Nieuws
Nieuws
Veilig met je papegaai de feestdagen vieren
Het is alweer bijna zover de feestdagen komen eraan. We beginnen natuurlijk met het heerlijke avondje waarbij we genieten van de geschenken van de goed heilig man. Dan verder in december krijgen we de kerst en natuurlijk oud en nieuw niet te vergeten. Een hele maand genieten van lekker eten, veel sfeer, familie, vrienden, warmte en gezelligheid. Lekker ons huis weer versieren met de meest uitbundige versieringen om de sfeer nog extra te vergroten.
Grijsjes in het nieuws
Grijze Roodstaarten komen regelmatig in het nieuws door hun voortreffelijke imiteergedrag, waar ook wij iedere dag weer van genieten.
Ook de volgende artikelen bewijzen dit weer.
9 en 10 november 2013: Bird & Small Mammal seminar
Aanstaand weekend vind in Avifauna het Bird & Small Mammal seminar plaats. Barbara Heidenreich en Sabrina Brando zullen hier gedurende het weekend lezingen en workshops geven op het gebied van het welzijn van dieren, gedrag- en leerprincipes (conditionering), de theorie over hoe je gewenst gedrag kunt ontwikkelen en het interpreteren van lichaamstaal bij vogels. Al met al zal het een hele leerzaam weekend worden.
Heb je je nog niet ingeschreven, doe dit dan nog snel. Je kunt je aanmelden voor het hele weekend, maar er ook voor kiezen om een dag deel te nemen. Heb je interesse? Stuur dan een mail aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tot zaterdag 9 november!
Vervelend nieuws voor Alex - Nieuwe Drenck
Gisteren is ons, via de Vrolijke Papegaai, ter ore gekomen dat Alex van de Nieuwe Drenck vervelend nieuws heeft gekregen. De twee ara's die hij nabij het terras op een speelboom heeft zitten, hebben beide chronische PBFD. Hedwig van der Horst heeft hierop een risicoanalyse gemaakt, met het onderstaande resultaat:
- de chronische vorm (die de ara's van Alex hebben) is minder besmettelijk dan de acute vorm.
- het circo-virus is een redelijk "vast" virus. Het verspreidt zich niet heel makkelijk of snel, blijft in de buurt van de besmettingsbron.
- Het is lang niet zo besmettelijk als het chlamydiavirus.
- risico's zijn direct vogel - vogelcontact en via de mens die een besmette vogel handelt (overdracht vooral door ontlasting, in veel mindere mate huidschilfers)
- besmetting is mogelijk als direct na het contact een andere vogel aangeraakt wordt.
- na een risico contact, pas na 3 maanden testen, of als er eerder klachten zijn zoals plukken, irritatie, veerproblemen. Eerder heeft niet zoveel zin, want als de test dan negatief is, is dat niet betrouwbaar. Dan kan het vals negatief zijn.
- in dit geval is het wijs om te wachten met testen als de ara's van Alex voor de 2e keer getest zijn. Dit in verband met de (kleine) kans dat ze allebei plotseling negatief zouden testen.
Nu hebben wij als PapegaaienWelzijn een knutselmiddag gehad bij de Nieuwe Drenck op 7 juli. Gezien de reactie van Hedwig zouden onze vogels dus vanaf nu getest kunnen worden. Als je bovenstaande punten goed leest, hoef je dit alleen te doen wanneer je de vogels van Alex op je arm hebt gehad en meteen daarna je eigen vogel(s). Of wanneer je jouw vogel(s) op de speelboom bij de ara's hebt gehad.
De kans is minder groot dan bij Chlamydia, maar hij is er wel. Nu is het niet de bedoeling om paniek te zaaien, maar voorzichtigheid is altijd belangrijk. Dit zet ons maar weer eens aan het denken over hoe je om moet gaan met vogels (getest/ ongetest). Testen zijn heel goed, zeker wanneer een vogel ziek blijkt te zijn, dan kan er iets aan gedaan worden (in veel gevallen) en kan de eigenaar van de zieke vogel hier rekening mee houden in het contact met anderen.
Daarom zeggen we ook altijd, houd je vogels bij jezelf, op je eigen speelboom, wandelwagen of wat dan ook. Je kunt er nooit vanuit gaan dat een vogel vrij is van ziekten. Ook als ze getest zijn kan het de dag erna anders zijn, wanneer er dan weer contact is geweest met een andere vogel. Het is en blijft een momentopname!