Home
Nieuws: Birdsymposium 2012
Een Bird Symposium is zoveel meer dan u denkt!
Een dag met vogels, lezingen en het samen zijn met vogelvrienden is een echt dagje uit. Om dieren, in dit geval onze vogels, beter te kunnen begrijpen, moet je voorbij grenzen kunnen en willen kijken.
Aanwezig zijn bij dagen als deze is onderdeel van het houden, kweken en genieten van vogels. Een hobby is zoveel meer dan een vogeltje in een kooi of in de volière. Het samen praten, overleggen, ervaring delen en open staan voor elkaar, maakt de hobby weer levend voor jong en oud. Er niet bij zijn, is niet leren en niet ontwikkelen en niet bij blijven in de tijd. Er niet bij zijn is een stapje terug doen en dat willen we toch niet !
Wij, Team Bird Symposium, zullen steeds meer aandacht geven aan ontwikkeling en vorderingen omtrent vogels in het algemeen. Daarbij zal de kromsnavel wel altijd centraal blijven staan, maar wel willen we een breder beeld van kennis en ervaring en ontwikkeling met u blijven delen.
Je eigen kennis vergroten, zorgt voor een betere kweek en voor een betere manier van opvoeden van uw (huiskamer)vogels. Deze "vogeldagen" met veel variatie in onderwerpen zijn dus voor iedereen van groot belang. Onderwerpen als medicatie, het ei, de kweek, ziektes, gedrag en natuur worden op het Bird Symposium besproken. Daarnaast krijgt u de kans om het KDS laboratorium te bezoeken.
Ook hebben we deze dag een fantastische roofvogelshow. Deze show zal ook aandacht besteden aan de problematiek van prooivogels versus roofvogels (stootvogels). Dit is niet de standaard presentatie. Deze presentatie wordt speciaal voor deze dag gebracht.
Elkaar zien, ontmoeten en met elkaar van gedachten wisselen, kortom een dagje N.O.P is al bijzonder op zich. Heerlijk wandelen door het park. Fantastische foto's maken en genieten van elkaar. Vader, moeder, opa en oma, vrienden en vriendinnen, groot of klein, onze dag is voor iedereen. Vertel dit aan uw vrienden, want, niet komen is een héle leuke dag missen. Het Bird Symposium is een begrip geworden. Daar wilt u toch ook deel van uit maken?
Waar: In het N.O.P (=Nederlands Opvangcentrum voor Papegaaien)
Waar beter dan omringd door vogels is het N.O.P. een fantastische locatie om dit Bird Symposium te organiseren. Het zal een hele leuke dag worden voor mensen die van vogels en dieren houden. Het NOP heeft veel meer dan vogels alleen.
Voor meer informatie:www.papegaaienpark.nl
We beginnen deze dag met een lekker kopje koffie of thee. Daarna kunt u op uw gemak het park bezoeken en/of in de zaal blijven om de lezingen bij te wonen en/of u kunt er een gezellige combinatiedag van maken.
U dient zich dus vooraf in te inschrijven. Brengt u een bezoek aan het KDS-laboratorium, houdt u dan rekening met de openingstijd van :
12.00-13.00 uur.
Er zal een (overdekte ) markt zijn naast de lezing zaal. De standhouders zijn o.a.:
Birdfood (www.birdfood.nl);
Birdfood kan u van alles vertellen over voeding van de meeste vogelsoorten.
PDD Research Fonds (www.pddfonds.com);
Zij brengen u op de hoogte over de ontwikkelingen van de ziekte PDD/KDS
David & Aviva Vishnia (www.incaincubators.com);
Voor informatie over de Inca-broedmachines kunt u bij David & Aviva terecht. Zij kunnen u alles over deze broedmachine vertellen aangezien zij de machine zelf hebben ontwikkeld.
Jan van Arkel (http://een-01.nl/) i.s.m. Daan en Linda, Wise Owl (www.wise-owl.nl);
Jan van Arkel is een bekende kweker van diverse arasoorten. Hij houdt zich ook bezig met free-flight met ara’s in samenwerking met Wise Owl. Wise Owl is een jong bedrijf dat zich specialiseert in natuureducatie en verschillende activiteiten rondom training van vogels. Naast educatie en demonstraties met hun vogels houden zij zich ook bezig met het trainen van vogels en het geven van workshops over verschillende vogelsoorten, waarbij zij zich in het bijzonder specialiseren in de training van kromsnavels.
Poicephalus stamboek Nederland, PSN (www.poicephalusstamboek.org);
Voor vragen en antwoorden over het Poicephalus Stamboek Nederland (PSN) kunt u bij deze stand terecht.
De ANBVV: Algemene Nederlandse Bond van Vogelhouders (www.anbvv.nl);
Zij zullen u meer kunnen vertellen over wat een vereniging is en wat de voordelen zijn. Tevens kunnen zij uw vragen omtrent de Cites en de ringen beantwoorden. Ook zal er informatie zijn over wat u moet leren/doen om een keurmeester te worden. Alle factoren van uw hobby komen aan de orde.
De P.S. Parkieten Sociëteit (www.parkietensocieteit.nl);
De PS is aanwezig met informatie en vogelboeken.
W.P.T. World Parrot Trust (www.parrots.org);
Ria en Ruud Vonk zullen u voorzien van belangrijke informatie omtrent het World Parrot Trust gebeuren. Leuke artikelen zijn in hun stand te verkrijgen zoals t-shirts en andere papegaaien items die u niet mag missen.
Franka van Lent (www.schildermijnfoto.nl);
Haar passie is het beschilderen van veren. Behalve dat er op het Bird Symposium veren te koop zullen zijn, zal zij op deze dag ook het beschilderen van veren demonstreren.
Lorre & Co (www.lorreco.nl);
Zij zullen aanwezig zijn met hun stand met vogelartikelen, onder andere voer en speeltjes.
Rimala, Rinus en Mary (www.home.kabelfoon.nl/~rimala/welkom.html);
Zij hebben papegaaien als hun hobby. Vanuit hun hobby zijn ze schitterende touwen, speelgoed en netten gaan maken en die presenteren ze vandaag aan u
ParrotsAvenue, Mirjam en Marco van Eijbergen (www.parrotsavenue.nl);
Mirjam en Marco bezoeken al jaren beurzen en verwennen ons papegaaienliefhebbers dan ook al jaren met hun vele verrijkingsspeelgoed. Daarnaast hebben ze veel aan touwen bij zich en voeding. Avian + OptieBird ( www.avian.nl )Zij zullen aanwezig zijn met hun stand met vogelvoeding.
Dilber Borduren, Dilber van den Ende (www.dilber.nl);
Dilber heeft in haar stand leuke geborduurde artikelen en touwen.
Roofvogelshow:Tijdens uw bezoek aan het park kunt u ook de Roofvogelshow bezoeken. Zij zullen deze dag aandacht besteden aan Prooidieren versus Roof (stoot) vogels. Let op de tijden. Kijk voor meer informatie hierover op de website www.dutchhuntingfalcons.nl
Naast standhouders en lezinggevers brengen we onze dank uit naar al onze sponsors, die deze dag tot een succes maken. We zullen leuke prijzen beschikbaar stellen voor het Birdsymposium spel.
Meer info kunt u vinden op onze site www.birdsymposium.nl
Opbrengsten van dit Birdsymposium spel zijn 100% voor het PDD Research Fonds.
Kortom een Bird Symposium om niet te willen missen!
De entreeprijs voor deze dag bedraagt: € 20,00. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis bij betalende ouders (1:1).
Een Bird Symposium, de gehele dag verzorgd door goede sprekers en standhouders met veel informatie over vogels.
Wat is deze dag inbegrepen:
Gehele dag vrij entree park (met stempel);
Koffie / thee of frisdrank;
Toegang tot de lezingen;
Standhouders op gebied van vogels;
Tijdens de pauze een bezoek aan het Laboratorium KDS/PDD;
Roofvogelshow in park op eigen tijden.
Extra: Workshop door Gerry Dorrestein: Op veelvuldig verzoek een herhaling van de workshop van 2011. Gerry Dorrestein zal laten zien hoe een gestorven vogel ontleed wordt en hoe hij deze onderzoekt om vast te stellen waaraan de vogel gestorven is. Alleen voor sterke magen.
De kosten zijn euro 12,50 p.p. én alleen via inschrijving en hier geldt: vol = vol. Er mogen maar 15 personen deelnemen.
Programma 2012 Lezingen:
Jan van Arkel in samenwerking met Wise-Owl Natuureducatie: 'een ara als huisdier - is dat verantwoord?'
Wat moet je doen om een ara zo optimaal mogelijk voor te bereiden op een leven als huisdier? Een kweker speelt met de keuzes die hij maakt een cruciale rol in deze voorbereiding. Hoe ga je om met het zelfstandig worden van jonge ara's, de socialisatie met soortgenoten, andere dieren en mensen? Geef je je ara de kans om te vliegen, of val je terug op een tuigje of zelfs kortwieken. Hoe vul je verdere levensbehoeften van een huiskamer ara verder in? In een praktische demo laten we zien wat je op het gebied van training kunt bereiken. In de kantlijnen gaan we ook in op het nut van testen en keuringen, goede voorlichting en aankoopcontracten. Een interessante lezing voor zowel ara liefhebbers als kwekers!
Jan van Arkel http://een-01.nl/Daan en Linda, Wise Owl www.wise-owl.nl
David & Aviva Vishnia, Israël (Engels): Technologie ten diensten van de natuur"
Aviva en David Vishnia zijn de eigenaren van een familiebedrijf: D.M.P. Engineering dat gespecialiseerd in kunstmatige incubatie. David Vishnia, een ingenieur van beroep, is uitvinder van talrijke uitvindingen met inbegrip van een wereldwijd patent op het gebied van geneeskunde en ook een papegaaienkweker voor meer dan 30 jaar.
Met zijn uitgebreide ervaring controleerde David Vishnia het gedrag van zijn papegaaien en heeft hij een uitgebreid onderzoek van het incubatie proces in de natuur via nieuwe & moderne technologische hulpmiddelen weten vast te leggen. Na deze studies zijn de Inca Incubators ontwikkeld met de cruciale aspecten van het natuurlijke proces . Met deze info kregen de incubators een eigen ontwerp. David Vishnia spreekt over zijn onderzoeken en de voordelen van deze manier van broeden en dus kweken. Het is de sleutel tot het succes. Met een bijna 100% garantie van uitkomen van eieren bij kunstmatige incubatie . www.incaincubators.com
Poicephalus stamboek Nederland, PSN: Erik van Kooten over de Afrikaanse papegaaien.
In de Parkieten Sociëteit van januari 1996 is voor het eerst het belang van een stamboek voor de poicephalus papegaaien beschreven. Onder de titel “Waarom een Stamboek, door Ken Maddok en Eric van Kooten” is er een oproep gedaan om als serieuze kwekers van poicephalus papegaaien nauw te gaan samenwerken. De PSN is er voor de poicephalus papegaai en streeft ernaar de kennis rond deze groep van vogels te vergroten en dit te delen met iedere belangstellende in deze groep. Bezit u poicephalus papegaaien en zijn uw vogels nog niet ingeschreven in het PSN stamboek schrijf ze dan nu in. Voor meer informatie: www.poicephalusstamboek.org.Eric van Kooten,Stamboekhouder Kaapse papegaaien / Stamboekhouder Ruppell papegaaien
Peter Bastiaansen, dierenarts: Lezingen over ziektes.Drs. Peter Bastiaansen is als dierenarts werkzaam in dierenkliniek De Baronie in Prinsenbeek. Na zijn studie diergeneeskunde heeft hij 5 jaar gewerkt in het tropische Zuid Amerika. Daar en ook bij terugkomst is hij zich steeds meer gaan verdiepen en specialiseren in de vogelgeneeskunde. Hij staat in de dierenkliniek vooral bekend als vogel-expert en wordt dan ook van uit het hele land veelvuldig bezocht door zowel kwekers als mensen met huiskamervogels. Hij zal u deze dag in een lezing meenemen in een rondleiding door de kliniek en een lezing verzorgen waarbij hulp aan een zieke vogel centraal zal staan. www.dierenkliniekdebaronie.nl
Gerry Dorrestein: Hij zal u een update geven omtrent de laatste ontwikkelingen op het gebied van PDD (Proventriculair Dilatation Disease) en de relatie met het bornavirus. Deze dag staan we ook stil bij deze dodelijke ziekte PDD, in Nederland ook wel bekend als de ziekte KDS (Kliermaag Dilatatie syndroom). Het is de nummer 1 van meest gevreesde ziekten onder vogels. Er is een fonds opgericht om onderzoek te doen naar deze verschrikkelijke ziekte, te weten het PDD Research Fonds www.pddfonds.com. Ook op de site van Gerry Dorrestein www.noivbd.nl is onder het kopje PDD veel informatie te vinden.
Voorlopig Programma Bird Symposium 20 Mei 2012
Ochtendprogamma: Zaal Caféterras Vogelbuiten N.O.P
08.30 - 09.00 uur Inschrijving
08.45 - 09.15 uur Ontvangst en aanmelden
09.15 - 09.30 uur Opening door de organisatie
09.30 - 10.15 uur Lezing 1: Gerry Dorrestein, PDD (Engels / Nederlands)
10.30 - 11.15 uur Lezing 2: Eric van Kooten, Afrikaanse vogels (Nederlands)
10.30 - 12.00 uur Workshop Gerry Dorrestein*
11.30 - 12.00 uur Pauze koffie & thee
12.00 - 12.30 uur Lezing 3: dierenarts Peter Bastiaansen, rondleiding door de kliniek/vogelziektes deel 1 (Nederlands)
12.30 - 14.00 uur Pauze **
* De workshop van Gerry Dorrestein is voor diegenen die zich bij inschrijving voor deze dag hiervoor hebben aangemeld. Maximaal 15 personen en vol = vol.
**In de pauze is er tijd voor uw lunch (op eigen kosten), een bezoek aan het park of een rondleiding door het park (Engels- en Nederlandstalig).
Een bezoek aan het KDS-laboratorium is geheel vrijblijvend tussen 12.30 en 14.00uur. Deze dag is er een Roofvogelshow in het park met raakvlakken van roofvogels en Prooidieren & Papegaaien.
Middagprogramma: Zaal Caféterras Vogelbuiten N.O.P.
14.00 - 14.30 uur Lezing 4: dierenarts Peter Bastiaansen, rondleiding door de kliniek/vogelziektes deel 2
14.45 - 15.30 uur Lezing 5: David en Aviva Vishnia, Broedmachines (Engels)
15.45 - 16.15 uur Pauze
16.15 - 17.15 uur Lezing 6: Jan van Arkel, Linda & Daan: Ara ‘s
17.30 - ___ uur Afsluiting met drankje, aangeboden door BS.
Aanmelden voor deze dag: Kan uiterlijk tot en met 1 mei 2012.
Opgeven per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bij uw aanmelding s.v.p. duidelijk vermelden: uw naam en adres, het aantal deelnemers (en evt. aantal kinderen die meekomen) en uw email adres.
Het totaalbedrag dient u gelijktijdig over te maken op rekeningnummer 113757573
t.n.v. E. de Moor te Eindhoven, onder vermelding van Bird Symposium 2012.
Voor de deelnemers uit België of Duitsland : U kunt betalen via IBAN en BIC.
IBAN: NL22RABO0113757573
BIC: RABONL2U
Rabobank: E.J. de Moor Eindhoven Nederland, onder vermelding van Bird Symposium 2012.
Heeft u nog overige vragen, stuurt u deze ook naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Voor alle duidelijkheid willen wij u er nog op wijzen, dat bij annulering van de aanmelding door de deelnemer na 1 mei 2012 géén restitutie van de deelnamekosten mogelijk is.
Locatie: N.O.P (Nederlands Opvangcentrum Papegaaien) www.papegaaienpark.nl
Wintelresedijk 51, 5507 PP, Veldhoven, Nederland
Wij rekenen op u !
Team Bird Symposium
Thiely de Moor
Ed de Moor
Foppe Lanenga
Caroline Traas
Hans Kroon
Voor al uw vragen over het symposium 2012: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon: 06-55921155