Home
Week 17 - Tommy en Bobby - Kuikens - De Witnek Scharellaar
Het is altijd spannend als weer kuikens zijn. Ze zijn nu 3 weken en geringd en komen in de kleur. We moeten de kuikens nog even laten doorkleuren om zeker te zijn wat het geslacht is. Moeder houd de kleintje goed in de gaten. Ze voert ze goed en ze groeien ook goed. Heerlijk vind ik het dat onze edel papegaaien actief zijn. En het is zo leuk deze kuikens te volgen in het nest. Vaak bij ieder nieuw nestje vertel ik weer even wat de eigenschappen zijn van de edel papegaai en iedere keer belicht ik het net even wat anders. Dat houd het spannend.
En ook ik kan een keer mijn ”ei kwijt‘, zeker nadat we deze week “onze actie” hebben mogen aanbieden aan de “wet”.
Pop of man, vaak zien we het aan het dons. Donker dons is een pop lichter dons is de man. Maar we spreken het uit na het zien van de eerste veren. De pop is vaker actiever en vindingrijker dan de man. Al zijn er ook mannen die dit karakter laten zien. De pop kan net zo lief en makkelijk zijn als de man, maar vaak zijn ze net iets feller. De poppen zijn echte meiden. Meiden geven de voorkeur aan doorzetten, doorzeuren. Ze leren daarom ook sneller. Poppen zijn wel degelijk anders dan mannen. Mannen zijn vaker meegaand, en dol op spelletjes, puzzelen, maar nemen de tijd. Een pop is daarvoor te nieuwsgierig en ongeduldig. Beide zijn dol op manipuleren. Ze vinden beide wel een manier te krijgen wat ze willen. Goede opvoeding is belangrijk, maar telt dat niet voor alle kromsnavels?
Houden we juist daarom ook niet van de kromsnavels. In huis heeft een vogel een “vriend” partner” nodig. Alleen zijn kan niet. Maar gezelschap van mens of andere dieren is vaak al voldoende. Toch heb ik zelf heb onze huiskamer vogels altijd met meerdere samen gezet. Lees de verslagen op www.akala.nlAls de vogels broeds worden kan je wel even in een moeilijke periode komen. Maar let daar dan op en pas de omgeving wat aan, en dan komt het wel goed. Een belangrijk punt is dan verrijking. Normaal willen we dit optimaal geven, maar dan in die periode moet je dat doseren. Papier en stukken stof stimuleren het broedgedrag. Evenals dozen waar ze in kunnen kruipen, of de kast laden of onder de kasten of in kleine ruimtes. Ze ”verstoppen” zich. Zo is er ook territorium gedrag. Ze verdedigen voeding of hun kooi. Evenals grommen en blazen, dat is edel eigen. Maar ze doen dat niet allemaal. Meestal is dat alleen om iets of iemand op afstand te houden. Dit is ook vaak als ze pijn hebben bv als ze in de rui zijn. Dan ontwikkelen zich de veren en dat kan irritatie geven. Geef ze gewoon wat tijd in deze periode het gaat vanzelf voorbij en mindert door de jaren. Edels zijn alert en hebben een alarmkreet bij gevaar. Bij ons zitten ze ook buiten en vliegt een reiger over of komt een kat dicht bij geeft de edel een extra gil. Dat hoort er bij. Regen of sproeien vinden ze geweldig, ze zijn dol op water.
In de kweek gaat het goed en zoals u weet zijn er jongen. Dus kan ik u vertellen dat de kleintjes goed groeien bij de ouderlijke vogels. Edels worden kaal geboren geen dons en de eerste dag heel rosé. Later worden ze donker en krijgen ze een grijze tint en dons. De oogjes gaan open rond de 3 weken. En dan ringen we de vogels. Als we kijken in de blok krijgen ze extra eten. Zodat ze weten dat kijken voer betekent. Dat zorgt er voor dat de vogels minder gestrest worden van het kijken. Niet iedere vogel kan er tegen als men in de blok kijkt. Sommige vogels raken in paniek en dat betekend soms de dood van de kuikens. Inderdaad vaak worden kuikens bij gevaar gedood. Of ze voeren simpelweg niet meer en verlaten het nest. Dat is natuurlijk gedrag. Instinctief gedrag.
Geringd.
Gevaar = doden. Doden ter bescherming. De natuur is hard. In de kweek komt dit gedrag natuurlijk ook voor. Vaak word het kannibalisme genoemd. Maar dit is natuurlijk gedrag. Zolang de kweker niet weet dat men zelf de fout maakt, herhaald zich dit gedrag. Tot men leert wat wel en niet kan Bij gevaar en angst dood de ouder het kuiken. Dit is ook per vogel soort en individuele vogel verschillend. Herkomst en geschiedenis van de vogel (s) is hierbij van groot belang. 1 op de 5 koppels laat het toe dat de kweker kuikens vasthoud tijdens de kweek.
Bij ons koppel kan dat ook. Maar niet bij alle vogel is dit mogelijk! Deze pop is een deels hand opfok vogel. Gewend aan mensen. En dus een voordeel. De man een natuur broed vogel. Hoewel men nu in de wet (als deze doorgaat) wil vastleggen dat men straks de vogels moet laten “wennen aan de mens “ via het in de hand nemen van kuikens in de broedperiode. Tijdens de nestcontroles. Weten we als kweker dat dit het begin van de ellende is. Alleen pseudo deskundigen op dit gebied zullen blijven denken dat dit een goede manier van kweken is voor de toekomst. Deskundige kwekers weten dat het gevaren mee brengt. En dus problemen. Alhoewel het soms wel kan (sporadisch) maar meestal niet, moeten we die risico’s niet willen nemen. Goed u krijgt van ons z.s.m. het verslag van de dag, van het aanbieden van de handtekeningen i.v.m. aanpassingen voor de nieuwe wet. Meer kunnen we nu niet doen.
Als men de vogel niet laat wennen aan de mens. En men de vogel laat uitvliegen bij ouders zonder gewenning aan mensen tot aan bv 15 tot 20 weken! Zeg ik dat is voor de kweek perfect. Voor de huiskamer vogels desastreus. Hierdoor komen problemen. Ik hoop dat men dan genoeg gedragsconsulenten heeft “ Of dit is wellicht de achterliggende gedachten“. Zo ja dan maakt men een grote fout. Want dit gaat niet werken! Als men aan dierenwelzijn denkt, dan neemt dat nu wel vreemde vormen aan, en worden we weer 20 jaar terug gegooid in de tijd! Terug naar af … Voor nu vind ik persoonlijk nog steeds dat een huiskamer vogel deels natuurlijk groot gebracht moet worden en deels voor bereid moet worden op een leven in de huiskamer. Net als ALLE andere huisdieren. Goed voorbereid geeft een kans op een stres vrij leven. Dat er dan een cursus gegeven word door gedragsdeskundigen, daar kan ik me bij aansluiten. Dat vind ik goed en aan te raden. Men kan niet genoeg geïnformeerd zijn. Deze mensen kunnen dan ook echt helpen en de ondersteuning geven waar nodig. Dat vind ik wel belangrijk. Dat ondersteun ik ook.
Maar om een volledig uitgevlogen vogel vanuit de kweek en open volière in huis te plaatsen, zonder gewenning aan de mens of aan de omgeving waarin de mens leeft, met alle stres factoren en andere dieren. Dan moet men weten dat men achter de feiten aan loopt! En deze vogels daarvan de dupe zullen worden. Dan moet men weten dat men het dierenwelzijn totaal verkeerd interpreteert. Dan spreekt men over dierenmishandeling en dat moeten we toch niet willen! Als dierenliefhebbers. Dat kan toch niet waar zijn!
We zullen zien of men echt voor de dieren op komt of af gaat op sprookjesachtige voorspellingen waarvan we 20 jaar geleden al wisten dat dit niet is wat men voor dieren wil. Toen kwamen dieren vanuit de import of kweek rechtstreeks in de huiskamer. Het gevolg hiervan was: Opvang voor Papegaaien en andere vogels. Deze vogels werden de dupe. Ze konden zich niet snel genoeg aanpassen. Voldeden niet aan de wens van de mens als huisdieren. Ze kregen stres en gingen plukken. En belande in het N.O.P.
Daar hebben we jaren lang voor gevochten om dat te verbeteren. De vogels beter voor te bereiden op een leven als huisdier. En oké ieder dier behoord eigenlijk in de natuur, niet in een kooi of zelfs volière! Maar het is nu eenmaal zo dat wij als mensen: hobby of huisdieren hebben. Dan moet je ook de verantwoording nemen en het beste voor de vogels willen! Sluit dan niet de ogen en vecht voor een beter leven voor deze vogels en dieren. En weet , leer het verschil tussen natuur en avicultuur en huisdier.
“ ik ben mijn ei weer kwijt “.
Ook al deelt niet iedereen mijn mening en dat hoeft ook niet. Respecteer ik elkaars mening, maar waak voor fouten die gemaakt worden. Ik kan niet anders dan gevoelsmatig toch even vertellen en waarschuwen. Wanneer een mens of een organisatie een doel voor ogen heeft het niet altijd het beste is voor dieren. Blindstarend vanuit de opgedane kennis uit boeken en of scholing maken ze keuzes. Geven ze adviezen. Zonder de daadwerkelijke kennis van ervaringen. Ze maken niet eens deel uit de wereld van de kweker. En ze maken de grootste fouten en worden daarbij gehoord puur op het hebben van een papiertje. Zonder enige ervaring op dat specifieke gebied van het specialisme van kweken en de toekomst van de vogels. Men verplaatst zich niet eens in de vogels die een leven krijgen in de huiskamer. Ik denk dat hun doel is, de vogels uit huis te houden, uit de kweek terug naar de natuur, en dat lieve mensen gaat niet gebeuren. Dat is een eeuwen oude traditie en veranderd niet. Dus moeten we daar het beste van maken, de verantwoording voor nemen. En niet afgaan op kennis van mensen zonder deze kweek ervaring. Adviezen zijn gevraagd, maar niet aan de juiste mensen. Verenigingen en bonden voor vogels ( ANBvV NBVV en PS) zijn niet eens benaderd mee te denken of hun visie te geven. Dat is fout. En dat mag gezegd worden. Waar komt de informatie dan wel vandaan! Dat leest u in ons verslag van de actie. Iedereen zegt “maak je niet druk dit is een niet controleerbare wet en dus vervalt de wet van zelf weer“, maar ik denk als hij staat dan staat hij in ieder geval voorlopig wel! En moeten we weer van voor al aan beginnen. En of we daar dan nog zin in hebben! Is de vraag !
Witnek Scharrelaar
Coracias Naevia
Rufous-crowned Roller
De Roodkruin Scharrelaar is de grootste van de scharrelaars met een lengte van 35-40cm. Van een afstand lijkt het een saaie bruine vogel maar als je dichterbij komt en hem ziet vliegen sta je versteld van de mooie kleuren pracht rood, roze, lila, paars en kobaltblauw. Ze komen voor in midden Africa van westkust tot aan de oostkust en in het midden van Zuid Africa. Ze leven hoofdzakelijk op de savannes waar ook hoge bomen staan.
Voor verdere omschrijving zie de foto`s.
Drie jaar geleden kon ik een mannetje kopen van een kennis en na een zoektocht van een half jaar naar een vrouwtje had ik de hoop opgegeven dus ging ik naar een vogel handelaar om te informeren of hij interesse had in mijn mannetje.
Toen ik de vogel liet zien zei hij; Maar die heb ik ook een zitten maar ze zit achter want ze heeft een beschadigde snavel. Ik kon met hem afspreken dat ik de vogel kocht en gelijk liet seksen en als het een mannetje zou zijn zou hij hem terug nemen en mijn mannetje ook overnemen(tegen een gereduceerde prijs natuurlijk). Maar gelukkig de beschadigde vogel bleek een popje te zijn. Na 6 weken de vogel quarantaine gehad te hebben,heb ik ze samen in 1 volière geplaatst. De man was gelijk dol enthousiast begon gelijk te roepen en achter de pop aan te jagen. Maar helaas de pop vond dit niet goed en ging op de grond van de volière zitten. Ik heb toen een zitstok op een halve meter hoogte gemaakt en een voerbakje er onder gezet speciaal voor de pop. Na een paar weken gaf de man het op en toen zat de rest van de zomer de pop op haar lage zitstok en de man boven in de volière.
S`winters moeten Scharrelaars vorstvrij gehuisvest worden. Dus werden ze in een kleine volière geplaatst 2m hoog 1m breed en 1m diep, ook daar een zitstok laag bij de grond voor de pop in gemaakt maar na een maand ging ze toch ook op de hoogste zitstok zitten. De rest van de winter zaten mijn Scharrelaars zo ver mogelijk van elkaar op de zelfde zitstok. Half april het volgende jaar werden ze weer naar buiten geplaatst in de grote volière deze is 4m lang 2m hoog en 1m breed. Tot mijn verbazing sliepen ze zelfs naast elkaar in de buiten volière. Snel nestkasten gemaakt en gekocht 1x een horizontale 20cm hoog 25cm breed en 20cm diep met een invlieg gat van 8cm doorsnede 1x berken natuurstam met een invlieg gat van 8cm doorsnede. Deze zomer deed de man weer erg zijn best maar het popje ging er weer niet op in.
Achteraf is dit niet zo gek. Deze volière was helemaal overdekt met een grote kiwi plant dus veel te donker voor deze vogels.
Afgelopen voorjaar ben ik verhuisd en heb nieuwe volières gemaakt voor mijn vogels en natuurlijk ook voor mijn Scharrelaars. De volière waar ze nu in zitten is voor Scharrelaars aan de grote kant(7m lang 6m breed en 3m hoog) maar deze volière is niet begroeid met planten.
Het voorjaar was wat weer betreft slecht dus aan het begin van de zomer toen de zonnige dagen kwamen begon het mannetje pas te balsen en nu reageerde de pop wel ze nam zelfs voedsel van de man aan. 2 weken nadat ik had gezien dat de pop voedsel aan nam was ik de pop kwijt, ze zat niet in het broedblok voor de Scharrelaars maar in een ander blok wat nog in de volière aanwezig was van de vorige bewoners van deze volière (veel te groot) met een invlieg gat van 12cm. Maar nog geen ei.
2 dagen later zag de pop er erg slecht uit, als of ze legnood had na een tijdje goed observeren zag ik dat ze wel haar ontlasting deed. Dus nog geen legnood! De volgende dag was ze weer helemaal goed, en lag er 1 ei in de nestkast na ongeveer een week lagen er 3 eieren. Weer een week later zag ik dat er 2 eieren bevrucht waren. Man en pop broeden beide, de pop veel meer dan de man. Na ongeveer 2 weken broeden ,was er een dag met heel slecht weer heel veel wind en regen. Toen ik op die dag ging voeren zag ik dat de pop op de grond van de volière zat en de man zat niet op de eieren. Na een half uur was er nog niemand in de blok geweest dus toen heb ik besloten om de eieren maar in de Broedmachine verder uit te broeden.Er lag ook nog maar 1 ei in de nest. Na 10 dagen was het ei aangepikt en de volgende dag was er een klein Roodkruin Scharrelaartje geboren.
Scharrelaars eten in de natuur alles wat loopt en kruipt wat ze aan kunnen. Insecten, reptielen, muizen en jonge vogeltjes uit nesten.
In gevangenschap krijgen ze eendaags kuikens in 5 stukken geknipt nest muisjes morio en meel wormen, wasmot larven en af en toe spierinkjes. Het jong wordt eerst gewogen en weegt uit het ei ongeveer 11 gram. Dat wil zeggen dat het jong dan die dag 7 x 1gr voeding dit is om de 3,5 uur. Dus je geeft 10 procent van het lichaamsgewicht per voerbeurt. De temperatuur 35graden cel. Tot dat ze veren hebben.
Aangezien de Roodkruin Scharrelaar de grootste van de scharrelaars is moet je ringen met 7 mm (6,5 is echt te klein). Scharrelaars zijn hele mooie en leuke vogels om te verzorgen, zeker als ze aan mensen gewend zijn, ze eten uit de hand. Ze zijn niet geschikt voor een gezelschaps volière zeker in de broedperiode zullen ze alle andere vogels verdrijven.
Jacco Vermeulen ©
Hoe belangrijk is een bezoekje aan uw dierenarts.Weer eens op bezoek geweest bij drs. Peter Bastiaansen met Tommy (grijsje) en Bobbie (blauwe agapornis fischeri). Bobbie had een flinke bult onderaan haar buikje, huid zag behoorlijk geel. Links Bobby en rechts Jamie, de twee dames die samenwonen. Jamie ging mee om Bob gezelschap te houden.
Hier zie je de bult van Bobbie goed, en ook de kleur van de huid die enorm geel is:
Vrijwel alle vogels hier zitten op pellets. De agaas niet, ze zijn 8 en 10 jaar oud en ik dacht dat het niet veel zin meer had, maar op advies van Peter ben ik een week geleden begonnen ook hen op de Harissons pellets te zetten. Het gaat redelijk tot goed. Einde van de middag krijgen ze een klein schepje zaad. Jamie is ook meegeweest, als gezelschap voor Bobbie, maar Peter heeft haar ook even nagekeken.Ook zij blijkt onderaan haar buikje toch een beetje vet te hebben zitten. Het is wel minder dan even terug, ik ga er vanuit dat het toch komt door vetarm dieet. Bobbie heeft ook wat kale plekjes en dus heeft Peter een paar borstveertjes bekeken onder de microscoop, maar ook dat zag er goed uit. Ze zitten veel op de grond ook en buiten dat zijn ze afgelopen tijd best 'hormonaal' geweest en hebben (om de beurt) een paar eitjes gelegd.
Toen was Tommy aan de beurt.
Hij heeft steeds een rare misvormde slagpen die door komt. Ik had met Peter afgesproken als ie weer terug zou komen dat hij dan operatief de veerfollikel zou verwijderen.
Deze foto is genomen in 2011.
Nou... echt humor.. nergens dat ding te vinden! En ik weet 99,9 % zeker dat ie in zijn linker vleugel zou zitten. Maar nix.. Peter met wat alcohol de boel daar wat nat gemaakt, maar nix. Nou ja.. ha ha.. dan maar gelijk door naar het trimmen van zijn snaveltje.
Sowieso moet zijn snavel weer ingekort worden. Tom doet zelf vrijwel niets om zijn snavel 'in shape' te houden. Ik kan takken aanbieden, maar hij doet daar echt niets mee.. Later toen ik thuis kwam en ik keek op de bodem van de kooi, vond ik dit kleine ding:
Geen idee, maar wellicht was het toch dat rare pennetje, waar een stukje veer al uit doorkwam (andere keren kwam er nooit een veer uit) en heeft Tommy het met poetsen er zelf uitgetrokken. Who knows.
Jamie had ook een soort van bultje zitten:
Maar dat bleek een 'paaseitje' te zijn .
Hier was Peter Bobby aan het nakijken, terwijl prong Jamie op de rug van Peter... natuurlijk hét moment om weer een foto te nemen! Ja.. mijn vogels zijn eigenlijk nooit echt gestresst als ze op bezoek gaan bij de VA, maar Peter is ook de rust zelve.
In ieder geval we houden het in de gaten. De agaas zijn inmiddels volledig over op de Harisson's Fine adult lifetime. Feitelijk heb ik ze overdag alleen pellets gegeven. Zodra ik van het werk thuiskwam, heb ik de pellets weggehaald en ze een klein schepje zaad gegeven. Na een dag of 4 zaten ze volledig op de pellets.
groetjes, Ellen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
https://www.facebook.com/ellen.uittenbogaard
=======================================================
Binnenkomend bericht
In de Aldi verkoopt men deze week Antiparasietenhalsbanden voor hond en kat (van het merk MAX). De actieve stof is Permethrine en is levensgevaarlijk voor katten!!! Deze halsbanden dus zeker NIET gebruiken bij katten!! (Voor honden is deze stof niet schadelijk). Voor meer info kom gerust even langs in de praktijk. Deze mail kreeg ik van de dierenpolitie-hyves-Nederland.
Fijn Weekend!
Vriendelijke Groetjes
Ed en Thiely de Moor
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.akala.nl
www.PetZoo.nl
Vogel - Voeding www.birdfood.nl
Bird- Symposium www.birdsymposium.nl
PDD Research Fonds www.pddfonds.com
Foto en tekst @ Fam de Moor
Gebruikt u foto's, film en/of teksten : Vraag dan eerst toestemming.
Foto’s en tekst van andere worden met toestemming gebruikt in ons dagboek,
en in dagboek-archief opgeslagen voor hergebruik.
Onze dank hier voor