Home
Nieuws: Verslag Birdsymposium 2012
Bird Symposium 2012
Op 20 Mei 2012 Bird Symposium was ons derde Bird Symposium. We zijn wederom trots te mogen vermelden dat er in totaal 150 mensen aanwezig waren deze dag. Meest Nederlandse deelnemers maar ook vogelvrienden uit België, Duitsland, Israël, Spanje, Frankrijk en Curaçao.
Voor 2013 gaan we proberen een gastspreker uit te nodigen uit Australië. Bij meer buitenlandse gasten zullen we meerdere lezingen ook in het Engels gaan toevoegen aan de presentaties.
We streven er naar om dagen te organiseren voor het gehele gezin, voor jong en oud, voor de kweker en de huiskamer en voor hobbymensen.
We hopen vanaf januari 2013 ons nieuwe programma te kunnen presenteren aangezien op dit moment nog niet bekend is waar het 4e Birdsymposium gehouden zal worden. We zullen proberen de dag zo te organiseren zoals het de afgelopen 3 jaar ook is gedaan. Via magazines, het Dagboek van een kweker, de Akala nieuwsflits en de Website houden we u op de hoogte.
Deze "vogeldagen" hebben veel variatie in onderwerpen. Zijn leuk als uitje voor uw vereniging en zijn belangrijk om sociale contacten op te doen over de hele wereld. Onderwerpen als medicatie, de kweek, ziektes, gedrag en vogels in de natuur worden op het Bird Symposium besproken.
Wij doen dit allemaal voor het goede doel: Opbrengsten van deze dag schenken we aan het PDD Research Fonds. Inruil daarvoor zullen wij zorgen dat u up to date geïnformeerd blijft over deze ziekte en de veranderingen.
KDS of wel Kliermaag dilatatie ziekte, is een vreselijke ziekte onder de vogels die in de toekomst veel aandacht en veel publiciteit zal gaan vragen. Via de site en dagen als deze houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Zonder uw hulp zal onderzoek langer duren en daarom ondersteunen we het PDD Research fonds www.pddfonds.com.
Hoe was het dit jaar op ons derde Bird Symposium
Ons team is zaterdagmiddag begonnen met het opbouwen van de tenten omdat er toch regen verwacht werd, warm maar nat was de voorspelling. We nemen geen risico en zorgen voor tenten. Dat was maar goed want in de ochtend werden we overvallen met een harde regenbui. Dat was gelukkig tijdens de opening en dus waren de meeste mensen in de zaal.
We zijn deze dag begonnen met een kopje koffie of thee en een lekker minigebakje, gebakken door onze bakker met speciaal het logo van Bird symposium erop. Kleurig en gezellig gebak maakte de mensen vrolijk.
Na de opening door de organisatie kon men kiezen of men de lezingen ging bezoeken of het park. De dag werd geopend met een lezing van Gerry Dorrestein. Na de pauze kwam er een lezing van de heer Van Dijk over de Afrikaanse vogels. En tegelijk was er een workshop (sectie van vogels ) door de heer Dorrestein. De workshop was vol. De tweede lezing werd ook zeer goed bezocht.
In de lunchpauze was er tijd voor een lekker broodje frikandel, kroket, ham of kaas. Men kon meelopen met Engelien of Esther voor de rondleiding. Men kon ook naar het KDS laboratorium of gewoon het park bezoeken waar tegen half 2 de roofvogelshow zou beginnen. Het was mooi weer dus erg druk bij de vogel vliegshow.
De middaglezingen van dierenarts Peter Bastiaansen, David en Aviva Vishnia en Jan van Arkel en Daan en Linda werden goed bezocht.
Er was dit jaar een raad spel. Men kon raden hoeveel pellets er in een vaas zaten. Op de tafels stonden zeer mooie prijzenpakketten te wachten op een nieuwe eigenaar/eigenares, welke pakketten we ontvangen hebben van onze diverse sponsors en standhouders, waarvoor onze dank! Het waren 7653 pellets. We hadden een winnaar die dicht bij zat, namelijk met 7675. En velen mochten een prijs uitkiezen. De opbrengst was geheel voor het PDD Research Fonds.
Tenten / Beurs
Er was een behoorlijk assortiment van stands aanwezig in de tent. De beurs was erg leuk en er hing een gezellig sfeertje. Waren de lezingen aan de gang dan was het op de beurs best stil, dat was wel jammer. Maar men kreeg dan als bezoeker aan de stand wel weer extra aandacht! U kon informatie krijgen over verenigingen, broed en kweek, voeding en speelgoed. Ook de hobby stands hadden goede aanloop. De standhouders en hun banner vindt u op de website.
Presentaties van de deze dag
Gerry Dorrestein: Gerry heeft een update gegeven omtrent de laatste ontwikkelingen op het gebied van PDD (Proventriculair Dilatation Disease of wel KDS Kliermaag Dilatatie syndroom/ziekte). Er is een fonds opgericht om onderzoek te doen naar deze verschrikkelijke ziekte, te weten: www.pddfonds.com. Gerry vertelde ook dat door dit fonds er al veel onderzoek heeft kunnen plaatsvinden, en er ook al resultaten bereikt zijn. Maar… zonder donaties in het fonds wordt het moeilijk om onderzoeken te doen, want onderzoeken kosten héél véél geld…..Natuurlijk zal er op de site ook een uitgebreid verslag komen. Deze dag stond in het teken van PDD en dat zal momenteel ook het goede doel zijn waar we als team van het Bird Symposium voor staan. Ook op de site van Gerry Dorrestein (http://www.noivbd.nl) is onder het kopje PDD veel informatie te vinden.
Autopsie van een vogel door Gerry Dorrestein
Van 11.00-12.00 uur gaf Gerry een workshop autopsie bij vogels.
De deelnemers aan deze workshop hadden zich hiervoor al vroeg opgegeven bij aanmelding aan deze dag, want vol = vol en dat was ook zeer zeker het geval. De overleden amazone werd van top tot teen ontleedt wat een zeer fascinerend schouwspel was. Van elk orgaan vertelde Gerry wat we eraan konden zien (bijv. een vergroot orgaan, abnormale kleur, schimmelvorming enz). Stukjes orgaan werden op kweek gezet of onder de microscoop gedaan om te onderzoeken. Iedereen bleef tijdens de workshop gelukkig op 2 benen overeind staan.
Nieuws vanuit het Bornavirus Laboratorium van het NOIVBD te Veldhoven
Samenvatting voordracht gehouden op het 17e DVG-congres over Vogelziekten, Ludwig-Maximilians-Universität München van 1- 3. Maart 2012
AVIAN BORNAVIRUS: ERVARINGEN MET DE ELISA EN DE PCR IN DE AFGELOPEN 2 JAAR G.M. Dorrestein, M. van Berkel, M. van Lit en S.R. de Kloet
1. Inleiding
Het kliermaag dilatatie syndroom (KDS) ook wel Proventricular dilatation disease (PDD) genoemd is als fataal aflopend ziektebeeld al lang bekend. Het zijn met name de papegaai-achtigen die er gevoelig voor zijn. Door de infectie worden met name de autonome zenuwen van het voorste deel van het maagdarmkanaal aangetast. Dit komt door infiltratie van lymfocyten in de zenuwen en ganglia van het perifere en centrale zenuwstelsel. Door deze infiltraties ontstaan centraal nerveuze storingen met verschijnselen als coördinatie stoornissen, abnormaal bewegelijkheid, blindheid en door aantasting van de zenuwen van het maagdarmkanaal treden verschijnselen op als afwijkend eetgedrag, braken en het uitscheiden van hele zaden in de ontlasting (6).
Kort geleden is een nieuw virus ontdekt (het avian bornavirus [ABV]) in papegaaien die ziek waren met PDD en er wordt nu algemeen aangenomen deze ziekte door dit virus veroorzaakt wordt (9,10). Ook bij zoogdieren komt een Borna Disease Virus (BDV) dat ook een sterke voorkeur heft voor zenuwweefsel, maar het avian bornavirus wordt in vele weefsel aangetroffen, met name in een latere fase van de infectie (11, 15, 16). Hoewel ook klinisch gezonde vogels met het virus besmet kunnen zijn (2, 12), is aangetoond date r een duidelijk verband bestaat tussen een infectie met het avian bornavirus en het klinisch optreden van PDD. Via infectieproeven is de trias van Koch vervuld (4, 5, 13, 14).
Na het ontdekken van het avian bornavirus zijn meerdere serologische (western blot, Elisa, indirect immunofluorescence assay) en antigeen-aantonende testen (rt-PCR and Realtime-PCR) ontwikkeld voor de diagnose bij levende en gestorven vogels (2, 8, 9, 10, 17, 18). Bij zieke vogels kan het virus RNA aangetoond worden in bloed, ontlasting, cloaca - en keel uitstrijkjes, en in veren van besmette vogels. In deze studie presenteren we de resultaten en ervaringen met het gebruik van een elisa en RT-PCR op bloedserum, veren en hersenweefsel. We vergelijken deze uitslagen met de resultaten van histopathologisch onderzoek.
2. Materiaal en Methoden
De resultaten van deze studie zijn verzameld in 2010-11. Het materiaal bestaat uit 3.294 sera/plasma monsters van papegaaien die naar het NOIVBD gestuurd zijn voor serologisch (Elisa) onderzoek. Een tweede bron voor materiaal waren secties (110 gestorven vogels) die voor onderzoek werden ingestuurd of aanwezig waren in een eigen collectie (3). Van deze laatste groep werd ook serum, oogvloeistof, vocht uit hartezakje, liquor, hersenen en veren verzameld dat getest werd met de Elisa en/of de rt-PCR M-gen volgens de methoden die we eerder gepubliceerd hebben (1, 2). In aanvulling werden veren verzameld van levende vogels die in de Elisa test positief waren. Ten slotte is het PCR product geïsoleerd uit de hersenen van 25 papegaaien gesequenst vergeleken met de bevinden van een multi-eiwit Elisa (P40, P24, P16 and P29) en de resultaten bij sectie.
3. Samenvatting van de resultaten
a. Resultaten van de Elisa op serum
In totaal was 21.2% van alle sera (698/3.294) positief voor antistoffen tegen het ABV antigeen P40. De verdeling van de positieve resultaten over de verschillende vogelsoorten was Cacatua sp. 34% (244), Amazona sp. 33% (300), Poicephalus sp. 32% (199), Pionus sp. 31% (96), Psittacus erythacus 24% (729), Eclectus sp. 23% (192), ara’s 17% (633), Pionites sp. 17% (159) en E. roseicapillus 15% (266). Van jonge papegaaien (jonger dan 1 jaar oud) (n=307) was het aantal positieve vogels zeer laag 0.3%. Van 1.242 vogels was het geslacht bekend (644 mannen en 598 poppen) en daarvan was respectievelijk 29% en 27% positief.
Als we kijken naar de voorgeschiedenis van de vogels dan zien we het volgende: patiënten die klinisch verdacht warden van PDD waren voor 58% serologisch positief op antilichamen tegen ABV, bij patiënten die niet verdacht werden van PDD was 15% positief. Als de kooigenoot gestorven was aan PDD dan was 50% positief, en van de gezonde vogels, inclusief net aangekochte vogels getest werden was 14% positief. Van de sera (of pericard vloeistof) die verzameld was tijdens een sectie was bij een macroscopisch verdachte vogel voor PDD (n=19) 90% positief en bij secties zonder verdenking van PDD (n=20) 25% positief. Ongeveer de helft (49%) van de sera kwamen van kwekers, handelaren en grotere collecties. De belangrijkste redden voor het laten testen van de vogels was in die gevallen een dode vogel met PDD. In deze groepen vogels varieerde het aantal positieve vogels van 7.5% tot 52%.
b. Resultaten van sectie materiaal
Van de 110 hersenen was 62% (68/110) positief voor het M-gen en bij 98% (45/47 waarvoor serum of pericards vloeistof aanwezig was) was de Elisa positief voor antilichamen tegen het P40 eiwit van ABV. De ene aspecifiek en negatief geteste Elisa’s waren van zieke vogels met een ernstig immunologisch probleem. Van de negatief geteste hersenen (n=17 waarvan we ook Elisa resultaten hadden, was 94% serologisch negatief (16/17). Slechts een was erg zwak positief.
Er zijn in totaal 100 veen getest met de PCR en hiervan waren er 49 positief voor het M-gen. Van 38 van deze positieve monsters was ook de Elisa uitslag beschikbaar en hiervan was een 100% overeenstemming. Vergelijken we de 31 negatieve veren waarvan ook serologie bekend was dan was die overeenkomst slechts 41%. Als we hersenen en veren met elkaar vergelijken dan was er een overeenstemming van 85% (23/27) voor positief/positief en 91% (10/11) voor negatief/negatief. Van de vogels die voor sectie werden aangeboden met een verdenking van PDD op basis van klinisch onderzoek (n=34) vertoonden slecht 20 het typische sectiebeeld van PDD en hiervan waren er 19 positief in de PCR. Er waren er 9 met een atypisch beeld van PDD en hiervan waren er 7 in de PCR positief. Van 84 secties waren PCR resultaten beschikbaar en hiervan waren er 54 positief. Hiervan vertoonden 56% (30/54) het macroscopisch beeld van een klassieke PDD. Van 30 vogels waren de hersenen negatief voor ABV en van deze vogels waren er 2 met het typische PDD beeld (bij een van deze 2 waren de veren positief ). Vergelijken we de resultaten van microscopisch onderzoek met de PCR uitslagen, dan bleek dat 44% van de vogels besmet met het ABV (14/32) geen microscopische PDD afwijkingen vertoonden. Deze vogels hadden dus geen PDD, maar al deze vogels vertoonden microscopische afwijkingen in de hersenen (perineurale gliosis en of perivasculaire cuffing). Daartegenover vertoonde geen van de in de PCR negatieve vogels de typische microscopische veranderingen van PDD. Lymfoide aantasting van de bijnieren, een microscopische afwijking vaak beschreven bij PDD, werd slechts gezien bij 28%, maar afwijkingen in de hersenen bij 89% van de vogels besmet met het ABV.
Via het sequensen van het PCR product (n=20) werden de volgende virusstammen aangetoond: 4x type 1, 8x type 2 and 11x type 4. In vergelijking met de multi-eiwit elisa werd geen specifiek patroon gevonden.
4. Discussie
De betekenis van deze bevindingen en gevolgen voor de vogels zullen bij de presentatie besproken worden.
5. Literatuur
1. DE KLOET A.H., KERSKI A., DE KLOET S.R. (2011) Diagnosis of Avian Bornavirus infection in psittaciformes by serum antibody detection and reverse transcription polymerase chain reaction assay using feather calami. J Vet Diagnos Invest 23:421-429.
2. DE KLOET S.R. AND DORRESTEIN G.M. (2009) Presence of avian bornavirus RNA and anti avian bornavirus antibodies in apparently healthy macaws. Avian Diseases. 53:568-573.
3. DORRESTEIN G.M. AND WIT M. DE. (2005) Clinical Pathology and necropsy. Chapter 7.In: The Manual of Psittacine Birds. 2nd ed. N. Harcourt-Brown and N.A. Forbes (eds) BSAVA Manuals pp 60-86.
4. GANCZ A.Y., KISTLER A.L., GRENINGER A.L., et al. (2009) Experimental induction of proventricular dilatation disease in cockatiels (Nymphicus hollandicus) inoculated with brain homogenates containing avian bornavirus. Virol J. 6:100. oi:10.1186/1743-422X-6-100
5. GRAY P., HOPPES S., SUCHODOLSKI P., et al. (2010) Use of avian bornavirus isolates to induce proventricular dilatation disease in conures. Emerg Inf Dis. 16:473–479.
6. GREGORY C., LATIMER K.S., NIAGRO F., et al. (1994) A review of proventricular dilatation syndrome, J Assoc Avian Vet 8:69-75.
7. HEFFELS-REDMANN U., ENDERLEIN D., HERZOG S., et al. (2011): Occurrence of avian bornavirus infection in captive psittacines in various European countries and its association to proventricular dilatation disease, Avian Pathol. 40:419–426.
8. HERZOG S., ENDERLEIN D., HEFFELS-REDMANN U., et al., (2010) Indirect immunofluorescence assay for intra vitam diagnosis of avian bornavirus infection in psittacine birds. J. Clin. Microbiol. 48: 2282-2284.
9. HONKAVUORI K.S., SHIVAPRASAD H.L., WILLIAMS B.L., et al. (2008) Novel Borna Virus in Psittacine Birds with Proventricular Dilatation Disease. Emerg Infect 14:1883-1886.
10. KISTLER A.L., GANCZ A., CLUBB S., et al. (2008) Recovery of divergent avian bornaviruses from cases of proventricular dilatation disease: identification of a candidate etiologic agent. Virol J. 5:88.
11. KISTLER A.L., SMITH J.M., GRENINGER A.L., et al. (2010) Analysis of naturally occurring avian Bornavirus infection and transmission during an outbreak of proventricular dilatation disease among captive psittacine birds. J Virol. 84:2176-2179.
12. LIERZ M., HAFEZ H.M., HONKAVUORI K.S., et al. (2009) Anatomic distribution of avian Borna virus in parrots, its occurrence in clinically healthy birds and ABV antibody detection. Avian Pathol. 38:491-496.
13. MIRHOSSEINI N., GRAY P.L., HOPPES S., et al. (2011) Proventricular dilatation disease in cockatiels (Nymphicus hollandicus) after infection with a genotype 2 Avian Bornavirus. J Avian Med Surg 25:199-204.
14. PIEPENBRING A.K., ENDERLEIN D., HERZOG S., et al, (2012) Pathogenesis of Avian Bornavirus in Experimentally Infected Cockatiels. Emerg Infect Dis 18:1-12.
15. RAGHAV R, TAYLOR M, DELAY J, et al. (2010) Avian bornavirus is present in many tissues of psittacine birds with histopathologic evidence of proventricular dilatation disease. J Vet Diagn Invest 22:495-508.
16. RINDER M., ACKERMANN A., KEMPF H., et al. (2009) Broad tissue and cell tropism of avian bornavirus in parrots with proventricular dilatation disease. J. Virol. 83:5401-5407.
17. VILLANNUEVA P., GRAY P., and TIZARD I. (2008) Detection of an antigen specific for proventriculus dilatation disease in psittacine birds. Veterinary Record 163:426.
18. VILLANUEVA I., GRAY P., MIRHOSSEINI N., et al. (2010) The diagnosis of proventricular dilatation disease: Use of a Western blot assay to detect antibodies against avian Bornavirus. Vet Microbiol 143:196-201.
Jan van Dijk. Ambassadeur voor Afrikaanse papegaaien.
Jan van Dijk, 38 jaar en al 28 jaar kweker van voornamelijk Poicephalus papegaaien. Jan is werkzaam in het onderwijs en heeft biologie gestudeerd. Sinds 2000 is hij als secretaris betrokken bij het Poicephalus stamboek Nederland (PSN). In 2003 is hij in Zuid Afrika geweest om de Poicephalus robustus in zijn natuurlijke omgeving te kunnen zien. www.poicephalusstamboek.org.
Het Continent Afrika, groot, divers en een exotische vakantie bestemming, biedt veel voor de natuurliefhebber. Papegaaien van het Afrikaanse continent zijn al sinds jaar en dag bij liefhebbers in de volière of zelfs in de huiskamer te vinden. Echter zijn er veel onbekende soorten en wordt een aantal Afrikaanse papegaaien in hun voortbestaan bedreigd. In de lezing wordt in vogelvlucht langs vertegenwoordigers van verschillende geslachten gegaan om daarna in te zoemen op het geslacht Poicephalus en vooral de Poicephalus robustus (de Zuid-Afrikaanse Kaapse papegaai). Wat is de status in het wild, hoe werkt natuurbehoud voor papegaaien en wat kunnen wij als liefhebbers voor het voortbestaan van deze soorten doen?
We krijgen veel informatie over de soorten vogels en tot slot laat hij ons zien dat wanneer we niet voor de natuur op komen we straks alleen maar een vogel zien in een museum. Hij eindigt met de foto van de Mascarene papegaai, een ondersoort van de vasa. Die is uitgestorven.
Verslag Peter Bastiaansen Dierenarts de Baronie.
Hoewel hij altijd al een passie voor vogels had, is hij pas echt van kromsnavels gaan houden tijdens zijn verblijf van 5 jaar in Bolivia direct na zijn studie. Het is een van de mooiste landen in Zuid Amerika. Armoede op een bank van goud wordt het ook wel genoemd. Kwam niet al het zilver van onze zilvervloot uit de zilvermijnen van Potosi?
Ook bezit Bolivia nog een divers aantal unieke kromsnavels De blauwkeel ara, ara glaucogularis of paraba barba azul zoals men hem daar noemt, de ara militaris militaris boliviana, de hyacinth ara en de roodoor ara om er maar eens een viertal te noemen. Gelukkig zijn er tegenwoordig een aantal conservation programma’s opgezet om deze soorten ook juist daar te beschermen. Willen we dat deze soorten behouden blijven in de natuur, zullen we er alles aan moeten doen om juist de ecologische structuren en biotopen van deze vogels in stand te houden. Geen motacu palm bomen meer kappen, geen stukken oerwoud meer afbranden voor de ontwikkeling van landbouwgronden, nee we zullen er juist alles aan moeten doen om deze vegetatie in stand te houden en educatie programma’s op moeten zetten om de lokale bevolking te wijzen op de schatten die ze nog hebben, hun bank van goud. .
Het zal niemand vreemd in de oren klinken als je na terugkomst uit zo’n land een cultuurshock krijgt zeker als je na de grote armoede geconfronteerd wordt met allerlei luxe dieet voeren voor hond en kat in dit rijke Nederland. Dit in schril contrast met mensen die slechts een dak van palmbladeren boven hun hoofd hebben en moeten leven van vaak niet meer dan een bordje rijst, als dat er al is.
Peter heeft na terugkomst in dierenkliniek de Baronie de mogelijkheid gekregen om zich verder te verdiepen in de vogeldiergeneeskunde. Op dit moment zijn ze met 5 dierenartsen actief, samen met 6 paraveterinairen die de spil van de praktijk zijn. Bij hen komen ook vaak de eerste telefoontjes binnen. Een groot deel van hun patiënten zijn gelukkig gezonde vogels die voor een jaarlijkse check up komen, een gezondheidsverklaring voor een buitenlandreis, een vogelpaspoort, een keuring voor verzekering of om deel te kunnen nemen aan een van de vogelcursussen die samen met Barbara Vuister van de papegaaienschool.nl gegeven worden.
Naast gezonde vogels ontkomen ze niet aan zieke vogels. PBFD, Polyoma, Chlamydia, Wormbesmettingen of andere parasieten zien ze nog wekelijks in de praktijk. In zijn lezing voor het Birdsymposium 2012 heeft hij een aspecten van voortplantingsproblemen bij de vrouwelijke vogel de revue laten passeren. Afwijkende eieren, legnood, een buikvliesontsteking en een overproductie aan eitjes zijn aan de orde geweest. Ook zijn er een aantal schokkende beelden van vogels lijdende aan de nerveuze vorm van het Borna virus te zien geweest. Reden om hier nog eens extra de aandacht voor te vragen.
Als afsluiting wilde Peter alle aanwezige laten zien hoe mooi en relatief eenvoudig het is om zelf eens te vliegen. Door middel van paragliden samen met de vogels thermiek zoeken en je even vrij wanen met een ogenschijnlijk rustige en vreedzame aarde onder je. Na de lezing van Jan van Arkel werd bij hem zelfs het idee geboren om eens met zijn ara’s vrij te kunnen vliegen, wie weet?
Voor liefhebbers bezoek eens de site van PAHO Holland www.paragliding.nl www.dierenkliniekdebaronie.nl
David & Aviva Vishnia, Israël (Engels): Technologie ten diensten van de natuur".
Aviva en David Vishnia zijn de eigenaren van een familiebedrijf: D.M.P. Engineering dat gespecialiseerd in kunstmatige incubatie. David Vishnia, een ingenieur van beroep, is uitvinder van talrijke uitvindingen met inbegrip van een wereldwijd patent op het gebied van geneeskunde en hij is ook een papegaaienkweker voor meer dan 30 jaar. Met zijn uitgebreide ervaring controleerde David Vishnia het gedrag van zijn papegaaien en heeft hij een uitgebreid onderzoek van het incubatie proces in de natuur via nieuwe & moderne technologische hulpmiddelen weten vast te leggen.
Na deze studies zijn de Inca Incubators ontwikkeld met de cruciale aspecten van het natuurlijke proces . Met deze info kregen de incubators een eigen ontwerp. David Vishnia sprak over zijn onderzoeken en de voordelen van deze manier van broeden en dus kweken. Het is de sleutel tot het succes. Met een bijna 100% garantie van uitkomen van eieren bij kunstmatige incubatie. www.incaincubators.com http://www.dmp-engineering.com/blog/
Ook dank aan Bert Smedinga van Lorre & Co, die de Engelstalige presentatie van David kort en bondig in het Nederlands heeft vertaald voor de toehoorders. Bert is voor Nederland de importeur van deze broedmachines, dus heeft u nog vragen over de Inca broedmachines, neemt u dan contact op met Bert (email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).
Jan van Arkel in samenwerking met Wise-Owl Natuureducatie: 'een ara als huisdier - is dat verantwoord?'
Ara's in de huiskamer : Jan van Arkel van Ara kweekstation Eén-01.nl verzorgde tijdens het Birdsymposium 2012 een lezing over ara's in de huiskamer en werd daarbij ondersteund door Daan en Linda van Wise Owl Natuureducatie. Het vertrekpunt van de lezing was om uiteen te zetten wat een kweker kan doen om zijn ara's optimaal op de huiskamer voor te bereiden, zowel bezien vanuit het oogpunt van dierenwelzijn als vanuit het nieuwe baasje. Om de daad bij het woord te voegen was de tien maanden oude geelvleugel ara Amigo meegekomen. En toegegeven, Amigo heeft zich voorbeeldig gedragen gedurende de gehele dag!
De intro rondom domesticatie en gezelschapsdieren riep de vraag op waarom ara's niet al eerder gedomesticeerd zijn als gezelschapsdier. Maar is dit wel zo? Met name de hybride- en mutatiekweek geeft aan dat de mens hard op weg is alle domesticatie criteria in te vullen. Een volledig gedomesticeerde ara in de huiskamer lijkt dan ook een kwestie van tijd. Net als andere huisdieren zal een ara voor de huiskamer opgevoed moeten worden, om complete anarchie te voorkomen. Het opvoeden is een taak voor de kwekers, aangezien hier niet mee gewacht kan worden totdat een ara zelfstandig kan eten. Uit onderzoek blijkt dat ara's in de periode vanaf 6 weken tot 1 jaar oud de nodige prikkelingen en stimulatie moeten ontvangen. Gedurende de eerste maanden niets doen aan opvoeden is dan ook geen optie. Het opvoeden bestaat volgens Jan van Arkel uit kennismaken met de clicker en targetstick, een aantal basiscommando's (stap op, stap af, blijf) en een aantal vliegcommando's. En kortwieken, daar beginnen we liever niet aan. Een tuigje is toch een beter alternatief voor in de huiskamer. Amigo heeft dan ook nog nooit in een kooi gezeten.
Er zijn veel foto's en video's opgenomen in de lezing. Een gezonde dosis humor en in de lezing opgenomen quiz vragen hielden de lezing interactief en mede daardoor bleef het verhaal de bezoekers goed boeien. Van een lunchdip was geen sprake en Jan van Arkel wist de aandacht tot het einde goed vast te houden. Eén van de achteraf ontvangen emails wist de lezing goed samen te vatten: 'De presentatie met foto's en video's was erg goed, je weet de aandacht vast te houden en je humor is ook heel welkom. Je verhaal was herkenbaar en inhoudelijk heel boeiend. Ik weet nu waar ik op moet gaan letten'.
Een uitgebreide samenvatting van de lezing staat op de website van Eén-01.nl, en is te bereiken via www.een-01.nl/kweken/aras-in-de-huiskamer/. De lezing kan ook geboekt worden door vogelverenigingen en duurt ongeveer 2 tot 2,5 uur, inclusief een demo van de basiscommando's met geelvleugel ara Amigo. Meer informatie is beschikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. willen de sponsors, standhouders en de lezinggevers hartelijk danken voor hun bijdrage aan deze dag. Daarnaast ook dank aan de diverse forums en verenigingen die deze dag op hun site of in hun magazine geplaatst hebben ter promotie van deze dag. Uiteraard bedanken wij ook alle deelnemers aan ons symposium om deze dag tot een geslaagde dag te brengen en iedereen die zich voor deze dag op welke manier dan ook heeft ingezet. Ook dit jaar hebben wij dank zij uw hulp en inzet weer een fantastisch bedrag over kunnen maken naar het PDD Research Fonds. De opbrengst van ons 3e Birdsymposium bedraagt maar liefst€ 1.000,00
Zonder u is er geen Bird Symposium. Dank u wel.Hierbij de linken van de standhouders en sponsors
- Birdfood (www.birdfood.nl)
- PDD Research Fonds (www.pddfonds.com)
- David & Aviva Vishnia (www.incaincubators.com)
- Jan van Arkel ( http://een-01.nl/ )
- Daan en Linda, Wise Owl ( www.wise-owl.nl )
- Poicephalus stamboek Nederland, PSN (www.poicephalusstamboek.org)
- De ANBVV: (www.anbvv.nl)
- De P.S. Parkieten Sociëteit (www.parkietensocieteit.nl)
- Franka van Lent (www.schildermijnfoto.nl)
- Lorre & Co (www.lorreco.nl)
- Rimala ,Rinus en Mary (www.home.kabelfoon.nl/~rimala/welkom.html )
- ParrotsAvenue Mirjam en Marco van Eijbergen ( www.parrotsavenue.nl )
- Avian + OptieBird ( www.avian.nl )
- Dilber Borduren Dilber van den Ende ( www.dilber.nl )
- Broedblokken op maat ( http://www.broedblokkenopmaat.nl/ )
- Papegaaien Welzijn : http://www.papegaaienwelzijn.nl/
- Papegaaien Gedrag: http://www.papegaaiengedrag.nl/
- Papegaaien school: http://www.depapegaaienschool.nl/
- Hondenschool Breda: http://www.hondenschoolbreda.nl/
- DierPlus: www.dierplus.nlRoofvogelshow (www.dutchhuntingfalcons.nl )
- Lekkers bij de koffie deze dag gesponsord door Frits en Wilma v d Looveren
- Bakkerij ‘t lekker plekske in Helmond: http://www.bakkerij-helmond.nl/
- Versela laga http://www.versele-laga.com/NUTRI/Nutrition/homepetfood.html
- Julsa blokken http://www.julsa.nl/
- Vogelkelder Avonturia http://www.de-vogelkelder.nl/
- Euro parrot http://www.euro-parrot.com/
- Witte Molen www.wittemolen.nl
- Goede doel 2012.
- PDD Research Fonds ( www.pddfonds.com )
- Gerry Dorrestein: www.noivbd.nl\
De winnaar van de foto wedstrijd word bekend gemaakt op zondag 10 Juni .
U mag tot en met zondag 3 juni de foto inleveren.
Team Bird Symposium.
Birdsymposium www.birdsymposium.nl
Thiely de Moor
Ed de Moor
Foppe Lanenga
Caroline Traas
Hans Kroon
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon : 06-55921150
Foto en tekst @ Bird symposium Gebruikt u onze foto's en film en onze teksten vraag dan eerst toestemming.
Foto's van anderen worden met toestemming gebruik in ons dagboekarchief en opgeslagen voor hergebruik. Onze dank hier voor.