Home
Week 40 - Milo- Rita en haar vogels. Deel 3 . Ara
Terug van een week vogels dierentuinen en daarvan krijgt u z.s.m een verslag.
Vandaag wat nieuws uit de volière van onze ara’s:
Sira en Tommie
De blauwgele ara (Ara Anrarauna)
Door de jaren heen hebben we altijd wel een “zwak” gehad voor de blauw gele ara. Ze zijn zo mooi en de kleuren blauw en geel spreken ons wel aan. Ook hun formaat is natuurlijk opvallend .Wanneer ze staart lang maken en de vleugels uitslaan komt dat toch wel imponerend over. De vleugels en staart van deze ara’s zijn blauw, hun onderzijde geel, en het gezicht bestaat uit naakte gedeeltes wit, met een paar rijen kleine donkere veertjes. Kenmerkend is de sterk ontwikkelde snavel .De blauwgele ara is een van de meest ingevoerde soorten en een van de beste praters onder de ara’s. Zij kunnen wel 60 woorden leren en geluiden imiteren. Ze zijn heel graag in de nabijheid van de mens, soms op het vervelende af. Ze blijven trouw en vriendelijk voor hun eigenaren. Het is een van de leukste en gezelligste ara soorten. Besef wel dat hij behoorlijk wat ruimte en tijd van u vraagt, hij wil zich aan het gezin toevoegen als een ware vriend van de familie. Naast ruimte realiseren we ons ook dat we even moeten aankaarten dat ze geluid maken en veel sloop werkt verrichten .
Speelgoed heeft geen lang leven bij de Ara's . Het schommelen is echter hier hun meeste tijdverdrijf. Uren kunnen ze op verschillende maten en materialen schommels zitten en zich uren vermaken. Met onze beslissing om ara’s te huisvesten hebben we de tuin grotendeels verbouwd tot volière. Een ara heeft namelijk veel bewegingsruimte en dus een grote vlucht nodig.
Momenteel hebben we twee koppels blauw gele ara’s. En een losse pop. Onze koppels hebben al enige tijd geen eitjes gelegd dus werd het tijd eens te denken aan vernieuwing. We hebben nu een pop extra ,waar we wat meer interactief en uitdagend spel mee gaan creëren binnen de ze vogel groep. Hun namen zijn Tommie Sira Lucky Daisy en Rico-la.
De vluchten zijn 4 meter lang en 2 meter breed. Hun binnen verblijven zijn 3 bij 2 meter en 2 meter hoog. Genoeg ruimte voor deze vogels. Ara’s zijn dol op alles wat kapot kan en eetbaar is. Om in deze behoefte te voorzien geven wij ze voldoende wilgen- en druiventakken. Verder spelen ze graag met alles wat beweegt
Blauwgele Ara's, met een lengte van 80 tot 90 cm vinden hun oorsprong in Zuid-Amerika. De meeste ara’s zijn oerwoudbewoners en nestelen in holle bomen, het liefst in palmbomen. Buiten de broedtijd leven de vogels vaak in grote groepen of families. In plantages kunnen ze soms ware ravages aanrichten. Ook in hun vaderland worden de verschillende ara soorten vaak in gevangenschap gehouden door de inheemse bevolking.
Broeden en kweken
Ara’s kunnen het beste gehouden worden in grote volières met een nachtverblijf ,daarnaast een lange uitvlieg ruimte. Het broedblok waar we nu mee kweken is 1 m x 40 doorsnee liggend gemaakt van een pvc pijp. Met een invlieg gat van 17 cm. De nestkast moet een degelijke constructie zijn, want een ara knabbelt alles kapot. Daarom gebruiken wij liefs PVC Pijp. Deze ara’s leggen gemiddeld 2 tot 3 eitjes .Na 26 tot 28 dagen komen de eitjes uit. Ze worden door zowel pop als man gevoerd en grootgebracht. De jongen verlaten het nest als ze ongeveer 15/16 weken zijn, maar worden vaak nog weken na gevoerd door de ouders.
Voeding
In de natuur bestaat hun voedsel uit zaden, granen, noten, fruit en diverse boomvruchten. Ara’s eten zeer gevarieerd waarbij palmnoten zeer waardevolle voedingsstoffen verschaffen. Om deze prachtige vogels in topconditie te houden is het noodzakelijk om ze regelmatig ei voer en vitaminen te verstrekken. We geven ook gekiemde zaden en vruchten en met regelmaat pellets. Wij gebruiken hiervoor de Jumbo pellets van scenic birdfood. Zie www.birdfood.nl
Huiskamer
Wanneer ze tam zijn is de ara een zeer aangename kamergenoot. Tamme ara’s zijn geen bijters, ze zullen hun verzorger nooit bijten!
Toch moet men altijd oppassen, Een beet met de snavel is buitengewoon pijnlijk. Vaak komt dat voor als de vogel te menselijk word behandeld of de mens als partner gaat zien. Want Ara’s gaan in de natuur ook niet zachte handig met elkaar om, het bij elkaar poesten en kroelen gaat niet altijd even zacht. Dat komt omdat de snavel groot en sterkt is en ze gewend zijn hier perfect ,maar op een dierlijke manier mee om te gaan. Alleen met de hand grootgebrachte vogels zijn geschikt als huiskamervogel maar dan nog moeten zij over voldoende bewegingsruimte kunnen beschikken. Mensen die een ara in huis willen nemen raden we aan een slaapkamer tot leefruimte om te bouwen .Ara’s knagen graag, dus aan hun knaagbehoefte moet voldaan worden door ver geplukte vingerdikke takken te verstrekken van 15 - 20 cm lengte. Dit voorkomt plukken en krijsen. Het gaas van de kooi moet bijzonder sterk zijn. Ara’s zijn weliswaar niet gevoelig voor kou, maar ze moeten als uitgesproken tropische dieren wel vorstvrij overwinteren, dat wil zeggen in een binnen volière. Geef ze vaak een douche met de bloemenspuit, aandacht en tijd. Vervelen ze zich dan ook telt hier dat uw bankstel of stoel zeker bij het brandhout geplaatst kan worden. Het geluid van de ara valt mee maar zetten ze het op een schreeuwen dan zijn oordopje de enige oplossing of gewoon even laten uit schreeuwen .Meestal is er geluid in de morgen en tegen de avond. Maar in een spel kan de opwinding wel een scherpe gil tot gevolg hebben en dus moet men daar preventief wel even rekening mee houden.
Kweken met de blauw gele ara is ons gelukt. Maar onze koppels lijken nu gestopt te zijn. De reden is dat er een pop is weggevallen en onze man nu een nieuwe jonge pop heeft .We gaan er dit komend broedseizoen alles aan doen ze in de juiste broedstemming te krijgen.
In stemming zijn . Normaal zien we dat ze in stemming komen als ze veel met elkaar ‘spelen” ze voeren elkaar meer dan anders. En ze poetsen elkaar meer. Na een periode van samenspel gaan ze paren. Het paren bij de ara gaat zijdelings de man en de pop draaien hun staarten zijdelings langs elkaar en paren op de manier en gaat soms gepaard met veel geluid. Ze breken de takken en strippen het hout . Ze worden ook agressiever en dan zie je dat het paren steeds beter word en vaster. Dan kunnen we eitjes verwachten. In ons boek : Papegaaien van A tot Z staan hier van verslagen.
Ik wil u vandaag gewoon iets meer vertellen over Tommie & Sira , Daisey en Lucky en Rico-la.
Eerste koppel Tommie en Pino . Al was ons eerste blauw gele ara koppel Tommie en Pino. Onze eerste vogels waren import vogels. We hebben meer Tommy’s en meer Pino’s gehad. Door de jaren heen kwam er wel een andere pop of man ,maar de namen bleven. Ons laatste koppel heeft enkele kuikens samen gehad. Toen de laatste pop dood ging besloten we te stoppen met de naam Pino.
En de naam te accepteren van de nieuwe ara. Dus hadden we het geluk dat we een lieve pop aangeboden kregen met de naam Sira.
Echter moeten man en pop wel weer aan elkaar wennen. Dat kost tijd.
Tommie en Sira
Ons koppel Daisy en lucky komt uit de huiskamer. Door verhuizing naar een flat kan de eigenaar de vogel niet meer houden. Daar was de ruimte te klein en men mocht er geen huisdieren houden. Noodgedwongen koos men voor een andere plek ,de kweek. Ze zijn al wel vele jaren in onze kweek. En we hebben eitjes gehad maar helaas nog niet bevrucht. Daisey en lucky zijn samen als boers en zus groot gebracht . We denken dat dit juist een probleem is .Ze zien elkaar ook als broer en zus zien. Maar dat is denken . Dus we kijken er naar uit dat ze uiteindelijk bevruchte eitjes zullen gaan leggen. Het is wel ene harmonisch stel en ze paren ook. Ze komen minder vaak buiten en zijn vaak hangers ( aan gaas hangen) dat is wel typisch ara gedrag ,maar ik zie ze liever vliegen. De ruimte die ze hebben laat dat toe, maar men ziet dat de vogel in hun eerste 10 jaren veel in de kooi hebben gezeten. Ze waren veel los maar ze hebben nooit het echte vliegen geleerd. Daisy en Lucky zijn wel meteen erg nieuwsgierig naar Sira en Rico-la..
Sira:
Sira is een popje wat in de huiskamer zat. Ze was erg gefixeerd op haar vrouwtje en zag haar als haar beste maatje. Helaas ging ze daar er beschermend mee om en dus strafte ze ook als er gedrag ontstond die ze niet beviel. Het naderen van de man in huize ,maar later ook het gedrag van het vrouwtje als het haar niet aan stond. Vrouwtje moest ten aller tijden haar de aandacht geven en dat kon niet.
Dus beet ze soms haar vrouwtje. In het begin is dit controleerbaar ,maar Sira liet duidelijk instinkt , erg natuurlijk gedrag zien Ze beet in het gezicht of viel het vrouwtje van achter aan.
Ze bedoelde eigen te zeggen “he je bent van mij “ en dus let eens een beetje op mij.
Maar ja als mens lees je dat niet meteen en schenk je natuurlijk aandacht aan je man ,andere dieren in huis of visite
Dat accepteerde Sira niet en dus na een lange periode en een ernstig wond heeft het vrouwtje besloten afstand te doen van Sira.
Sira Tommie Sira
Sira kwam bij Tommie, was na enkele weken geheel gewend in de volière en nam ook daar de dominante positie aan .
Nu speelt ze veel samen met Tommie buiten, geniet van haar schommels en komt iedere dag een walnoot ophalen bij ons.
Ze zitten nog niet naast elkaar maar hebben een gepaste aftand.
We kunnen dus niet echt zeggen Tommie en Sira zijn een koppel .
Vrienden zijn het wel ,end at is het belangrijkste.
Onze intentie is om hier bij deze twee Rico-la bij te plaatsen. Natuurlijk onder controleren hopen dat er voor Tommie dan uiteindelijk wel weer een eigen popje komt. Al is dat niet ons uitgangpunt.
Het samen zien zitten in de vollere is al geweldig en dus al komen er nooit geen eitjes of kuikens het genieten staat voorop.
Sinds kort is een nieuwe lieve Pop met de naam Rico-la toegevoegd aan de collectie.
Rico is de naam die deze ara eerst kreeg, en na onderzoek bleek Rico een popje.
Al snel werd het Rica. Maar bij vergissing Rico.
Nu ze bij ons een nieuw leven gaat krijgen noemen we haar Rico-la.
Ze is nu alleen maar wellicht gaat ze in de toekomst samen met Tommie en Sira . Mits we in de toekomst een lieve man voor Rico-la vinden. Dan krijgt ze haar eigen man.
Rico-la heeft problemen met veren en de rui. Dat probleem speelt al langer en de baasjes hadden werkelijk alles geprobeerd. Toch bleek na aflezen van gedrag en menig bezoekje aan de dierenarts dat Rico-la gewoon erg broeds was en “iets ”miste.
Zodra de hormonen opspelen plukte ze haar veren, en dat was eigenlijk niet wat de baasjes wilde.
Ze wilde dat Rico zich gelukkig voelde en alles kreeg wat ze verdiende. Maar het tekort aan een partner kon men haar niet geven.
Daarom kozen ze voor een leven in een grote volière met buiten lucht en vogels om haar heen.
En wellicht in de toekomst een partner Maar de interactiviteit zal Rico-la al opvrolijken en haar gelukkiger maken.
En dat was het belangrijkste het geluk van Rico-la.
Rico la omringd door ara’s.
Ze plukt nog niet zo heftig maar heeft al wel een ritmisch gedrag aan geleerd.
We hopen dat haar nieuwe leven hier haar “te korten” aan vullen en ze straks weer mooi in de veren komt.
Nu omdat we nu enkele nieuwe vogels in ons bestand hebben willen we iedereen weer wat meer betrekken in de ara groep.
We hebben Rico-la een periode gehouden alvorens we de deur van de voederbakjes open zette. Zo kon ze veilig naar buiten kijken. Wat gebeurt daar allemaal !
Daar zit ze dan opeens in de schommel!!
Links en rechts van haar zaten de twee andere “ koppels.” Ze keek en bleef in de morgen binnen ,maar ze begon toch te eten. Na een periode van gewenning is ze uiteindelijk naar buiten gekomen. Ze wilde graag op haar schommel zitten en dus moest ze wel . Ze heeft enkele uurtje buiten gekeken , alles geobserveerd en is toen weer naar binnen gegaan. Dat viel mee. De eerste stap is gezet. We laten haar de komende weken acclimatiseren .We zien wel of ze straks samen bij een koppel geplaatst word of dat we een man voor haar vinden. Rico-la was als al onze andere vogels op alle ziektes getest , dus we zijn erg blij met haar en hopen dat we voor u via ons dagboek ook weer een leuke dagboekonderwerp gevonden hebben.
We houden u op de hoogte : Tommie ,Sira , Daisey , Lucky en Rico – la.
Milo 10 weken Dierenarts
Deze week naar de dierenarts geweest: Het gaat goed . Milo eet 1 x daags scenic handweaning . Daarnaast geef ik nu paradise of jungle mix iets geweekt. Ook appel en tros gierst en mais en zaadjes. Er is speelgoed in de kooi. Het klimmen gaat steeds beter, hoger en hoger . Naast poetsen is fladderen een leuke bezigheid en dan moet je oppassen dat ie niet wegvliegt.
Bij de dierenarts was alles goed . Gewicht is 408 gram.
11 weken Ik geef minder Weening. 1 x per dag. Tussen week 12 en 13 kan Milo naar huis ,geheel zelfstandig .Ik geef veel variatie in voer en weaning vochtig als back up. De laatste week eten al de kuikens echt alles hier. Ze leren klimmen, vliegen vallen en kruipen weer op . Ze hebben heerlijk gespeeld zijn gesocialiseerd met mens en dier.
12 weken De uitslagen zijn binnen alles is gezond. Het is genieten, het opgroeien in de grote kooi via de boxen is een groot succes. Milo krijgt 1 x daags een back up weening naar wens. Soms is dat 5 pellets soms 10 soms niets. Onze kuikens zijn zeer vrij ,kijken goed om zich heen zijn lief voor iedereen en zeker niet eenkennig .Ze willen aandacht en ze willen er bij horen. Thuis zullen ze veel voeding moeten leren eten ,zeker fruit ,groentes en ei voer . Wij adviseren Scenic pellets, dat geven we zelf ook. Deze zijn 100% goed gezond en all in ze zijn er mee groot gebracht. Wat kan je geven namaten ze ouder worden: Edel mix zaad. ,wellness , tros gierst ,scenic pellets.Lekker verse groente en appel en peer en gemalen noot vinden ze lekker Voor noot : ongezouten walnoot cashewnoot en macadamia noot. En van alles een beetje om veel variatie te proeven. Lekker is ook geweekte kiemzaden en ei voer .
Pino
Het gaat goed met Pino en hij is weer wat afgevallen Hij weegt nu 620 gram we zijn goed bezig….
Mijn vogels en het plezier dat ik aan hun gezelschap beleef.
Deel 3.: Aankoop Witkuifkaketoe Maxi & Grijze roodstaat Alex en baby-periode, mijn andere huisdieren waaronder mijn 3 katten, Agapornis Fischerii koppel (violet-bont).
Toch bleef het nog steeds kriebelen bij mij. Want, alhoewel Beertje praat, wat zou ik graag van jongs af aan een papegaai hebben die een héél goed spraakvermogen heeft. Dus in augustus 2009 ben ik bij Dennis Papegaaien in Den Ilp gaan kijken. Toen wist ik nog niets van alle negatieve verhalen over deze papegaaien-winkel. Ik was verkocht toen ik daar de baby Witkuifkaketoe zag. Een kaketoe, wat leek mij dat een super huisdier. Na een informatief gesprek over haar besloot ik haar te kopen en om haar gezelschap te houden besloot ik ook om tegelijkertijd een Congo Grijze roodstaart baby te kopen. Ook schafte ik direct een verzekering voor beide dieren van een half jaar aan. Ik heb er een groot bedrag voor moeten betalen, maar nogmaals, geld kon mij in die periode totaal niet schelen. Ik had een enorme behoefte aan gezelschap van dieren en aan die behoefte gaf ik gehoor. Twee dagen later werden de twee naamloze baby’s, hun kooi, papvoeding, speelgoed etc. etc. bij mij thuis afgeleverd door Dennis persoonlijk. Ik kreeg voeder-instructies en moest regelmatig bellen voor aangepaste instructies naarmate ze ouder werden. De Witkuifkaketoe was zo’n 7 weken toen ik haar kreeg en de Grijze roodstaart was zo’n 5 dagen jonger. Terugrekenend heb ik toen zelf berekend dat De Witkuif bij benadering op 9 juli 2009 uit het ei is gekomen en de Grijze Roodstaart bij benadering op 14 juli 2009. En die data houdt ik aan als hun geboortedata, ook al kunnen ze wat afwijken van de werkelijkheid.
25-8-2009: Maxi wordt gevoerd. 25-8-2009: Maxi in de winkel. 25-8-2009: Maxi & Alex voor het eerst samen
27-8-2009: Alex & Maxi afgeleverd in doos bij mij thuis. 28-8-2009: Close-up van Alex.
Het was eventjes wennen om die papvoeding te geven, want ik had uiteraard totaal geen ervaring. Maar gelukkig ging alles goed en groeiden de beide baby’s ook goed. Toen ze een maand of 4 waren ben ik met ze teruggegaan naar Dennis Papegaaien in Den Ilp zodat ze daar wat veertjes konden verwijderen om zo hun geslacht a.d.h.v. het DNA te laten vaststellen. Mijn voorgevoel werd bevestigd want de Witkuifkaketoe bleek een pop te zijn en de Grijze Roodstaart is een man. Achteraf gezien ben ik erg naïef geweest toen ik de baby-vogels bij Dennis papegaaien heb gekocht. Mijn psychisch labiele gesteldheid op dat moment heeft hierin ook een rol gespeeld. Getest op ziekten waren ze geen van beiden. Toen ik ze destijds kocht wist ik daarvan eerlijk gezegd ook totaal niets af, van papegaaienziektes bedoel ik en ook niet van de negatieve publiciteit over Dennis Papegaaien. Daar kwam ik een hele tijd later pas achter. Zelf ben ik altijd héél netjes behandeld door de mensen daar en heb ik dus persoonlijk geen negatieve ervaringen met hen opgedaan.
Terugkijkend besef ik inmiddels héél goed dat het natuurlijk absoluut fout is dat er bij Dennis Papegaaien niet getest wordt op papegaaienziekten bij de baby-kromsnavels die zij aldaar verkopen. En ik besef inmiddels maar al te goed dat ik enorm veel geluk heb gehad dat Maxi (zo heb ik de Witkuifkaketoe-pop genoemd) en Alex (zo heb ik de Congo Grijze Roodstaart-man genoemd) gezond zijn. Met de kennis die ik nu inmiddels heb zou ik nooit meer een papegaai in een winkel kopen, maar me daarvoor tot een goede erkende kweker wenden met goede referenties waarbij de vogels allemaal getest worden en er met een duidelijk en goed aankoopcontract wordt gewerkt. Het is echter voor mijzelf niet meer aan de orde want ik heb nu echt genoeg huisdieren.
OT Naast alle vogels en de 2 Chihuahua’s heb ik nl. ook nog 3 katten. De bijna 17 jaar oude rode kater met nierfalen Thijs, de bijna 11 jaar oude schildpadpoes Trijntje met sinds kort hartritmestoornissen en de dove witte kater met de hartafwijking HCM en het voor katten uitzonderlijke “dry eyes syndrom” genaamd King, die op 30 april al weer 8 jaar oud is geworden, wat voor hem met die hartafwijking al best een hoge leeftijd is.
Op 8 mei 2010 deed ik mijn laatste kromsnavel-aankoop. Toen heb ik bij een vogelhandelaar in de buurt een koppeltje Agapornis Fischeri (Violet-bonte mutatie) gekocht.
1-9-2009: Met volle krop na papvoeding 22-9-2009: Alex & Maxi. 29-9-2009: strek-oefeningen na 1e vlucht
13-7-2012: mijn koppeltje violet-bonte Agapornis Fischeri.
24-4-2005: Thijs. 6-7-2012: Thijs in de tuin. 24-4-2005: Trijntje
29-11-2011: Trijntje. 2-4-2005: King. 2-4-2005: Close-up van King die gaapt.
Wordt vervolgd. Rita Wien (COPYRIGHT tekst en foto’s: Rita Wien)
Fijn Weekend,
Vriendelijke Groetjes
Ed en Thiely de Moor.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.akala.nl
Alles over goede voeding www.birdfood.nl
PDD Research Fonds www.pddfonds.com
Bird- Symposium www.birdsymposium.nl
Boek:
Papegaaien van A tot Z
Te koop bij www.birdfood.nl
Foto en tekst @ Fam de Moor
Gebruikt u foto's, film en/of teksten : Vraag dan eerst toestemming.
Foto’s en tekst van andere worden met toestemming gebruikt in ons dagboek,
en in dagboek-archief opgeslagen voor hergebruik.
Onze dank hier voor