Dit moet je in ieder geval weten

Aanschaf-YaraWat voor papegaai past het best bij jou omstandigheden?
Er worden heel veel verschillende papegaaiensoorten gehouden als gezelschapsvogel. In de natuur zijn er nog veel meer soorten. De papegaai is een grote familie met meer dan 350 soorten en ondersoorten. Dit varieert van klein naar groot. Met verschillende herkomsten, van de Kaketoes en de Parkieten uit Australië tot de Amazonepapegaai en de Aratinga's uit Zuid-Amerika. Van de Kea's en de Kakapo's uit Nieuw-Zeeland tot de Grijze Roodstaart en het Bont Boertje uit Afrika. De papegaaienfamilie wordt ook vaak de kromsnavelfamilie genoemd. Niet alle soorten zijn geschikt om gehouden te worden als gezelschapsvogel en eigenlijk horen ze natuurlijk allemaal in de vrije natuur. Maar al vanaf zeer vroege tijden worden vogels, waaronder de papegaai, door mensen gehouden als huisdier. Helaas is de papegaai één van de weinige soorten die niet gedomesticeerd zijn. Dit wil zeggen dat de papegaai die wij houden dezelfde eigenschappen heeft als zijn wilde neef of nicht. De papegaai is niet gedomesticeerd d.m.v. selectief fokken zoals bijvoorbeeld met de kip is gebeurt. Dit is ook een reden waarom het helaas regelmatig misgaat in de woonkamer. Het is belangrijk om de juiste soort te kiezen voor jou of jullie als gezelschap. Heb je nog helemaal geen ervaring met papegaaien begin dan het liefst met een gemakkelijkere, kleinere soort, zoals een Agapornis bijvoorbeeld. Heb je al enige ervaring maar en je wil een rustige vogel die veel praat dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een Grijze Roodstaart. Maak deze beslissing niet alleen. Informeer en praat met verschillende personen die al wat meer ervaring hebben of vraag het zelfs aan een kweker of dierenarts.
De grotere soorten zoals de grote Ara's, de Kaketoes en sommige Amazonesoorten kun je het best over laten aan de ervaren mensen. Deze soorten vereisen veel kennis en ervaring. Het verzorgen hiervan is vrij moeilijk en niet voor iedereen en elke situatie geschikt.

Waar haal je jou papegaai?
Heb je alles afgewogen en besloten om een papegaai aan te schaffen, dan moet je nog meer weten. Je blijft en je moet ook echt blijven lezen en leren over papegaaien. Je kunt papegaaien op verschillende manieren aanschaffen. Welke de juiste is zul je zelf moeten beslissen, maar hou in ieder geval rekening met de informatie die je hieronder kunt vinden.

Winkel
De meeste mensen zeggen dan meteen een papegaai koop je in de winkel. Dat kan, er zijn verschillende winkels en handelaren die papegaaien verkopen. Let hierbij echter wel goed op dat je bij de juiste winkel jou papegaai aanschaft. Helaas is de papegaaienhandel door sommigen flink in een kwaad daglicht gekomen. Dit had meestal te maken met de manier waarop zij met de vogels omgaan maar ook hoe zij hun klanten behandelen. Vaak komen ze met mooie verhaaltjes en alles is ineens mogelijk en niets gaat te ver. Trap hier alsjeblieft niet in. Informeer goed welke handelaren je het best kunt mijden. De grootste handelaar hoeft niet perse de beste te zijn. Vraag het de ervaren mensen, je dierenarts of kijk goed op internet. Op de forums staat vaak veel beschreven over de handelaren die niet betrouwbaar zijn.
Op onze website staan een aantal links van handelaren die een goede reputatie hebben, klik hier.

Kweker
Maar je kunt ook terecht bij een kweker. Ook hierbij geldt weer hetzelfde, er zijn goede en slechte kwekers. Om de juiste kweker te vinden kunAanschaf-voetring je het best weer de forums afstropen op internet of vragen stellen aan de verschillende verenigingen zoals o.a. Parkieten Sociëteit en Pakara. Ga je kijken bij een kweker dan mag je niet altijd bij de ouder vogels in verband met het broeden en hygiëne. Let echter wel op een aantal
zaken, dit geldt overigens ook voor de winkelier:

 • Is alles goed schoon en verzorgt rondom de kooien (achterzijde)?
 • Zijn de papegaaien die je ziet schoon en actief?
 • Is het verenkleed goed verzorgd en zit het mooi strak?
 • Zijn de pootjes compleet en schoon?
 • Hoe zien de voer- en waterbakken er uit?
 • Is de ondergrond van de kooi schoon en verzorgd?
 • Hoe ziet de algemene hygiëne er uit?
 • Zijn de vogels geringd met een gesloten metalen ringetje?
 • Zijn de vogels getest op ziekten en krijg je een certificaat hiervan?

Allemaal zaken waarop je een kweker (winkelier) en een vogel kunt beoordelen.

En dan is er ook nog de opvangpapegaai
Helaas komen ieder jaar weer veel papegaaien in een opvangcentrum terecht. Er zijn er verschillende in Nederland, de links hiervan zijn te vinden op deze website bij "Links", klik hier. Niet elk opvangcentrum heeft papegaaien die geadopteerd kunnen worden. Er zijn er waar de papegaai blijft tot zijn of haar einde. Maar er zijn er ook een aantal waar je een papegaai kunt adopteren. 
Papegaaien komen om verschillende redenen in de opvang, zoals overlijden eigenaar, allergie van een gezinslid, de papegaai simpelweg beu, verandering van baan, verhuizing, papegaai vertoond ongewenst gedrag (bijten, plukken, bijten, enz.) of een papegaai is gevonden.
In sommige situaties moet een papegaai eerst gesocialiseerd worden of heeft deze gedragstherapie nodig voordat ze geadopteerd kan worden. Maar veel papegaaien mankeren niets.
Maar ook het adopteren van een niet-perfecte papegaai, een papegaai die plukt bijvoorbeeld, kan ook heel leuk zijn. Zelf hebben we er 5 die allemaal iets mankeren. Maar dat maakt ze alleen maar uniek en interessant. 
Adopteren is meestal niet gratis. Net als bij een asiel moet er meestal een kleine vergoeding betaald worden of er is een verplichte donatie. Meestal is dit veel minder dan een aanschafprijs bij een kweker of handelaar. De meeste opvangcentra hebben vaak ook nog aanvullende eisen. Voorbeelden hiervan kunnen zijn:

 • Verplichte cursus over het houden van een papegaai.
 • Verplichting om mee te doen aan bepaalde activiteiten.
 • Verplichting voor een jaarlijkse donatie.
 • Vrijwilligerswerk bij een opvangcentra.
 • Op een bepaalde manier houden en verzorgen van de papegaai.
 • Eisen op de huisvesting van de papegaai.

Naast deze zaken wordt er in de meeste gevallen ook gewerkt met een "Adoptiecontract".  Deze papegaaien mogen meestal niet verhandeld of weggegeven worden zonder toestemming van het opvangcentra, en bij de meeste mag je ook niet kweken met een opvangpapegaai. Het adopteren van een papegaai is nuttig en leuk, je geeft ze een tweede kans. En omdat deze papegaai meestal volwassen zijn kun je heel goed het karakter zien en beter bepalen of deze papegaai bij jou situatie past.

Marktplaats en Vogelmarkten
Deze plaatsen zijn voor veel mensen een doorn in het oog. Bij vogelmarkten wordt niet zo nauw gekeken als het gaat om het welzijn van een vogel. Je hebt geen zicht op de hygiëne en ziektes komen vaak voor. Ook de gestolen of de gesmokkelde papegaaien worden vaak hier verhandelt. Blijf hier liever weg, ook al is het om deze markten te voorkomen. Ze worden gelukkig steeds vaker verboden door gemeenten.
Marktplaats is een plaats die voor iedereen toegankelijk is. En natuurlijk zullen hier papegaaien staan waar helemaal niets mis mee is. Maar zeker als je niet ervaren bent stap je heel gemakkelijk in de val van een malafide handelaar. Bijna alle klachten die we binnenkregen van dit soort handelaren waren gevonden op Marktplaats. Veelal doen ze zich voor als de eigenaar van een heel zielige vogel. Of Jacko moet weg want mijn
dochter is allergisch, de meest vieze en vuile streken worden uitgehaald om een paar centen te verdienen aan vaak een beschadigde vogel. Zij kopen vaak papegaaien op die meestal ook worden aangeboden worden op plaatsen als Marktplaats. Ook dan doen ze zich vaak voor als een ander, als die goede man die een zielige papegaai opvangt. Er zijn er die zelfs hun kleine kindje meenemen om een gevoel van vertrouwen op te wekken. Wij adviseren je dringend om op deze plaatsen geen papegaai te kopen. Vaak zijn er meerdere slachtoffers van deze praktijken, nl. de oude eigenaar die denkt dat haar papegaai goed terecht komt, de nieuwe eigenaar die denkt een goede gezonde papegaai te hebben gekocht en vooral de papegaai zelf, die overal naartoe wordt gesleept en ziek wordt van de stress. En dat om wat geld te verdienen......bah.

Wildvang
Een Wildvangpapegaai is, zoals het woord al zegt, een papegaai die weggevangen is uit het wild. Gelukkig is het vangen en verhandelen van papegaaien uit het wild in de meeste gevallen niet meer toegestaan. Heel soms wordt er als uitzondering toestemming gegeven om een paar exemplaren te vangen om de DNA-diversiteit van een kweekpopulatie te vergroten. Deze toestemming wordt niet vaak gegeven, en als deze gegeven wordt is het aan bepaalde kwekers of organisaties. 
Vroeger was het normaal en legaal om een papegaai te importeren en dan in de huiskamer te zetten. Je kunt je de gevolgen denk ik wel voorstellen, een hoop ellende voor de vogel in de huiskamer. En de populaties in het wild dreigden te verdwijnen. Gelukkig hebben veel regeringen meegewerkt aan de regulatie en verbod voor vangst en transport van papegaaien. Maar het komt helaas in de illegaliteit nog voor. Koop daarom alleen een papegaai die voorzien is van een vaste metalen ring en waarvan de herkomst bekent is. Heel soms zijn papegaaien voorzien van een dicht gebogen ringetje. Vaak is dan om een bepaalde reden de vaste ring verwijdert door een dierenarts bij bijvoorbeeld letsel
aan de poot. Bij de betreffende dierenarts kun je dan een verklaring krijgen van de gegevens van de ring die er is afgehaald.

Allemaal weer heel veel nuttige informatie maar de keus blijft bij jou. Maak een goede keuze maar maak hem niet alleen. Weeg alles goed af en kies de papegaai die het best past bij jou en je leefsituatie. Overleg met ervaren mensen zodat je een leuke papegaai bij je gezin kunt voegen en dat je weet waar je aan begint. Een papegaai heb je meestal een mensenleven lang, vergeet ook dat niet. Je hele leven heb je het gezelschap van een vogel die in de omgang, gedrag en intelligentie lijkt op een ondeugend 3-jarig kind met een scherpe snavel. Daar was iets voor, een gezegde of zoiets, o ja: "Bezint eer ge Begint!".

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed