Home
Nieuws: Broedsgedrag bij papegaaien
In het voorjaar, en voor de vroege vogels soms ook al tegen het einde van het jaar, kun je veranderingen opmerken bij je papegaai. Zij of hij krijgt de (broed)kriebels. Hieraan kun je als papegaaieneigenaar helemaal niets aan doen. Dit is natuurlijk gedrag.
De ene gaai krijgt het op jongere leeftijd dan de andere, en de ene heeft er meer last van dan de andere. Maar uiteindelijk krijgen ze het allemaal. Het is namelijk natuurlijk dat je vogel hormonaal actief wordt, hoe vervelend het soms ook kan zijn. Over het algemeen is het zo dat hoe groter de vogels zijn, hoe later de seksuele volwassenheid wordt bereikt. En de vogel is niet het hele jaargetijde in deze ‘romantische stemming’ maar gedurende enkele maanden per jaar.
Waar herken je broedsgedrag aan
Het feit dat je vogel broeds wordt kan zich uitten in allerlei vormen. Ze kunnen:
• allerlei geluidjes
• piepen
• blazen
• hijgen
• zwaar ademen
• eten opgeven
• heel luidruchtig worden
• opstandig worden
• dominant worden
Verder kun je het eventueel zien aan de houding van je papegaai. Ze gaan sneller en vaker in de “parate houding” zitten. Dit wil zeggen, door de pootjes gezakt, kontje iets of wat omhoog en de vleugels net iets los van het lijfje. “Het lijkt wel een eend”, hoor je regelmatig zeggen.
Een papegaai kan onderin zijn kooi een donker plekje zoeken of onder het meubilair kruipen, misschien in een doos gaan zitten. Het is het natuurlijke gedrag om een nest te maken, echter het is beter om dit niet te stimuleren. Over het algemeen is het zo dat hoe groter de vogels zijn, hoe later de seksuele volwassenheid wordt bereikt.
Wanneer je vogel dit gedrag vertoont is het verstandig om hem niet te veel extra aandacht te geven. Door het vertroetelen wordt het paringsgedrag/ broedsgedrag alleen maar extra gestimuleerd. Dus liever niet kriebelen onder de vleugels op de rug en ook niet op de borst .
Natuurlijk kun je je gaai wel andere soorten aandacht geven, waardoor hij niet gestimuleerd wordt, zoals rondlopen in de kamer, veel tegen hem kletsen en trainen. Dit helpt ook je gaai om door deze lastige periode heen te komen. Verder kun je hem natuurlijk wel koppiekrauwen, zolang het met mate is. Wanneer het broedse gedrag verergerd wanneer de gaai bij je zit, zet hem dan weer terug op de speelboom en geef even geen aandacht meer.
Tips:
Kroel niet te lang met de vogel, maar geef een aantal malen per dag gerichte aandacht. Vertoont de vogel ineens ander gedrag, gaan zijn vleugels van zijn lijfje afstaan, trillen en maakt hij piepgeluidjes, kortom raakt hij ‘opgewonden’, zet hem dan terug op zijn speelplek of kooi en geef hem of haar een nootje of iets anders waardoor de aandacht weer even afgeleid is. Door niet te reageren op het ‘broedse’ gedrag zal het uiteindelijk afnemen waarna de vogel weer de gezellige huiskamergenoot wordt die het voorheen ook was. Zorg voor voldoende afleiding en mocht je vogel agressief worden, bedenk dan dat dit gewoon zijn natuur is, na verloop van tijd dit gedrag af en gaat de vogel zich weer normaal gedragen.
We kunnen met z'n allen van elkaar veel leren, dus geef je mening en vertel a.u.b. je ervaring op ons forum. Klik hier om naar het forumgedeelte te gaan over dit onderwerp.