Home
Week 18 - Karin aan het woord
Vandaag is aan het woord Karin met haar vogels. Ze heeft even een overzicht gemaakt en zal voor de toekomst over deze vogel soorten een verslag je schrijven. Ik ben daar blij mee want er zijn zoveel soorten die nieuw voor ons blijven, als er niemand wat over opschrijft. En vandaag het eerste column:
De papegaaien - Gedragstherapeuten aan het woord
Iris van Balen papegaaienliefhebber en houder van 8 papegaaien (van agapornis tot amazone). Sinds eind december gediplomeerd gedragstherapeut voor papegaaien. Ik ben sinds 2005 bezig met opvang, voorlichting, resocialisatie etc. en ben bestuurslid en de gedragstherapeut van Stichting PapegaaienWelzijn. Door plukgedrag van mijn 1e papegaai (grijze roodstaart Owen) ben ik ooit aan deze opleiding begonnen. Owen zit inmiddels allang weer in de veren, maar ik weet als geen ander hoe je met de beste bedoelingen, zoveel verkeerd kan doen. Ook is het vreselijk moeilijk om iemand te vinden die echt verstand van gedrag van papegaaien heeft, ik ben heel wat dierenwinkels en dierenartsen af geweest. Dus mijn doel was: de opleiding afronden en zoveel mogelijk baasjes en papegaaien bij elkaar te houden.
Om zeker te weten, dat het een om een “gedragsprobleem” is een bezoek met de papegaai aan een goede vogelarts noodzakelijk om een medische oorzaak uit te sluiten. Denk hierbij aan verenplukken, wat al zeer complex is. Een goede samenwerking met een vogelarts als gedragstherapeut is essentieel. Maar wat is nu eigenlijk probleemgedrag? Het mooie is, dat wij als mens het gedrag als probleem ervaren (denk aan verenplukken, schreeuwen, bijten etc.) De vogel heeft er zelf geen probleem mee, hij voert zijn gedrag alleen uit om zich beter te voelen of zijn doel ermee te bereiken. Dit gedrag wordt vaak in stand gehouden door het onbewust belonen van de vogel door de eigenaar. Alleen negeren van het gedrag heeft geen zin, met moet de papegaai ander gedrag aanleren. Dit noemt met her- conditioneren.
De papegaai voert zijn gedrag uit omdat hij er iets mee bereikt. Dit kan natuurlijk gedrag zijn of aangeleerd gedrag.Een papegaai is niet gedomesticeerd zoals een hond en een kat, het blijft een wild dier wat we in huis hebben met alle gedragingen erbij.Denk bijvoorbeeld aan schreeuwen…Dit is natuurlijk gedrag wat in het wild voorkomt . Vaak wordt de vogel onbewust beloond voor schreeuwen, denk hierbij aan een waarschuwing, dat de vogel moet ophouden…En zo kan probleem gedrag ontstaan. De vogel is in zijn ogen eenmaal beloond voor het schreeuwen en zal het gedrag vaker vertonen hij krijgt er immers aandacht voor (positief of negatief dit maakt voor de vogel niks uit).
Elke vogel is een individu en niet elke vogel zal om dezelfde redenen zijn gedrag uitvoeren. Dus daarom is het noodzakelijk om een huisbezoek te plegen en te bepalen, wie of wat de stimulus/prikkel is. Het kan gaan om een externe prikkel dit kan de eigenaar zijn of een bepaalde handeling of voorwerp of een interne prikkel denk bijvoorbeeld aan hormonen . In welke context het gedrag wordt uitgevoerd (situatie/sfeer in de kooi of juist erbuiten). Wanneer deze 2 bekend zijn, gaan we op zoek naar de motivatie van het dier, wat of waarom het dier het bepaalde gedrag vertoont. Na behoorlijk wat puzzelwerk kan er een behandelplan worden opgesteld. Er komt nog heel veel meer bij kijken bij gedragstherapie…, dit was een kleine inleiding, want niet alleen de papegaai moet zijn gedrag veranderen de eigenaar ook!
=======================================================
Karin:
Vanaf nu ga ik een verslag bij houden van de a.s. kweek van mijn vogels. Ik ben in het bezit van de volgende soorten. Valkparkieten, 3 koppels(2 bewezen), Konings parkieten 1 koppel (moeten het nu eens gaan doen), Bonte Boertjes 2 koppels (1 bewezen in 2010) andere koppel mss dit jaar, Zwartkop Caiques 1koppel (bewezen in 2011), Grijze roodstaarten 1 koppel (te jong nog), Rosee kaketoes (pop net 3 jaar,man 5 jaar), Halmahera Papegaaien (1 koppel,man dit jaar 4 en pop 1 jaar) en Ara Maracana (jonge vogels pop 2 jaar man 3 jaar). Buiten word het weer ook wat beter en dat kan ik binnen ook merken bij de vogels, alhoewel er 5 koppels naar buiten kunnen, en gelukkig is deze winter niet zo lang geweest zodat ze hooguit 1,5 maand binnen hebben gezeten, dat was vorig jaar wel anders.
De zwartkop Caiques zijn al geruime tijd erg druk in het broedblok en zijn ook weer feller geworden naar elkaar toe, dat is vaak Het teken dat het kriebelt, dus hopelijk dat er over ongeveer een maand mss eerder of later (want dat is nooit te voorspellen) weer eitjes gelegd gaan worden. Ook ben ik bij de caiques al eind januari begonnen met stukjes wilgen takken in het broedblok te doen, die knagen ze helemaal fijn en zo ook mss dat ze het blok in tact laten, al zijn ze daar ook al een beetje mee begonnen, zie foto. Het leuke bij de caiques is dat als het bijna zover is de Pop een dikke kont krijgt ,ik wist dat ook nooit en heb toen eens een caique kweker gebeld,en die zei oke dat betekend dat je binnen twee dagen een ei kunt verwachten, en ja hoor een dag later was het er. Helaas is het vorig jaar niet helemaal goed gegaan, wss omdat het de eerste keer was, en hebben jong nummer 1 binnen 24 uur dood laten gaan, toen volgden er nog 2 waarvan de kleinste met 2 weken dood in het blok lag, toen het levende jong eruit gehaald en met de hand groot gebracht, nu maar hopen dat ze weten HOE het allemaal moet en dat ze zelf de jongen iig een week of 5 zelf groot brengen. Dit is wel een klein beetje een favorietje van mij want het zijn Echt de clowntjes onder de papegaaien en erg drukke vogeltjes ook waar een gezellig karakter in zit, lekker speels. Nu ik dit schrijf is het 2 Mei en ik kan zeggen dat de pop intussen een Dikke kont heeft gekregen, dus binnenkort een ei? Ook kan ik vertellen dat als je een hok met broedse vogels wilt schoon maken (mest er even uit halen) niet Ongevaarlijk is, dat heb ik ondervonden vanmorgen. Ze waren wel erg fel maar ik dacht Och dat gaat wel goed, gewoon dat doen wat je altijd doet, Niet dus, meneer vloog me aan en beet zich vast in mijn vest, gelukkig dat ik die aan had want anders was het niet goed gegaan, heb er nu een blauwe plek zitten. De pop vloog er ook uit en heb ik snel even het hoog nodige gedaan en de man gevangen voordat ie me weer aan zou vliegen, en gelukkig kwam de pop terug vliegen zo het hok weer in, daar moet je natuurlijk ook voorzichtig mee zijn want ze draagt tenslotte al een eitje.
De Bonte Boertjes(senegal) oranjebuik Bobo en Grouw hebben in 2010 al twee jongen groot gebracht, met succes, helaas hebben ze 1 eitje niet in het broedblok gelegd en was dus kapot en nummer 4 was onbevrucht. Sinds een week of twee zijn die ook weer erg druk en vaak zit 1 van de 2 voor het gat van het broedblok, dus hopelijk geven ze me dit jaar weer een paar van die leuke hummels, want het zijn erg leuke vogels de bbtjes, en zeker als ze een week of 5 zijn en dat het ECHT wat word. En dit jaar kunnen Luna en Lola Het evt ook gaan doen, de leeftijd hebben ze er voor alleen dat heb je niet altijd voor het zeggen, bij hun hangt het broedblok er al sinds de winter voor, dan kunnen ze er aan wennen, bij de andere koppels hangt ie het hele jaar door er al in.
En dan de Konings Parkieten,die heb ik al vanaf 2007. Maar helaas hebben ze me nog nooit jongen gegeven, Verkeerd koppel?? Geen idee, maar nu al bezig om wilgentakjes in het broedblok te doen en daardoor kan ik zien dat ze er wel in zijn geweest, want ze hebben het er namelijk weer uit gegooid, het eerste jaar dat de man bijna op kleur was had de pop 5 eitjes, maar aangezien de man nog niet zover was, waren ze allemaal onbevrucht, maar de pop heb ik wel de broedperiode af laten maken en ook vaak gekeken en de pop van het nest gebeurt om onder haar te kijken, vast geoefend voor dat het zover is dat ze wel jongen zou krijgen, en ze liet het allemaal goed toe, heeft me niet gebeten (maar over het algemeen heb ik ze aardig rustig allemaal) dus laten ze dat ook wel toe.
De Rosee Kaketoes Binky (5 jaar)en Roos (3 jaar) hebben ook sinds kort een broedblok tot hun beschikking, de man is al geruime periode broeds en maar alles verzamelen en in een hoek van de kooi leggen en zitten snabbelen op de grond, en sinds ie broeds is is zijn mooie verenpak ook net een pyjama geworden (zeg ik altijd)erg in de pluizen zit hij nu, daarentegen is de pop bijna kaal.Ja ik vind het wel erg want het is geen fraai gezicht, maar kan er niks aan doen, ze is ook een echte zenuwpees en mss omdat de man ouder is dat ze daardoor zo kalig is geworden. Ik wacht wel af wat deze twee gaan doen, de pop is 3 jaar nog wel een beetje aan de jonge kant, maar op verschillende adviezen maar wel een broedblok al op gehangen, en ook met twee uitgangen (het kijk luikje er uit gelaten) want ik zou het heel erg vinden als de man de pop dwingt erin te blijven, en het laatste wat ik wil is dat de man de pop afmaakt door zijn broedse gedrag. Overigens is Binky een handtamme vogel (geweest) want meneer duld mijn handen niet meer in het hok of dicht tegen het gaas, evenals de pop die wil me nu pakken, dus opletten geblazen want die kleine gemene snavels is niet fijn in je vel, dus de tamheid is over nu wat eigenlijk wel jammer is maar ja de natuur gaat nu zijn eigen gang. Binky is zelfs zo erg geworden dat hij mijn man laatst heeft aangevallen, die was de volieres aan het aanvegen en Binky zat op de bezem, toen kon mijn man niet vegen en heeft ie Binky op de stok gezet vanaf de bezem en in 1x draaide Binky zich om en vloog zo mijn man in zijn gezicht met een beet als gevolg, daar ga ik nu dus ook niet meer bij in want zit er niet op te wachten daar een beet van te krijgen, dus als ik hun hok schoon wil maken doe ik ze naar buiten en luikje dicht en voor de voliere net andersom.
En dan nog de Valkparkieten: Heb nu 3 koppels samen zitten (sinds 4 maart) inclusief broedblok, en ik had 1 koppel (Lorrie de wildkleur en pipi een cinamon pop) samen in een kooi met broedblok, of Lorrie zat er al voor te kijken, Jaja dat is me zo'n broedkip, die doet het altijd goed, ik wed daar ook op dat ik binnen 2 weken eitjes daarvan heb, en nu kan ik eens kijken wat voor jongen hij geeft met dit popje, voorheen had ik twee koppels samen zitten maar ze wipten van blok naar blok en ik wist niet wie paps van de jongen was, dat word eindelijk anders dit jaar. (2de koppel is witmasker man met een witte pop) Dan heb ik nog een derde koppel, Cinamon x bonte) een jong koppel van vorig jaar, eens kijken wat ie brengen, en of ze het al doen, even afwachten dus. Nu 2 Mei kan ik zeggen dat het Bonte koppel 3 eitjes heeft gehad maar nog zo onervaren dat het niet goed is gegaan, volgende keer beter. Het koppel Pipi en Lorrie (op foto van de 4 valken de middelste twee) hebben wel goed hun best gedaan, ze hadden op een gegeven moment 10 eitjes, waarvan ik de laatste 3 heb weg gehaald, en de andere 7 zijn uitgekomen, 6wildkleur, maar het grijs zit een beetje richting cinamon, en 1 geparelde. Ze zijn al bijna 4 weken en het broedblok zit vol, ja wat wil je met 7 jongen.
Nu even wat over de voeding in de winter: Toen heb ik het een beetje op een laag pitje gezet,en vanaf begin febr langzaam opgevoerd naar meer. O.a. twee keer per week eivoer universeelvoer en kiemzaad, vandaag zelf wat eivoer gemaakt(gekookt ei,de barst er van 2 minuten in magnetron, fijn gemaakt en ook er door heen,beschuit ) en wat palmolie toegevoegd, dat smaakte wel en ze aten er bijna allemaal meteen van, trosgierst, groente en fruit en regelmatig aan de bbtjes caiques grijze roodstaarten verse noten o.a. macadamia, walnoten, pecan en noten. En nu ben ik voor de kweek begonnen met elke dag de vogels een bakje water met brandnetelthee met verse knoflook te geven, voor een maand en dan na de kweek weer, voor een maand.
Dit was het even voor nu, zodra er weer nieuwe berichten zijn wat betreft de kweek komt er weer een verslag, en dit is dus niet te voorspellen.
http://s46.photobucket.com/albums/f113/karincavia/?action=view¤t=CLIP1708.mp4 http://s46.photobucket.com/albums/f113/karincavia/?action=view¤t=CLIP1707.mp4
Even tijd om te kijken! WEBCAM
http://www.vogelcamera.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=112&Itemid=67
===========================================================
Twee mannen en een popje in huis De mannen zijn nu 7 weken en het popje is 5 weken.
1 Mei: Vandaag heeft Kaya de box verlaten en kijkt ook de grote kooi goed door observeren en opletten en alles mee maken is zijn motto. Echo is duidelijk van mening dat de box al leuk genoeg is. Maar Kaya heeft hem op 2 Mei zover ook eens te kijken. Zeker als we dan een kleine box naast de zijne zetten. Wat zit hierin! Ja hoor een andere edel. Een popje. Wij houden haar nog even apart. Zodat ze vanuit het nest langzaam kan wennen aan de jongens. En normaal zoekt dat elkaar vrij snel op. Alle ouders zijn getest, dus geen probleem dat ze samen zitten. Goed socialiseren is erg belangrijk. Zeker als vogels naar de huiskamer gaan, ik laat ze aan alles wennen. Veel beweging en geluiden en zo zijn ze straks makkelijker voor de mens.
Kaya gaat eens kijken en Echo denkt “ik lig hier goed”. Isala spreid haar vleugels. Isala lekker ontspannen, vleugels als steun, na haar hapje. Popje is nog vrij.
Helaas hebben de mensen waarvoor we dit kuikentje hebben uitgehaald afgemeld. Ze hebben elders gekocht net op het moment van uithalen. Dat is altijd jammer, want we hadden dan het popje kunnen laten liggen onder de ouders. Kwekers willen graag een pop. Mannen zijn er zoveel meer dan poppen. Maar mensen zijn nu eenmaal wispelturig dus hadden we net ons “kleintje “ uitgehaald toen ze ons lieten weten dat ze elders gekocht hadden. Dan kan je de vogel niet meer terug plaatsen. We merken wel dat dit steeds vaker voor komt dat mensen afhaken op laatste moment. Kan niet aan de wachtlijst liggen, want het popje was netjes op tijd geboren. Vaak is dat dan toch de prijs. En zolang men veilig koopt zeg ik oké ! Maar we willen er nogmaals op hameren dat wij al onze vogels in bestand getest hebben, we een dicht bestand hebben, en daarnaast alle kuikens testen. U heeft dus garantie, dat u een gezonde vogel koopt. Dat is voor ons het belangrijkste. En ja als je voor een man of pop gaat moet je wel eens wachten. Maar deze keer hadden we beidde, en er zijn ook weer eitjes.
Eerst eten ,dan poepen en dan lekker slapen, soms leggen kuikens zich helemaal plat neer ,of ze leggen kopje in schouder. Wij hebben dus het popje weer vrij voor een andere liefhebber. Maar zeg nu eerlijk, hoe speciaal is het weer een popje te hebben. Ik weet nog! En jullie ook waarschijnlijk, dat we in 2010 zoveel mannen hadden. Toen er na 13 mannen eindelijk een popje kwam waren we blij! Daarom hadden we in 2011 al onze poppen zelf gehouden. Dus dat ik nu een popje in huis heb vind ik wel weer heel erg leuk! Oeps als onze Pino maar niet verliefd word hahahaha. Voor haar zullen we zeker op zoek gaan naar een veilig, goed plekje. Ik geef haar voor nu al de naam Isala (Isa). Deze naam vind ik zelf erg mooi en wie weet de nieuwe eigenaren ook. Wellicht zullen ze zelf een naam kiezen maar “kleintje “ is voor nu even Isala. De kuikens krijgen een check up en natuurlijk worden ze getest op PBFD en PDD. We gaan op 16 Mei naar de dierenarts. Voor nu is het lekker eten groeien en genieten.
Vriendelijke Groetjes,
Ed en Thiely de Moor
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.akala.nl
Alles over goede voeding www.birdfood.nl
PDD Research Fonds www.pddfonds.com
Bird- Symposium www.birdsymposium.nl
Boek:
Papegaaien van A tot Z
Te koop bij www.birdfood.nl
Foto en tekst @ Fam de Moor
Gebruikt u foto's, film en/of teksten: Vraag dan eerst toestemming.
Foto’s en tekst van andere worden met toestemming gebruikt in ons dagboek, en in dagboek-archief opgeslagen voor hergebruik.
Onze dank hier voor.