Home
Week 11 - We gaan weer met Peter op reis
Deze week: Peter gaat op reis en we krijgen een kijkje in het leven van Gwinnie, en de dierenarts laat een belangrijk berichtje achter !! Maar eerst naar mijn kleintjes.
10 en 8 weken Kino zit op de rand van zijn box en speelt. Zijn gewicht is goed maar ik ga afbouwen. We gaan naar 2 x daags spuit afwisselend Weening naar alleen maar pellets. De Weening zorgt dat ze beter en sneller zelfstandig worden. Daarna wekelijks sterker afbouwen.
Het gaat goed in de grote kooi. Vandaag zit Kino opeens buiten de box en ja hoor hij gaat de kooi verkennen. Eet aan zijn tros gierst en word steeds dapperder. Na een dag zit hij al op het touw en vind zijn evenwicht, zo mee en dan ! Hij blijft wel steeds terug gaan naar kleintje . Dus is minder uit zijn box dan de andere vogels. Hij neemt zijn taak als grote broer zeer serieus.
Omdat kleintje pas 8 weken is en wel 3 keer eten krijgt “neemt “hij soms voer uit de bek van kleintje. Dat is geen probleem dat is een natuurlijk gedrag en zo zie je maar dat ze dat instinctief mee nemen. Ook leuk te zien dat ze beidde zo veel plezier aan elkaar hebben. Daarnaast vinden Pino en Jazz het ook leuk. Vandaag met het badje zagen de kuikens dat hun “buurtjes “wel erg gek deden en ze reageerde er op door mee te gaan krijsen.
Er zijn diverse maten stokken aanwezig. Zo krijgen ze een beter evenwicht. Kino zit op de stok en zo ligt hij weer op de bodem. maar direct klimt ie dan weer terug op de box of op het touw. Leuk is dat kleintje vandaag 16 Maart ook op de rand ging zitten, als een kwikstaartje zat hij en ging op en neer, maar bleef zitten. Heel dapper en actief viel hij en klom hij terug keer op keer. Kleintje is zeer actief en slim, want neemt goed gedrag over van Kino. Hij vind ook Jazz leuk, en stimuleert haar naar de scheiding lijn te komen. Het naar elkaar actief bezig zijn zien we graag. Nu is het een sport te gaan klimmen natuurlijk, maar dan hoger en hoger…………….Tot later.
Hallo lieve dagboeklezers!
Herinneren jullie mij nog? Ik ben Gwinny, de edeldame met het gele kopje! 5 maanden geleden ben ik geboren en inmiddels zo’n 2 maanden bij mijn vrouwtje en baasje. Op de foto’s zien jullie hoe mooi ik al geworden ben.In die 2 maanden heb ik veel geleerd. Ik kan al heel goed vliegen, nou ja soms land ik nog wel eens op plekken waar ik niet mag komen, maar ik weet mijn landingsplekjes altijd weer te vinden. Het liefst land ik op het hoofd van mijn vrouwtje. Zij vindt dat niet zo leuk geloof ik, maar mijn baasje moet dan altijd om mij lachen. Ook heb ik geleerd dat als vrouwtje “kom!” roept, ik naar haar toe moet vliegen en moet landen op haar arm. Dat gaat vet goed joh! Krijg daarna altijd een kusje!
Ook kan ik al heel goed zelf eten; ik vind echt alles lekker, vooral als mijn vrouwtje het warm en zacht maakt. Ik krijg allemaal gezonde dingetjes: groenten, fruit, kiemvoer (dat vind ik superlekker!), nootjes, trosgierst, wellness, Edel Speciaal de Luxe en ik ben dol op mijn pellets! Wegen is altijd een feest want daarna krijg ik wat lekkers. Ik ben goed op gewicht (370 gram) en door het vele vrij bewegen in topconditie! Een paar keer in de week maakt mijn vrouwtje mij nat; nou dát vind ik niet zo leuk, maar ja, het moet zegt vrouwtje. Ik krijg regelmatig nieuwe speeltjes in mijn kooi en op mijn speelplaats, daar kan ik uren mee spelen.Het leukste vind ik echter ’s avonds als vrouwtje en baasje TV gaan kijken: kan ik lekker meebrabbelen en zingen! We hebben ook een konijn thuis; die mag ’s avonds naar binnen en springt dan op de bank om door baasje gekriebeld te worden. Ik vlieg dan naar mijn vrouwtje en ga een goed gesprek met haar aan. Ik leer dan “hallo”, “alles goed?”, “hai Gwinny” en vrouwtje gaat dan altijd met mij zingen. Allemaal leuk en aardig, maar mijn eerste geslaagde imitatie is de piepende deur in de bijkeuken. Die kan ik al goed nadoen, haha!!
Nou, zoals jullie kunnen lezen gaat het prima met mij. Ik begin mij al echt thuis te voelen en durf al wat brutaler te worden ( niks zeggen tegen mijn vrouwtje en baasje hoor!)
Tot een volgende keer!
Gwinny.
Peter aan het woord
Na de nieuwe wereld van Canada en Alaska, die we afgelopen zomer doorkruisten en waarover ik de laatste keer wat uitgebreider dan anders verslag deed, moeten we maar weer eens terug naar de oude wereld van het Afrikaanse continent. In het bijzonder naar Zuidelijk Afrika dit keer, waar wij in het vroege voorjaar van 2007 een grote rondreis/trektocht maakten van maar liefst 5300 km. Vanuit Zuid-Afrika met Kaapstad als beginpunt trokken we in drie weken noordwaarts door Namibië en Botswana om te eindigen bij de Victoriawatervallen op de grens van Zambia met Zimbabwe. En dat je je met de vogelarij nooit hoeft te vervelen bleek al op het eerste het beste terras in Kaapstad, waar deSpeckled Pigeon net zoals de tamme duiven bij ons rondscharrelt op zoek naar alles wat eetbaar is,
terwijl de Red-winged Starling al net zo onverstoorbaar zijn gang gaat in de drukte van de stad als zijn kleinere Europese neef – de spreeuw – dat bij ons doet.
Ook Hartlaub’s Gull, een sierlijke meeuw vergeleken met de grove Atlantische soortgenoten die wij kennen, is alom aanwezig en net zo brutal als het moet. Maar voor het betere vogelwerk moet je natuurlijk de stad uit en naar de kust, en dan mag je één soort niet missen waar je normaal gesproken helemaal voor naar Antarctica zou moeten…… de pinguïn!
Ze kwamen me gelijk al zo bekend voor, deze African Penguins, terwijl ik nog nooit eerder een pinguïn in het wild had gezien.
Maar toen ik hun latijnse naam op dat bord zag staan wist ik het meteen: dit zijn de bekende Zwartvoetpingïns die wij ook kennen van Artis! Ze maken een gek geluid dat doet denken aan het balken van een ezel - iedere Artisbezoeker herkent dat gelijk – en om die reden werden ze vroeger Jackass penguins (ezelspinguïns) genoemd.
Het bijzondere aan deze vogels is, dat dit de enige pinguïnsoort is die in Afrika broedt, en wel langs de Zuid-Afrikaanse en Namibische kust. Hij is daar ook endemisch en komt dus nergens anders voor, ook niet op Antarctica.
Ze leven in kolonies en hun aantallen zijn helaas sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw drastisch teruggelopen. Slechts enkele tienduizenden zijn er nog op dit moment, waarschijnlijk als gevolg van overbevissing van de kustwateren. Hier zijn we bij de kolonie van Simonstad ten zuiden van Kaapstad, waar gelukkig nog sprake was van veel kuikens. Maar dan moeten de ouderdieren wél goed blijven opletten natuurlijk……….Die rotmeeuwen toch!
Een andere interessante broedvogelkolonie is te vinden wat noordelijker aan de kust, namelijk op Bird Island bij Lambert’s Baai. Massaal zijn ze daar aanwezig, je herkent ze al uit de verte: Jan van Genten! Maar dan wel de Cape Gannet, de Kaapse Jan van Gent dus.
Deze soort, ook weer endemisch voor de kust van Zuidelijk Afrika, heeft meer zwart in zijn veren dan onze eigen noord-Atlantische Jan van Gent. Hij vist echter op identieke wijze als de onze: van grote hoogte loodrecht in het water duikend, waarbij hij de prooi onder water zelfs nog najaagt.
De Kaapse Jan van Gent leeft in zes kolonies op eilandjes voor de kust van Zuid-Afrika en Namibië, waarvan sommige aantallen herbergen die nog vele malen groter zijn dan onze kolonie. En die was al zo indrukwekkend!
De herrie was oorverdovend, maar het schouwspel was er niet minder om. Je komt gewoonweg ogen tekort, zeker als je ook nog gaat focussen op de individuele exemplaren met hun wonderlijke gedrag. We gaan weer verder en verlaten het kustgebied. Naar het noorden, richting de grens met Namibië, en dan kom je nog van alles tegen, zoals deze African Darter of Slangehalsvogel, een slanke verwant van de aalscholver met zijn karakteristieke knik in de lange nek, die er ook zo van houdt om in het zonnetje zijn wijd uitgespreide vleugels te drogen.
Wat de hummingbirds of kolibries zijn in de nieuwe wereld – ik heb er in een van mijn eerste afleveringen over Midden-Amerika over verteld – dat zijn de sunbirds of honingzuigers in Afrika en Azië tot zelfs Australië aan toe. De Lesser Double-collared Sunbird is een van de 22 soorten sunbirds van Zuidelijk-Afrika, die allemaal dol zijn op nectar én kleine insecten. Volgende keer steken we de grens over met Namibië en daar staat ons dan weer héél veel ander moois te wachten.
© P.G.J. Forsthövel. Dank je wel Peter voor je schitterende bijdrage in ons dagboek
De nieuwe wetgeving antibiotica bij dieren:
© Christal Baltus: Dierenarts.
Sinds januari is het niet meer toegestaan om bepaalde groepen antibiotica voor te schrijven of toe te dienen aan dieren zonder dat er eerst een kweek is gedaan. het gaat om kritische middelen en nieuwere antibiotica. Dit houdt in dat deze middelen niet zomaar bij een infectie of consult mogen worden (mee)gegeven. Hiermee wil men het gebruik van deze middelen beperkt houden en alleen gebruiken waar echt nodig is. Dit om problemen met resistentie te voorkomen.
Wat betekent dit voor vogelartsen/- eigenaren? Enrofloxacine ((Baytril, Enrodrops) en Marbofloxacine horen bij deze groep. Baytril is een veel gebruikt middel bij oa vogels. Bij een vermoeden op een bacteriele infectie (of het nou huid, gewricht, darmkanaal of bijv oor is) moet dan eerst materiaal worden afgenomen en worden ingestuurd naar een lab. Pas als daar uit blijkt dat deze antibiotica de beste keus zijn, mag het worden voor geschreven, anders moet er een ander worden gebruikt.
Op zich is het een goede regel, ware het niet dat het niet reeel is om alle mogelijke infecties eerst te kweken (kosten nog daargelaten) en dat het aantal antibiotica soorten te gebruiken bij de vogels (en zeker bij de konijnen) zeer beperkt is. Er is dan ook veel protest vanuit dierenartsen wereld op deze regel, maar ja,tot nu toe zonder resultaat.
Dierenarts Christel Baltus - Plusdierenklinieken
Fijn weekend
Vriendelijke Groetjes
Ed en Thiely de Moor
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.akala.nl
www.PetZoo.nl
Vogel - Voeding www.birdfood.nl
Bird- Symposium www.birdsymposium.nl
PDD Research Fonds www.pddfonds.com
Foto en tekst @ Fam de Moor
Gebruikt u foto's, film en/of teksten: Vraag dan eerst toestemming.
Foto’s en tekst van andere worden met toestemming gebruikt in ons dagboek, en in dagboek-archief opgeslagen voor hergebruik.
Onze dank hier voor