Home
Week 20 - Teugel IJsvogel En Gwinny! Help Brand!
Vorige keer hadden we het over kleuren en nu dan hebben we het ook over Gwinny. Als beloofd hier een update over ‘My Lady“. Hallo, hier ben ik weer… Gwinny, alweer 7 maanden oud! Deze keer wil ik jullie, lieve dagboeklezers, vertellen over mijn logeerpartij bij oma. Ik heb haar gevraagd om wat voor mij op te schrijven, om mijn vrouwtje en baasje mee te verrassen als ze straks weer terugkomen van vakantie. Jullie begrijpen: ik mocht niet mee, dus op naar oma.
Nou dat was een hele volksverhuizing, alles ging mee: m’n kooi, speeltafeltje, klimstokken, potjes met eten en snoepjes. O ja: het konijn Fanny, mijn maatje, ging ook mee met stro en al. Ik vond de reis in de auto heel spannend. Alles bewoog langs mij heen en ik vloog niet eens!
Ik had oma een keer gezien en haar stem heel vaak door de telefoon gehoord, maar haar huis kende ik nog niet. Was wel even vreemd, maar ik was blij dat ik mijn eigen spulletjes had. Dat voelde heel veilig. Goed dat vrouwtje dat vooraf had gevraagd aan tante Thiely. Die zei dat ik dat wel fijn zou vinden. Fanny had al een keertje gelogeerd bij oma, dus die sprintte meteen naar buiten!
Oma zei dat ik de eerste dagen in de kooi moest blijven om te wennen, maar ik mocht er al na een paar uur uit, hihi. Wat een feest! Bij het raam hing mijn klimtouw, en dat had ze lekker dicht bij de behangrichel gehangen. Ik weet nu ook hoe behang smaakt. De volgende dag hing mijn klimtouw helaas op een andere plek, wel voor het raam, maar ver van het behang.
Oma is heel lief. Elke keer als ze ’s ochtends naar beneden kwam zei ze: “Goeiemorgen Gwinny!” Ze ging dan eerst Fanny eten geven en dan was ik aan de beurt. Ik had dat al snel door en ging rustig op mijn etensbakje zitten wachten tot ik aan de beurt was. Heel “volwassen” vond oma, maar dat kwam omdat ze mij niet meer als baby behandelde. Ik kon dan ook alles al alleen eten en babyschreeuwtjes leerde ik snel af.
Wat zij mij ook heeft afgeleerd, nou ja bijna dan, is op het hoofd vliegen. Hoe? Steeds als ik op haar hoofd vloog zette ze mij weg op een stang. Dat vond ik niet leuk en schreeuwde tegen haar. Maar ze schreeuwde niet terug, en ik vloog weer op haar hoofd. Zette ze mij weer terug. Ik dus weer schreeuwen. Na 4 keer zei ze: “als je nog één keer komt dan zet ik je in de kooi”! Ja hoor, de 5de keer nam ze mij op haar vinger en moest ik de kooi in. Ik heb het een paar keer geprobeerd, maar oma heeft gewonnen. Toen ik weer eens voor de 5de keer op haar hoofd kwam wilde ze net opstaan om me in de kooi te zetten; ik ben toen maar gauw zelf weggevlogen. Ik kan dus ook al tellen!!
Ik ben daarna maar gewoon heen en weer gaan vliegen, zonder tussenlanding op haar hoofd. Zo was ik ook langer uit de kooi en ging ik er zelf in als ik moe was. Vrouwtje zal hier wel blij mee zijn.
Net als vrouwtje en baasje altijd doen praatte ook oma heel veel met mij; vaak dezelfde woordjes zoals “kom”, “lief”, “goed zo”, “lekker” als ik zat te eten, “spelen”als ik met mijn piepkip en grote speelbal met belletje speelde.
En natuurlijk “oma”… Nou, dat woordje heb ik goed onthouden! Vinden vrouwtje en baasje ook erg fijn, haha!
Oma had een spiegeltje in mijn kooi opgehangen, naast mijn schommeltje. Als ze dan ’s avonds het lampje naast de kast achter mij aandeed, scheen het lichtje daarin. Ik ging dan gauw op mijn schommeltje zitten en tegen het spiegeltje praten. Ik oefende dan alle woordjes die ik overdag gehoord had. Af en toe zei ik “piep”! Oma dacht toen steeds dat ik “lief” zei. Nou, laat maar, dacht ik dan, want ik deed gewoon de piepkip na.
Bij oma heb ik ook nieuwe dingen leren eten: blauwe bessen, spinazie en meloen. Vooral die rode vind ik lekker. Dat is watermeloen, zei oma. Ook kreeg ik maïs, nootjes, frambozen, mango, en natuurlijk mijn pellets en zaadjes. Alles vond ik lekker. Banaan en sinaasappels lustte ik het minst. Die krijg ik dan ook niet meer.
Eenmaal weer thuis moest ik, net als vrouwtje en baasje, weer even wennen aan de routine van het gewone leven, ook Fanny. Vrouwtje vond dat ik in 3 weken veranderd was: geen babygedrag en -geschreeuw meer, verdere taalontwikkeling, nagenoeg geen hoofdvliegen meer, nieuwe dingen leren eten, en weer een stuk zelfstandiger en zelfverzekerder. En… steeds meer rode veertjes op mijn gele koppie.
De logeerpartij heeft mij goed gedaan.
Vrouwtje heeft als dank voor de logeerpartij een tegeltje aan oma gegeven waarop staat: “Moeders weten veel, maar oma’s weten alles!” Hahaha! Tot de volgende keer!
Gwinny.
Met dank aan oma Vera.
Dank je wel Gwinny, Fanny en oma Vera en natuurlijk Ulla…. Over 5 weekjes zullen we weer eens kijken hoe het met de “ My lady” gaat. Haar streken, haar kleuren ,en haar gedrag zullen ons veel leren …
Kuikens geboren 28 en 30 maart 2013.
Van nestje naar huiskamer.
30 maart. Bij de ochtend controle is alles goed. Ook zien we kuikens met volle krop. Kuikens worden goed gevoerd. Kijken is voeren. Dat heb ik me gewend gemaakt omdat ik dan ook meteen een foto maak. Ik heb de gehele week de nest blok gecontroleerd en beide kuikens groeien goed.
2 weken: Ik kan in de blok kijken en foto’s nemen ter controle en alles gaat goed en ik ben tevreden Het gaat goed vooruit.
3 weken: We ringen de kuikens, de oogjes zijn open. Ringen 14- 4 -2013.
4 weken: We zien het geslacht nog niet .Over enkele dagen weten we dat wel .Ik weeg tussendoor en ze groeien goed.
Gewichten nu 230 en 240 gram.
5 weken: In deze week komen de kleuren. En ze groeien goed. Bij het maken van foto’s zijn het twee dikke dons bolletjes.
En langzaam zien we dat ze groen worden. Het zijn twee mannen. We halen de kuikens uit met 6 weken Het is 9 Mei.
6 weken: Normaal geef ik scenic weaning. Deze is er niet, in afwachting van Dutch Hand feeding beginnen we met pap en ik geef 10% van het gewicht. Na een week kan ik dan overgaan op pellets. Dan is de Dutch weening binnen. Ik begin met 20 pellets per keer 3 x daags . Een edel moet dagelijks toenemen in gewicht tot aan de 6 weken. Dan is het top gewicht bereikt. Na 6 weken staat dat gewicht stabiel en is het afbouwen van hand voeding naar zelfstandigheid. Ze wegen 420 gram bij uit halen. Dit is een nest gewicht, rond en gezond. Dat zal stabiliseren rond de 380- 400 gram. Ligt ook aan de vogel zelf. Is de vogel groot of kleiner, is zelfstandig worden makkelijk of moeilijk! Maar tegen zelfstandigheid wegen ze gemiddeld tussen de 380 en 420 gram .
7 weken: Druk bezig met de kleintjes. Ze zitten nu In de grote kooi. Ze kunnen meer zien. Meer actie, meer beweging en dit is de eerste stap richting opvoeding. Het gaat goed. Een spannende leuke en leerzame tijd breekt weer aan. Hier nog even een foto van onze groene mannen. Naomi kan ook weer aan de bak! Ze helpt me weer mee als ze hier is. En dat is op zich ook een heerlijk moment, dat je dit kan delen met de kleinkinderen.
Na vandaag hebben we een edelman met een plekje. Hij gaat Cookie heten. Zijn broertje is nog vrij.
9 Mei 2013
17 Mei
Eerste kweek met Teugel ijsvogel
Blauwborst ijsvogel, Halcyon Malimbica, Bleubrested Kingfisher
De Teugel ijsvogel is met zijn 25cm de grootste van de Afrikaanse Halcyons. De kleuren zijn fel turqoise-blauw met brede zwarte banden op het vleugel dek een fel rode boven snavel en een zwarte ondersnavel het zwart van de ondersnavel loopt door tot achter het oog vandaar ook de naam Teugel ijsvogel. De borst is fel turqoise-blauw met een helder witte keel en buik. Zijn kop is grijs. De poten zijn fel rood met zwarte nageltjes.
Zijn leefgebied is aan de waterkanten van dicht begroeide oerwouden en in Mangrove bossen. Het bereik is van Senegal tot het uiterste zuiden van Soedan, zuid Uganda, west Ethiopië en het noorden van Angola.
Het voedsel in de natuur zijn voornamelijk insecten,kikkers en kleine reptielen en muizen soms kleine visjes. In gevangenschap is het basis voer ; in stuken geknipte eendaags kuikens kleine muisjes daarnaast worden er morio en meelwormen, sprinkhanen en krekels gevoerd. 2 keer per week krijgen ze visjes tot max 8 cm groot.
Mijn volière is 4m lang 2,5 m hoog en 1m breed met een kleine buiten vlucht van 1,5m breed 1m diep en 1m hoog deze hangt aan de buiten muur. Het nest blok is een houten valkparkietenblok standaard uit de vogelspeciaalzaak die ik in een hoek van 45 graden aan de muur heb bevestigd. Als nestmateriaal heb ik houtkrullen gebruikt.
De Teugel ijsvogels zitten heel het jaar gekoppeld bij elkaar. Zodra het mannetje in broedstemming komt ga je hem meer horen, hij maakt een hoog lachend geluid, tijdens het roepen heeft hij zijn vleugels wijd uit elkaar.
Hij probeert de hele dag een visje aan het vrouwtje aan te bieden, na een paar weken zal ze er een aannemen. Als dat gebeurt mag het mannetje paren. Dat is ook het teken dat er snel eieren zullen komen. Bij mijn koppel gebeurde dit ook,en er werden 3 eieren gelegd. Na het 2e ei gaan ze broeden, de pop en de man broeden beide, ze wisselen elkaar af maar het popje broed de meeste uren.
Na 7 dagen broeden kon ik zien dat de eieren bevrucht waren, maar wat me ook opviel is dat de eieren niet rond waren en ook niet de typische ei vorm met een bolle en een puntige kant. Deze eieren hadden een onregelmatige vorm. Na 14 dagen broeden kon ik wel zien dat het embryo wel gegroeid was. Na ongeveer 21 dagen was het eerste ei aangepikt en waar ik al bang voor was was gebeurd het kuikentje had aan de verkeerde kant van het ei aangepikt (niet bij de luchtkamer ) er zat bloed bij het gaatje waar het ei was aangepikt. Doordat de eieren onregelmatig van vorm waren kon het kuikentje niet draaien in het ei, ik heb de eieren er af gehaald en in de broedmachine gelegd.
Met behulp van de Egg Buddy (dit is een apparaatje waar je de hartslag van het kuikentje in het ei kunt meten), heb ik nog 2 kuikens kunnen redden. Deze heb ik verder met de hand grootgebracht. Na 3 weken hebben ze weer 3 eieren gelegd, en deze waren weer niet goed van vorm,dus ook weer in de broedmachine uitgebroed.
Het met de hand grootbrengen van ijsvogels is niet eenvoudig. De temperatuur moet in het begin op 36,5 graden Celsius in de opfok kast.
De jonge ijsvogels wegen als ze net uit het ei komen ongeveer 9 gram. Na 16 tot 20 uur krijgen ze de eerste voeding. Ze krijgen 10% van het lichaamsgewicht en dit 7x per 24 uur(ook s'nachts). De eerste week worden er visjes van 1 gram gevoerd na een week ga ik afwisselen met stukjes nestmuis en visjes. Iedere dag voor de eerste voeding worden de kuikentjes gewogen,en wordt er bepaald hoeveel ze per voeding te eten krijgen. De temperatuur gaat pas omlaag als ze bijna helemaal in de veren zitten. Naarmate ze meer gaan eten wordt de frequentie van het voeren ook terug gebracht naar een keer of 4 per dag,na 10 dagen hoef je s'nachts niet meer te voeren.
Net voor dat de ogen open gaan moeten ze worden geringd met een gesloten ring van 5mm doorsnede.
Als de jonge Teugel ijsvogels zelfstandig zijn kun je ze de eerste maanden bij elkaar huisvesten in 1 volière op het moment dat ze broedrijp worden moeten ze per koppel samen geplaatst worden, of alleen. Het zijn geen vogels voor een gezelschaps volière. Ze moeten in de winter vorst vrij gehouden worden.
Ik hoop dat ik met dit verslag meer mensen voor het houden van ijsvogels heb geïnteresseerd, want het zijn prachtige vogels die een plaatsje in de avicultuur verdienen.
Jacco Vermeulen
Een ongeluk zit in een klein hoekje / lampje
Ik heb Brand gehad en ben me een hoedje verschoten. De vogels zijn gered, maar 1 papegaai is door de rook in behandeling bij de dierenarts. De 5 kuiken vogeltje zijn net aan de dood ontsnapt. Op het moment van de brand waren er 22 vogels in huis. Door hulp van buren en vrienden zijn ze allemaal aan een akelige dood ontsnapt.
De broedkast heeft uren zonder elektriciteit gezeten. De woonruimte heeft enkel rookschade verder materiele schade maar dat is vervangbaar.
De brand was ontstaan door een muurverlichting van Ikea. Deze werd te heet en het glas van de lamp was kapot gesprongen. Het hete glas sprong kapot en de scherven vielen op een tapijtje en dat vatte vuur. Zo ontstond er een brand. De woonruimte heeft een enorme brandstank en alles zit vol met zwarte kleverige massa.
Ik was behoorlijk geschrokken! Zoiets verwacht je natuurlijk niet. Ik mocht gedurende de gehele dag niet meer in mijn woning. De federale experts van de politie kwamen de oorzaak onderzoeken en de politie heeft het huis de gehele dag het huis bewaakt.
Toen ik opgebeld werd zat ik dicht bij huis en was ik op 1 minuut ter plaatse. Wat er dan allemaal door je hoofd gaat. Mijn eerste bekommernis waren de vogels en honden want die waren allen aanwezig in het huis! En zoals altijd zat Croky mijn Ara los in het huis. Ik ben in volle paniek meteen naar de deur gerend om Croky uit de brand te halen. Ik mocht niet binnen maar dat kon mij op dat moment niks schelen. Ik moest en zou Croky uit het huis halen kost wat kost. De andere gaaien had ik al buiten zien staan, maar in paniek zag ik geen Crocky. Een vriend zei “kalm maar Crocky zit buiten in de volière. Toen kalmeerde ik. Het materiele vind ik niet erg maar mijn dieren “jezus ik zou echt knettergek worden en compleet doordraaien als hun iets zou overkomen“.
Helaas heeft Kira de amazone teveel rook binnen gekregen waardoor ze flink aan het hoesten ging en ademhalingsproblemen kreeg. Bij de dierenarts kreeg ze een cortizonenspuit n ontstekingsremmende medicatie. het gaat nu beter met haar. Op de moment van de brand waren er 22 vogels in huis. Ik ben de mensen die door snel en juist handelen erg dankbaar. Anders hadden de vogels het niet overleefd, het was een kwestie van minuten.
De verzekering daar word je gek van. Die komen niet eens! Dus ben ik maar begonnen met foto’s maken, afwachtend tot er een expert langs komt! Maar na 2 dagen nog steeds geen telefoon of expert gezien! Voor hun is dit maar een brandje voor mij een ramp! De leefruimte is ondragelijk van de stank, en de vieze bruine smurrie.
Na 2dagen, de 5 kuikens, 4 valken en 1 Rosé kaketoe stellen het weer goed als de lorie kuikens. Dus mensen als je dieren in je huis hebt zorg dan voor een goede brand en diefstal verzekering! Ik heb voor elke vogel die hier woont een degelijke brand en diefstalverzekering! Zeg nooit het zal mij niet overkomen. Zorg preventief voor een goede indekking van je dieren! Op alle vlakken!
Het had veel erger kunnen zijn ,als de buren en vrienden niet zo snel ingegrepen hadden. Dan was deze brand fataal geweest voor de dieren. Voor je dagboek. Een verwittigd mens is er twee waard. Aan een brand kan je niet veel doen maar preventief je dieren. Verzekeren is geen luxe Bij mij is het nog goed afgelopen! Liefs en groetjes, Patricia
Foto’s © Patricia
Fijn weekend
Vriendelijke Groetjes
Ed en Thiely de Moor
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.akala.nl
www.PetZoo.nl
Vogel - Voeding www.birdfood.nl
Bird- Symposium www.birdsymposium.nl
PDD Research Fonds www.pddfonds.com
Foto en tekst @ Fam de Moor
Gebruikt u foto's, film en/of teksten: Vraag dan eerst toestemming.
Foto’s en tekst van andere worden met toestemming gebruikt in ons dagboek, en in dagboek-archief opgeslagen voor hergebruik.
Onze dank hier voor