Home
Week 33 - "Barbara Heidenreich" Schreeuwen
Edelpapegaaien Deel 4
Zaterdag 20 Juli: Oudste is 4 weken, middelste is 2 dagen jonger en jongste is 4 dagen jonger! De oudste van 23 juni De jongste van 27 Juni dit is dus 3 en halve week oud. Het couveuse kuiken weegt nu 130 gram. Eet 5 x daags 15 ml 1:3 Dutch Birdfood kuiken pap / Feeding.
Woensdag 24 Juli: Het kuiken in de couveuse is een man en weegt nu 150 gram. Het is nu 4 weken oud. Al is het redelijk op schema toch vind ik het klein, maar actief en reageert op alles om zich heen. De kuikens in de blok wegen 290 en 325 gram. Dat verschil is best groot, al weet ik dat na 12 weken dat verschil minimaal is. Dan wegen ze allemaal tussen de 380 en 410 gram. - Pop en man in blok tot aan 5 weken.
Toch doen we iets wat we nooit eerder gedaan hebben. We gaan de kuikens ruilen. In het blok groeien de kuikens zeer goed en er zit een popje bij. In de couveuse is een man en we hebben geen koper voor de man. En dus willen we dat de vogels dan bij de ouders uit vliegen. We besluiten de vogel vanuit de couveuse terug bij de moeder te plaatsen en de pop uit te halen voor in de huiskamer. Nu krijgt het kuikentje wat de eerste weken door ons is groot gebracht de laatste weken de opvoeding en socialisatie van nestboertje en de ouders. - Gewisseld
Als dat maar goed gaat. Ik ga ieder uur kijken. Het kuikentje uit de couveuse is erg actief en dat zijn de nest vogels totaal niet. Dat zijn dikke bolle rustige vogels die eten en slapen. Het couveuse kuiken is alert en actief en loopt in de blok rond. De moeder die dit kuiken alleen de eerste week gezien heeft, kijkt vanaf boven, wat er allemaal in haar nest gebeurt. Ze klimt naar beneden en de kleine komt omhoog met het hoofd en vraagt voer. We sluiten het blok en kijken na een uur. De vogel is gevoerd. Ze liggen nu samen rustig in de blok. We kijken na 4 uur tegen het einde van de middag en het ziet er allemaal goed uit. Dan kijken we voor de nacht rond een uur of 2000 uur nog een keer en we durven de nacht in.
De pop in huis weegt 339 gram krijgt haar eerst pap voeding en we zetten haar in een bak in huis. Niet in de couveuse omdat het 30 graden is en dus warm genoeg. Ze heeft haar eerste veren en ze eet nu 4 x daags 30 cc Dutch Birdfood. Ze is geheel niet gestrest en laat het allemaal gebeuren. Ze eet om 8.00, 13.00, 18.00 en 2300 uur.
- Mannetjes in blok
- Jazz in huis ..
Tot nu toe geef ik kuikenpap aan het kuiken. Ik geef 10% van het gewicht (pap) 4 x daags. Ik ga week 6 over op weening. Ik geef dan ongeveer 15 pellets (4 gram) = gewicht van 300 gram. De geweekte pellet is zwaarder en dus is dit voldoende om goed te groeien. Ik week ze 2 min in warm afgekoeld water (39 graden) en geef ze meteen. Als ze soms te lang in water weken maak ik er een papje van en geef het met een lepeltje. Is ook makkelijk en ik wil meer manieren van voeren aan leren. Het gewicht geweekt tot een papje is zwaarder. Met de geweekte pellet geef ik tot de krop vol zit. 15 tot 20 pellets is nomraal genoeg. Dutch valt niet uit elkaar en blijft zeker 5 min in vaste vorm. Maar weekt wel na 5 min tot een papje. Met 2 min is de pellet week genoeg om goed te voeren met de hand. Snel voeren is wel het fijnste. Anders koelt het af. Zie info Hand- feeding: http://www.dutch.birdfood.nl/index_bestanden/Page579.htm
Vervolg in dagboek 34.
Wow.
Dat is een feit: Vogels kunnen schreeuwen - Door Barbara Heidenreich
(www.GoodBirdInc.com)
Vertaald en foto’s:© Thiely de Moor.
"Schreeuwen”. Misty de dubbele geelvoorhoofd amazone woonde enkele weken bij me. Ze was er zodat ik sommige van haar vocale geluiden on cue kon zetten. Het werd echter al snel duidelijk dat we enkele gedragingen eerst even moesten aan pakken.
Vóór haar verblijf bij mij, woonde ze gedurende zes jaren met Jill Bell. Vóór die tijd is haar geschiedenis vrij vaag. Ze wordt geschat op 19 jaar oud. Dit betekende dat ze minimaal 13 jaar het schreeuwen haar eigen gemaakt had. Schreeuwen het moet “normaal” zijn geweest, want het was een sterke uiting van gedrag. Misty was een volhouder. Als ik de kamer verliet ging ze schreeuwen en schreeuwen en schreeuwen.
Het is een goede herinnering van wat huiskamerpapegaai eigenaren ervaren wanneer zij worden geconfronteerd met een zeer vervelend en uitdagend probleem. Het kan zeer frustrerend zijn. Vreemd genoeg, als ik in andermans huis vogels hoor schreeuwen heb ik dat gevoel niet. Maar wanneer een vogel blijft schreeuwen in het bijzonder in een wat veeleisende manier vraagt het wel om mijn aandacht. Het is alsof het een zenuw raakt. Waar vind men het geduld en een goede trainer om te gaan met deze situaties? Het is niet gemakkelijk, maar het is zeker nodig.
Mijn doel met Misty was "Ik ga het probleem oplossen”. Boos worden, of afwijken van mijn strategie geef niet de gewenste resultaten. Ik ben ervan overtuigd “dat wat ik ga doen” zal werken. En het heeft gewerkt met andere vogels die ik heb getraind. Dus er zit maar een ding op: volhouden!
En het is waar, dat mijn blauwe voorhoofd Amazone man Tarah ook geleerd heeft om te schreeuwen om aandacht. Door mijn eigen onwetendheid versterkte het schreeuwen. Tarah, zoals bij veel mensen werd mij toen gratis aangeboden. Op dat moment was ik werkzaam in een veterinaire ziekenhuis. Een van mijn collega's werkte part-time in een dierenwinkel. Iemand liep op de straat, verkocht haar de vogel voor $100. Was de vogel gestolen, gesmokkeld of ongewenst? Ik weet het niet. Mijn colega vond het zielig en nam de vogel mee. Ze vroeg of ik geïnteresseerd was en ik naar de vogel kon kijken (Dat werd18 jaar).
Eenmaal in mijn appartement riep Tarah "Hallo" bij het zien dat ik een broodje aan het eten was. Dat was leuk! Echter de betovering was snel weg, toen Tarah begon te schreeuwen op elk moment dat ik uit het zicht was. Niet wetende wat te doen, liep ik terug in de kamer. En elke keer dat Tarah schreeuwde vertelde ik hem "Stil te zijn."
En stopte hij met het schreeuwen? Nee, en op hetzelfde moment bedacht ik dat ik een hekel had aan mijn pogingen om zijn ongewenste gedrag te straffen. Ik geniet van dieren en wil positief reageren, en wilde niet dat mijn straf een onplezierige ervaring zou zijn in het leven van mijn vogel, om het schreeuwen te stoppen.
Geïnteresseerd hoe ik dit probleem nu zou moeten oplossen, ging ik het boek "Don't Shoot the Dog" door Karen Pryor lezen. (De Bijbel van dierlijke trainers) Zoals ik het boek lees, zijn er twee belangrijke principes, die me zouden kunnen helpen het schreeuw gedrag op te lossen.
Uitsterven en positieve reinforcement
Uitsterven wordt beschreven als het proces van het stopzetten van de versterking van een gedrag dat eerder is versterkt. Met andere woorden stoppen met het aanbieden van reinforcers (trigger) voor het schreeuwen.
Dit betekende dat ik niet langer terug in de kamer moet lopen of schreeuwen tegen Tarah. Het boek beschrijft niet de exacte situatie van mijn vogel. Maar wel de beginselen van mijn probleem. En hoe men het kan toepassen via voorbeelden met mens en dier.
Met die uitleg zag ik de verbindingen die ik kon toepassen. Dus als ik niet meer zou reageren, en dus het gedrag levert niets op voor de vogel, zou de vogel dan stoppen met het gedrag.
Voor Tarah bleek dit een fluitje te zijn. In het midden van een sessie van schreeuwen, gaf Tarah een fluitgeluidje. Ik deed mijn best om schreeuwen te negeren. Dit was ongewenst gedrag. Maar bij het fluitje zei ik tegen Tarah "goed zo". Tarah antwoordde met een schreeuw. Dit fluiten herhaalde Tarah en ik bleef dat fluiten positief benaderen.
Ik bleef met mijn eigen strategieën door gaan en binnen twee weken had Tarah geleerd te fluiten in plaats van te schreeuwen. Want hij wilde een reactie van mij. En 17 jaar later hoor ik Tarah fluitjes, wanneer hij wil weten waar ik ben, wanneer hij wil spelen, wanneer ik thuis kom, en als hij zich "happy" voelt. Het ongewenste schreeuwende gedrag is vervangen door een fluitend geluid.
Misty gooide een klink in de kabel in ons rustige bestaan! Ik wist uit mijn ervaringen van het verleden dat ik het proces dat ik had uitgevoerd met Tarah zou kunnen herhalen. Maar deze keer bleek het een zware uitdaging te zijn. Omdat ik vaak uit huis werkte op het moment, betekende het “geen pauzes van aanpak“ van het gedragsprobleem. Elke keer als ik de kamer verliet werd ik uitgedaagd. Daarnaast waren er tijden in de dag, dat ik mentaal gewoon niet bereid was om te trainen. In plaats van geïnspireerd te zijn om te trainen en problemen op te lossen, was ik bang om de kamer te verlaten en te werken met Misty.
Ik had besloten om mezelf beter in te stellen en op te peppen, en voor het succes te gaan. In leerde Misty beter kennen, en die vond gillen een genot. In het verleden was Misty gewend in de nacht bedekt te zijn. (Doek over de kooi) Ik maakte hier gebruik van. Terwijl ik weg ging om te douche of te ontbijten in de ochtend hing ik een doek over de kooi. Dit gaf mij tijd om rustig de noodzakelijke taken te doen in de ochtend. Na dit moment voor mezelf vond ik dat ik minder gestrest was. En meer tijd en zin had om te trainen met Misty.
Gedurende de dag zou ik elke keer als ik de kamer verliet trainen met Misty. Ik oefende mijn eigen strategie door niet te reageren op het schreeuwen. En ik versterkte het gewenste gedrag. In Misty's geval was het gewenste gedrag niet specifiek een geluid. In plaats van geluid heb ik gekozen voor het versterken van de stilte. Mijn plan was in kleine stappen de stilte te versterken en dan de tijd van de stilte geleidelijk verhogen.
Dus als Misty zweeg, gaf ik haar aandacht. Die stilte werd steeds langer en dan ging ik belonen. Als ik in de keuken was bleef ik wachten als zij gilde. In eerste instantie als ze een pauze had in het schreeuwen, dan verscheen ik en gaf haar de aandacht. Dat was de beloning.
Ik verhoogde geleidelijk aan de hoeveelheid tijd die ze rustig bleef, voordat ik zou reageren. Dit was echter niet zonder problemen. Maar het werkte!
Maar er waren dagen dat ik toch de kamer moest verlaten en ik niet de doek komen gebruiken en dus zocht ik naar andere oplossingen. Ik bood haar dan een kartonnen doos aan, of een opgerolde krant, of ik maakte een bal van een krant en stopte daar eten in. Daarna verliet ik dan de kamer. Misty was dan even “bezig “ en vergat te schreeuwen. Het was nog steeds belangrijk om trainingssessies gedurende de dag te doen. De andere activiteiten waren bedoeld om mij even een pauze te bieden. En het gaf wel een doorbraak, zodat Misty leerde dat schreeuwen niet meer zou werken.
Een andere uitdaging was Misty en Tarah in dezelfde kamer. Tarah zou fluiten in tijden dat ik de kamer verliet. Terwijl ik reageerde op zijn fluitje wilde ik niet per ongeluk Misty’s schreeuwen weer versterken. Mijn doel was: Tarah mocht blijven fluiten en Misty mag niet schreeuwen. Als ik bezig was met de trainingssessie, begaf ik me in de positie dat Tarah me wel kon zien, maar Misty niet. Zo kon ik Tarah belonen voor het "goede" gedrag en Misty belonen als ze stil was. Dus pas reageren na een periode van stilte. Helaas ging Tarah meer schreeuwen door Misty. Gelukkig had Tarah goed geleerd dat er pas een beloning was na de fluit, en ik wachtte gewoon met reageren tot ik een fluitje kon horen. Tarah liet snel weer een fluitje horen en stopte met schreeuwen.
Misty bleef schreeuwen om mijn aandacht terwijl ik in de kamer was. Wanneer dit gebeurde, verliet ik de kamer. Ik leerde haar dat schreeuwen niets opleverde. In plaats van dat mensen naar haar toe gingen, gingen mensen weg. Het was belangrijk haar aandacht te geven alleen als ze rustig was, ook als ik in de kamer was. Misty had 6 weken training nodig om “stilte te leren“ en dat dit stilte mijn aandacht naar haar gaf. Uiteraard was dit langer dan Tarahs gedrag te veranderen. Dit kan bij elke vogel anders zijn. Dat ligt aan de historie van de vogel.
Het hadden ook minder trainingen voor Misty kunnen zijn, maar dat is per individu verschillend. Het eindresultaat is in ieder geval dat de vogel met succes het gewenste gedrag leert in plaats van het ongewenste gedrag van schreeuwen.
Ik heb heel wat emotionele huiskamer papegaai eigenaren geconfronteerd bij de aanpak van problemen als schreeuwen. Echter door zich te concentreren op een goede opleidingsstrategie, gaf goede resultaten. Het is goed als men zich verlicht van de stress, gekoppeld aan de aanpak van het probleem om het gewenste doel te bereiken. Schreeuwen om aandacht is een gedrag probleem met een oplossing. Geef jezelf tijd voor succes en investeer de tijd om te trainen naar het gewenste gedrag. Het eindresultaat kan worden omgezet in een levenslange duur van goed gedrag.
Tips om schreeuwen om te zetten naar aandacht
- Uitdoven schreeuwen.
- Ander gedrag naast schreeuwen versterken.
- Vergeet niet minder schreeuwen is een goed teken! Het einde is inzicht. Verandering uw gevoel van frustratie naar verbetering
- Als u de ruimte moet verlaten en niet kan trainen, bied dan een andere optie aan de vogel aan. Dit geeft u even de ruimte zonder dat de vogel gaat schreeuwen. Herhaal dan later de trainingssessies.
- Koop oordoppen
- Ga en wacht in een andere kamer. Bereid je voor op een rustige activiteit die je kan doen om te leren om gaan met een schreeuwende sessie.
- Verlaat de kamer onmiddellijk wanneer uw vogel om aandacht schreeuwt.
- Bereid de activiteiten om te helpen voor succes goed voor. Houd bijvoorbeeld de lichten uit of houd uw vogel bedekt voor een paar extra minuten in de ochtend tot u klaar bent om te gaan staarten aan de sessie.
- Zoek ondersteuning: Als buren een probleem hebben met uw schreeuwende papegaai leg dat dan even uit! Dat u hem leert niet te schreeuwen.
- Seconden in intervallen van stilte verhogen indien mogelijk.
- Richt u op de doelstelling van het probleem in plaats van op uw frustratie.
- Geloof dat je er zal komen.
- Deze strategie werkt.
- Notities bewaren om te bepalen hoe en wanneer dit probleem word getriggerd. Elimineer alle problemen die zorgen voor het schreeuwen.
- Bied meer positieve leuke dingen aan om het gewenste gedrag te krijgen. En het ongewenste gedrag behoord tot het verleden.
© Copyright 2006. 2006 Goodbird ® Magazine.
Ga naar www.GoodBirdInc.com voor meer informatie
Barbara Heidenreich is een professional op het gebied van dierlijke opleidingen sinds 1990. Ze is de Voorzitter GoodBird Inc (www.GoodBirdInc.com), een bedrijf dat papegaaigedrag en opleidingen geeft. Dit omvat boeken, video's, en trainingsworkshops over de papegaai. Barbara Heidenreich is een spreker op dierevenementen en dierlijke opleidingen in negen verschillende talen. Barbara Heidenreich is voormalige president van Trainers (www.IAATE.org) en zat in het bestuur van 1997-2009. Ze is een gedrag en training consultant voor KAYTEE en een instructeur van de klinische in Texas A & M University. Barbara geeft ook advies over dierlijke opleiding in dierentuinen, natuurcenters en andere dieren faciliteiten. Ze heeft meegewerkt aan meer dan 15 verschillende vrije vlucht seminars met meer dan 40 verschillende dieren. In haar carrière heeft ze dieren, en personeel, opgeleid voor shows en zelf shows educatie en informatie gegeven over de hele wereld. Ze deelt haar huis met Blu Lu een Ara, Joe de valkparkiet en zijn vriendin Banana een lutino Valkparkiet, Delbert en Tarah, Amazone papegaaien. Tarah heeft 26 jaar bij Barbara’s geleefd.
THX Barbara ..
Neem eens een kijkje op de website van: Veldhoven Zoo: http://www.zooveldhoven.nl/
Heeft u ook zo’n bijzondere en intelligente papegaai?
En wilt u graag weten hoe uw papegaai leert?
Kom dan samen met uw papegaai op zaterdag 31 augustus (13.30 -17.30 uur) naar de Papegaaien Workshop.
Hier leert u hoe u uw papegaai kunt inspireren zodat u nog meer plezier aan uw papegaai zult beleven!!
Wat komt er aan bod?
- Omgang me uw papegaai
- Opvoedregels
- Gedrag en leerprincipes
- Leer kijken naar je papegaai
- Basisoefeningen zoals ‘hierkomen’, ‘op- en afstappen’
- Trainen
- Aanleren van clicker en target
- Houd je papegaai bezig met leuke trucs
- Train de intelligentie van papegaaien dmv oefeningen
- Verrijking voor je papegaai
- Alternatief speelgoed; wees creatief!
- Wat te doen bij ongewenst gedrag?
- Andere onderwerpen zoals verzorging/voeding
Informatie en aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Er zijn nog 6 plaatsen beschikbaar.
Kosten: € 85,- per persoon met 1 papegaai. Eventueel 2e gezinslid (zonder vogel) kan meedoen voor € 40,-.
Locatie: Dierenkliniek de Baronie, Beeksestraat 60b Prinsenbeek
Voorwaarden om mee te doen:
Om deel te kunnen aan deze workshop dient elke deelnemende vogel vrij te zijn van de ziektes PBFD, Polyoma, Chlamydia en PDD. Tenslotte moet de trainingsomgeving voor elke papegaai (en cursist) veilig zijn. Uw vogel dient hier dus op te zijn getest vrij te zijn bevonden; deze test mag niet ouder zijn dan ongeveer 6 maanden. Dit volledig testrapport dient u uiterlijk 5 dagen voor de aanvang van de workshop naar De Papegaaienschool te hebben gemaild. Zonder dit bewijs is deelname niet mogelijk.
Bij Dierenkliniek de Baronie (waar ook de workshop plaatsvinden), krijgt u als deelnemende cursist een korting van circa 10% (informeer voor de voorwaarden bij de kliniek). De uitslag ontvangt u meestal binnen 7-10 dagen.
De Papegaaienschool,
onder leiding van Barbara Vuister
Postbus 174
4840 AD Prinsenbeek
Tel: 06-4347 9966
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.www.depapegaaienschool.nl
Tot nu toe zijn de vogels uit onze categorie “Woning zoekende “geplaatst. Op Rico na:
Woning gezocht voor Rico
Naam: Rico
Soort: Zwartkop caique, geslacht onbekend
Leeftijd: 8 jaar
Situatie: Rico is een hele lieve zwartkop caique die al sinds 6 weken oud bij zijn huidige baasjes zit. Helaas moet zijn huidige baasje in verband met gezondheidsredenen afstand van hem doen. Rico is ruim 8 jaar en behoort tot de kleinere papegaaien soorten.
Rico heeft een eigenzinnig maar heel leuk en speels karakter. Het is geen vogel die samen met andere vogels op een speelboom of in een kooi kan vanwege zijn onvoorspelbaarheid. Zodra hij hen ziet probeert hij bij hen te komen en vertoont agressief gedrag. Dit behoort bij zijn karakter. Het is een gezellige brabbelaar maar hij kan niet echt praten.
Wel kan hij goed fluiten, maar kan ook wel harde snerpende geluiden maken. Dit is de andere natuurlijke kant van hem. Hij vindt het leuk als hij met je mee mag op je schouder en is handtam. Verder is hij super nieuwsgierig en onderzoekend. Het is er een die je in de gaten moet houden wanneer hij uit zijn kooi is.
Rico heeft volgens zijn baasje een absolute voorkeur voor vrouwen. Zij krijgt dan ook alles bij hem voor elkaar. Rico is geringd en getest op bijna alle veel voorkomende vogelziekten. Het aankoop contract is aanwezig. We praten over Rico als zijnde een mannetje, maar dit is niet zeker, want Rico is niet gesext.
Een zwartkop caique is niet een vogel voor een beginnende papegaaieneigenaar. Het zijn pittige vogels die een strakke opvoeding nodig hebben, maar mits goed opgevoed zijn het wel hele lieve vogels.
Denk jij dat jij degene bent die Rico een goed en gezellig huis kan bieden voor de rest van zijn leventje, stuur dan even een mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij verzamelen de reacties en zullen deze voorleggen aan de eigenaar van Rico.
Fijn weekend
Vriendelijke Groetjes
Ed en Thiely de Moor
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.akala.nl
www.PetZoo.nl
Vogel - Voeding www.birdfood.nl
Bird- Symposium www.birdsymposium.nl
PDD Research Fonds www.pddfonds.com
Foto en tekst @ Fam de Moor
Gebruikt u foto's, film en/of teksten: Vraag dan eerst toestemming.
Foto’s en tekst van andere worden met toestemming gebruikt in ons dagboek, en in dagboek-archief opgeslagen voor hergebruik.
Onze dank hier voor