Home
Nieuwsbrief augustus 2013 - Luchtkwaliteit
Luchtkwaliteit in de huiskamer
Een papegaai is niet gedomesticeerd en is niet zo gefokt om te worden gehouden in een woonkamer bij de mens. Hij is lichamelijk net zo gebouwd als zijn wilde neef en nicht in de wildernis. Dit komen we telkens weer tegen. Wat bij het houden van een huiskamerpapegaai ook heel belangrijk is, is de luchtkwaliteit. De papegaai heeft een heel efficiënt ademhalingsstelsel. Het is zelfs twee maal zoveel efficiënt als het ademhalingsstelsel van de mens. Dit hebben ze ook wel nodig ook om het lichaam te voorzien van voldoende zuurstof bij de geweldigste topprestatie die er is, vliegen. Maar doordat het ademhalingsstelsel van een papegaai zo efficiënt is, is het ook kwetsbaar. Een papegaai heeft lucht nodig van een goede kwaliteit. Schone lucht en een juiste temperatuur en luchtvochtigheid van de lucht.
Vieze luchtVieze lucht in een huis kan ook worden veroorzaakt door de gebruikte bouwmaterialen van een huis maar ook verkeerde klusmaterialen. Gebruik middelen die zo min mogelijk giftig zijn of waarvan geen giftige dampen af komen. Van sommige materialen weten we het vaak gewoon vaak niet. Dus twijfel je over een materiaal vraag het de vakman. Zo is er ook de fabel dat de papegaai gewoon in de huiskamer kan blijven als hierin geschilderd wordt met acrylverf. Nou vergeet het maar! De oplosmiddelen in acrylverf zijn heel slecht voor een papegaai. En maak nu niet de fout door dan een doek op de kooi te leggen als je aan het schilderen bent. Zo zorg je er juist voor dat de dampen juist in de kooi blijven hangen onder de doek. Ventileer de ruimte zo goed mogelijk, dit is ook belangrijk voor jou gezondheid. Zet de kooi zover mogelijk van de werkplek weg. Probeer de papegaai liever ergens anders onder te brengen.
Ook op andere manieren kunnen we een gevaarlijke situatie creëren voor de papegaai. Bij het koken gebruiken veel mensen pannen met een teflonlaag. Maar deze laag brengt een kankerverwekkende damp met zich mee, die ook voor papegaaien dodelijk is. Maar ook op andere hitteapparaten zit vaak zo'n laag. Bijv. haardrogers, gourmetsets, barbecues, krultangen, strijkijzers, grilapparaten, noem maar op. Dus let goed op wat je gebruikt of aanschaft. Daarnaast heb je nog de het gebruik van spuitbussen en sprayflacons. Door de verdamping of oplossing van stoffen, brengen we de gezondheid van de papegaai ook in gevaar. Zo’n beetje alle middelen die gebruik maken van verbranding of verspreiding door te sprayen, verdampen en oplossen veroorzaken voor de papegaai gevaarlijke situaties. Wordt nu niet helemaal paranoïde bij het gebruik hiervan, maar wordt voorzichtig en denk altijd goed na waar je die middelen gebruikt en ventileer.
Schone lucht
Er zijn veel factoren waarvan schone lucht afhankelijk is. De belangrijkste is wel de ventilatie. Als je niet voldoende ventileert in je woning dan krijgen niet alleen de papegaaien daar last van, maar iedereen die in het huis leeft. Onvoldoende ventilatie veroorzaakt vaak gezondheidsklachten door o.a. schimmelvorming, maar ook het stof heeft geen mogelijkheid weg te komen. Let wel goed op: Tocht is een papegaaienmoordenaar. Hier kunnen ze heel slecht tegen en ze zullen hier vrij snel ziek van worden.
Puur door ventilatie bevorder je de kwaliteit van de lucht al. Maar soms zijn er te veel vervuilers bij elkaar zodat ventileren niet meer afdoende is. Ook de papegaaien zelf zorgen voor vervuiling van de lucht, o.a. door het veerstof wat ze zelf produceren om hun huid en veren te onderhouden en vochtafwerend te maken. Maar er zwerven natuurlijk veel meer microscopisch kleine vervuilingen rond in onze woonkamer in de vorm van bacteriën, virussen, schimmels, sporen, noem maar op. Maar ook wij mensen zorgen voor vervuiling, vooral door WAT we doen vervuilen we de lucht. We ademen, koken, roken, gebruiken geurtjes, enzovoorts. Dus is het in sommige situaties zeker aan te raden de lucht in een ruimte extra te zuiveren met een luchtreiniger. Als je zo'n apparaat wilt aanschaffen laat je dan goed voorlichten. Niet alleen hoe een apparaat reinigt is belangrijk maar ook de capaciteit van het apparaat en het geluid wat geproduceerd wordt is van belang.
Temperatuur
Ook de temperatuur is belangrijk voor papegaaien. Nu bedoelen we hiermee niet dat we een tropische 30 graden in ons huis moeten stoken, maar we moeten sterke schommelingen proberen te voorkomen. Als je bijvoorbeeld overdag je papegaai in een woonkamer van 21 graden hebt zitten, moet je hem niet laten overnachten in een ruimte waar het maar 12 graden is. Zulke temperatuursschommelingen zijn niet goed voor het immuunsysteem van een papegaai. Sterker nog dit is niet eens gezond voor een mens, maar een mens kan een extra trui aantrekken dit kan een papegaai niet. Zeker een papegaai die zijn verenkleed beu was en dit heeft geplukt is heel bevattelijk voor kou en tocht. Probeer ervoor te zorgen dat de temperatuur, in de ruimten waar de papegaai verblijft, ongeveer gelijk is.
Pas er ook voor op als je met een papegaai naar buiten gaat. Als een papegaai niet gewend is aan de lagere buitentemperaturen doe dit dan niet. Wacht dan liever totdat het weer wat warmer is. Een papegaai die dagelijks aan de lagere buitentemperatuur blootgesteld is, is meestal voldoende hiervoor gehard. Hetzelfde geldt voor de volièrevogels. Die zijn gewend buiten te zijn en kunnen vaak tegen een lagere temperatuur dan zijn neven en nichten in de huiskamer. Maar blijf uitkijken voor tocht. Ook al is het warm in een huiskamer, tocht is een sluipmoordenaar.
LuchtvochtigheidZoals we al vaker hebben geschreven, onze huiskamerpapegaai is net als zijn wilde neef en nicht gebouwd voor het verblijf in een vochtige en warme omgeving zoals een regenwoud. Nu hoeven we natuurlijk van onze woonkamer geen regenwoud te maken, maar probeer wel de luchtvochtigheid gemiddeld wat hoger te houden. Zeker in de winter als we flink stoken met de centrale verwarming wordt de lucht al snelkurkdroog. Veel mensen hangen dan van die waterbakken aan de radiatoren maar dat zijn soms verzamelplaatsen van bacteriën als je ze niet regelmatig reinigt. Een betere optie is veel, heel veel planten. Planten brengen veel vocht in de lucht, mits je ze in ieder geval op tijd water geeft. Maar ook dat is niet echt een oplossing. Er zijn waarschijnlijk nog veel meer huis, tuin en keukenmiddeltjes om de luchtvochtigheid omhoog te brengen. Een apparaat is toch wel het meest efficiënt. Kijk ook bij zo'n apparaat naar de capaciteit. Een apparaat met een kleine capaciteit in een grote ruimte heeft weinig nut. Qua luchtvochtigheid is het het meest ideaal voor de papegaaien om een vochtigheid van 60% te halen, maar dit is voor veel mensen onaangenaam. Wanneer je je papegaai regelmatig doucht kun je de luchtvochtigheid ook iets lager houden, zo’n 40% en 50%.