Home
Week 13 - Dierenarts aan het woord, Ontwormen, Fijne Paasdagen
Het is alweer bijna April 2013 en Pasen! Pino en Kino zijn wat langer bij elkaar Kino is niet goed zelfstandig en ik houd m nog een weekje. Hij doet het goed, maar is eigenwijs en lui. Hij denkt ik krijg mijn eten toch wel Dat komt omdat Pino nog eten krijgt en Kino deelt daarin mee. Dus dan maar een weekje langer hier. Zelfstandig zijn is het meest belangrijke. Jazz hangt regelmatig bij de kuikens in de kooi. Ze is dan ook erg uitdagend. Kino zat van de week opeens in de schommel. Vers fruit of tros gierst gaat er goed in. Naomi vind de kuikens ook kei leuk, we geven samen vaak eten als ze hier is.
Volgende week ga ik over op 1 x daags eten geven of Kino wil of niet hij zal moeten wennen dat hij zelf moet eten! Ik denk dat Pino dan ook sneller zelf eet want hij kopieert het gedrag vaak van Kino. Deze week wat meer samen gezet met grote Pino en dat werkt. Kino ziet Pino vliegen en doet dat na. Nu dat probeer ik nu ook met eten en dus krijgen Jazz en grote Pino eten op de vloer uit een bakje en kijken Kino en kleine Pino daarvan af, en dat werkt zien we. Wel leuk hoor twee eigenwijze mannen in huis! De gewichten zijn redelijk stabiel. Dus we zijn zeer tevreden.Kino en kleine Pino out of the box
“kleine Pino“
”Onze Pino op bezoek “
Kino vliegt ..
Dat ziet hij van Pino …
Als je goed kijkt zie je ze vliegen hahahahahaha !!
De Kweek
Alles is langzaam op gang aan het komen voor de kweek. Pasen, de tijd van eieren is gekomen!
Sommige vogels zijn al klaar andere beginnen net. We zijn de afgelopen maanden van sneeuw naar zon naar sneeuw naar regen en naar zon gegaan en dat brengt de vogels aardig in de war. De rosé paarde voor onze neus maar stopte er mee. Maar gelukkig zijn ze toch op nieuw begonnen dat terwijl er anders al eitjes zijn. Dus even in ons dagboek een update:
De Edel papegaaien: We hebben enkele koppels Edel papegaaien in de kweek en wij hadden besloten hier in de winter een rustperiode in te lassen. Edel papegaaien kunnen een jaar door broeden. Maar na een druk en goed kweekseizoen kwam de winter. En de meeste schieten dan in de rui. De winter maanden dus lekker binnen gezet. Dan kunnen ze in April bij mooi weer naar buiten. In het voorjaar komen er weer diverse buiten, als koppel en een groepje. In huis zijn er twee mannen. De twee kuikens zijn inmiddels naar de dierenarts geweest. Al onze kuikens worden meteen ook op PBFD en PDD getest. En gelukkig steeds weer optimaal gezond. Meer kan je niet doen als kweker, dan zorgen dat je virus en bacterie vrij blijft en zorgt dat de gezondheid optimaal gewaarborgd is.
Dit afgelopen jaar weer extreme broed/kweekresultaten behaald. Soms een nestje van over de 4 eitjes in een blok .Inmiddels weten we dat dit niet haalbaar is en dus halen we dan de eitjes uit en leggen ze over onder ander koppel als die mogelijkheid er is. Zo maak je na jaren kweek nog steeds verrassingen mee. Toch leer je er van neem je beslissingen en groeit met kennis in de kweek. Voor nu zijn we trots op onze edels We hebben dit jaar alweer 2 nieuwe kuikentjes mogen verwelkomen en twee koppels hebben momenteel eitjes. Een van die koppels is wel spannend daar dit een koppel is wat vierde generatie eigen kweek is, jong, en pas voor de eerste keer eitjes heeft!
De Grijze roodstaarten
Ons bestand is langzaam en natuurlijk tot een einde gekomen. We miste de grijze roodstaartjes wel in de kweek. We hebben alleen nog maar Max en Noa. Ze hadden ook eitjes maar helaas niet bevrucht.
De Rosé ’s
Hadden vorig jaar geen zin en door een tragisch ongeluk vorig jaar moesten we afscheid nemen van een van onze vogels. Dat betekende dat de vogel zich moesten herkoppelen. Dat is in 2012 redelijk goed verlopen. Maar dat kost altijd meer tijd dan je denkt. Maar nu is er een koppeltje uit gekomen en we hopen dat we dit jaar dan eitjes krijgen.
De Ara’s
Aan het gedrag zien we dat alles goed is. Er is samenhorigheid op en top. Het “lieve “is er bij de koppels wel af. Tommy en Sira zijn echte vrienden en komen steeds dichter bij elkaar. Daisy en Lucky zijn een echt koppel. De vogels zijn echt helemaal op elkaar aan gewezen en rekenen op elkaar. Ze poetsen elkaar .Ze eten samen en zitten samen op een tak als een eenheid. Ze vliegen van tak naar tak en zitten goed in de veren. En als in een goed huwelijk hebben ze hun eigen manier om “zaken “aan te duiden en dat gaat er wel eens flink aan toe. Ze hebben duidelijke taal. In broedperiodes is vaak de pop dominant. Dat zien we nu vaker en vaker gebeuren. Het genieten in de volières. De twee koppels geven een mooie uitkijk iedere dag in de tuin. We genieten dat is voor ons net zo belangrijk als de kweek. Al zouden we blij zijn weer eens kuikens te zien.
En Ricola die nog niet veel naar buiten komt is nog steeds aan het wennen aan haar gezelschap in de buiten volières . Ze blijft schuw en ze kijkt de kat uit de boom ! Hopelijk gaat daar dit jaar wat verandering in komen. Ze eet goed ,speelt ook goed in haar volière ,maar naar buiten is net ff te veel. Ze komt hopelijk bij beter weer naar buiten. Dat laten het aan haar want dwingen helpt niet ! Ze is nog steeds wat geplukt ,maar ziet er toch redelijk goed uit .Het is zeker niet erger geworden ,eerder minder . Dat is ook omdat ze zichtbaar geniet in haar volière. Maar de zon , als die ooit komt zal haar veel goed doen. Zeker voor haar veren erg belangrijk. Ed zegt als ze straks na enkele weken van de lente, niet zelf naar buiten gaat dan zorgen we dat ze s ’morgen na het eten , buiten gezet word . Dan maakt ze de keuze van hoelang , want eenmaal binnen moet ze het weer zelf doen. Maar das pas als er echt spraken is van zomer..Tot die tijd laten we haar lekker zelf keuzes maken.
2013.
We zijn trots op onze kuikens van vorig jaar, en ze vormen al snel samenhorigheid. We hebben nu na jaren bij de edel kweek veel na kweek en zijn daar trots op. Ze groeien samen op en vormen voor de toekomst mooie koppels.
Ons streven voor de kweek van onze toekomst is wel om eerst voor Natuur broed te gaan. Daarnaast natuurlijk deels hand opfok voor de huiskamer, want dat is een vereiste naar mijn mening voor een betere huiskamer vogel.…
Maar wel de eerste (6 tot 8) weken bij de ouders is onze wens voor de vogels. Daarnaast hopen we voor het onderzoek PDD wat te kunnen betekenen.
Al is dat een zwaardere taak dan ik dacht. Kwekers zien nog steeds de ernst niet in van deze ziekte en komen daar helaas altijd te laat achter. Maar oké daarom probeer ik samen met andere toch meer aandacht voor deze ziekte op de kaart te zetten..
Wij zien dus uit naar het kweekjaar 2013. Samen met u zullen we de vogels op de voet volgen.
Deze week vragen omtrent het ontwormen van de papegaaien. Waarom en wanneer ontwormen we en is het wel echt nodig?
Ieder jaar komt de vraag terug en ieder jaar herhaal ik deze informatie aangepast naar 2013.
En dat bracht me op het idee weer een stukje in het dagboek te schrijven. Wormen (spoelwormen) ( ascaris) komen voor bij kromsnavels. Wij ontwormen nu 1 x per jaar. Vroeger sloegen we wel eens een jaar over en stuurde dan wel de ontlasting op naar de dierenarts en die onderzocht de vogel op wormen. Was het dan negatief sloegen we een jaar over. Tegenwoordig doen we het voordat het kweek seizoen begint om zeker te zijn dat de ouders geen wormen kunnen doorgeven aan de kuikens. En voor de winter periode. Dat doen we sinds we de rosé in de kweek met jongen hebben. Dat zijn duidelijk grond vogels (scharrelen) en vinden de bodem geweldig waar door het risico van wormen toeneemt. Je kan als extra de rosé nog eens laten onderzoeken daar hier wormen vaker voorkomen.
Wormen en/of de eitjes zie je niet met het blote oog dus moet de dierenarts het onder een microscoop bekijken.
Wormen eitjes © Peter Bastiaansen.
Tegen mensen die vogels in de huiskamer hebben word altijd gezegd u hoeft niet te ontwormen. Maar we nemen vogels steeds vaker mee naar buiten en dit geeft meer problemen met wormen (spoelwormen) . Ook flagellaten komen meer en meer voor bij papegaaien zegt men ! Dit doordat vogels (papegaaien) nu meer op gras komen en grond (zwarte aarde) waar hond en kat ook kan komen en daar zitten nu eenmaal de groeihaarden van wormen. Niet iedere dierenarts is het hier mee eens, de een zegt dit is onzin , de andere zegt ja vogels lopen buiten ook wormen op. Wormen via hond of kat komt eigenlijk niet voor. Dit omdat wormen diersoort (soortgelijk) eigen zijn. Een honden worm bvb kan 20 cm worden en een vogel worm is max 3 cm. Dus deze manier van wormen oplopen is niet waar Koopt u jonge vogels ,kweek vogels laat het dan ook even na kijken. Een jonge vogel kan namelijk wormen mee dragen vanuit nest blok . Een andere oorzaak is vaak hygiëne . Ook verplaatsen van vogels (kweek) is vaak reden om even te ontwormen. Het is dus aan u als u kweker bent of u heeft in de huiskamer vogels deze regelmatig te testen op wormen. Minimaal 1x per jaar. Het is dan controleerbaar te houden.
Hoe ziet u of uw vogel wormen heeft. Enkele symptomen:
- Valt af
- Eet minder / heeft geen eetlust
- Minder actief
- Stiller
- Zit vaker dik
- Andere ontlasting
- Soms diarree /of juist niet kunnen poepen
- Braken.
©Peter Bastiaansen
© huiskamer worm bij Pinkey Dorian
Wormen:
Men ziet de wormen niet of het moet echt al in een vergevorderd stadium zijn. Dan ziet het eruit als spaghetti /vermicelli. Er ontstaat een flinke beschadiging van de darmwandjes en er kan een verstopping ontstaat. Kwekers moeten daarbij opletten dat als een kuiken het krijgt ( van de ouders ) hij geen optimale opname heeft van gezonde vitamine en voedingstoffen. Het kan zijn dat kuikens een soort van epilepsie laten zien (verlammingsverschijnselen). Men denkt dan aan ziektes, maar het kan zijn dat dit wormen zijn! Mensen die kuikens kopen waarvan ouders niet ontwormt zijn zullen deze symptomen pas na enkele maanden (2) herkennen. Omdat de kuikens eerst de eitjes bij zich hebben die pas na enige tijd tot worm vormt. En eitjes zijn slecht (ter) te zien bij controle.
Heeft u twijfels. Vertrouwt u het niet. Ga dan naar de dierenarts.
En gelukkig kan men met medicijnen daar meteen aan werken de vogel schoon te krijgen. Controle is belangrijk. U kan ook ontlasting (vers) in de folie opsturen. Hygiëne is ook erg belangrijk want na behandeling van wormen moet men wel goed desinfecteren. Binnen in huis of Buiten volières even voorzien van nieuw zand en volières schoon maken (halamid )ook stokken en speelgoed niet vergeten (evt stoom)
Maar weet wel ,dat ontsmetten de wormen niet volledig dood. Ook vorst dood niet de wormen. Dus na enkele weken opnieuw even testen(ontlasting opsturen).
Ontwormmiddeltjes! In het geval met wormen vind ik dat men geen risico mag nemen. Want vogels kunnen erg ziek worden van wormen . Er bestaat een natuurlijk middel Parazap. Omdat dierenartsen dit niet adviseren ,gebruiken wij dat niet, wil niet zeggen dat het niet werk of niet goed is. Het word gewoon niet geadviseerd. Voor 2007: Gebruikten wij Panacur 2,1/2 % - 2 ml per liter water , gedurende 3 dagen en na 10 dagen herhalen. Dit geeft men gemengd met water. Goede resultaten ,maar een pittige manier van ontwormen met soms zieke vogels tot gevolg. Dat kwam ook doordat ze minder tot aan stopte met eten en/of drinken. Men kan dit ook rechtstreeks in de bek geven. 2007/ 2008 : Gebruikten we Oramec. 5ml per liter water 3 dagen en na 6 weken herhalen . Twee maal per jaar. Vaak nog eens herhalen en dat vonden wij net te veel van het goede.
Er is op de markt: o.a : Benzimidazol, Levamisol en Avermectine combi´s Fenbendazol / Iverquantel drops /Avicas/ Animec Maxi/ Animec micro. Ik adviseer dit eerst na te vragen bij uw dierenarts . Deze hebben we niet gebruikt ( wil ze wel even noemen.) Maar meeste zijn toch weer via water of rechtstreeks via snavel. Wij willen iets geven in of door het voer makkelijke opnamen en minimaal risico met overdosering, veilig en minimaal "vergif".
Na 2009: Wij zijn dit jaar benaderd door een dierenarts nadat we vragen zijn gaan stellen. Onze wens was: Niet rechtstreeks via de snavel (het eruit vangen van vogels geeft veel stres) en niet in water .(het mengen in water is altijd weer de vraag neemt de vogel het op.) Een rosé bv drinkt weinig en heeft juist de meeste kans op wormen ( grondvogels) . De oplossing is dan via voer. We nemen een verse ontlasting ,en sturen dat in de folie naar de dierenarts en die kijkt of en waar er vogels zitten met wormen. Bij wormen kan het middel vermengd worden met ei voer waardoor het goed opgenomen word. De dag dat we het geven ,geven we alleen ei voer .Het wormen middel behoud zijn samenstelling en sterkte als men het mengt met ei voer of zaden (kiemzaden) En de verhouding zorgt dat vogels niet te weinig krijgen en overdosering is niet mogelijk ,omdat je binnen de adviserende formula blijft. Het is gemaakt door dierenartsen en is veilig en te koop bij de dierenartsen.
Topet ovo® liquid Dat is een hoogwaardig ontwormingsmiddel,bestemd voor o.a kooi- en volièrevogels Ontwikkeld door dierenartsen Is bestemd voor: Post- en sierduiven, kooi- en volièrevogels, sierwatervogels en fazantachtige. Niet bestemd voor menselijke consumptie. Diergeneesmiddel. Samenstelling: Bevat per ml 20 mg fenylthio-2benzimidazol carbaminemethylester.
Eigenschappen:
- Is werkzaam tegen alle stadia van spoelwormen (Ascaridia) bij vogels.
- Is werkzaam tegen alle stadia van haarwormen (Capillaria) bij vogels.
- Is werkzaam bij lintwormen (Raillientina) bij vogels.
- Het werkt langzaam doch langdurig, zodat de gevreesde darmobstructie t.g.v. een opeenhoping van afgestorven spoelwormen niet voorkomt.
- 1 Tot 3 dagen na toediening van Topet OVO® Liquid zijn alle wormen en hun tussenstadia gedood en uit het maagdarmkanaal afgevoerd.
- Grote veiligheid. Niet gebruiken tijdens de rui. Niet combineren met andere geneesmiddelen.Houdbaarheid:Droog en bij kamertemperatuur bewaren (15-25 graden). Verkrijgbaar bij dierenartsen.
Voor kwekers: We hebben besproken dat we het wormmiddel niet willen geven via de snavel maar door de voeding ( eivoer ) Daar was belangrijk te weten hoe de formule zich houd en hoe de werking is in de vogel ivm ontwormen. Daar is een berekening op gedaan en op 1000 kg gewicht mag men 1ml geven dat zijn 20 druppels per 1000 gram .De hoeveelheid is gecontroleerd om niet te weinig te geven en nooit te veel. TopetLiquid is een dag kuren en het heeft een lange nawerking. Daarna blijven we mestmonsters nemen 1 x per jaar. Voor de broedperiode en na de broedperiode. Geen wormen = geen kuur. Wel wormen = wel een kuur.
Een vraag van 2012. Als men ontwormt met fenbendazol kan een vogel resistentie opbouwen. Is dat waar?
Antwoorden:
Tot op heden is resistentie nog geen probleem is mijn ervaring. Anton B
Ik wil in het kort wel even nu al op je vraag in gaan. Op de eerste plaats moet je ervan uitgaan dat de meeste huiskamer vogels geen wormen bij zich dragen en ontwormen dan ook zinloos is, erger nog je brengt ze toch in contact met giftige stoffen, hoe veilig de meeste ook zijn. Waarom hebben huiskamer vogels zo weinig wormen, gewoon omdat wij erg hygiënisch met deze vogels omgaan. Daarom adviseer ik ook altijd om eerst een ontlasting onderzoek te doen. Geen wormeitjes in de ontlasting betekent dat ontwormen zinloos is. Heb je wel wormeitjes dan ga je ontwormen en blijf je de vogel net zolang volgen totdat er ook geen eitjes meer in de ontlasting zitten. Soms is dit al na een of 2 keer ontwormen, maar ik heb ook al meegemaakt dat je er soms wel 4 weken over doet om een vogel weer worm vrij te krijgen. Resistentie kan hierbij zeker een rol spelen, daarom is het belangrijk om te blijven controleren en om in overleg eens van een wormmiddel te veranderen. Let hierbij echter niet op de naam maar op de werkzame stof. Peter Bastiaansen.
Ik ben nooit melding van resistentie van spoelwormen bij exotische vogels tegengekomen. Groetjes, Hedwig v d Horst.
Tot slot een leuk filmpje Voor de mensen die er over nadenken een papegaai aan te schaffen: bekijk eerst dit filmpje maar eens: http://www.youtube.com/watch?v=cWvbfFJZ248&feature=rec-HM-r2
Couple's parrots die from fumes created by self-cleaning oven. 2-1-2013. Link: http://www.wfaa.com/news/Gun-Barrel-parrots-185500962.html (artikel + video!)Parrot Enrichment. Link: http://www.parrotenrichment.com/activity.html
Parrot Enrichment. Alternate Play Areas. Link: http://www.parrotenrichment.com/activity/alternateplayareas.html
The Lost Bird Project. The Carolina Parakeet. Link: http://www.lostbirdproject.org/birds/carolina-parakeet/
Hot secret behind toucan's bill. Link: http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8165895.stm
Polly Want a Wallet: Parrot Steals $900 from Tourist in New Zealand. 6-2-2013.
Link: http://newsfeed.time.com/2013/02/06/polly-want-a-wallet-parrot-steals-900-from-tourist-in-new-zealand/
Dank je wel Rita.
Fijn weekend
Vriendelijke Groetjes
Ed en Thiely de Moor
papegaai@akala.nl
www.akala.nl
www.PetZoo.nl
Vogel - Voeding www.birdfood.nl
Bird- Symposium www.birdsymposium.nl
PDD Research Fonds www.pddfonds.com
Foto en tekst @ Fam de Moor
Gebruikt u foto's, film en/of teksten: Vraag dan eerst toestemming.
Foto’s en tekst van andere worden met toestemming gebruikt in ons dagboek, en in dagboek-archief opgeslagen voor hergebruik.
Onze dank hier voor