Papegaaien Encyclopedie

Lories

De lori's zijn kleine, felgekleurde papegaaien, een onderfamilie van de familie "echte" papegaaien. Ze worden ook wel opgevat als een familie of een tribus. Lori's komen voor in Australazië en Oceanië. Het zijn kleine tot middelgrote boombewonende papegaaien, die worden gekenmerkt door hun gespecialiseerde borstel-tip tongen voor het voederen van nectar en zacht fruit.


Beschrijving

Lori's hebben een gespecialiseerde tong, dat wil zeggen er zit aan het uiteinde van de tong een borstelvormig topje waarmee ze nectar en zacht fruit kunnen bemachtigen. Er zijn 5000 plantensoorten bekend waarbij de lori's de nectar en stuifmeel kunnen oplikken. Andere gemeenschappelijk kenmerken zijn de spits toelopende staart en vleugels. Daarmee kunnen ze goed vliegen en zijn ze zeer wendbaar. Verder zijn het zeer actieve, clowneske vogels, zowel in het wild als in gevangenschap.

Indeling

De soort vormt een monofyletische groep binnen de familie Psittacidae papegaai. Traditioneel werden ze beschouwd als een van de twee subfamilies in die familie (Loriinae), de andere is de onderfamilie Psittacinae, maar nieuwe inzichten laten zien dat ze toch geplaatst zijn midden tussen de andere groepen. Tot op heden is deze kwestie niet wetenschappelijk opgelost. De Loriidae zijn wijd verspreid in de hele Australisch/Azische regio, waaronder Zuid-Oost-Azië, Polynesië, Papoea-Nieuw-Guinea, Oost-Timor en Australië, en de meeste hebben een zeer fel gekleurd verenkleed.

Volgens de traditionele indeling vormen de lori's een onderfamilie of een familie. Gebruikelijk is ook om de geslachten die samen de lori's vormen op de vatten als een tribus. In ieder geval vormen ze een groep van nauw verwante geslachten en vormen de geslachten Cyclopsitta, Psittaculirostris en de grasparkiet (Melopsittacus undulatus) daarop een uitzondering.

Er zijn twee hoofdgroepen. Tot de eerste behoort het geslacht Charmosyna dat nauw verwant is met de geslachten Phigys en Vini uit het gebied van de Grote Oceaan. Alle overigen geslachten, behalve Oreopsittacus vormen een tweede groep. Over de plaatsing van Oreopsittacus is geen consensus.

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed