Home
Huiskamerpapegaaien
Wie vindt het nu niet leuk, die papegaai bij de ingang van de dierentuin. Kijk wat een gekke streken hij uithaalt. En hij praat nog ook..lorre..lorre..lorre. Wie heeft het nu niet meegemaakt en heeft het ook nog leuk gevonden? Nou, wij in ieder geval wel. Maar toen waren we wel wat turven kleiner en nog niet voorzien van de kennis en ervaringen die we nu hebben!
Nu zien we natuurlijk het liefst een papegaai in het wild. Een vliegende vogel in een grote groep, wat zijn ze toch mooi. En ik ontken het zeer zeker niet dat ik ook heel veel houd van mijn huiskamerpapegaai, ik geniet elke dag van hem. Het is nu eenmaal een feit dat mensen huisdieren houden. Hoe en met welke dieren dat varieert over de jaren heen. De vroegere mens begon natuurlijk met het domesticeren van de kuddedieren, om zo te voorzien in hun levensbehoeften. Men haalde ook de hond en kat naar binnen. Goede jagers van schadelijke en hinderlijke knaagdieren. En in de winter houden ze in of op het bed ook nog eens je voeten warm.
Heel wat later kwam de papegaai samen met de zeelieden en de specerijen naar Europa. En wat werd hij populair. Ondertussen worden miljoenen papegaaien gehouden als huisdier. Zal dit ooit veranderen? Ik denk het niet. Het zijn zulke interessante wezens, die blijven de mensen boeien met hun intelligentie en het praten, fascineren met hun verenpracht en gedrag.
Wildvang voor een huiskamervogel zou niet meer moeten kunnen. En wildvang voor DNA-diversiteit bij kwekers is al aan banden gelegd middels het Cites verdrag. Nu we de papegaai houden als huiskamervogel laten we dan in ieder geval goed voor ze zorgen. Het excuus van dat wist ik niet is eigenlijk niet meer geoorloofd. In tijden van internet, tv, radio, magazines, kranten, enz. zijn er voldoende media om kennis te vergaren. Gelukkig gaan dan ook veel mensen op zoek naar kennis over "hoe houd ik een papegaai?”.
Een groot gedeelte van de in de huiskamer gehouden papegaaien leven in een onvoldoende en saaie omgeving en krijgen niet de zorg die zij toch echt nodig hebben. Meestal leidt dit tot moeilijkheden tussen papegaai en eigenaar of huisgenoten. We moeten proberen voor de papegaai een omgeving te creëren die goed is voor zowel zijn mentale als fysieke gezondheid. We moeten zorgen voor een goede kwaliteit van zorg die ook nog duurzaam is. Gelukkig kan dit op vele creatieve manieren worden gerealiseerd. Die goede duurzame manier van zorg zorgt weer voor een goede relatie tussen papegaai en mens, en voor een stabiele en gezonde vogel. Vaak zien we in de opvang dat de papegaai niet als relatief wild dier wordt gehouden maar als mini-mens.
Dit heeft weinig tot geen kans tot slagen. Een papegaai is en blijft een wild dier met zijn eigen wensen en behoeften. De drie grootste oorzaken die wij zien waardoor papegaaien worden afgestaan of worden aangeboden voor resocialisatie zijn:
- Papegaai krijgt te weinig of geen aandacht of afleiding;
- Papegaai krijgt verkeerde aandacht;
- Papegaai krijgt geen, verkeerde of slechte gerichte zorg.
Vaak zijn deze drie punten de oorzaak van ongewenst gedrag van de papegaai en dus een mentaal zwakke en zieke vogel. Dit uit zich dan o.a. door plukken, schreeuwen, bijten, niet geïnteresseerd in spelen, niet actief, slechte veren, slechte gezondheid, noem maar op.
De eigenaar van zo'n vogel schaamt zich vaak ook voor dit gedrag, niet altijd wetende dat hij het gedrag zelf heeft veroorzaakt. Vaak krijgt de vogel de schuld. Maar hou altijd in je achterhoofd:
"Ongewenst gedrag wordt altijd veroorzaakt door het handelen of juist niet handelen van de mens".
Dus krabbel jezelf maar eens goed achter je oren als Lorre voor de zoveelste keer begint te schreeuwen! En zoek kennis en/of hulp!
Verzorging is cruciaal voor elk levend wezen. Een slechte verzorging zorgt voor slechte resultaten. Wil je beginnen aan een papegaai, hou er dan rekening mee dat de goede zorg ook geld kost. Sommige dingen kun je vaak heel creatief en goedkoop oplossen. Zoals het maken van speeltjes. Maar een bezoek aan de gespecialiseerde vogeldierenarts kost je al snel een flink wat euro's.