PapegaaienWelzijn

PapegaaienWelzijn is een website die informatie geeft over het aanschaffen, houden en opvoeden van papegaaien. Papegaaienliefhebbers die staan voor vrije papegaaien. Papegaaien die, voor zover dit mogelijk is in de huiskamer, een zo vrij mogelijk leven leiden en een zo natuurlijk mogelijk gedrag mogen vertonen. Dit houdt in dat de papegaaien bij ons niet in de kooi zitten, maar in/op een speelboom. Dat de papegaaien gerust hun natuurlijke roep mogen gebruiken, en gezonde voeding krijgen. Dit wil zeggen afwisselende voeding. Niet alleen pellets, maar ook fruit, groente en wat lekkers. Mensen leven ook niet alleen op droog brood, papegaaien niet op alleen pellets!

Dat mensen papegaaien kopen kunnen we niet tegenhouden, maar we kunnen wel mensen zoveel mogelijk attenderen op de gevaren van het kopen van papegaaien in sommige winkels en handelaren. Papegaaien die worden verhandeld zijn vaak geboren zonder hun ouders ooit te hebben gezien puur om comerciële redenen. Zodra een koppel vogels eieren legt worden deze eieren weggehaald en uitgebroed door de broedmachine. Hierdoor kunnen deze zogenaamde "broodfokkers" meerdere legsels in een seizoen krijgen. Dat dit slecht is voor de papegaaien dat vinden ze niet belangrijk. Hoe kunnen deze door de broedmachine uitgebroede babypapegaaien dan opgroeien als papegaai!

Je leert toch van je ouders hoe je je moet gedragen? Wat wel en wat niet mag? Wanneer een kind geen goede opvoeding krijgt, ontspoort het vaak. Dit is bij papegaaien ook het geval. Wanneer een papegaai niet bij zijn ouders heeft gezeten, en geen sociale omgang heeft geleerd, kan hij ontsporen. Hij kan gaan schreeuwen, plukken of wordt agressief! Het grote gevaar is echter dat dit pas op een latere leeftijd naar boven komt. De eerste paar jaren gaat het goed, maar dan....!

Het hoofddoel van deze website is het geven van informatie aan een ieder die een papegaai heeft of er één wil gaan kopen of adopteren. Daarnaast willen we mensen helpen die een papegaai hebben met probleemgedrag. Het ongewenste gedrag van papegaaien ontstaat namelijk meestal door niet juist handelen van de eigenaar. De eigenaar heeft de rol van ouder niet op de juiste manier opgepakt. In veel gevallen is dit begrijpelijk, omdat een nieuwe jonge vogel toch wel erg leuk is, en er wordt veel toegestaan. Dit is alleen niet goed voor de vogel! Deze krijgt te veel vrijheid en, doordat hij vaak zijn zin krijgt, denkt hij dat hij de baas is (vergelijk het met een verwend kind). De eigenaar heeft geen controle meer over de papegaai. Vaak is dit gedrag best te doorbreken met kennis, ervaring en discipline, soms is daar hulp van derden bij nodig. Dan komen wij om de hoek kijken.

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed