Home
Week 07 - Tickel Tickel Singapore deel 2
Deel 2 reis Singapore Bangkok.
Dinsdag 22-1-2013 Jurong Bird Park.http://www.birdpark.com.sg/
Het park werd geopend op 3 januari 1971 Het park had in 2008, 8000 vogels met 600 soorten. In 2012 heeft het park 5000 vogels en 380 soorten. Dit jaar Jan 2013 was alles versiert wegens China New Year. Bij de ingang is een eiland met ara’s. Daar kan je ook flamingo’s vinden. Vroeger noemde ze dit de Tallking birds, en kon je met deze ara’s op de foto. Maar dat is verplaatst naar de ingang. Hier kan je nu op de foto met een lori, kaketoes, edel papegaaien ara’s en zon conures. Maar je mag ook zelf foto’s maken met achtergronden van beelden als de pandaberen, roofvogel, neushoornvogels en in een vogelkooi. En daarna loop je eigenlijk pas het park in.
Neushoornvogels. Deze keer wil ik deze vogels wel goed op de foto zetten. Omdat onze vriend Marc Cremades voor dit beschermend project werkt en we daarom meer weten van deze vogel, maar zien is iets anders. Jurung Bird park heeft ook hier de eerste kweek met de zwarte neushoornvogels in 1995. Echter zijn er steeds meer soorten die uit stervend zijn en dus is dat programma belangrijk. Ik vind deze vogel indrukwekkend en ze zijn daarmee ook nog en zo anders dan vele andere vogels. Daar ik in mijn presentatie een special heb van deze vogels, houd ik de informatie beknopt.
Lori-Loft.
Dit is een supergrote volière vol met alleen Lori’s zou je denken. Maar dat was niet zo. Ze hebben er een Australische volière van gemaakt. Ook de edel papegaaien en de kookaburra was aanwezig. Natuurlijk is het speciaal om koppels edel papegaaien zo samen te zien. Je kan een bakje nectar meekrijgen zodat de vogels dicht bij je komen eten. Veel verschillende Lori’s zitten verscholen tussen de hoge bomen en struiken. We genieten op en top van deze kleurrijke clowntjes. De Lori loft is 3000 vierkante meter en 30 meter hoog. Er zijn 1000 vogels het is werelds grootste Lori loft.
Daarna gaan we naar de Birds of Paradise.
Allereerst zijn ze zeer moeilijk te zien. Maar na goed kijken vinden we ze toch en maken foto’s. De birds of Paradise hebben we in onze lezing verwerkt. Er zijn zo’n 43 soorten en het Jurong Bird Park heeft de “eerste” kweek op naam staan. Ook van deze vogels heb ik een special in mijn presentatie.
High Flyers show. We zien pratende en zingende amazones. Ara’s die door hoepels heen vliegen. Maar ook vliegende neushoornvogels, toekans en kaketoes. Ze laten zien hoe neushoornvogels broeden. Ze laten zien hoe strak een ara kan vliegen, als deze door een grote hoepel en een zeer kleine hoepel vliegt. In het park ging vroeger een rail train, een paar meter boven de grond. Helaas is deze niet meer en is deze vervangen door een gewoon treintje. We besluiten dit treintje te nemen na een dagje veel lopen om naar Parrot Paradise te gaan.
Parrot paradise: Allereerst zijn de volières allemaal groot en vol beplant. Daarnaast zien we veel bewegende stokken van natuur materiaal en de achterkant van de volière zijn in een natuurlijke omgeving geschilderd waar de bodems en de bomen en de stokken en nesten op afgestemd zijn. Ze zitten ook verdeeld in continenten. Door deze achtergronden kan je mooie foto’s maken was het niet dat ze te klein gaas gebruikten. Er zaten diverse ara’s, kaketoes amazones. Ook de grijze roodstaarten en de pionus soorten, de borstelkop en de kraagpapegaaien.
Daarna zijn we naar de Aziatische vogel hal gegaan. Daar vond men de Bali spreeuw. En de kroonduiven. Diverse Bul Bul en singing birds. Verder waren er veel kleine vogels die in de open hal rond vlogen. Ook zagen we fazanten en pauwen die er fantastisch uit zagen. Er waren twee groene halsbandparkieten die zich te goed deden aan de vruchten aan de bomen. Veel mooie vogels omringd door veel groen en water waren een lust voor het oog.
Bird Discovery, waar men alles kon zien lezen en bekijken voer de vogels. Er werd aandacht besteed aan veren, eieren, nesten, soorten vogels en er werd verteld hoe de binnen kant van een vogel er uit ziet en de longen en de hersenen en de eileiders, en hoe een vogelei gelegd werden uit komt. Na uren lopen wilde we ook wat eten en drinken en natuurlijk souvenirs gekeken en gekocht. Om 18.00 uur gingen we naar ons hotel. Eten en slapen en morgen gezond weer op ………….
Woensdag 23-12013. Singapore Zoo - http://www.zoo.com.sg/
Vandaag zijn we naar Singapore zoo geweest. We reden door een 9 klm tunnel wat op zich al een ervaring is want dan zit je wel even in een tunnel om daar te komen. Het is een Zoo gelijk een andere zoo, alleen de shows zijn uitgebreider en er zijn meer shows met olifanten of dieren uit de rain forrest. Voor mij was de Pandabeer, en de witte tijger belangrijk en voor Jose de grote schildpadden.
De rest was meegenomen. We hebben ons wel met een treintje laten rond rijden, maar ook veel gelopen. De Orang-oetan was geweldig die had een baby geboren 18-12-2012. Moeilijk om op de foto te zetten, maar genoten hebben we. Ook hadden de meeste apen de ruimte om over je hoofd van de ene kant van de weg naar de andere kant te klimmen wat zeer bijzonder was. Ook de orang-oetang met gehele gezin vond dat leuk te doen. De grote Panda was super. Kai Kai en Tja Tja lieten zich goed fotograferen. De dag kon niet meer stuk. Ook de rode panda was in deze grote hal speciaal aangelegd voor deze panda’s aanwezig...
Rainforrest Fights show. Dieren als ara’s, apen otters, beren slangen zetten zich in om de wereld te laten weten dat we echt anders om moeten gaan met de aarde. We hebben veel prachtige planten gezien de Komodo dragon en natuurlijk de Great turtle.
De zoo was zeer zeker de moeite waard alleen al de omgeving is adembenemend.
Avond
Na deze dag zijn we naar de haven gegaan en daar hebben we sjiek gegeten. Daarna was er toevallig en lazer show in de Marina Sands Park Hotel en dat kregen we dan ook mee. We hebben Singapore by night gezien en genoten. Daarna naar huis naar bed want morgen vroeg worden we 6.30 opgehaald voor een dagje uit met de gids. Mijn batterijen kunnen ons niet bijhouden en de dagen vliegen voorbij.
Donderdag 24 -1-2013 Pulau Ubin
Terug naar het oude Singapore. Oude huisjes en, veel land en mijnbouw en visserij. Er wonen nu minder dan 200 mensen. Het is 8 klm lang en 1,5 klm breed. Het is een traditioneel vissersdorp.(kampung) Rieten daken, houten huizen op palen. Vervoer is meest fiets en iedereen huurt dan ook een fiets behalve wij, wij gaan lopen. Vissersboten voor de huizen en in het midden van het water. Huizen omringd met honderden kokosnoten en fruitbomen en kippen en een geweldige flora en fauna. Dieren die er voorkomen zijn slangen, als de cobra en python (iek) apen, leguaan, eekhoorns, maar daarnaast zeer interessant voor vogelaars. Roofvogels als arende, haviken, wouwen en vliegende honden zijn er te vinden. Veel trekvogels verblijven hier op dit eiland als het in het noorden winter is. Wij hopen de neushoornvogel hier te zien. Mensen komen hier naar toe om te fietsen en van de natuur te genieten.
Suay Hwee haalt ons op 6.30 uur.
Met de boot naar Pulau Ubin. Daar gaan we op zoek naar de neushoornvogels. Er is daar een beschermings project opgezet en dat wil ik graag zien. Maar al snel merken we, dat hoewel de neushoornvogels groot zijn, we ze moeilijk zien, laat staat op de foto krijgen. Maar het zien vliegen van deze reusachtige vogels is natuurlijk al geweldig. Na uren hebben we een nest gevonden. Duidelijk een nest met bewaking, ze hebben er camera’s bijgehangen. Hier worden alle activiteiten geflimt en genoteerd.
Onderweg zien we zoveel. Helaas de boom waar het nest is, van de studie groep, waaronder Marc Cremades valt, is neergevallen door de storm. Zelfs het huis is plat. Alles wat er bij stond is plat en weg. Geen onderzoeken meer van deze spot dus ook geen foto’s. Hevige stormen hebben hier alles te niet geslagen. Pech voor ons.
Nee we zijn niet ontevreden, want we hebben de neushoorn vogels gezien en de Sunflouwer. De Kingfichers . En apen steken de weg over, en dat was leuk te zien. Het is een waar paradijs. Palmbomen Vijgbomen, honingvogels, giftige spinnen, vlinders, bloemen, planten en dragon fly’s
Alleen ben ik lek gestoken door muskitoos en ik heb dikke bulten op handen armen en benen. Het jeukt en doet steeds meer pijn. Goed insmeren. Tja wat zal ik zeggen. Je moet er wat voor over hebben. We zijn moe maar voldaan en we besluiten terug te gaan naar het vaste land.
Een vriendelijk man van het projeckt van de neushoornvogels komt ons even begroeten. Ik noem de naam van Marc op en vertel een beetje wat ik weet en heb zijn aandacht vrij snel. Dan vertelt hij, dat we vrij dichtbij de nestbox staan, hij weet hem presies te hangen. Oke toch maar gaan kijken en dat maakt veel goed. Dat is informatie voor mij lezing. Daar ging ik voor Dikke kus voor de man!
Tijdens de lunch terug in Singapore zien we parkieten, rose borstbaarden. Ze broeden en hier van kunnen we mooie foto’s maken. Ook de gofinie laat zich even uit zijn nest zien. En dat maakt de dag helemaal af. We hebben nog wat tijd en rijden naar de Botanic tuinen en Suray maakt een tussen stop bij De Woodlands
En je gelooft het niet maar YES YES hij hoort ze. En ziet ze ! En dan eindelijk zetten we de neushoornvogels op de foto. We sluiten de dag af in de botanic tuinen. Tegen 6 uur gaan we naar het hotel moe en voldaan
Gaaf he!!
De Singapore Botanic Gardens omvatten 74 hectare en zijn gratis voor het publiek, met uitzondering van de National Orchid Garden. De National Orchid Garden is bekend om zijn gewaardeerde orchideeën Van inheemse orchideeën tot zeldzame hybride. Het beschikt over meer dan 1.000 soorten en 2.000 hybriden. De National Orchid Garden de grootste tropische orchideeën kas ter wereld.
Singapore Botanic Garden heeft een tropisch regenwoud van zes hectare groot.
Een bibliotheek van plantkunde en tuinbouw. Er zijn drie meren, Symphony Lake, Eco-Lake, en Swan Lake. Alles gratis voor het publiek.
Wij zien de Ginger bloemen, wat gember is en is om te eten en medicinale krachten heeft. Er zijn Watervallen, vijvers, bloemen, vlinders en vogels. Ook bamboe trees, Palmen vallei (200 soorten) en de Heritage trees. En de raintrees, regenbomen sommige zijn 80 jaar oud die als een waaier een soort van dak geven en bescherming tegen de zon. We gaan 19.00 uur naar het hotel de dag is voorbij.
Avonds gaan we wat rondneuzen vanuit ons hotel. Je loopt zo een warenhuis in en naar het ondergrondse, dat is gigantisch. Je kan alles ondergronds vinden. Van winkels, tot boodschappen en metro. Van noord naar zuid. En dus uren vertier onder de grond. We gaan sushi eten onder de grond, daar zit een leuk restaurantje, en dan naar bed. Morgen vervallen al onze plannen. We nemen een dagje relaxen. Dan uit eten met vrienden en dan de koffers pakken.
Einde deel 2
=======================================================================================
Ik had een vraag aan Christa. Ik kreeg vaker de vraag van mensen dat ze alles met de vogel konden maar dat de vogel wel een te gefixeerd raakte op vingers. Nu wist ik dat Christa daar een trucje voor had. En heb haar gevraagd kan jij dat eens goed op papier verworden voor mijn dagboek en zie hier haar verhaal.
Hoi Thiely
Natuurlijk zal ik proberen te vertellen hoe handen schuw Kaya was.
Dan zal ik eerst zeggen waarom Kaya zo bang was voor mijn handen.
Kaya had een loodvergiftiging gehad en ik moest hem nog 4 weken medicijnen in zijn bekje inspuiten.
Daardoor ging hij mij steeds minder vertrouwen en bijten.
Ik ben hem toen gaan kietelen, dan denk je logischerwijs kietelen????????????????????????????
Ja, ik ben begonnen met steeds al ik hem wilde aanraken te zeggen, kippie kippie tok tok tok tok .
Ik weet het klinkt ook een beetje gek maar, zo wist hij wel dat bij het woordje tok, ik hem met mijn vingertop zijn borst aanraakte.
In het begin vond hij het heel gek, nu vind hij het eigenlijk heel grappig en mag er steeds meer.
Spelletje 2 is tickel tickel tickel, die woordjes heb ik van een edelkoppel op internet die aan het knuffelen waren.
Het mannetje kroop bij het vrouwtje in haar nek en zei tickel tickel tickel, dat klonk zo lief.
Ik ben toen dat filmpje gaan draaien en steeds bij tickel kietelde ik hem onder zijn vleugel al begon ik op zijn vleugel hoor, je gaat steeds een stapje verder. Ik ben er zelf ook nog niet klaar mee want ik mag nog niet aan Kaya’s kopje komen, dus ik tickel nu tegen zijn wangen en ga langzaam omhoog in Kaya’s tempo.
http://chrissie777.hyves.nl/tvmemberclip/4758824040742/Killian_Flirting_with_Kaleena_Eclectus_Parrots/6OGHU9/
Kaya is hierdoor weer een vrolijkere vogel geworden.
Kaya en Chico krijgen ’s avonds wat lekkers. En wat krijgen we appelmoes, mijn vriendjes zijn er dol op en willen allebei zoveel al mogelijk is van de lepel snoepen. Ik denk wel om de suikers en heb light appelmoes gekocht, ook dit vinden ze prima, als het maar veel is hihi.
© Dank je wel Christa voor je bijdragen aan het dagboek.
=======================================================================================
Wet Dieren (2013)
www.papegaaienwelzijn.nl
Op 1 januari 2013 is de Wet dieren in werking getreden. Deze wet is een raamwerk, wat betekent dat hij zelf een beperkt aantal regels stelt en daarnaast de mogelijkheid biedt om allerlei zaken over en voor dieren te regelen in Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB´s) en ministeriële regelingen. De volgende bestaande wetten gaan op in de Wet dieren, en komen dus te vervallen:
Gezondheids- en welzijnswet voor dieren Diergeneesmiddelenwet Wet op de dierenbescherming Wet op de uitoefening van de diergeneeskunde 1990
Kaderwet diervoeders
Vanaf 1 januari 2013 zijn al een paar van de nieuwe maatregelen ingegaan. De eerste besluiten onder deze nieuwe wet zijn het Besluit diergeneesmiddelen en de Regeling diergeneesmiddelen. Deze stellen met name regels voor fabrikanten en handelaren en ook (tijdelijk) voor het gebruik van diergeneesmiddelen door de dierenarts en de houder van het dier. Dit in afwachting van het Besluit diergeneeskundigen en de Regeling diergeneeskundigen.
Andere maatregelen die al op 1 januari van kracht zijn:
Invoering van een aantal toegezegde maatregelen in het kader van het antibioticumbeleid.
Vanaf 1 januari 2013 hoeven niet alle diervoeders te worden aangemeld die worden geïmporteerd uit landen buiten de Europese Unie. De aanmelding wordt beperkt tot specifieke risicoproducten.
De markt voor destructie van dode dieren wordt geliberaliseerd.
Ontwerpbesluit Houders van Dieren, betreffende kromsnavels In de loop van de tijd zullen er steeds meer onderdelen van de nieuwe Wet dieren van kracht worden. Een van de onderdelen die nu ter besluitvorming in de Tweede en Eerste Kamer voorligt is het Ontwerpbesluit Houders van Dieren, betreffende kromsnavels. Dit gaat o.a. over het scheiden van papegaaienkuikens van de ouders. In het ontwerpbesluit is nu voorzien dat er geen papegaaienkuikens meer gescheiden mogen worden van de ouders voor zij zelfstandig zijn. Wij zijn van mening dat dit niet de juiste weg is. Uitgevlogen vogels (termijn per soort verschillend) zijn lastiger tam te krijgen. Wat kan gebeuren is dat malafide kwekers, kuikens uit gaan halen onder het mom dat de ouders niet voor ze kunnen zorgen. Dit schaadt de kuikens nog meer.
Om deze reden hebben we verschillende brieven gestuurd aan de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en de Tweede Kamer. Dit heeft tot op heden nog niet het gewenste resultaat gehad, nl. een gesprek om uitleg te geven over hoe wij dit zien.
Daarnaast zijn we al maanden bezig handtekenignen te verzamelen, zodat we deze kunnen aanbieden. Zo kunnen we laten zien dat er veel meer mensen achter ons staan. We zijn druk bezig om een afspraak te maken om de handtekeningen af te geven, zodra hierover meer bekend is, zal dit uiteraard gecommuniceerd worden. (Noot dagboek van een kweker: Tot op heden word dit geweigerd)
Heb je de petitie nog niet getekend, klik op deze link! www.Papegaaienwelzijn.nl
Verder hieronder de links naar de brieven die we hebben gestuurd en ontvangen inzake dit Ontwerpbesluit.
Brief aan Staatssecretaris Bleker
Reactie Staatssecretaris Bleker
Tweede brief aan Staatssecretaris Bleker Verduidelijkende informatie inzake reactie Bleker Update 20 oktober Reacties Belangstellenden
© www.Papegaaienwelzijn.nl
==========================================================================
Vandaag de kleintjes gewogen.
Foto uithalen 6 weken.
En alles gaat goed. Na mijn vakantie heb ik de edel kuikens uit gehaald. Twee mannen. Eén man heet Kion en is voorbij de 6 weken .
De kleine is net 5 weken, maar mams kon weer eens niet van de veertjes afblijven en om dat gedrag te stopen haal ik het kuiken uit. Dat telt dan voor beide zijde. Ze krijgen beidde niet de kans om te gaan plukken. Ik ben ze voor. Betekend dat de kleine niet 6 maar net 5 weken bij de ouders heeft gezeten. Dat is geen probleem. Voordeel is dat ze gesocialiseerd opgroeien en dat voordeel overtreft iedere regel. Het gaat goed samen. Ze eten nu 4 x daags 10% van hun gewicht. Kino weegt vandaag 380 gram en is 7 weken. Kleintje weegt 240 gram is 5 weken.
Kweek word ook steeds moeilijk nu we in de crisis zitten.
Veel mensen bieden daarom kuikens voor weinig geld aan en dat betekend dat wij vaak onze mensen zien weglopen van de wachtlijst.
Deze week nog belde een collega kweker me op dat we te duur zijn. Want een mevrouw die bij ons op de wacht lijst stond was bij hem komen kopen. Hij vond dat best vervelend omdat hij wist hoeveel tijd wij er in gestoken hadden. Lief dat de man ons benaderd. Onze dank er voor.
Ik vertelde de man dat ik het fijn vond dat hij ons benaderde, want van de mensen hadden dat nog niet gehoord. En dus stonden ze nog op onze wachtlijst. Ook vertelde ik de man dat de testen gewoon geld kosten en dat we dat verrekenen. Daarom kosten onze kuikens gewoon duurder. Waarop hij me vertelde dat hij de mensen zelf laat testen. Ja dat is een verschil.
Gaan we echt naar deze tijd, dat we de verantwoording weer bij de mensen leggen. Dat is een verschil tussen kweker en kweker.
De mensen komen bij ons informatie halen en we zijn vaak een middag druk bezig alles te vertellen over de vogels, en hoe belangrijk het is om getest te kopen. Daarna nemen de mensen een beslissing. Maar geld is een belangrijkere rol geworden en ja dan koop je elders en uiteindelijk word er niet meer getest. Jammer.
Misschien als mensen ons dagboek lezen, ze even stil staan bij de gevaren. Misschien dat ze toch eens wat vaker naar dagen moeten komen waar de gevaren verteld worden door professionele mensen als dierenartsen en professors. Daar zijn dagen als een Bird Symposium voor. Of moet ik me er gewoon maar eens bij neer leggen dat de wereld anders is, en ik /wij ook maar eens een stapje terug moet doen.
Want uiteindelijk komen de mensen er wel achter al is dat te kosten van de dieren, maar of de mensen dat erg vinden dat betwijfel ik.
Want geld blijft belangijker. Belangrijker dan mensen en dieren. Dat heb ik inmiddels wel geleerd. En misschien moeten we ons daar wel bij neerleggen anno 2013.
En ons meer spitsen tot de hobby. En hobby is niet professioneel. Toch! Ook dat word meer duidelijk als ik me bedenk dat zelfs de wetten veranderen zonder notie te nemen van professionele mensen, maar uit gaan van “boeken wormen “ die nooit met een vogel gekweekt hebben. De wereld 2013… Moet er wel aan wennen. Goed en misschien toch dit jaar ons tactiek veranderen.
Kino en het kleine kuikentje samen in de box…
Groei maar lekker door, op naar een wel verdiende gezonde toekomst. Daar zorgen wij wel voor!!
Koken voor papegaaien: http://kokenvoorpapegaaien.nl/
Regurgitation in Pet Birds: http://birds.about.com/od/behaviorandtraining/qt/regurgitation.htm
Regurgitation is the act of bringing up partially digested food from the crop: http://www.birdchannel.com/bird-behaviors/bird-behavior-regurgitating.aspx
Dank je wel Rita
Fijne weekend
Vriendelijke Groetjes
Ed en Thiely de Moor
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.akala.nl
www.PetZoo.nl
Vogel - Voeding www.birdfood.nl
Bird- Symposium www.birdsymposium.nl
PDD Research Fonds www.pddfonds.com
Foto en tekst @ Fam de Moor
Gebruikt u foto's, film en/of teksten: Vraag dan eerst toestemming.
Foto’s en tekst van andere worden met toestemming gebruikt in ons dagboek, en in dagboek-archief opgeslagen voor hergebruik.
Onze dank hier voor