Wetgeving

Doordat er steeds meer vernietiging plaatsvind van leefomgevingen worden steeds meer dier- en plantensoorten in de wereld bedreigd met uitsterven. De 2 belangrijkste oorzaken hiervan zijn:

  • De vernietiging van het leefgebied door het kappen van oerwouden en het plaatsmaken voor landbouwgronden;
  • De levendige internationale handel in bedreigde planten- en diersoorten.

Vroeger werden veel van zulke dieren uit het wild gevangen en naar Nederland gebracht om daar als huisdier of in een dierentuin gehouden te worden, tot men merkte dat sommige van deze diersoorten in het wild bijna niet meer voorkwamen en met uitsterven bedreigd werden. De illegale handel in dieren, planten en natuurproducten kent verschillende verschijningsvormen: van de onwetende toerist die een ivoren beeldje meeneemt als souvenir, tot de handelaar die een zending van driehonderd kameleons naar Nederland laat komen. Om aan de overmatige exploitatie van bedreigde soorten een eind te maken, werd in 1973 in Washington een internationaal verdrag gesloten: CITES.

Handtekeningenactie

Kijk daarnaast onder het kopje Wet Dieren (2013). Hier al het nieuws rondom de handtekeningenactie (die inmiddels is gesloten) en de briefwisseling met (voormalig) Staatssecretaris Bleker!

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed