Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/ppwznl/domains/ppwz.nl/public_html/website/templates/ppwztemplatedefvers2018/functions.php on line 194
Home
Luchtkwaliteit
De papegaai is een buitendier en wil dus ook kunnen genieten van de heerlijke frisse buitenlucht. En dit geldt niet alleen voor buiten maar ook voor in de huiskamer. De papegaai heeft een ander ademhalingsstelsel dan de mens (kijk voor meer details op PapegaaienWelzijn.nl). En mede daardoor is een papegaai heel gevoelig voor giftige en schadelijke gassen. Een papegaai heeft slechts een fractie van een dodelijk gas nodig om te overlijden. Onder dodelijke gassen wordt dan natuurlijk meteen gedacht aan koolmonoxide en aardgas maar vergeet zeker niet de gassen die bijvoorbeeld vrijkomen bij het koken. Verbrand of verdampt Teflon is zeer dodelijk voor de papegaai! Maar ook de stoffen die vrijkomen bij aangebrand eten, bij flamberen, een sigaret roken, wierook branden, kaarsen branden, open haard branden, fonduen, racletten, steengrillen, gourmetten, noem maar op. Er staan zeker activiteiten bij die je misschien al eens hebt gedaan met de papegaai in de buurt. Daarmee heb je een aanslag gepleegd op zijn leven! En dit is echt niet overdreven. Een vogel kan hier niet tegen. Het is niet altijd zo dat hij meteen op zijn rug komt te liggen, maar zijn longen zullen een aardige dreun krijgen. Doe deze activiteiten liever niet in de omgeving van de papegaai, zorg voor goede ventilatie en afzuiging. Ook lang nadat je klaar bent blijven deze nare stoffen hangen.
Gebruik geen pannen of andere zaken met Teflon. Gebruik zeker geen Teflonspray of anti-vochtonderhoudsspray voor schoenen, kleding, meubelen e.d. in de nabijheid van je vogel. Lees altijd voor het gebruik de waarschuwingen op de verpakking. Maar zelfs zonder de extra toegevoegde gevaarlijke stoffen kan het zijn dat je leefomgeving niet geschikt is voor een papegaai. Zeker in de winter als we de thermostaat weer omhoog draaien daalt de luchtvochtigheid al snel. En als je dan eens goed nadenkt waar de meeste papegaaien vandaan komen, dan lijkt onze leefomgeving vaak toch niet op een vochtige jungleomgeving. Maar zelfs daar helpt de menselijke intelligentie.
De luchtbevochtiger
Deze apparaten zijn er in verschillende soorten en maten. Welke voor jou en je omgeving geschikt is dat kan de verkoper je beter vertellen dan een papegaaienliefhebber. Wat we wel kunnen zeggen is dat een goede luchtvochtigheid (zo tussen de 45-60%) niet alleen goed is voor je papegaai maar ook voor je houten meubels en vloeren en zelfs goed voor jezelf. Het is wel even wennen zo'n tropisch binnenklimaat in uw woonkamer, maar het helpt enorm tegen brandende ogen, hoofdpijn en allergieën. Maar let op: vergeet nooit de ruimte goed te ventileren. Verse lucht is een must. Dus een open ventilatierooster, bovenraampje of zet de mechanische ventilatie soms een tandje hoger, zorg voor een goede en gezonde leefomgeving voor jou, je gezin en je huisdieren.
Naast het ventileren en bevochtigen is het in sommige situaties ook beter de lucht in de ruimte te reinigen. Er bestaat ook hiervoor weer een ingenieuze menselijke vinding, nl de luchtreiniger. Ook hiervoor geldt weer dat er veel verschillende technieken en uitvoeringen beschikbaar zijn. En omdat elk huis en/of leefomgeving weer anders is kun je je het beste laten voorlichten door een expert. Er bestaan verschillende manieren om de lucht te reinigen nl.: met een HEPA filter, elektrostatisch, met UV licht noem maar op. Zorg er wel voor dat je een apparaat aanschaft of huurt welke over voldoende capaciteit beschikt voor de oppervlakte waarvoor je het in wilt gebruiken. Dit geldt ook voor de luchtbevochtiger.
Frisse, schone en vochtige lucht is belangrijk voor het welzijn van je papegaai, maar tocht is dodelijk! Het tere ademhalingssysteem van een papegaai kan absoluut niet tegen tocht. We kunnen het niet vaak genoeg herhalen want dit is echt een groot gevaar voor een vogel. Niet alleen in huis maar ook tijdens het transport naar bijvoorbeeld de dierenarts.
We missen nu nog twee dingen en dat is naar buiten en temperatuur. Deze zijn ook meteen aan elkaar verbonden. Papegaaien kunnen tegen vrij extreme temperaturen. Het komt er eigenlijk op neer dat ze zelfs tegen heel lage temperaturen kunnen. Zolang ze, in de natuur, geen bevriezingsverschijnselen krijgen aan de poten of snavel en ze beschikken over niet bevroren water en voedsel, dan is koude geen probleem. Je moet natuurlijk niet met een huiskamervogel, die gewend is aan een temperatuur van zo’n 20 graden gemiddeld, lekker een wandeling maken in de vrieskou. Dat is vragen om problemen. Dit geldt ook voor harde wind. Ze moeten er wel aan gewend zijn en regelmatig aan blootgesteld zijn, anders kunnen ze er niet tegen. Dus let hier wel goed op. Wij hebben zelf nogal wat opvangertjes die in verschillende gradaties hun verenkleed hebben uitgetrokken. Deze papegaaien kunnen heel slecht tegen de kou.
Normaal beschermd hun verenkleed hen tegen de kou. Donsveren op de huid met daarover dekveren, die ook nog eens waterafstotend en winddicht zijn, zorgen voor een goede isolatie en dus koudebescherming. Zelfs de halsbandparkieten overleven de Nederlandse winter. Maar ga er verstandig mee om. Bescherm je huiskamervogel goed bij kou en harde wind. Kies beter een moment in de lente of zomer om een lekkere wandeling buiten te maken. Maar beschik je over volières met binnenhok en goede regen- en windbescherming en soms zelfs een beperkte verwarming dan kunnen de papegaaien dit goed aan. Voorwaarde is natuurlijk altijd wel een goede gezondheid, goede voeding, gewenning en geen tocht. Let wel goed op met roofdieren zoals honden, katten en roofvogels (jawel, een reëel gevaar in Nederland). Zorg dat ze geringd of gechipt zijn en registreer het nummer. Zorg ervoor dat ze niet kunnen wegvliegen. Aan jou de keuze, of gekortwiekt op de fiets of wandelwagen, in een transportmiddel zoals een speciale rugzak of mandje, of in een tuigje aan de riem. Zorg dat je papegaai niet wegvliegt. Zonder jou zal hij het niet redden en je wilt toch niet je vriend of vriendin kwijtraken. Het gebeurt helaas nog steeds te vaak. Let wel op: een vogel aan een ketting aan de poot is bij wet verboden dit valt onder dierenmishandeling. Dus laat je hiertoe niet verleiden. Geniet samen met je papegaai van het buiten zijn. Ook al is het even voor 5 minuutjes op het balkon. Maar let altijd op de veiligheid en gezondheid van je papegaai.