Meer informatie over gezondheid en ziekte

Hieronder tref je verschillende artikelen aan. Artikelen die vertaald zijn uit het engels, artikelen die we (met toestemming) van nederlandse bronnen hebben of artikelen die we zelf hebben geschreven. Deze artikelen zijn een aanvulling op de informatie van deze site. Dit wil niet altijd zeggen dat PapegaaienWelzijn altijd 100% achter de tekst uit de artikelen staat. Het biedt jou alleen extra informatie, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken in wat goed is voor jouw vogel.

Het verenkleed

Bij een indeling volgens structuur, kunnen veren grofweg in vier grote groepen worden ingedeeld:
De donsveren, de dekveren (of contourveren), de slagpennen en de staartpennen. De donsveren hebben een isolatiefunctie, maar ook een waterafstotingsfunctie door de luchtlaag tussen de donsveertjes.

Lees meer...

Het ademhalingsstelsel

Papegaaien hebben een ademhalingsstelsel ontwikkeld waarbij de lucht een andere weg volgt bij het binnengaan in de longen dan bij het buitengaan, met als gevolg dat bijna alle lucht ververst wordt. Vogels ademen lucht in langs neusgaten die zich aan de bovenkant van de snavelbasis bevinden. De neusgaten geven uit op een complexe structuur die de neuskamer wordt genoemd.

Lees meer...

Uitwerpselen, de spiegel van de gezondheid

Zoals vermeld is het onderzoek van de uitwerpselen van onschatbare waarde. Het is belangrijk dat de mensen krantepapier onderaan de kooi leggen gedurende bv. 24 u zodat we de uitwerpselen zien zoals ze geproduceerd werden op het moment dat de vogel in een rustige omgeving is.

Lees meer...

Onderzoek door vogeldierenarts

Anamnese
Het is vaak van belang om te weten hoe oud de papegaai is, hoe lang het dier al in gevangenschap leeft en hoe lang de huidige eigenaar in het bezit is van het dier. Bij Ara's en Grijze Roodstaarten kan de kleur van de iris (oog) helpen bij het vaststellen van de leeftijd. In het eerste jaar is bij Ara's de iris donker gekleurd.

Lees meer...

Hygiene, heel belangrijk!

Helaas komen er verschillende soorten ziekten voor, ook in onze nabije omgeving, die niet alleen onze papegaaien kunnen schaden maar ook ons zelf. Om dit zoveel mogelijk proberen te voorkomen is een goede hygiëne heel belangrijk. Het behoort tot de preventieve maatregelen die je zelf kunt nemen.

Lees meer...

Is mijn vogel ziek?

Basis Vogelgezondheidszorg
In principe zijn gezonde papegaaien heel alert, hebben felle glimmende ogen, zijn actief en geïnteresseerd in wat er om hen heen gebeurd. Natuurlijk verschillen alle vogels in hun persoonlijke gedrag en mate van actief zijn. En alle papegaaien spenderen toch een flink gedeelte van de dag aan rusten, doezelen en slapen.

Lees meer...

Meer artikelen...

  1. Hoe herken je ziekten
FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed