Home
Week 19 - Snavels -Forpus - kleuren - Dutch
Soms komen er ook vragen die we al eens behandeld hebben, en dan zoek ik de mail weer op. Dan verwerk ik dat meteen in ons dagboek. Veel vragen deze week over kleuren, na de Akala nieuwsflits! Maar ook over de kuikens en natuurlijk komt dat ook wel omdat we nu weer twee mooie mannen hebben. Deze zijn eigenlijk altijd perfect op kleur. Als er een kleur verandering is dan is dat bij de pop en dat heeft te maken met de kleur rood!
Nu in de Akala nieuwsbrief uit leg over kleuren stond denkt men toch vaker dat kleur te maken heeft met voeding. En deels is dat ook. Daarom deze kolonie kleuren mail in dagboek.
2011 Kolonie- kleuren - Wat vooraf ging 2011-2013
In de kolonie gaat het goed Het weer zit mee en de vogels uiten zich in schommelen en heerlijk vliegen .Langzaam komen ze door de rui.
Een van de vogels is natuurlijk ons popje wat bij geboorte wat oranje was. We hebben haar speciaal gehouden om te zien hoe de kleuren ver kleuren. Vaak word voeding aan gegeven als probleem in de veren. Maar deze vogels hebben de zelfde ouders en deze eten allemaal het zelfde. Daar geloven we dus niet in. Wat wel kan is dat het eerste kuiken wellicht andere enzymen binnen krijgt dan een tweede kuiken.
Want de moeder voert eerst het oudste en sterkste kuiken. Het tweede kuiken sluit altijd achteraan! 9-9-2011
De mannen uit de zelfde ouders hebben nooit geen probleem met kleur. Het is altijd de pop. Het is ook altijd het rood wat oranje is. Na maanden en de eerste rui worden de kleuren langzaam roder dat terwijl we het zelfde voeren. Ik heb dat wel eens met Laurella Desborouch besproken uit Amerika een bekend edel papegaai deskundige. foto mei 2012
Laurella Desborouch:
Hi Thiely, Hier heb je wellicht een punt, met het paar dat de ongewoon gekleurde vrouwtjes produceert. Soms geven de ouders, vanuit het ei zelf, of wat ze voeren aan de kuikens, niet de voldoende voedingsstoffen die het kuiken in het bijzondere moet hebben. Ook is het mogelijk dat het bepaald kuiken bijzonder kwetsbaar is voor het ontbreken van deze nutriënten of dat ze niet in staat zijn deze belangrijke voedingsstoffen te verwerken . Dat kan te maken hebben met systeem in de vogel als deze jong is. We hebben gezien bij andere gevallen ,waar de voeding het probleem is Maar het is moeilijk om te bepalen of het komt vanuit het ei, van het lichaam van het kuiken, of van de ouders die niet de juiste voeding overbrengt naar het kuiken. Het is moeilijk om te weten wat hierop het antwoord is . Als we van sommige kuikens met deze kleur, bloed af kunnen nemen. Kunnen we proberen zo antwoorden op onze vragen te vinden.... Misschien zullen we het antwoord op een dag leren.
Ook zij gaat er eerst vanuit dat het voeding is, maar we kwamen er al snel achter, dat die vlieger niet altijd op gaat. Wel kan een pellet met geen natuurlijk kleurstof invloed op kleur. Beter is dan ook om altijd op zoek te gaan naar een natuurlijke pellet. Ook hebben we geleerd in Akala Nieuwsflits Mei 2013 dat voeding kleur beïnvloed. Palmolie kan kleur beïnvloed. Dat een vetrijk dieet kleur beïnvloed! Zeker bij de Edel papegaaien. Dat is een feit is weten we nu.
Laurella adviseert meer rood fruit en rode groenten voor de edel papegaai. Dus de wortels en paprika en peper worden opgehoogd in het menu. En zo blijven we zoeken en noteren we de verschillen. De pellet die wij gebruiken is er een met een natuurlijke kleuring. We weten dat de pop van het koppel wat deze kleuring geeft, het eerste kuiken anders voert dan het tweede ! Dat weten we uit ervaring. We weten dat de verkleuring niet bij de mannen voorkomt! We weten ook dat dit alleen bij dit koppel voorkomt niet bij de andere koppels! Dat terwijl alle vogel het zelfde dieet eten!
Wellicht is dat ook om over na te denken. We zien wel dat de pop verkleurt met de rui en dat de kleur dan langzaam aan roder word.
Daarom hebben we deze pop gehouden om te zien hoe het zich ontwikkeld. En na een jaar zien we langzaam de verkleuring veranderen van
oranje naar rood. We houden de voeding aan, zowel hier in de kolonie als elders in de kweek en in de huiskamer. We zien veranderingen in de vogels. En noteren dat.
1-7-12 Samen met zus op foto.
Ze zijn nu in de rui…maar je ziet al wel dat het oranje en geel van de pop donkerder rood word
Juli- September 2012. Het jonge spul in kolonie laten we even zitten en koppelen we. Dan kunnen ze naar achter in de kweek per paar. Maar andere niet gekoppelde vogels gaan we met 3 samen houden 1 x pop en 2 x man als kolonie. De kweekkoppels blijven onveranderd. Of je meteen spreek van kolonie als je 3 vogels samen zet weet ik eigenlijk niet .Maar het is wederom een uitdaging vanuit de visie van de natuur. Spannend.
Oktober 2012. De winter valt in en we gaan alles vogel naar binnen doen. Edels kunnen wat ons betreft niet buiten in de winter. Inmiddels zijn er koppels gevormd en we houden we naast koppels een groep over van 3 edels. Straks na de winter kunnen deze 3 (2 x man 1x pop) weer naar buiten. De andere gaan als koppel naar buiten. En jonge vogels worden weer in de groep geplaatst.
In januari 2013
Bespreek ik dit probleem ook met een kweker in Singapore en hij zegt Edels daar heb ik zoveel problemen mee gehad. Tot is ze extra wortel en mais ging geven. Toen was het kleuren probleem opgelost Ik gaf te veel zonnepitten en daarvan kregen de edels problemen. Daarbij krijgen ze regelmatig palm olie (een mespuntje door hun fruit en groente) of palm noot (1) en mango. Ook dit neem ik in mijn achterhoofd mee naar huis.
April 2013
De vogels gaan naar buiten. Het is eindelijk een beetje weer en de vogel genieten meteen van dit mooie weer. We zien dat in de maanden de pop meer en meer rood is geworden en ze niet meer herkenbaar anders is dan de andere poppen.
Laat daar nog eens de zon op schijnen en dan denk ik dat we over enkele weken een schitterende “normaal ”gekleurde edel pop in de volière hebben vliegen. Grote verschil is toch meer rood en oranje fruit als wortel paprika. Blijkt dan toch dat natuurlijke rode producten als fruit of groente doorkleuren in bevedering. In de natuur eten ze ook vaker vruchten die rood gekleurd zijn. We geven wat extra mais als groente en de palm noot bij uitzondering. Want als je pellets geeft moet je de bijvoeding wel controleerbaar houden ! De kuikens van vorig jaar kleuren goed rood en we zijn wel benieuwd naar jonge vogels dit jaar met namen de poppen. We geven naast wortel en paprika nog steeds de pellets ( Scenic en Dutch) in de kweek, omdat we daarover zeer tevreden zijn.
Pandanus palmboom in de natuur
Lieve mensen, het merk van pellets maakt mij niet uit, zolang je maar goede gezonde en natuurlijke pellet gebruikt bij een Edel. Want weet wel ze zijn nu eenmaal zeer gevoelig, en reageren gelijk als er een tekort in voeding is. In kleur en gedrag!
Toch zijn er ook vogels die langer en meer gekleurd blijven. Kleine variatie in kleur is er altijd geweest, zolang de hoofdkleuren maar goed zijn. Sommige vogels zijn na jaren nog niet optimaal rood gekleurd, of dat een echt probleem is, volgens mij niet. Niet iedere vogel is het hetzelfde zolang langzamer de rode kleuren terug komen. Ik zie dat bij Gwinny de edel pop. Gwinny heeft nog steeds veel variatie in kleur en dus ben ik zeer benieuwd hoe zij veranderen gaat de komende maanden. Gwinny is nu 7 maanden en moet dus nog uitruien.
Gwinny met haar kleuren , Volgende week een leuk verslagje van Gwinny!
5 Mei: We hebben nieuw zand in de volière gedaan De zomer kan beginnen voor de vogels. Zie ze genieten vandaag waren de edels de rose en de ara’s lekker buiten.
In de kweek zijn weer 2 eitjes en in het blok zijn de twee kuikens 6 weken bij de ouders geweest, ze groeien goed.
Volgende week meer!!
Karin: Ik had een bijzondere gast op bezoek in mijn studio, forpus popje Lilly! 30 gram klein, maar oh zo dapper en meewerkend! Lilly is een tam huiskamervogeltje, waardoor ze het prima vond om op verschillende manieren te poseren. En met zo'n bijzonder klein vogeltje, is het des te leuker om een foto te maken die dit aspect benadrukt. Dus heb ik een appel erbij gepakt. Geen grote appel, eerder een wat kleine. En zo zie je hoe klein Lilly eigenlijk is, met een uitstraling en karakter die je gerust groots mag noemen! Zulke leuke modellen zijn altijd welkom voor de lens!
Groetjes Karin
Tijd voor vragen:
Vraag 1
Onze Edel man heeft dus een lichaamstemperatuur van 42 graden. Wij sproeien met regelmaat (4 keer in de week) met een plantenspuit en dat gaat prima. Onze edel is dan ook niet zeik nat en we denken dan ook dat hij het prettig vind. Onze edel geeft ons met regelmaat kusjes. Als wij erom vragen drukt hij zijn snavel tegen onze mond. Wij merken dan dat de snavel soms koud aanvoelt maar af en toe ook behoorlijk warm aanvoelt. Onze vraag is hoe kan dit? en hoe komt dit tot stand? Heeft het met zijn lichaamstemperatuur te maken?
Hij zit in een constante temperatuur en als zijn snavel warm aanvoelt kunnen wij dit niet combineren met een andere actie. Wij vinden het vreemd. Kun je ons verder helpen om meer duidelijkheid te krijgen in dit verschijnsel? We horen graag van je. Groetjes, Elly en Charel
Hallo Charel,
Ik denk dat een vogel afkoelt via de snavel .Dus kan een snavel warm ( dat is normaal ) en kouder aanvoelen. Ik weet dat de snavel warm en soms kouder kan zijn. Echter bij een koudere snavel moet je alert zijn. Dit kan duiden op ziekte! Maar als een vogel gedronken heeft of in het koud eivoer gerommeld heeft kan de snavel ook altijd kouder zijn. Blijkbaar heeft de omgeving invloed . Ik heb ook gemerkt dat soms bij vogels de pootjes die altijd warm zijn ook soms kouder zijn. Ik weet dat dit aandacht vraagt ,want vaak is een vogel ziek met koude poten .In huis geef ik dan vaak druivensuiker zet de vogel klein en warm .Na enkele dagen was dan de vogel voor mijn gevoel weer van ouds. Zeker is dus dat temperatuur verschillen invloed hebben op een papegaai.
Het vraagstuk waarom is wel belangrijk en daarom je vraag gevraagd aan dierenartsen
A. Beijer: Net zoals wij soms koude handen hebben met koud weer en warme kleffe handjes met warm weer terwijl onze lichaam temp toch hetzelfde blijft. Is dat met vogels ook zo. Het lichaam probeert extra warmte vast te houden of juist kwijt te raken door bloedvaten extra open of extra dicht te zetten. Een vogel in ernstige shock of met een ernstig hartprobleem zal hetzelfde tonen. Maar dan door een slechte doorbloeding. Dan heb je echter ook te maken met koude poten en een ernstig zwakke vogel.
Charel: Vraag 2
Kan het misschien zo zijn dat de gemoedstoestand van onze edel hier een grotere rol in kan spelen. Wij menen dat het misschien zo kan zijn dat als hij zich prettig of niet prettig voelt dit invloed heeft op zijn lichaamstemperatuur. Wij denken dan aan onszelf. b.v. als wij blozen krijgen wij het ook tegelijk Spaans benauwd, alleen blijft onze lichaamstemperatuur hetzelfde maar we voelen ons of we het heel warm hebben. Zou dit bij onze edel en andere papegaaien zich niet kunnen uitdrukken in een temperatuurverschil?
Vraag 3
Ook het niet lekker voelen kwam bij ons in beeld. Waarom? Heb vanmorgen de DA gebeld omdat onze edel de laatste twee weken steeds iets minder is gaan eten. Vooral zijn pellets laat hij gedeeltelijk over. Fruit en groente zijn daarentegen zo op. Hij is ook 11 gram afgevallen de laatste twee weken. Onze edel heeft verzuurt water gekregen. (4 gram) Hedwig heeft het advies gegeven minder zuur water te geven. Volgens Hedwig zijn Edel papegaaien veel meer zoet kouwers.
Thiely:
Ik moet zeggen dat ik dit wel een interessant onderwerp vind. Wellicht staat er niemand bij stil, maar edels en zuur gaan niet samen. Ik denk dat je aardig op de goede weg zit, met denken aan afkoeling en aan stemmingswisselingen angst of stres, of reactie op gevoel. Zoals bekend heb ik dat nu ook bemerkt in de kolonie vogel groep die met nat weer en wint buiten waren. Eenmaal binnen knapte deze vogel zicht baar op. Nu halen we deze vogel altijd naar binnen na Oktober en mogen ze in April weer na buiten. Ze zitten nu beter in de veren en het gewicht is stabiel. Dat is een bewijs dat omgeving wel degelijk invloed heeft ook kou en warmte spelen een belangrijke rol.
Het verzuurt water kan kloppen want Edels kunnen slecht tegen zuur, sterker nog ze worden er saggerijnig van (karakter veranderingen door zuur) Zuur water: Ontkalkt dus let wel op. Geef ei voer als je verzuurt water geeft en extra fruit en groentes. En noot en groene groente. Het verzuurt water zou een reden zijn om niet te drinken / minder eten ( kan niet soppen) en afvallen.
Zuur en edels zijn naar mijn mening geen combinatie.
A.Beijer
I fully agree. Het is een zotte rage om water aan te zuren en zeker met dergelijke hoeveelheden zuur. In de natuur drinken ze ook het liefst gewoon schoon water. Er is ook geen enkele wetenschappelijke publicatie bekend waarin een gunstig effect op de gezondheid/sterfte is aangetoond bij gezonde vogels. Gisten en schimmels groeien juist prima in zuur dus dat is ook geen reden om het toe te dienen. Zet maar eens een zure haring of een zure augurk op het aanrecht bij warm weer. Het gaat niet rotten maar wel schimmelen! Anton Beijer
Meer weten over snavels, een klein stukje uitleg over de snavel.
@ Dr. Paul Buhler, Geschwend-Brandhof
Een vogelsnavel bestaat uit een hoornsnavel, bot, spieren, banden en pezen van de kaak en van de tong. Om meer te weten over de snavel onderzoek je de functie van de snavel. De belangrijkste functie is eten en verzorging.
Als men de snavel van de papegaai vergelijkt met die van een andere vogel, valt op dat de hoornsnavel in verhouding tot het schedelkapsel erg kort en breed is. Het kaakskelet bestaat uit twee specifieke delen net als bij andere vogels. De bovensnavel is compact met ronde neus openingen en een krachtig gehemelte dat bij de bovensnavel beweegbaar aan het schedelkapsel bevestigd is. De snavel heeft een relatief langgerekt en vlak schedelkapsel en een korte massieve onder snavel.
De kromme hoornlaag van de bovensnavel heeft een relatief stompe punt, waarvan de binnenkant de structuur heeft van een fijne vijl en naar de basis begrenst is door een duidelijke dwarse kerf.De punt van de onderste hoornsnavel heeft daarentegen een brede, op een beitel gelijkende kelk, waarvan de opstaande voorkant precies past in de dwarskerf van de bovensnavel. Bij het voorhoofd tussen bovensnavel en schedelkapsel is een extreem dunne laag been - als een bladveerbuiging aanwezig. Het buigapparaat van de onderkaak, vanuit de rugzijde door een kuilvormige buigknop van het vierkantsbeen en aan de buikzijde door een groef van de onderkaak aangestuurd, waarbij de vorm van het buigvlak zo is dat de onderkaak niet alleen omhoog en omlaag gaat, maar ook een glijdende beweging van voor naar achteren kan maken.© J van Arkel.
© Olga
De spiermassa van de kaak is evenals het bot natuurlijk steviger als bij andere vogels. De stompe, stevige tong lijkt op een gekromde vinger. De hals en de poten, die indirect van belang zijn bij de voedselopname, zijn relatief kort maar wel krachtig. Aan de poot is naast de achterteen, de vierde teen naar achteren gericht (twee tenen naar voor en twee naar achter).
De snavel heeft de mogelijkheid ver naar voren en naar achteren te bewegen. Ook met hulp van de op een scharnier gelijkende "bladveer" spieren in de hersenregio de bovensnavel een voor een vogel ongewoon grote hoek omhoog en naar beneden kan De onderkaak kan zowel op en neer bewegen als ook voor- en achterwaarts.
Door al deze beweegrichtingen zijn vele posities tussen boven- en ondersnavel mogelijk.
Deze zeer goed ontwikkelde kinetiek is zeer bijzonder voor de papegaaiensnavel.
© Olga
Door de spieraanhechtingen van de snavel kunnen relatief grote krachten tussen boven- en ondersnavel worden overgebracht, wat zeer bijzonder is voor vogels.
De tong is niet alleen vingervormig, maar kan ook op dezelfde manier bewogen worden. De poot 2 tenen voor en 2 tenen achter werkt als een grijptang bij het vasthouden van de takken.
Het is bekend, na jaren van gevangenschap, dat het voedingspatroon van verschillende groepen papegaaien bestaat uit voedingsrijke zaden, zoals noten, vruchten en zelfs nectar en pollen. Om te zien of de werking van de snavel soortafhankelijk is, zijn veldonderzoeken nodig. Voorbeelden van onderzoeken zijn bijvoorbeeld van Dr. Homburger die kaketoes in Australië heeft bestudeerd en daarna heeft vastgesteld dat deze grote papegaaien bepaalde zaden en vruchten konden eten vanwege de geraffineerde positionering van de tong en onder- en bovenkaak. Daarnaast is de speciaal gevormde poot van groot belang omdat deze gebruikt wordt bij het klimmen als ook bij het eten, zodat ze als het ware' uit de vuist eten'. Dit is voor een vogel eigenlijk ongewoon, daar de meeste vogels hun prooi/voedsel met de poten op de grond klemmen en dan opeten.
Na de lancering van de pellet kwamen ook de vragen. De eerste vragen zijn verwerkt in onderstaande uitleg. Verdere uitleg kan u vinden op
www.dutch.birdfood.nl.
Dutch Birdfood is een basis voer. Naast een basis voer kan u zaden en of fruit groente noot voeren. Een ei voer is niet noodzakelijk. Maar als u de vogel iets extra’s wil geven, is dat samen met het welness voer een gezonde verantwoorde combinatie. Ook als de vogel in de rui is, ziek is, extra energy nodig heeft bv na een operatie, of zware broedperiode, of veranderingen in omgeving. Kan men deze als extra toevoeging op de basis aanvullen. Dit is aan u.
Dutch is voor vele soorten vogels geschikt.
Alle noodzakelijke voeding behoeftes worden hier mee opgelost. Het lage ijzer gehalte is van een niveau dat het altijd veilig is. Het eiwit en minerale gehalte is voor de meeste vogel gelijk. Het complete spectrum aan minerelen en eiwitten is in de pellet verwerkt. Het vet gehalte is voldoende om de voeding stoffen op de juiste plaats te krijgen in het vogel lichaam.
De vogel zal dan ook niet te vet worden.
Niet te vergeten zijn de vitamines samen met de bijvoeding. Hier geeft de Dutch pellet de juiste balans voor een lang gezond dieet. Dit is getest op een grote hoeveelheid soorten en aantallen vogels. Per vogel soort is de bijvoeding anders bv. een fruit etende vogel krijgt meer fruit. Of een amazone heeft een schraler zaden dieet als bijvoeding nodig. Andere vogels krijgen weer meer of minder noot. Zo is het ook bij zangvogels en parkieten, deze krijgen een zaden dieet na soort als bijvoeding. Daar mee maak je het verschil
Dat staat ook op de website www.dutch.birdfood.nl. Half mei 2013 zal het complete assortiment verkrijgbaar zijn. Omdat hier al enkelen jaren naar toe is gewerkt, is de Koningsdag als presentatie dag gekozen. Daarom is Dutch Birdfood op deze Koningsdag gepresenteerd.
De voeding zal voor zangvogels, parkieten, papegaaien en fruiteters aangeboden worden. In anderen voedingen zitten meestal onvoldoende eiwitten. Eiwitten vormen geen vetten en daarom kun je de Dutch pellet prima geven aan vogels die bv. gevoelig zijn voor vervetting. Of dat nu een Zangvogel parkiet of papegaai is. De afmeting is zo gekozen dat de meeste vogels dit makkelijk kunnen eten. Vogels die samen zitten kunnen uit een bakje eten! Vers water zal altijd noodzakelijk zijn en in de omgeving van de pellet aangeboden moeten worden.
Wij hebben het hier over een Nederlands product en dat betekend scherp geprijsd. Wat in deze tijd een groot voordeel is.
Er zullen drie verschillende soorten aangeboden worden:
Red = Appel – Rodebiet
Naturel = Appel-notensmaak
Mix = Een mix van beide.
Een poeder zal snel in het assortiment volgen. Dit om evt. te mengen in en door ei voeren en voor kuikenpap. Je kunt creatief zijn met de pellet zo kun je deze mengen met anderen voedingen zoals groente of fruit.
Meer info vind u op de website www.dutch.birdfood.nl/ Particulier Bestellen: www.birdfood.nl. Deze maand ontvangt u bij bestelling bij Birdfood een proefzakje. Verder zullen we het voer promoten op beursdagen en symposium. Bedrijven, grootgebruiker, verdelers, vakhandel info te vinden op www.petzoo.nl
Fijne weekend
Vriendelijke Groetjes
Ed en Thiely de Moor
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.akala.nl
www.PetZoo.nl
Vogel - Voeding www.birdfood.nl
Bird- Symposium www.birdsymposium.nl
PDD Research Fonds www.pddfonds.com
Foto en tekst @ Fam de Moor
Gebruikt u foto's, film en/of teksten: Vraag dan eerst toestemming.
Foto’s en tekst van andere worden met toestemming gebruikt in ons dagboek, en in dagboek-archief opgeslagen voor hergebruik.
Onze dank hier voor