gegaan. De volgende dag ben ik teruggegaan en heb ik het koppeltje gekocht. Ik vond ze zooooo mooi. Blauw is mijn lievelingskleur, dus daar zal het ook aan hebben gelegen. Het waren geen tamme beestjes.
Ik kwam er al snel achter waarom ze de bijnaam “tang” dragen. Maar ondanks dat genoot ik volop van deze twee prachtige vogeltjes, helemaal toen ze in 2006 voor het eerst gingen broeden. Op 5 augustus 2006 kregen ze hun 1e jong. Het jaar daarop volgde op 2 april het 2e jong en op 2 februari 2008 kwam het 3e jong. Het is zo geweldig om zo’n piepklein kaal doorzichtig “wurmpje” in zo’n 6 weken tijd te kunnen zien opgroeien tot het een volmaakt prachtig vogeltje is. Het is echt een wondertje. Helaas overleed het popje in april 2009. Maar pa en zijn 3 zoons heb ik nog steeds.
![]() |
![]() |
![]() |
13-9-2006: pop, man & jong 1 (39 dagen) | 6-4-2007: pop & jong 2 (4 dagen) | 6-4-2007: pop & jong 2 (4 dagen) |
![]() |
![]() |
![]() |
9-4-2007: jong 2 (7 dagen) | 23-4-2007: jong 2 (21 dagen) | 15-3-2008: jong 3 (25 dagen) |
Mijn belangstelling voor kromsnavels in het algemeen werd door deze mooie ervaringen alsmaar groter. Ik droomde van een grote pratende papegaai, want wat leek mij dat geweldig om die te hebben.
Op 28 augustus 2008 heb ik een koppeltje valkparkietjes Chico & Kuif overgenomen van iemand die er niet goed meer voor kon zorgen. Wat een geweldig leuke en mooie vogels dit zijn merkte ik direct. Het bleef maar kriebelen.
Op 15 november 2008 bezocht ik de vogelmarkt in Barneveld en daar liep ik de tamme en prachtige Jendayaparkiet Jopie tegen het lijf. Ik kon zijn prachtige kleuren niet weerstaan en zeker ook omdat hij zo tam was besloot ik Jopie daar toen te kopen. Ik had er toen nog geen weet van dat op dergelijke vogelmarkten ook regelmatig wantoestanden plaats vinden. Toen was ik daarin nog zo naïef. Nu weet ik meer en zal ik niet meer zo snel een dergelijke vogel op zo’n vogelmarkt aanschaffen. Jopie is vanaf dag 1 een geweldige vogel. Hij is ook erg vriendelijk, ook naar de valkparkieten toe. Hij kan poseren als de beste, zittend op mijn vinger, zodat ik mooie close-up foto’s van hem kan maken. Het enige nadeel is uiteraard zijn harde stemgeluid waarmee ik al snel kennis maakte. Maar alles went zeg ik maar en de positieve punten wegen voor mij veel zwaarder dan dat ene negatieve punt.
![]() |
![]() |
![]() |
1-10-2008: Kuif & Chico | 1-10-2008: Kuif & Chico | 15-11-2008. Kuif & Chico met Jopie |
![]() |
![]() |
![]() |
29-12-2009: Jopie | 8-6-2011: Jopie | 26-2-2012: Jopie eet een partje mandarijn |
Wordt vervolgd. Rita Wien (COPYRIGHT tekst en foto’s: Rita Wien)
Deel3 Niets is belangrijker dan onderzoek.Hierbij de scriptie van Sanne van Aken:
Ik zal enkele dagboeken besteden aan haar scriptie en met u delen met toestemming van Sanne van Aken. Haar doel is om verder onderzoek te gaan doen naar de risicofactoren die tot gezondheids- en welzijnsproblemen leiden bij in huis gehouden papegaaien. Ze wilde zich vooral richten op papegaaienkwekers. De Onderzoeksvraag was : “Wat zijn de risicofactoren die tot gezondheids- en welzijnsproblemen leiden bij in huis gehouden papegaaien?”. Sanne van Aken Opleiding : CAH Dier- en gezondheidszorg Afstudeerscriptie Datum: 24 april 2012.
4. Gezondheids-, gedrags- en welzijnsproblemen bij papegaaien
In dit hoofdstuk worden de algemene gezondheids- en gedragsproblemen bij papegaaien beschreven met aansluitend diverse welzijnsproblemen. Er worden zowel problemen omschreven die voorkomen bij papegaaien die met de hand zijn grootgebracht als bij papegaaien die door de ouderparen of door middel van co-ouderschap zijn grootgebracht. In figuur 1 is weergegeven dat gezondheids-, gedrags- en welzijnsproblemen altijd met elkaar in verband staan.
Figuur 1. Verband tussen gezondheids-, gedrags- en welzijnsproblemen.
4.1 Gezondheidsproblemen bij de papegaai
Men spreekt van een gezondheidsprobleem wanneer dit zich uit in een lichamelijk- en geestelijk letsel of ziekte (Derksen, 2012).
4.1.1 Niet besmettelijke gezondheidsproblemen
Bij de papegaai kunnen diverse niet besmettelijke gezondheidsproblemen voorkomen. Onderstaand wordt omschreven welke niet besmettelijke gezondheidsproblemen er voorkomen bij papegaaien en wat de gevolgen daarvan zijn. In tabel 2 is weergegeven of de gezondheidsproblemen vooral bij papegaaien die door de ouderparen zijn grootgebracht, bij papegaaien die doormiddel van co-ouderschap zijn grootgebracht of bij papegaaien die met de hand zijn grootgebracht voorkomen.
Stress en angst
Papegaaien in gevangenschap kunnen afwijkend poetsgedrag vertonen als gevolg van stress of angst. Dit wil zeggen dat zij hun verenkleed te veel verzorgen of juist te weinig verzorgen (Engebretson, 2006). Dit kan zich uiten in verenplukken, zelfverminking, schreeuwen, agressie, bijten en fobieën (Luescher, 2006). Dit gedrag wordt beschouwd als een lichamelijke uiting van psychisch leed (Engebretson, 2006).
Ook kunnen ouderparen in de broedperiode territoriaal gedrag vertonen. In deze periode zijn zij erg onzeker. Deze onzekerheid en stress is een negatieve factor wat zich kan uiten in het niet uitbroeden van de eieren, het niet voeren van de jongen of het doden van de baby papegaaien (Hooimeijer, 2011).
Voedingsfouten
Bij het kunstmatig voeden van baby papegaaien worden regelmatig voedingsfouten gemaakt, waaronder kropverbranding (te heet voeren), risico op stikken, verhongering en zelfs overlijden. Daarnaast komt het ook voor dat baby papegaaien, door ondeskundigheid, te vaak worden gevoerd. De krop van de baby papegaai is nog niet leeg, waardoor kropverzuring ontstaat. Een overig risico die kan ontstaan bij het grootbrengen van een baby papegaai, op een onjuiste wijze, is longontsteking (Hooimeijer, 2011).
Verkeerde huisvesting
De huisvesting en verzorging kan bij papegaaien die met de hand zijn grootgebracht als bij papegaaien die door de ouderparen zijn grootgebracht niet voldoen aan de behoeften. Dit heeft te maken met de wijze waarop men papegaaien huisvest en verzorgd. In de vrije natuur komt dit niet voor.
Het type kooi en de plaats van de kooi is erg belangrijk. De kooi moet niet plat op de grond staan. Hij moet 35 cm boven de vloer verheven zijn. De meeste papegaaien vinden het niet prettig wanneer zij voor het raam staan, de papegaai voelt op deze wijze teveel gevaren van denkbeeldige roofdieren. Hierdoor kan stress en angst ontstaan, wat zich vaak zal uiten in verenplukken.
Huiskamer papegaaien moeten ook kunnen beschikken over alternatieve zitplaatsen en een klimboom. Daarbij heeft de papegaai ook behoefte aan frisse lucht en zonlicht. Een extra buitenvlucht is de juiste oplossing.
Een juiste omgeving voor de papegaai zal bijdragen tot het gevoel dat hij onderdeel uitmaakt van de groep (het gezin) en het lichamelijk en geestelijk welzijn van de vogel bevorderen en problemen helpen te voorkomen (Hooimeijer, 2011).
Onjuiste verzorging
Wanneer een papegaai op een onjuiste manier wordt verzorgd, vergroot dit de kans op ziekten. De papegaai moet beschikken over voldoende voedsel, schoon drinkwater, badgelegenheid en schone bodembedekking (Hooimeijer, 2011).
Vergiftigingen
De kans op een vergiftiging bij baby papegaaien is het grootst bij papegaaien die met de hand zijn grootgebracht. Hierbij kan men denken aan metaalvergiftigingen, zoals zink en lood. Daarbij zijn er tal van giftige planten en andere substanties in en om het huis. Een vergiftiging zal zicht uiten in afwijkende ontlasting en urine (Hooimeijer, 2011).
Erfelijke afwijkingen
Erfelijke afwijkingen kunnen bij papegaaien die met de hand zijn grootgebracht als bij papegaaien die door de ouderparen zijn grootgebracht voorkomen. De meest bekende erfelijke afwijking is polyfolliculitis. Dit is een aandoening waarbij meerdere veertjes per veerzakje aanwezig zijn. Als gevolg kan hierdoor het ruiproces niet normaal verlopen (Horst, 2012).
Aangeboren afwijkingen
Door de inteelt komen aangeboren afwijkingen vooral bij kooi- en volièrevogels voor. In het wild overleven baby papegaaien met aangeboren afwijkingen niet, waardoor de jongen uit de genenpool worden gehaald. Op deze wijze worden er geen jongen meer geboren met aangeboren afwijkingen. Bij papegaaien die als huisdier worden gehouden, wordt echter doorgefokt om bijvoorbeeld mooiere veren te krijgen. Aangeboren afwijkingen komen hierdoor vaker voor. Psittacine Beak and Feather Disease (bek- en verenrot) is een bekende aangeboren afwijkingen. De veren zijn misvormd, soms gekruld en lijken platgeslagen te zijn. De schacht van de veren wordt kwetsbaarder, waardoor veren gemakkelijk afbreken (Lisa, 2011).
Tabel 2. Gezondheidsproblemen bij natuurlijke opfok, co-ouderschap en handopfok (Hooijmeijer, 2011; Horst, 2012; Lisa, 2011)
4.1.2 Besmettelijke ziekten bij de papegaai
Besmettelijke ziekten zijn onder andere parasieten, bacteriën, schimmels en virussen. Deze kunnen zowel bij papegaaien die met de hand zijn grootgebracht als bij papegaaien die door middel van co-ouderschap zijn grootgebracht, als bij papegaaien die door de ouderparen zijn grootgebracht voorkomen (Hooimeijer, 2012).
Parasieten
Parasieten kunnen zorgen voor conditieverlies, vermagering, bloedarmoede, diarree, verhoogde wateropname en gevoeligheid voor elke verandering in het bestaan. Om parasieten te voorkomen is het belangrijk om de kooi goed te reinigen en ontsmetten (Groothengel, 2002).
Bacteriële ziekten
Bacteriële ziekten zorgen voor vermagering, diarree en ademhalingsmoeilijkheden. De meeste bacteriële ziekten kunnen worden verholpen met antibioticum (Groothengel, 2002).
Schimmelziekten
Het gevolg van schimmelziekten zijn aantasting van de ademhalingswegen, oogleden kunnen ontstoken raken, de vogel kan de kop maar één kant op draaien, lusteloosheid, vermagering, verstikking door ademnood. Schimmelziekten zijn moeilijk te bestrijden (Groothengel, 2002).
Virusziekten
Het gevolg van een virusziekten kan zich uiten in ademhalingsstoornissen, bol zitten, traagheid, diarree en in ernstige gevallen kunnen kop, hals en poten verlammingsverschijnselen vertonen. Indien virussen een vogel hebben besmet, zijn ze niet meer te bestrijden. Er wordt aangeraden om papegaaien preventief in te enten tegen virussen (Groothengel, 2002).
4.2 Gedragsproblemen bij de papegaai
Uit onderzoek van Cools (2012) is naar voren gekomen dat bijten, schreeuwen, veren plukken, spullen vernielen en het opgeven van eten de meest voorkomende gedragsproblemen bij papegaaien zijn. Bovengenoemde gedragsproblemen kunnen voorkomen bij papegaaien die met de hand zijn grootgebracht als bij papegaaien die door de ouderparen of door middel van co-ouderschap zijn grootgebracht.
De Tierärztliche Vereinigung für Tierschutz (2006) beschrijft eveneens gedragsproblemen zoals agressie, schreeuwen en macho seksueel gedrag zoals dreig- en imponeergedrag, vlieg- en bijtaanvallen en pogingen tot geslachtsgemeenschap.
Zo beschrijft ook Luescher (2006) diverse pogingen van ongewenst gedrag zoals paren met een menselijk persoon, agressieve pogingen om andere menselijke leden van de familie weg te drijven en verdediging van de kooi. Het paren met een persoon komt voornamelijk voor bij papegaaien die met de hand zijn grootgebracht. Hooimeijer (2011) bevestigd dat vogels afwijkend gedrag gaan vertonen vanwege de onnatuurlijke omstandigheden.
4.3 Welzijnsproblemen bij de papegaai
Het welzijn van papegaaien kan worden aangetast doordat een papegaaiachtige één van de vijf vrijheden niet kan uitoefenen. Door de commissie Brambell (1965) zijn wereldwijd een vijftal vrijheden voor het dier geformuleerd. Voor een toereikend dierwelzijn is het essentieel dat dieren vrij zijn:
van dorst, honger en onjuiste voeding;van fysiek en fysiologisch ongerief;van pijn, verwondingen en ziektes;van angst en chronische stress;om hun natuurlijke (soorteigen) gedrag te vertonen.Wanneer een papegaai één van bovenstaande vijf vrijheden niet kan uitvoeren, is het welzijn van het dier verstoord.
Bovengenoemde welzijnsproblemen kunnen voorkomen bij papegaaien die met de hand zijn grootgebracht als bij papegaaien die door de ouderparen of door middel van co-ouderschap zijn grootgebracht.
4.4 Conclusie gezondheids-, gedrags- en welzijnsproblemen
Gezondheids-, gedrags- en welzijnsproblemen komen over het algemeen het meeste voor bij papegaaien die met de hand zijn grootgebracht. Voorgenoemde problemen komen het minste voor bij papegaaien die door de ouderparen zijn grootgebracht.
© Einde deel 3
Op verzoek meer informatie David & Aviva Vishnia, Israël (Engels): Technologie ten diensten van de natuur" .
www.incaincubators.com special broedmachine met meer info <- klikken - of direct naar: http://www.birdsymposium.nl/index_bestanden/Page410.htm
Moeilijk kiezen een Edel pop of man
De laatste jaren ontvang ik vaak de vraag Wat is de leukste vogel bij de edel papegaaien een man of een pop. Ik heb een mail die ik dan naar de mensen stuur. Maar mijn mening alleen is niet eerlijk .Dus heb ik andere mensen gevraagd hun mening te geven .Beidde hebben man en pop in huis. Laten we beginnen met mijn eigen mening en dan van die mensen en trekt dan zelf een conclusie Pop of man of …Beide.. Pop of man ,Allereerst begin ik met de belangrijkste zin. opvoeden moet je beidde. Want door de vele “verdwaalde verhalen” denkt men dat men kant en klare vogels kan kopen!!
Dat is een sprookje. Hieronder de edel papegaaien mail met de info over deze vogels, met extra pop en man info.
Edel papegaaien © 2012
Er zijn zoveel verhalen rond de Edel papegaaien ,en ieder vertelt zijn eigen verhaal. Een ding is zeker ze zijn mooi en hebben kleuren waar je even het gevoel van krijgt dat ze te mooi zijn om echt te zijn. Maar toch is het waar. Ze zijn echt . Vaak heb ik gehoord dat mensen denken dat edel papegaaien niet mooi en slim tegelijk kunnen zijn. Ze zullen wel saai zijn , en niet zo beweeglijk. Niet goed kunnen vliegen of praten maar het tegendeel is waar. Nee de Edel papegaai heeft het allemaal. Ze zijn lekker actief spelen vrolijk. Zijn zeer sociaal en zeer zeker niet eenkennig. Ze kunnen zeer goed spreken .De man en pop hebben verschillende kleuren wat ze tot een soort apart maakt in de papegaaien wereld. Vaak word gezegd dat ze kunnen schreeuwen. En onkunde is hier aan de schuld. Door de jaren heen hebben we zoveel geleerd van de edel papegaaien en hun omgeving en voeding dat we nu kunnen zeggen. Met de juiste kennis heb je een vriend/vriendin voor het leven.
Ik zeg ook altijd vraag het mensen die edel papegaaien hebben in huis ! Een of meer en pop en man.Na een 10 jaar kan je dan zeggen “oké ik weet wat meer over de edel papegaaien” Vergeet daarbij niet dat iedere vogel een eigen ik heeft ,een eigen karakter en een eigen leefomgeving die beïnvloed het karakter van de vogel.
Wij hebben kennis gemaakt met de edel papegaai rond de jaren 70 toen een kweker in Eindhoven ze in huis had. Hij had ze gezien toen hij voor het leger in Indonesië was. Verliefd en volkomen geobserveerd van deze vogels, kwam hij met enkele koppels naar huis. Ed mocht ze van mij niet kopen. In die jaren hadden we kleine kinderen en die vogel koste een vermogen. Toch was ed van af het eerste gezicht verliefd op deze vogels. Dus wat doe je dan ,dan lees je alles over de vogels en ga je sparen. In die tijd wist men niet zoveel en het was zoals wij dat noemen pionieren. Al snel kwam de kweker erachter dat voeding belangrijk was en had de gegevens vanuit land van herkomst meegenomen. Veel zacht voer . De mensen aldaar aten veel fruit en afval” fruit ging naar de vogels. Zo kwam de kweker erachter dat deze vogels veel fruit lusten en hij ging ze gelijk als de lorri voeren. Ze komen uit het zelfde leefgebied. Rond de jaren 95 kochten we dan onze eerste edel papegaaien.
Zelf zagen we in Wasrode ,waar ze in die jaren ook veel edels hadden ,en er meer kweekte hoe ze gevoerd werden aldaar. We leerde daar dat de vogels ,als de lorri veel fruit en zacht voer kreeg. Deze voeding zie je ook terug in hun kleuren, veren en gedrag. Zodra een edel papegaai goede voeding krijgt straalt hij bijna een neon kleur uit. Hun gedrag werd steeds beter geobserveerd en genoteerd. Al snel wisten we dat een edel een alarmkreet laat horen bij gevaar of veranderingen. Dat een edel stokstijf kan stil zitten bij gevaar of angst en dat hij dan als het ware de kat uit de boom kijkt. Dat was nieuw ,want de meeste papegaaien laten hun angst zien door te gaan schreeuwen, en de edel word juist stil observeert en reageert later .
Dit gedrag “de bevroren edel” gaf vaak een verkeerd beeld van de edel ,dat hij stil en saai was. Het tegenovergestelde is waar. Ze zijn slim ,intelligent en nemen veel waar van de omgeving. Ze kunnen zeer actief aan een touw of schommel hangen en dan laten ze zich wel even horen. Soms zijn ze ook zeer veeleisend naar het speelgoed en wil dat speelgoed niet was zij willen dan kan dat een leuk tafereel geven van een edel die zich op de kop en al schommelend als een clown gedraagt. Ze zijn ondernemend ,lenig ,klimmen als de beste ,maar zijn ook goed en krachtige vliegers. Het zijn acrobaten en een lust voor het oog. Ze vliegen in hun natuur kilometers voor voer en dat vinden ze in huis of in volière ook heerlijk en ze zijn dol op water / regen/ douche. Ieder dier heeft een eigen karakter dus ik zeg altijd waar je voor "valt" is de beste keuze. De man is jaren als de makkelijkste gezien. Maar ik vind dat niet eerlijk en terecht. Ik ben zelf dol op de actieve pop. De pop heeft misschien meer opvoeding nodig ,maar is zeer zeker een fantastische vogel. Ze is net zo lief en makkelijk tam als de man. Het zijn echte meiden zeg ik altijd. Dat zegt genoeg. Meiden geven de voorkeur aan doorzetten, doorzeuren, maar leren daarom ook sneller. Maar zijn net iets anders dan de mannen. Om maar een voorbeeld te noemen: Spelletjes, puzzelen ,vergt doorzetting en dus is de edel pop sneller van begrip dan de man puur omdat ze doorzet. Beidde zijn geschikte huiskamer vogels . Van mijn mensen die hier een edel gekocht hebben heb ik veel verschillende verhalen mogen ontvangen. Zo kan een edelman ook actief of druk zijn , je kan niet zeggen dat ze allemaal rustig zijn. Maar ten opzichten van een pop is de man iets minder "snel" van begrip.
Zo heb ik de meeste poppen onder de mensen die juist heel lief zijn. Terwijl je verhalen hoort dat ze pittig zijn. Zo zie je kan je niet zomaar zeggen : Zo is een pop en zo is een man . Verdiep je kennis door te informeren en te lezen. Het samen houden met andere vogels word vaak positief ontvangen. Ik zelf heb onze Tessa samen groot gebracht met onze Max de grijze roodstaart. Daarna kwam er Taran bij en dat is altijd goed gegaan .Lees de verslagen op www.akala.nl .
Veel heeft er mee te maken hoe U ze opvoed.
Hoe snel ben je onder de indruk . Hoe consequent ben je naar de dieren toe. Zelf heb ik natuurlijk een man en pop in huis gehad en diverse kuikens. Ik vind de poppen vaak wat alerter , slimmer en de mannen wat softer ,meegaand. Ik vind dat Edel papegaaien best in het begin willen "domineren " (Lees een plekje zoeken in gezin) maar snel begrijpen dat er met "domineren" geen win - win situatie is en dus zo slim zijn zich snel aan te passen. Het zijn leuke papegaaien met echte eigen eigenschappen: Ze kunnen goed praten .Zijn sociaal .Ze hebben minder stof en een andere veer structuur .Ze kunnen het eerste jaar wel eens schreeuwen. Zeker als ze honger hebben . Dus goed uitgebalanceerd (protocol volgen ) voeren lost dat probleem op. www.scenic.birdfood.nl
Na een jaar worden ze rustiger en zijn ze leergierig en allermans vriendjes. Ze klimmen graag, en kunnen uren spelen op de speelboom. In de kweek zijn onze edels geen schreeuwers . Ze zijn alert en hebben wel bij gevaar een kreet (alarmkreet ) Bij ons zitten ze weer buiten. Ik vind dat ze daar wel vaker wat geluid kunnen maken, bvb als ze het gevaar zien (overvliegen of kruipen ,denk aan reiger of kat). Ze hebben ook een binnen ruimte met een groot raam waardoor ze voldoende licht hebben. Maar het geluid valt buiten mee .Ik ben blij dat de edels weer buiten zijn zodat we van ze kunnen genieten . We hebben een groep van 5 vogels .En een groep van 4 vogels.
![]() |
![]() |
![]() |
Edels zijn vogels die een eigen veerstructuur hebben, en ze geven minder stof af dan andere papegaaien soorten. Het zijn wel vogels die veeleisend zijn in voer. Hun gezondheid hangt daar van af. Ze kunnen de leeftijd bereiken van 30 tot 50 jaar al heb ik niet eerder van een edel gehoord die de 50 gehaald heeft. Hun dagelijkse maaltijd bestaat uit verse groente en fruit , zaad en /of pellets ,noot. Het zijn lekkerbekjes. Ze lusten alles en genieten dan ook werkelijk van hun maaltijd .Ze kunnen met hun snavel alles overhoopgooien tot ze dat kleine zaadje of pitje gevonden hebben en likken als het waren hun snavel af. Variatie is het belangrijkste woord vind ik bij de edel papegaai en zacht voer. Wij geven ze dan ook vele soorten fruit groenten noot ,kiemzaden ei voer ,pellets, zaden. Kiemzaden of gekookte zaden zijn favoriet. Maïs gekookt is ook een lekkernij voor ze. Vers en zacht en variatie. Zorg dat de edel papegaai voldoende vitamine A krijgt. Geef daarom veel rode vruchten en fruit . Er zijn mensen die vinden dat pellets voor een edel niet goed zijn. Maar wij denken dat dit een goede voeding is in combinatie van fruit groeten en noot en ei voer en kiemzaden. Pellets is een all in voer met alle supplementen aanwezig en dus als combinatie een top voer. Daarnaast veilig en gezond
Hier eten de edel papegaaien dus ook pellets. Edels knoeien graag en vaak is het even nat maken van een pellets een feest voor de edel. Er zijn mensen die gaan voor vers en biologisch. maar biologisch zegt niets over de voeding maar wel over de manier hoe voer geteeld word. dat is een eigen keuze en daar kan je voor gaan. Maar vers is gezond en dus is dat voor ons goed genoeg we eten dat zelf ook ,variatie is het sleutelwoord. Goede voeding zie je in de veren ,de ogen ,een glanzende stralende vogel. En in het gedrag. Een vogel die niet schreeuwt van de honger, of stres. Een gezonde vogel laat zich ook gezond zien. Het is dus belangrijk voor u als eigenaar dat u de edel geeft wat hij nodig heeft. Problemen als schreeuwen plukken of bijten kunt u dan vermijden.
Edel papegaaien kunnen praten. Zowel de man als de pop. Ik vind zelf dat er in geen een soort van papegaaien te zeggen is dat of de pop of de man beter of slechter praat. As papegaaien soorten kunnen praten doet het de man net zo goed als de pop. Een edel praat . U kan dat vergelijken met de grijze roodstaart of de amazone. Natuurlijk is ook in iedere soort niet zo dat ze allemaal honderd uit praten. De een praat meer dan de ander ,maar als u de aandacht geeft en de tijd dan kunnen de papegaaien praten .En dan kan ik u zeggen de ede papegaai staat in de top 3 . Ze kunnen uw stem imiteren en ze weten ook goed de woorden te combineren en ze begrijpen wat u zegt en wat hij zelf zegt. De Edel papegaaien beginnen al zeer snel met (imiteren) praten, er zijn kuikens die al enkele woorden spreken met een half jaar.
De edel in de kweek , is een makkelijke dankbare vogel. Hij kan zich snel aanpassen en met een volière met voldoende ruimte licht en de juiste voeding, zet een edel aan tot kweek. Rond de 3 jaar kan men al eitjes verwachten mits dat de vogels gezond zijn en optimaal in conditie. Edel papegaaien zijn geen slechte broeders. Echter zijn veel eitjes onbevrucht waardoor ze een natuurlijke pauze in bouwen. Edel papegaaien zijn geweldige ouders. Edel papegaaien hebben een eigen cyclus en voor kweek informatie verwijs ik u naar het boek Papegaaien van A tot Z . van Thiely de Moor. Lees ook de kweek verslagen op www.akala.nl
Dus als u verhalen hoort over de edel papegaai die minder leuk zijn of verwarrend is dat vaak omdat mensen zich niet verdiept hebben in de soort en de vogel en niet de kennis bezitten te omschrijven wat een edel papegaai is. Daarnaast verschillen de kweekvogels met de huiskamer vogels. Ik ben inmiddels verliefd op de edel papegaai en naast fantastische vogel zijn ze schitterend mooi . De poppen met hun prachtige kleuren rood en kobalt blauw. De mannen met hun mooie snavel van oranje , en de prachtige kleur groen met het schitterende rood onder de vleugels zorgt ervoor dat als je langst de vogel loopt je gewoon even moet stil staan .
Het pakt je …. Je valt ervoor… Het zijn naast de mooiste vogels ook nog eens leuke vogels die je graag als je vriend of vriendin hebt in huis of in de kweek.
Redenen genoeg na te denken over keuzes als pop en man. Sommigen mensen vinden gewoon het rood mooier of het groen . Sommige willen geen pop omdat ze een eitje kan leggen! Anderen willen geen man omdat deze kan “rijden ”op de stok als de hormonen opspelen bij de man. En zo heeft iedereen een eigen mening. De een houd van de man de andere van de pop.
Nu om niet alleen mijn mening te lezen heb ik twee mensen gevraagd te reageren. Beide hebben zowel pop als man in huis.
1 Mary :
Oei wat een moeilijke vraag hahaha.
Mijn hart ligt bij die rooie, al vanaf de eerste keer dat ik een koppel edels in het echt zag.Misschien komt het door de kleur of de expressie van de ogen die je bij poppen zo goed kan zien, geen idee.
Wat ik leuk vind aan een pop is het karakter. Zoals jij al zegt "het is een echte meid" hahaha.
Maar ik kan me niet vinden in het feit dat er door ontzettend veel mensen wordt beweert dat ze echt fel zijn. Ik schiet dan gelijk in de verdediging omdat ik denk dat als je gewoon echt consequent bent en laat zien dat jij de baas bent dat het dan allemaal wel meevalt . Alle horrorverhalen die men schrijft over de pop die neem ik met een korreltje zout .
Ooit heb ik eens ergens op een forum gelezen dat ook iemand advies vroeg en dat een "kweker" zei dat ze absoluut geen poppen voor de huiskamer zou verkopen..... wat een onzin. We hebben voor Tess en Timo ook een edelpop gehad, nooit geen problemen mee gehad qua gedrag, het was gewoon een schat van een gaai, ook voor onze toen nog kleine kids. Minder pittig als Tess maar dat komt denk ik omdat ze hier met z'n twee zijn en Tess uiteraard de baas is in huize Edel, ook al denk Timo heel soms dat hij de baas is hahaha.
Tuurlijk probeert Tess hier ook wel dingen en zie dat pittige maar dat maakt het ook wel een uitdaging vindt ik.
Wat vind ik leuk aan een man is de duidelijk lievere uitstraling van het koppie.
Timo is de klungel hier in huis hahahah, onhandig maar zit zeker niet stil, het lijkt wel een adhd-kip. Dat is duidelijk een verschil met wat jij beschrijft over de mannen, hier is het duidelijk andersom. Alles vindt ie leuk en is ontzettend nieuwsgierig terwijl die rooie de kat altijd uit de boom kijkt. Zelfs in de kooi is ie s'morgens vroeg al aan het voetballen en aan het gooien met een houten bal en de koningin kijkt vanaf boven toe hahaha. Hij is wat sneller relaxter, zit sneller in de slaapstand terwijl Tess altijd alert is.
Karakters zijn verschillend maar het gedrag is ook duidelijk verschillend, althans hier in huis. En ik denk dat het gedrag van 2 edels samen ook anders is dan een edel alleen.
Zoals jij al schreef opvoeden moet je bij beide en misschien bij de pop ietsie meer maar opvoeden dat moet je toch bij elke gaai? Ik hoop dat men een keuze kan maken maar kan me wel voorstellen dat het moeilijk is.
© Groetjes Mary
2 Alie
Hoi Thiely, Wat jij schrijft hieronder is helemaal waar, dat zijn mijn ervaringen ook. Het zijn en blijven de beste clowntjes zowel pop als man, hoewel Taco ondernemender is dan Kika, zij zet haar "goddelijke" pootjes nergens anders op dan op mij of de kooi, ze verafschuwt de klimboom en gaat alleen (nog) naar buiten als ik mee ga...Een dondersteen dat blijft het :) het is wel belangrijk dat je haar goed afleest want af en toe veranderd het lieve vogeltje in een niet zo'n lief vogeltje maar als ik het niet opmerk ziet ze in dat ze mij wel moet duidelijk maken dat ze niet in haar hum is en dan zijn haar kusjes wat feller... maar is de bui over dan is het al snel "kika kijken?" en dat betekent dat ze wil komen en mij gezellig gaat helpen met van alles en nog wat :)
In de opvoeding zeker ook moeilijker dan Taco in de eerste mnd.We hebben wat af gevochten.
In de huiskamer met Taco en de twee katten blijkt zij het dominante vogeltje te zijn die rustig de boel bekijkt en ingrijpt waar het nodig is of gezellig mee doet. Zo heb ik het ook al een paar keer mee gemaakt dat zij mij verdedigt, 1 vb, het toilet was stuk en moest gemaakt worden, die meneer die dat kwam doen schreeuwde nogal naar mij (?) en Kika "dacht: afgelopen nu" vloog er stevig op af en landde op de beste man zijn rug (in de wc), die nogal schrok, Kika gromde tegen die beste man alsof ze een grote bouvier was. Jaha, een dame met ruggegraat!
Taco, ook een portret wel volgzamer en vrijeriger :) (ook leuk!) maar zeker niet voor de poes, vliegt de hele wereld rond, zit overal bovenop, gaat zelfstandig naar buiten en is inderdaad vriendjes met iedereen en zijn grootste vriend is Nicky (Main coon) de één vliegt en de ander loopt er onder te sprinten.... zo van de ene naar de andere kant van de kamer....Taco is stabieler van karakter maar wel met een eigen mening :)
En inderdaad opvoeden moet je ze toch en je leert van beide ook weer heel veel wat weer helpt voor de toekomst.Mijn conclusie is: als je éénmaal het vertrouwen van het dier krijgt en daar moet je voor werken zowel bij de man als pop, probeer dat nooit te beschamen dus blijf consequent in wie je bent en je hebt een vriend voor het leven :)
Allebei voor mij hele lieve vogels, ik kan ook niet meer zonder ze! :) Groetjes, Alie©
Dank je wel © Alie en © Mary...
Toby & Rosie shaking. YouTube-link: http://youtu.be/jRKlo09m880(02.02 min.)
Rosie doing some talking. YouTube-link: http://youtu.be/3mz26Q7pEeM(03.50 min.)
Fijn Weekend,
Vriendelijke Groetjes Ed en Thiely de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. www.akala.nl
Alles over goede voeding www.birdfood.nl PDD Research Fonds www.pddfonds.comBird- Symposium www.birdsymposium.nl
Blog Akala – Bird-Symposium
http://akalaonthemove.blogspot.com/
http://birdsymposium.blogspot.com/
Foto en tekst @ Fam de Moor Gebruikt u foto's, film en/of teksten : Vraag dan eerst toestemming.
Foto’s en tekst van andere worden met toestemming gebruikt in ons dagboek,
en in dagboek-archief opgeslagen voor hergebruik.
Onze dank hier voor