Home
Week 23 - Verslag Birdsymposium 2013
BirdSymposium 2013
Zoo Overloon
De dag begon goed, het was droog en we waren vroeg in het park. Het park gaat normaal om 10.00 uur open en onze dag zou al om 9 uur starten. Dus bij binnenkomen, kreeg iedereen een stempel en kon men doorlopen naar de zaal. De zaal, die prachtig was van zich zelf, hebben we als bestuur ook nog eens aangekleed met prachtige schilderijen en dus was de sfeer op en top. Bij binnen komen was er een tasje voor iedereen
met folders van de sponsors. En een lekker kopje koffie of thee met gebak van de bakker die ons BirdSymposium dit jaar weer verrassend gesponseerd heeft met een eigen creatie van een vanille soes met on top Dutch Bird food. Helemaal in stijl gingen de gebakjes er in als koek. Voor de middag waren ze allemaal op. De eerste lezing begon precies op tijd om 9.30 uur. Men werd welkom geheten door Nathalie van Overloon Zoo Park. Zij gaf in het kort wat info over het park.
De presentaties
Daarna ging het verder met de heer Gerry Dorresteijn die de laatste nieuwtjes vertelde over de ziekte PDD (Proventriculair Dilatation Disease) en de relatie met het bornavirus. PDD is in Nederland ook wel bekend als de ziekte KDS (Kliermaag Dilatatie syndroom). De informatie was vers van de pers. Veel vragen werden beantwoord. Daar kwamen de mensen voor, om antwoorden te krijgen op vragen. Er is een fonds opgericht om onderzoek te doen naar deze verschrikkelijke ziekte, te weten het PDD Research Fonds www.pddfonds.com. Ook op de site van Gerry Dorrestein www.noivbd.nl is onder het kopje PDD veel informatie te vinden.
Daarna was John McGrath aan de beurt die ons mee nam naar Australië
Hij vertelde in zijn eerste lezing veel over de soorten witte kaketoes van Australië. Hoe hij kweekt en hoe anders alles is aan de andere kant van de wereld. Meer dan dertig jaar kweekt John met de Cacatua Eolophus (rosé kakatoe), Lophocroa (inka kaketoe) en Callocephalon fimbriatum (helmkaketoe/ gang-gang). Door zijn uitgebreide collectie kaketoes heeft hij zich kunnen specialiseren in deze soorten en in wat ze doen. Hij heeft met succes de Gang Gangs in gevangenschap gekweekt tot aan de tweede generatie. Zijn eerste vogel kreeg hij in 1978. Hij heeft gekweekt met 11 ondersoorten van de 15 ondersoorten van de Australische Witte kaketoes.
Goede kweekresultaten heeft hij onder andere met de grote geelkuifkaketoes galerita galerita, met alle drie de belangrijkste ondersoorten van de Galah Eolophus (rosékaketoe) en ook drie van de vier ondersoorten van de kortsnavel Corellas. Ook met alle drie de vormen van de langsnavel Corellas en de Oostelijke variant van de Major Mitchell Cockatoo Lophocroa leadbeateri (inka kaketoe) ook tot aan de tweede generatie. Vanmorgen werden we getrakteerd op de lezing “witte kaketoes”. Met veel beeld en foto bracht John de kaketoe in beeld. Sommige opmerkingen “kwamen wel binnen”. Om maar een voorbeeld te noemen: er werd gevraagd “ wat doet John tegen de wilde kaketoes die op zijn volières komen”? John antwoordde: Shoot & Burn and gone is the Virus.
De zaal was even stil, maar hij legde uit dat de meeste vogels die in het wild leven, besmet zijn met PBFD en de enige manier dit te stoppen was om ze te doden en te verbranden en op te ruimen. Zo ruim je ook meteen het virus op. Oké, daar moest menig nuchtere Nederlander toch wel even van slikken.
Hoewel hij ook andere ondersoorten van de Australische Witte kaketoes heeft, is het daarop nog wachten op na kweek. Met het werken met deze groep kaketoes, is hij voortdurend aan het leren om de algemene kennis van deze vogels te optimaliseren.
Zijn verzameling kaketoes is vrijwel uniek in Australië en vanwege zijn uniekheid heeft hij veel bezoekers gehad uit bijna elke Australische staat, maar ook uit landen als Nederland, Duitsland, België, Tsjechië, Groot-Brittannië, Canada en Amerika.
Daarna was er een pauze
In de pauze gingen enkele mensen naar de workshop van Iris van Balen en Bianca Haverhals van PapegaaienWelzijn. Zij verzorgden deze workshop. Deze workshop ging over gedrag. En de gedragsconsulente gaf een ieder de kans hun problemen voor te leggen en daar ging ze dan op in.
Dat betekent dat er aandacht was voor de mensen. Vragen werden wederom beantwoord.
Anderen gingen mee met de verzorger van het park om een rondleiding te maken. Weer hadden we geluk, het bleef droog en de zon begon te schijnen. Ondertussen kon men even relaxen en eten.
De Middag start om 14.15 uur
Iris van Balen opent de middag met een lezing over gedrag. Schreeuwen en bijten werden gezien als de meest voorkomende problemen. Vaak is het zo dat er problemen komen omdat mensen fouten maken. Aan de hand van de theoriegegevens heeft Iris meer vertelt over natuurlijk en ongewenst gedrag. Hoe natuurlijk gedrag, ongewenst gedrag wordt. En hoe we dit ongewenste gedrag "onbewust" belonen.
Daarna was John McGrath weer aan de beurt. Hij vertelde over de kweek en het houden van de Gang Gang of wel de helm kaketoe. Hij is lid van diverse vogelbonden in alle Oost-Australische staten, Queensland, New South Wales, Australian Capital Territory (Canberra) Victoria en Tasmanië, en hij is ook lid van drie West-Australische vogelbonden. Veel van deze verenigingen hebben een aantal van zijn artikelen over zijn “werk” met avicultuur gepubliceerd, en zoals zijn artikelen worden afgedrukt bij vogelverenigingen, hebben alle drie de belangrijke commerciële "spelers” in de Australische vogelindustrie, Australian Birdkeeper, Australian Aviary Life en Talking Birds Magazines ook een aantal van zijn artikelen afgedrukt. Nu is hij voorzitter van de vogelbond van Canberra Inc en betrokken bij deze vereniging. Al dertig jaar heeft hij verschillende functies bekleed in de commissie, nu in functie van Vice President.
Goed we kwamen natuurlijk voor de kweekervaring met de Helmkaketoe en die werd dan ook op een prachtige manier vertoond. Wederom veel filmpjes en beeld. Hoe ze broeden en hun kuikens groot brengen. Hoe ze net anders eten dan bijvoorbeeld de witte kaketoes. Hij bracht dat mooi in beeld. En toen we de Helmkaketoe een muis zagen opeten, waren we wel blij dat we juist onze lunch op hadden ! Hij vertelde erbij dat de vogel de muis doodmaakt en dan begint te eten bij de hersens, omdat de meeste proteïne in de hersens zitten. Nu, film zegt meer dan beeld en de zaal was wederom even stil. Ook schaap- of kippen- of karbonade botten werden gegeven aan de Helmkaketoes . Ze hebben veel “levend” voer nodig. Ze eten ook larven van een pink groot en alles waarin dierlijke eiwitten zitten. Verder zien we dat het wel een rustige makkelijk en leuke vogel is . Echter geen makkelijke kweek vogel ! En alles krijgen ze stuk, geen nest blok is veilig voor ze. We genieten allemaal van de lezing, al is voor sommige het Australische Engels “even slikken “. Maar zijn enthousiasme en de beelden laten iedereen genieten tot het voorbij is. Veel vragen door de dag worden door John later beantwoord. Ook zijn er kwekers die vragen of we met hem even komen kijken of de gehouden vogels wel ras zuiver zijn. Want zeker bij de rosé is dat maar de vraag.
John was een week bij ons dus dan weet u wat we die week gedaan hebben.
We hebben heel Nederland door gekruist en België en met 2000 klm hebben we veel vogels en mensen gezien !
Wellicht zal ik van deze bezoeken nog een verslag maken ,omdat de meeste kweekbezoeken waren.
Na John was Peter Bastiaanse aan de beurt.
Drs. Peter Bastiaansen is als dierenarts werkzaam in dierenkliniek De Baronie in Prinsenbeek. Na zijn studie diergeneeskunde heeft hij 5 jaar gewerkt in het tropische Zuid Amerika. Daar en ook bij terugkomst is hij zich steeds meer gaan verdiepen en specialiseren in de vogelgeneeskunde.
Hij staat in de dierenkliniek vooral bekend als vogel-expert en wordt dan ook van uit het hele land veelvuldig bezocht door zowel kwekers als mensen met huiskamervogels. Hij heeft ons vandaag meegenomen via voorbeelden vanuit de praktijk in de wereld van Vogels.
Met name spoedopnames en ongelukken. Zowel voor huiskamer mensen als kwekers kwamen de problemen aan het licht. Men merkt ieder jaar weer hoe dicht bij de informatie voor beide groepen van liefhebbers ligt. De zaal zat vol en iedereen kon zijn vragen stellen tijdens de presentatie. EHBO en Spoedgevallen bij vogels spraken de mensen aan. Men wilde alles weten. Belangrijk was ook de vraag hoe men problemen herkent. Via film en foto werden veel problemen toegelicht en kregen we beeld bij woord. En vele tips wat te doen in nood. Veel vragen kregen een duidelijk antwoord en daarmee kreeg je ook een betere kijk op het werk en de belangijker rol van een dierenarts “ als de nood aan de man komt “.
Peter Bastiaansen De Baronie : www.dierenkliniekdebaronie.nl
Daarna was de loterij en werden leuke prijzen uitgedeeld .
En toen zat de dag erop . Voldaan kijken we terug op deze fantastische dag. We willen hierbij nogmaals onze sponsors bedanken:
PetZoo www.petzoo.nl Birdfood www.birdfood.nl PDD Research Fonds www.pddfonds.com De ANBVV: www.anbvv.nl De P.S. Parkieten Sociëteit www.parkietensocieteit.nl Versela laga http://www.versele-laga.com/NUTRI/Nutrition/homepetfood.html Julsa blokken http://www.julsa.nl/ Vogelkelder Avonturia http://www.de-vogelkelder.nl/ Euro parrot http://www.euro-parrot.com/ Franka van Lent www.schildermijnfoto.nl
Rimala ,Rinus en Mary www.home.kabelfoon.nl/~rimala/welkom.html Dilber Borduren Dilber van den Ende www.dilber.nl Broedblokken op maat http://www.broedblokkenopmaat.nl/ Papegaaien Welzijn : http://www.papegaaienwelzijn.nl/ Jose Appels www.psittinus-cyanurus-cyanurus.com Foppe Lanenga www.kromsnavel.com / www.pyrrhura-studiegroep.com. Hans en caroline Rose land www.roseland.nl Fam de Moor www.akala.nl
Lekkers bij de koffie werd deze dag gesponsord door Frits en Wilma v d Looveren Bakkerij ‘t lekker plekske in Helmond: http://www.bakkerij-helmond.nl/
Aanwezig van het PDD Research Fonds : www.pddfonds.com Gerry Dorrestein: www.noivbd.nl Drs. Peter Bastiaansen www.dierenkliniekdebaronie.nl Thiely de Moor www.akala.nl
Voor iedereen een : Dank je wel . Dit jaar zijn de opbrengsten voor het PDD.R.F : € 500,00
Omdat de spreker uit Australië een week in Nederland was en graag mensen wilde ontmoeten, hebben we een extra dag ingelast, een Meet & Greet. Deze dag zou meteen een Try –Out dag worden voor ons 1ste lustrum .
2014
Willen we twee dagen aaneengesloten dagen organiseren omdat we dan 5 jaar bestaan. Deze Meet & Greet-dag was een groot succes en voor herhaling vatbaar.
Meet en Greet voor John Mc Grath
Morgens beginnen we de dag om 10.00 uur met koffie en gesorteerd gebak. Thuis bij Jacco Vermeulen gaan we naar zijn vogels kijken. Hij heeft een mooie collectie en diverse eerste kweek op naam staan. Zijn favoriete vogels zijn de Kingfisher’s (ijsvogels) en alles wat blauw is ! Maar hij heeft zoveel meer. We nemen de tijd en om 12.30 gaan we met de huifkar naar Jos en Jopie Bouwens waar we naar de vogels kijken .
Als je moet vertellen wat Jos en Jopie hebben aan vogels en planten en bloemen, kan je beter vragen, wat hebben ze niet. Na de rondleiding eten we een broodje en drinken we koffie en thee. We gaan om 14.30 uur met de huifkar naar het Restaurant Panorama. Om 16.00 uur gaan we op de fluisterboot de Biesbosch in en is er tijd voor een worstenbroodje en een schrobbeleerke (lekker traditie drankje).
Een rondvaart in de Biesbosch met een bezoek aan de enige eendenvangkooi van Nationaalpark de Biesbosch staat op het programma. Het weer is nu wat grillig, maar we gaan van boord en daar wordt ons het verhaal verteld van de eendenvangsten, over de bevers en andere dieren op dat kleine stukje maar belangrijke stukje eiland. Zeer indrukwekkend allemaal. Een mooi stukje natuur, ook om te wandelen.
Daarna gaan we terug naar het Panorama waar we om 18.30 uur een aperitief nemen en de lezing van John begint. Het is wederom een uur genieten. John vertelt en de beelden en de film vullen hem aan en iedereen geniet.
Om 20.00 uur is het tijd voor het laatste onderdeel, de barbecue. De avond is heerlijk, samen zijn met mensen. Praten over vogels en lekker eten en drinken. Tijd voor elkaar. Wij zijn die avond heel laat thuis. John gaat met een kweker mee naar België. Daar gaan we hem de 6e juni weer ophalen en dan vertrekt hij de 8e juni om naar Praag te gaan en verdere avonturen te beleven op zijn rondreis door Europa.
Het was een fantastische week .
Na praat
Wij hebben echt genoten van deze dagen en ook de reacties zijn leuk. En dat heeft het Bird Symposium tot een groot succes gemaakt. Maar een kanttekening willen we wel even kwijt.
We zijn begonnen om dagen als deze te organiseren voor de kwekers en iedereen die betrokken is bij vogels. Maar helaas zagen wij dit jaar weinig kwekers in het publiek.
Er waren kwekers aanwezig en daarvoor onze dank, maar we misten veel oude bekenden, input van sommige verenigingen en hun leden.
Veel onderwerpen zijn voor kwekers en huiskamer liefhebbers belangrijk, gecombineerd met een mooie locatie om dagen als deze zoveel mogelijk variatie te geven. Naast het BirdSymposium is er voor de huiskamer liefhebbers ieder jaar ook een binnen evenement in Avonturia Den Haag. Daar is de opkomst zeer goed .
We vragen ons daarom wel af of dagen als deze nog welkom zijn. We gaan ons eerste lustrum vieren en zullen dan daarna kijken of Nederland misschien toch is verzadigd met informatie. De opkomst van de deelnemers zal het verschil maken of dagen als deze toekomst hebben.
Team BirdSymposium.
Kuikens zijn nu 10 weken
De mannen zitten op de rand van de box en klimmen hoger . Van touw naar schommel en van schommel naar boven Ze dagen me uit De gewichten zijn rond de 400 gram soms 10 gram hoger soms 10 gram minder . Maar dat komt omdat ik de voeding aan het afbouwen ben. Van 2 wil ik nu naar 1 gaan. Er staat zaad , zacht voer en groente en fruit .Ze proeven aan alles maar droog eten ze niets op. Alleen de trost gierst. Naast hun zit Pino en die houd alles goed in de gaten. Er zijn diverse maten stokken aanwezig. Zo krijgen ze een beter evenwicht. Ook zijn ze gesproeid . Lekker nat en dan denk je weer aan de boeken , waar men beschrijft dat ze bruin zijn. Klopt ook als ze nat zijn. Dan heb je een totaal andere vogel . Gelukkig drogen ze groen op en wennen ze aan water . Ze mogen iedere dag even uit de grote kooi in de keuken
De wereld vergroot dan en ze leren meer over geluid kleuren en licht. Ook de beweging om hun heen is nieuw Zeker als dat door Naomi word gestimuleerd. Deze kuikens roepen ook om eten ,maar ja afbouwen betekend ook volhouden en ze “dwingen “ om andere dingen te eten . Het roepen negeren we omdat het de eerste stap naar schreeuwen is en dus geven we geen reactie. Ze zijn dan stil en dan pas krijgen ze op tijd hun warme pellets. Ze leren daarmee dat ze zelf op onderzoek uit moeten en zich moeten vermaken en eten tot we ze de handweening geven. De weken 9 en 10 zijn daarin belangrijk. Ze leren nu het meeste . Ze komen op gelijke hoogte als de mens en zien alles weer anders Vanuit een bodem is veel nog bedreigend en nu ze hoger komen word het makkelijker en komt er vaak ook ander gedrag En dat moeten we in goede banen leiden.
Vriendelijke Groet.
Ed en Thiely de Moor.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.akala.nl
Vogel - Voeding www.birdfood.nl
Bird- Symposium www.birdsymposium.nl
PDD Research Fonds www.pddfonds.com
Foto en tekst @ Fam de Moor
Gebruikt u foto's, film en/of teksten : Vraag dan eerst toestemming.
Foto’s en tekst van andere worden met toestemming gebruikt in ons dagboek,
en in dagboek-archief opgeslagen voor hergebruik.
Onze dank hier voor