Home
Week 15 - Kaapse Papegaai, Touw en NOP
Lieve dagboek mensen, en mensen die Akala nieuwsflits altijd ontvangen, u krijgt deze mail ook omdat ik daarmee het grootste bereik haal om het NOP bericht te verspreiden. En omdat ook onder u mensen mij de vraag gesteld hebben. Dus even een verzamel mail deze week. Ik heb daarom ook een kweek bericht in ons dag boek staan om u tegemoet te komen. Ik kan er niet meer onderuit en moet u berichten over N.O.P. Dank u voor uw brieven, maar ook ik kan u geen antwoorden geven!
Deze week weer veel vragen met “wat gebeurt er met mijn vogels “ Niemand weet wat. Toch vreemd dat je als een stichting verplichtingen hebt en dat vervalt als het failliet gaat. Zo lijkt het! Ik steun NOP al 25 jaar en ook ik hoor niets. 25 jaar en langer hoorde ik alles.
Nu niets meer.
Geen nieuwsbrieven en de e mail adressen liggen er uit, de telefoon is uit. Het is stil aan de overkant. Liefs heeft men dat men zwijgt. Maar dat gevoel stijgt me steeds vaker naar de strot. Zeker omdat ik de brieven ontvang met mensen die wanhopig op zoek zijn naar het welzijn van hun vogels. Mensen die zeggen Jij moet toch “iets” weten, kan jij niets doen! Ten slotte was de laatste nieuwsbrief een kreet om hulp voor voer wat ook via jullie medium is verspreidt.
En dat klopt. 25 jaar lang hebben we er alles aan gedaan het NOP te steunen alle berichten te plaatsen en er te zijn waar nodig. En u om hulp gevraagd te steunen. Maar men hoort nu niets. Mensen en ook wij mailen, maar krijgen geen antwoord. Telefoon word niet aan genomen.
Zo krijg ik persoonlijk zelfs mails via BirdSymposium binnen! Of ik er iets van weet! Omdat we daar altijd ons symposium hadden. Niet alleen uit Nederland maar zelfs uit het buitenland.
Nee ook ik weet niets. Vreemd, dat het is toegestaan, iedereen in het ongewisse te laten. Zijn we dan niet allemaal lid van een stichting, die juist hun leden alles behoord te vertellen? Zijn ze dat dan niet verplicht aan ons! Ik weet het niet!
In goede en in slechte tijden!
Van mensen waar je dan wel wat van hoort horen we dat we geduld moeten hebben. In de krant vind men dat het is overgenomen ,maar het fijne weet je niet. Hoe het met de vogels gaat weet ik niet, net als u krijg ik dit te horen: “het gaat goed “! Dat moeten we dan maar aan nemen! Dat mensen diep teleurgesteld zijn is normaal. Dat ben ik ook.
Niets zeggen na 25 jaar steun kan ik niet, dus bij deze word het tijd dat we weten wat er speelt, wat de toekomst is van de opvang van de vogels. Ik kan niet meer doen dan even een berichtje te plaatsen in ons dagboek omdat ik dat aan de mensen die altijd mee lezen, verplicht ben. En u op deze manier te berichten dat ook ik niets kan doen in deze! Ook ik voel me in deze teleurgesteld. Maar misschien dat men aan de overkant wel wakker geschud word!! Laten we hopen. Meer kan ik niet doen! Sorry.
Ik hoop dat uw vragen snel beantwoord worden.Geduld is een schone zaak al worden we wel erg lang in het ongewisse gelaten.
Touw
Deze week meerdere vragen gehad over touw en daarom even in de oude mailing gekeken en deze verfrist met de vernieuwde kennis en informatie. Lijkt me toch wel interessant dit weer eens te herhalen voor iedereen die nieuw is of interesse heeft in de veiligheid van touw en speeltjes.
VRAAG
Wij zijn bezig om de kamer waar de speelbomen van de papegaaien staan te veranderen. Met hier en daar allemaal takken en touwen aan, nou zou ik heel graag over het hout in verband met kapot bijten iets willen maken dat oogt op iets rotsachtig, of hoe moet ik dat zeggen het hoeft er niet uit te zien als een rots, maar wat hard is en wat geen kwaad kan voor de vogels als ze er eventueel aan zitten met hun snavels. Ik weet ff niet hoe ik dat nou het beste uitleg, zeg maar een soort van zand achtig of gips, of structuur. Weet jij of Ed wat we daar voor zouden kunnen gebruiken ?
Wat is onschadelijk voor de vogels als ze er aan zouden komen. Ik heb zelf geen idee, en helemaal niet of en wat er schadelijk of onschadelijk zou zijn voor vogels. En nog een vraag, ik ben op zoek naar dik touw, nou vond ik op internet bij een winkel Manilla touw, 4cm dik voor 4 euro dat vind ik niet duur en wil dit graag gebruiken, er staat bij voor papegaaien verblijven, ken jij dit touw en klopt het dat dit geschikt is ?
Hallo,
We willen steeds meer en mooier voor onze huisdieren. En soms kan dat, soms kan dat niet. Veiligheid staat bovenaan. Een wand vol bomen en een rotswand zal mooi zijn. Maar is het veilig ? Rotsen van zand of gips dat lijkt me al snel kapot gebeten te worden. Want zand en gips enz. is nu eenmaal een goede snavel training.
Als je gips gebruikt moet het wel afgebluste gips zijn. In de volière gebruiken wij bv kalkstenen waar vogels de snavel aan scherpen en de nagels aan slijpen. Misschien kan je daar ook iets mee. Ze zullen er snel aan knabbelen. Ik weet dat men soms cement gebruikt om aan te sterken, maar weet ook dat men dat moet laten uitwerken. Daar het een zeer lange tijd giftig is voor dieren. Misschien iets met natuur producten / stenen? Misschien zou je het dan ook kunnen beschermen tegen hun snavels door het af te dekken zodat het alleen maar als "sier "dient. Anders is het snel gevaarlijk. Onderschat de kracht van de snavels niet.Touwen in Tenerife
Touw (Sisal en Henneptouwen) zijn goed zolang je het maar in de gaten houd. Want touw blijft altijd gevaarlijk. Touw is gevaarlijk omdat het uitrafelt en ze er nesten van maken en dan kan het zijn dat ze touw tot zich nemen en daardoor krop verstopping ontstaat. Maar ben je alert - kan je dat voorkomen. Toch komt het jaarlijks nog steeds voor dat er vogels aan sterven. Dus pas op. Ook kan een papegaai vast komen te zitten aan los touw. Vaker dan we willen is er wel eens een vogel vast komen te zitten. Altijd, ten aller tijden is observatie zeer belangrijk. Dit word wel eens vergeten zeker bij kweek vogels waar men niet iedere dag bijzit. Een touw is leuk is geweldig maar vraagt om extra observatie. Ook heeft een vogel van ons zich gesneden aan touw! Of uitslag van touwen! Reden om daar op te letten.
Als ik aan touw denk dan denk ik aan Villa filou en aan Rimala. Ze maken speelbomen en speelgoed van touw. Ze hebben zich daarin verdiept en zijn optimaal op de hoogte van touwen. Ik heb toen voor ons dagboek informatie daar gehaald. En ondertussen ging ik op zoek naar informatie betreft: Manilla touw.
1ste Reactie Villa Filou betreffende Manilla : NIET DOEN! Manilla is sisaltouw wat behandelt is met een olie om het touw weersbestendig te maken. Deze olie is SUPER giftig voor je vogels. Helaas wordt het door verschillende handelaren in papegaaienspullen gewoon verkocht als touw voor vogels. Bij mij is 1 geval bekent dat een vogel hiervan een vergiftiging heeft opgelopen, na twee weken opname is hij nu weer aan de beterende hand.
Wat de wand betreft kun je de plekken waar je dingen aan de wand bevestigd beschermen met doorzichtig plexieglas. Zodat ze er niet met hun snavel bij kunnen. Je kunt ook een wandschildering laten maken met bv een jungle afbeelding en daar plexieglas platen tegen aan maken. Of behang met opdruk. Er zijn rollen behang te krijgen waar een compleet bos op afgebeeld staat. Daar ook weer plexieglas voor maken om het te beschermen.
Let ook op als u materialen koopt op beurzen, of een vogelmarkt, dit is niet zonder gevaar Als er zieke vogels op een markt zitten met besmettelijke virussen kan dit d.m.v. het touw overgebracht worden op je gezonde vogels. Dagen uit waar vogels samen zitten op touwen stokken en ontlasting kunnen laten vallen is ook af te raden.
De touwen van Villa Filou zijn:
- natuurlijke vezels
- veilig en gezond
- niet chemisch behandeld
- zeer sterk en erg slijtvast
- ambachtelijk gedraaid (geen fabrieksproduct)
- kwalitatief het allerbeste natuurlijk touw
- papegaaivriendelijk
Villa Filou heeft breed vooronderzoek gedaan naar de gezondste en veiligste touwen voor papegaaien. Papegaaien hebben een sterke snavel, het touw moet sterk zijn, maar mag niet snijden. Papegaaien kunnen slecht tegen onverteerbare vezels, het touw zal verteerbaar moeten zijn. Papegaaien zijn zeer gevoelig voor gifstoffen, het touw mag geen gifstoffen bevatten. De markt van touwen voor papegaaien wordt zo heel beperkt. Enkele voorbeelden (zeker niet alle);
- vlas of jute zijn niet sterk genoeg,
- synthetische/kunstof touwen zijn onverteerbaar en veelal giftig, ook kan het snijden
- katoen kan alleen verbouwd worden met veel pesticiden/chemische bestrijdingsmiddelen, ook de biologische teelt kan niet zonder. Katoen wordt vaak gebleekt in chloor en gekleurd, deze stoffen zijn niet gifvrij. Bovendien katoenvezels kunnen zorgen voor verstoppingen
- natuurlijk touw (ook hennep en sisal) wordt veelal behandeld, zodat het touw niet verweerd, deze stoffen zijn giftig
- goedkopere soorten (o.a van bouwmarkten zijn behandeld met anti rottingsmiddelen gif tegen ratten en muizen)
Daarom zijn onbehandeld henneptouw en onbehandeld sisaltouw als beste door Villa Filou verkozen, het allerbeste voor uw papegaai(en)!
Hennep - Op Nederlandse akkers groeide eeuwenlang vezelhennep, wat verwerkt werd tot o.a. touw, visnetten, textiel, hennepolie en papier. Het verwerkingsproces was zeer arbeidsintensief. Hennep werd door de komst van jute, sisal en katoen daardoor geleidelijk uit de markt geprezen. Aan het begin van de vorige eeuw werden kunstofvezels ontwikkeld, hennep raakte op de achtergrond. En na de tweede wereld oorlog was er nog nauwelijks belangstelling.
Het tegenwoordig groeiende milieubewustzijn maakt dat het gewas Hennep met zijn gunstige eigenschappen teruggekeerd is op Nederlandse bodem (sinds 1990). De hennepteelt in Nederland is ondergeschikt aan dat van o.a. de Aziatische landen. Het kan uitstekend op biologische wijze verbouwd worden zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen en daarom is het o.a. aantrekkelijk voor biologische boeren. Vrijwel alles van de plant is industrieel toepasbaar. De producten kunnen meerdere malen worden hergebruikt en/of worden gecomposteerd.
Vele onderzoeken (vooral uit de textielbranche) wijzen uit dat hennep een uitstekende vervanger van katoen kan zijn. Bij hennep kleven de vezels door lignine (lijmstof) aan elkaar tot stugge, dikke en lange bundels. De (spin)machines voor de verwerking van katoen zijn o.a. daardoor niet geschikt voor hennep. Er wordt dan ook gesproken over de 'missing link' in de keten van hennepteelt tot textieltoepassing. Uit China geïmporteerde hennepvezels zijn wel spinbaar voor het vervaardigen van textiel. Chemisch wordt lignine en pectine verwijderd door koken met natronloog. Dit gebeurt in China kleinschalig, is zeer arbeidsintensief en dit proces zou in Europa niet aan de milieueisen voldoen. Werelwijd textiel maken van hennep komt o.a. hierdoor niet zomaar van de grond, de hele katoeninfrastructuur zou moeten worden aangepast aan hennep...
Gifresten blijven nou eenmaal achter in vezels. Wanneer het gaat om een milieuvriendelijk en een economisch gezond gewas als vervanging voor katoen blijkt vezelhennep het geschiktst te zijn. De onderzoeken gaan wereldwijd door.
Vlas heeft een aantal dezelfde eigenschappen als hennep, maar is kwalitatief niet zo goed, o.a. de trekkracht scheelt enorm. Vlas wordt veel in combinatie met hennep toegepast. Hoe beter de kwaliteit van het touw hoe meer hennep. In de industrie worden ook jute en sisal gebruikt om hun vergelijkbare eigenschappen.
Sisal - De Agave is een tropische plant, die in warme en droge streken wordt gecultiveerd. Er zijn meer dan honderd soorten en herkenbaar aan de dikke stevige bladeren. Agaves zijn door de mens gekweekt als gebruiksplant: voor de vezels die in de stevige bladeren zitten en als bron voor gegiste dranken (pulque, een heilige drank). Ook tequila wordt gemaakt van de agave. Sisal wordt gemaakt van de Agave sisalana. Uit archeologische vondsten is gebleken dat de agave-vezels al gebruikt werden rond 7000 v. C.. De vezels deden door de historie dienst als garen, koord, weefsel voor zakken, tassen, riemen, sjaals, stoffen, tapijten, veters, sandalen, kleding, hangmatten, hoeden, netten, borstels e.d.
De naam sisalana is afgeleid van de havenplaats Sisal op het schiereiland Yucata. Vanaf hier werden oorspronkelijk de agavevezels verscheept. Deze plant komt in de natuur niet meer voor. Door het planten van stekken vindt de verspreiding plaats, de plant brengt geen zaad voort. Bijzonder is dat deze plant op twaalfjarige leeftijd eenmalig bloeit met een bloemstengel die wel 6 meter hoog kan worden.
De vraag naar sisalvezel werd beduidend minder na de ontdekking van kunststof, waar o.a. plastic zakken van werden gemaakt. Sisalvezel is de laatste jaren weer interessant aan het worden, omdat het biologisch afbreekbaar is.
- Sisal is een stugge, ruwe en behaarde vezel. Een bijzondere eigenschap van sisal is dat het uitzet in droge omstandigheden en samentrekt in een vochtige omgeving. Het verkleurt geel als het langdurig aan UV licht wordt blootgesteld en door ouderdom.
- Wanneer je zelf een rolletje sisal aanschaft in bouwmarkt, tuincentrum of welke winkel ook voor de vogels, ruik er dan aan! Ruikt het natuurlijk (houtgeur) dan is het heel goed te gebruiken. Maar ruikt het naar olie, dan is het behandeld en moet je dit niet voor je gaaies gebruiken.
Ondertussen kwamen we dit tegen op internet na aandringen over informatie Manilla touw:
Trapleuning touw is behandeld, is iets vettig zit op trossen van 55 Meter, 36 mm gekalibreerd. Manilla is bewerkt en kan niet voor vogels gebruikt worden. Manilla touw van 40 zit op trossen van 220 meter is onbehandeld. Manilla touw van 24 mm is onbehandeld. Manilla touw van 16 mm is behandeld. Het is gemaakt uit vezels van de Bananenplant en kan anders niet goed blijven.Nieuw: Kokostouw - Kokostouw komt van de kokospalm, die wij allemaal weer kennen van die mooie bounty eilandjes. Eigenlijk word er heel weinig weggegooid van deze natuurlijke bron. Er word zelfs olie uit de kokosboom gewonnen. Maar deze noot heeft al een jasje uitgedaan in de vorm van een luchtige dikke schil bestaande uit allemaal dunne kokosdraadjes. En van deze dunne draadjes word het kokostouw geweven. Er zijn eilandjes waar dit nog met de hand gebeurt, maar ook al heel veel machinaal. De vezels van de harde bruine kokosnoot zelf worden verwerkt tot sisal, waar men ook o.a. touw van maakt. Kokostouw word bij ons veel buiten gebruikt om bomen vast te zetten tegen palen.
Kokostouw heeft de eigenschap dat het erg rekbaar is. De vogelkwekers gebruiken weleens onbewerkte kokosdraadjes(dus niet verweeft)als nestmateriaal. Hier zien we het meest de kokosnoot bij de supermarkt of groenteboer liggen, die bruine noot met drie rondjes op ene kopse kant. Let op! Wanneer er schimmel aan de buitenkant zit, op welke plek ook van de kokosnoot neem hem dan niet. Hij is dan van binnen al bedorven. Je moet hem ook horen klotsen als je hem schud, als dat niet het geval is de melk er al uit en is de noot ook beschimmeld. Niet gebruiken dan dus.Je kan er ook hele leuke papegaaispeeltjes van maken.
Met dank aan
Villa Filou. http://www.villafilou.nl/
Rinus Parrots &Toys (http://home.kabelfoon.nl/~rimala/welkom.html ).
Vandaag de dag leren we gelukkig dat er ook gevaren zijn aan touw en een goede keuze belangrijk is. Touw kan snijden ,in touw kan een vogel vast komen met de poot en soms met de nek. En als vogels het om welke reden dan ook tot zich nemen moet het verteerbaar zijn. Denk daarbij aan nestmateriaal. Neem geen risico. Observeer en verdiep u in het productkoop de juiste materialen.
Tot slot deze waarschuwing Lianen: Mensen met papegaaien die lianen gebruiken als zit of speelstok! U bent gewaarschuwd.
http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2013/afleveringen/11-04-2013
Ik had wat Voeding vragen gekregen over de appels en de manderijnen, en heb die samen in een antwoord verwerkt.
Vaak krijgen we de vraag wat is gezond wat niet. Vragen over sinaasappel appel chocolade en koffie! De meeste mensen weten dat wel maar vaker vind ik het probleem hoeveelheden gevaarlijker. Want zegt men dat mag een vogel hebben en men overschrijd dat dan hebben we juist een probleem.
Voorbeelden
- Sinaasappelen - is vaak een fruit wat men geeft aan de papegaaien. Niet veel zegt men dan! “ik geef mijn vogels echt geen hele sinaasappel! Klopt. Maar dagelijks een klein stukje sinaasappel is te veel voor iedere vogel!
- Mandarijnen - idem dito. Oké het kan plezier geven de schil af te pellen, vocht op te nemen en de partjes op eten. Maar vruchten met minimaal citroen erin zijn zuur. Zuur ontkalkt en dus kan dit kwaad.
- Neem de appel - Tegenwoordig is deze altijd bespoten en dus moeten we zorgen dat deze eerst gewassen word. Appels hebben pitten! (zaden) deze bevatten cyanogenische verbindingen.Toch is een appel gezond en heeft een ontstekend remmende / bacterieel werking juist door de bestanddelen! Het bevat een belangrijk onderdeel van het dieet om een gezond effect te hebben bij vogels. Maar let eens op! Eten uw vogels de kern op! Vaak niet dus, maar het is beter deze te verwijderen. En te schillen! Ook al lijkt dit de verrijking voor de vogel er is meer omdat op te vangen en neem daarom geen risico mits u zeker weet waar uw fruit vandaan komt.
- Uien - Knoflook kan worden gegeven aan vogels , alhoewel het bij honden een vergiftiging kan geven. Uien en knoflook zuiveren o.a. het bloed en met een verantwoorde hoeveelheid is dit geen probleem. Honden en papegaaien hebben een totaal ander organen systeem dus maak niet de fout te denken mijn hond mag dat wel dan mag mijn vogel dat ook!
- Avocado - Niet geven! Dit is dodelijk. Er is een chemische stof in de vrucht genaamd Persin. En die is de boosdoener. Het geeft een verhoogde kans op vergiftiging bij vele dieren, maar de vogels sterven vrijwel meteen. Wanneer de vrucht niet rijp is, is de toxine groter! Het geeft het ook problemen bij, vee, honden, paarden, schapen, en sommige mensen. Wanneer de vrucht rijp is dalen de gehaltes persin en is dat bijna niet meer te meten! En daarmee gevaarlijk. Geen avocado voor de papegaaien.
- Chocolade - is dodelijk! Zal niet meteen dood neervallen maar op langer termijn vergiftig je de vogel. Dit is dus NIET voor uw papegaai!! In onze jaarlijkse Kerst mailing staat er een uitgebreide uitleg.
- Cafeïne – ja dat is moeilijk, want ik hoor wel vaker dat men soms een vogel mee laat drinken uit het kopje koffie en nooit eerder heb ik gehoord dat de vogel dan sterft. Maar doe je dit op langer termijn kan een vogel ziek worden en dan weet je niet at dit de oorzaak zou kunnen zijn. Ik kan er niet echt een bewijs van vinden! Dat het dodelijk is. Wel heb ik gelezen dat vogels een hartaanval kunnen krijgen, na het drinken van koffie! Ik hoop dat de dierenartsen die mee lezen, hierop nog eens kunnen reageren.
Fijn zou zijn als er wetenschappelijke onderzoeken blijven gedaan worden naar vergiftiging bij vogels En ik hoop dat we op het BirdSymposium u meer kunnen vertellen hierover. Dan komt Vogeldierenarts Peter Bastiaansen ons meer vertellen over problemen met vogels. Dit is heel belangrijk Mis het niet!
De sleutel wat mij betreft in deze is dus matig wat je geeft. Overtuig jezelf eerst dat het goed is gezond is en niet bespoten! Want bespoten groten en fruit zorgt ervoor dat vogel onvruchtbaar worden! Zorg voor verrijking, maar doe het met natuur producten als hout. Natuurlijk is het belangrij als we de vogel actief houden, maar dan wel veilig.Bessen zijn heerlijk, een delicatessen. Frambozen echter bevatten vaak schimmels. Er is niets erger dan veel geld betalen voor bessen en thuis komen met bessen met schimmel. Dus zou het fijn zijn om een manier te vinden om bessen veilig te bewaren. En vers te houden.
Hier is een tip: Was ze met azijn. Een maal thuis wast u de bessen met 10 x deel water 1x deel azijn (witte of appelazijn) (1:10) Goed wassen, draaien, en spoelen. Daarna in de koeling. De azijn dood de schimmel en bacterie en dus is het veilig te gebruiken. Bessen frambozen gaan langer mee tot aan een week en aardbeien kunnen zelfs tot aan twee weken lang mee gaan zonder te beschimmelen of te bederven. Dus zo kunnen we onze heerlijk verse juweeltjes beter beschermen en er langer van genieten. Met dank aan S Coeck.
Deadly Virus brengt Papegaaien op rand van uitsterven © 2012 National Geographic
http://newswatch.nationalgeographic.com/2012/12/18/a-doomsday-virus-for-endangered-parrots/
Steve Boyes
Iedere keer als we het bloed testen van nieuwe bedreigde papegaai soorten van kleine, geïsoleerde wilde populaties, vinden we het Psittacine beak and feather disease (PBFD) virus, een circovirus die de huid en veren vernietigt, en grote, pijnlijke scheuren in de bek veroorzaken. Vogels als bvb Cape papegaaien, Carnaby's kaketoes, Nieuw-Caledonië parkieten, Norfolk Island Green Parrot, en de Echo parkieten zijn allemaal bedreigd door katastrofisch ontbossing en / of het vangen in het wild voor de vogelhandel. Dit met een hoog niveau van het PBFD virus in de wilde populatie
Ons onderzoek heeft aangetoond dat PBFD endemisch is bij de Kaapse papegaai . Iets verstoord de balans .Dit virus tast het immuunsysteem aan. Vogels zijn in slechte conditie en hebben bacteriële infecties als aviaire tuberculose, Pseudomonas sp., en longontsteking. De vogesl verleist veren zijn gewicht en sterft. Het virus is in de lucht zeer besmettelijk, verspreid zich snel. Het lijkt er bijna op dat de oorsprongkelijke vogels niet meer passen in hun eigen leefomgeving. Ze verlaten voedselbronnen en hun nesten omdat de ziekte hun leven beeindigd. Alleen de inteligente vogels overleven of men kan ze helpen door verplaatsing van hun leefgebieden.
Papegaaien zijn dieren die sterke stembanden hebben en complexe talen als emotie, intentie, aantrekking, informatie-uitwisseling, verwantschap en ondersteuning. Ze delen informatie over voedselbronnen, waakzaamheid voor roofdieren bij de voederplaatsen, veilige nestplaatsen en broedplaatsen, en zijn sociale vogels.
Afrikaanse grijze papegaaien hebben het overleefd in gevangenschap en hebben aangetoond dat geavanceerde cognitieve vaardigheden door de bouw van zinnen en het ontwikkelen van een woordenschat voordelen hebben. De meeste papegaaien hebben een lange levensduur en zijn partner voor het leven.
Bij het bestuderen van een uitbraak van PBFD in een wilde populatie van Kaapse papegaaien sinds 2008 zagen we de infecties oplopen tot 50% tot maar liefst 100% in 2011. Dit was te wijten aan een droogte die leidde tot een zeer lage beschikbaarheid van geschikte voedselbronnen. Het was hartverscheurend om in paniek, zieke en uitgehongerde papegaaien te zien op zoek naar voedsel en ze te volgen. De dood als gevolg. We zijn erin geslaagd om vier papegaaien in leven te houden in 2011 en een in 2012.
We zijn momenteel bezig met het werven van fondsen om een vlucht volière in de Oost-Kaap te bouwen om papegaaien te huisvesten tijdens de revalidatie. Ons onderzoek op PBFD op de in het wild levende Kaapse papegaaien, op de Percy Fitzpatrick Institute of African Ornithologie met het Departement Moleculaire en Cellulaire Biologie (Universiteit van Kaapstad) is het meest diepgaande studie van de moleculaire systematiek en de activiteit van de PBFD virus ooit.
Guy Regnard, heeft onvermoeibaar gewerkt om te analyseren in het kader van promotieonderzoek. We zijn nu in staat om een vaccin specifiek voor de Kaapse papegaaien te ontwikkellen die kan worden gebruikt voor de herintroductie van een ziektevrije populatie We zijn van plan planten inheemse bomen, boomgaarden of bospercelen aan te bieden binnen de komende 10-15 jaar. Elk jaar groeit het Kaapse papegaai Project met nieuwe samenwerkingsverbanden, nieuwe mogelijkheden om positieve verandering te stimuleren . Kaapse papegaai Projectgroep Gelieve de info te delen
Kaapse papegaaien zijn alleen te vinden in Zuid-Afrika in gebieden met hoge bergen en Afromontane bossen Er zijn minder dan 1.000 vogels over in het wild.
Absoluut prachtig portret van een trotse, wilde Kaapse papegaai in een Kaapse lila boom (vaak verkeerde genoemd als de Syringa boom). Deze gele vruchten , daarvan zegt men dat ze giftig zijn, maar de papegaaien eten het al meer dan 50 jaar. (Rodnick Biljon)
Kaapse papegaai stijgt op gevangen op deze geweldige foto van de "Cape Parrot whisperer", Rodnick Biljon. (Rodnick Biljon)
Jonge mannelijke Kaapse papegaai die positief getest is op Pssitacine beak and feather disease (PBFD) virus en hij stierf een paar dagen later door slecht koud weer en sneeuw. (Steve Boyes)
Steve Boyes bij het nemen van een bloedmonster van een Kaapse papegaai in 2010. Dit onderzoek toonde aan dat snavel en veren door een ziekte epidemie de lokale vogels in gevaar kunnen brengen. (Anja Joubert)
Een volwassen pop Kaapse papegaai die werd gered, omdat ze niet meer in staat was om te vliegen. Ze bracht 3 maanden door in een warme box op antibiotica en supplementen, en nog eens 3 maanden in revalidatie voordat ze vrijgelaten werd in het wild. Ze is nu bekend als "Alice". (Steve Boyes)
Kaapse papegaai met geavanceerde symptomen van Pssitacine beak and feather disease (PBFD) infectie. We hebben geprobeerd om deze arme man te vangen, maar dat mislukte. Nachttemperaturen gingen onder het vriespunt een paar nachten na deze foto werd genomen. Er was niet veel kans om te overleven. We hebben nooit een karkas gevonden. (Steve Boyes)
Links voor meer achtergrondinformatie over Kaapse Papegaai Parrot Project:
http://video.nationalgeographic.com/video/specials/in-the-field-specials/boyes-cape-parrot/
http://newswatch.nationalgeographic.com/2012/08/16/africas-most-endangered-parrot-revealed/
http://newswatch.nationalgeographic.com/2012/05/04/the-izikhwenene-project-establishing-local-communities-as-forest-custodians-to-save-the-cape-parrot/
http://newswatch.nationalgeographic.com/2011/12/16/upholi-want-a-forest-rescuing-africas-most-endangered-parrot-from-extinction/
Overweegt u te doneren aan de Kaapse papegaai Project via World Parrot Trust of Wild Bird Trust (Ref: CPP) ... 100% van de donaties gaan naar de Kaapse papegaai Project!Steve Boyes
Vriendelijke Groetjes
Ed en Thiely de Moor
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.akala.nl
www.PetZoo.nl
Vogel - Voeding www.birdfood.nl
Bird- Symposium www.birdsymposium.nl
PDD Research Fonds www.pddfonds.com
Foto en tekst @ Fam de Moor
Gebruikt u foto's, film en/of teksten : Vraag dan eerst toestemming.
Foto’s en tekst van andere worden met toestemming gebruikt in ons dagboek,
en in dagboek-archief opgeslagen voor hergebruik.
Onze dank hier voor