Papegaaien Encyclopedie

print

Papegaaien Encyclopedie

  • id
  • date time
    2012-12-31 01:11:09
  • images/papegaaienpodie/Psittacinae/Agapornis/Agapornis_Taranta.jpg
  • Abessijnse Agapornis (Taranta agapornis)
  • Agapornis Taranta
  • noordoost Afrika
  • De Taranta is afkomstig uit midden en oost-Ethiopië en het zuiden van Erithrea. De Taranta´s leven op een hoogte van 1300 tot 2000 meter en omdat ze aan deze grote hoogte gewend zijn kunnen ze heel goed tegen lage temperaturen. In de uitgestrekte hooglanden bewonen ze open wouden.
    In 1906 kwam deze vogelsoort voor het eerst naar Europa. Buiten de broedtijd leven deze opmerkelijke vogels in kleine groepen bij elkaar in boomholten. Hun voedsel bestaat hoofdzakelijk uit zaden, bessen en vruchten. Regelmatig bezoeken ze de lager gelegen gebieden op zoek naar voedsel.
    Deze agapornis is dimorfisch (man en pop verschillen duidelijk). Bij de pop géén rood en de vleugelranden bruin-zwart. Ze maken hun nesten in boomholten. De pop maakt hierin een ondiep komvormig nest van kleine stukjes twijg, gras of blad. Vlak voordat de pop gaat leggen verliest ze een deel van haar borstbevedering waarmee ze het nest stoffeert. Dit gedrag is enkel vast te stellen bij de taranta en niet bij de andere agapornidensoorten.
FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed