Ik wil een papegaai, waar moet ik op letten?

Aanschaf-CoenHeel veel mensen weten wat het betekent als je een hond of een kat als huisdier in je gezin opneemt, dit is vrij algemeen bekend. Maar een papegaai dat is toch wel even iets heel anders. Een papegaai is een dier met intelligentie hierdoor heeft hij veel meer aangepaste zorg en aandacht nodig. Het is alsof je een eeuwig 3 jarige kind in huis haalt met een kniptang als mond.
Het aanschaffen van een papegaai mag nooit in een impuls gebeuren. Er zijn te veel factoren die uitmaken of het een succes wordt voor de vogel maar ook voor jou en je gezin. Om je te helpen een juiste beslissing te nemen hebben we een aantal punten voor je genoteerd. Lees ze, samen met je gezin en/of partner om een juiste beslissing te nemen.

Voldoende tijd: Heb ik voldoende tijd voor de papegaai en ben ik ook bereid die te besteden aan de vogel, iedere dag weer opnieuw?
Een papegaai is geen goudvis die je in z'n aquarium laat rondzwemmen. Het is een dier dat iedere dag opnieuw de aandacht van jou en je gezinsleden nodig heeft. Zodra je een papegaai in huis neemt wil hij deel uitmaken van jou gezin. In het wild leeft hij in een groep met soortgenoten, in gevangenschap neem jij en/of je gezin dit over. Een papegaai heeft de gehele dag, zodra hij wakker is, aandacht nodig. Aandacht kan op heel veel manieren gegeven worden, puur aanwezig zijn is al aandacht. Maar je moet wel met hem bezig zijn hem het gevoel geven dat hij erbij hoort.

Geld en materialen: Het in huis nemen van een papegaai zorgt voor een flinke aanslag op je portemonnee.
Dan hebben we het nog niet eens over zijn dagelijkse behoeften zoals huisvesting, voeding, supplementen, speelgoed, enzovoorts. Maar wat dacht je ervan als hij ziek wordt. Een papegaai heeft een gespecialiseerde dierenarts nodig een zogenaamde vogeldierenarts. En als hij dan iets mankeert of hij moet getest worden, trek dan maar gerust die knip flink open.

Leefruimte: heb ik voldoende ruimte in huis en buiten voor een papegaai?
Een papegaai heeft veel ruimte nodig. Hij heeft een plaats nodig om te slapen maar ook voldoende ruimte om te spelen, klimmen, klauteren en te foerageren. Zo'n kooi neemt al flink wat ruimte in, zelfs al is het maar voor een dwergpapegaai. En dan moet je de woning ook nog eens aanpassen. Net als bij een kat moet je ook een huis aanpassen voor een papegaai. Zorg dat er geen giftige bloemen of planten in de buurt zijn. Hou dit ruim want een papegaai is niet altijd trouw aan zijn plaatsje. Denk eens aan al die kabels. Een Grijze Roodstaart is in een paar happen door een elektriciteitskabel. En dan kun je net te laat zijn.

Leefgroep: Past de papegaai in mijn gezin, in mijn leven?
Een papegaai beschouwt jou huishouden, je partner, kinderen en andere huisdieren na een tijdje als zijn groep. In het wild zijn papegaaien vaak afhankelijk van een groep. Zo vinden ze eerder plaatsen om te eten en meerdere ogen zien sneller gevaar aan komen. Maar een papegaai hecht zich vaak aan één persoon. Als een papegaai tijdens zijn baby en jonge jaren goed gesocialiseerd is dan zal hij waarschijnlijk toch meer hechte aan één persoon maar tolereert hij ook anderen, als zijnde vrienden, om hem heen. Besef goed dat wanneer de socialisatie niet goed is gegaan dat je een heel eenkennige papegaai kunt krijgen. Ook al is hij als kuiken wel sociaal. En wat dan? Dan hoor je ook voor hem te blijven zorgen, een kind zet je toch ook de deur niet uit omdat hij pap lieven vindt.

Zorg voor een papegaai: een papegaai heeft veel zorg nodig in gevangenschap!
Vaak kiezen mensen om een babypapegaai in huis te nemen, een kuiken. Dit is een papegaai die nog afhankelijk is van zijn ouders met het eten. Hiervoor moet je de papegaai zelf met een spuit voeden. Begin hier niet aan! Er zijn ontzettend veel gevaren bij het zelf grootbrengen van een kuiken. Er zijn een aantal kwekers en handelaren die hierin gespecialiseerd zijn. Koop alleen een papegaai als deze volledig zelfstandig is.
Maar dat is niet de enige zorg. Je hebt een "3-jarig kind" in huis gehaald, vergelijk de zorg dan ook maar hiermee. Iedere dag vers eten, pellets, fruit, groente, noten en supplementen. Telkens weer die kooi schoonmaken, de speelboom schoonmaken, de vogel douchen, iedere dag weer met hem spelen en trainen, iedere dag weer de poep van je overhemd halen want hij zat weer bij je...die zorg bedoelen wij. Ben jij bereid dit iedere dag weer te doen? En dan komt de ontwikkeling. Een karakter van een papegaai wil nog wel eens wijzigen. Soms door verkeerde zorg, soms door de soort er zijn veel redenen te bedenken. En dan zit je daar ineens met een schreeuwende en/of bijtende en plukkende papegaai.Aanschaf-Bianca
Denk over dit alles maar eens goed over na voordat je aan een papegaai begint.

Wordt het een vrije papegaai, een volièrevogel of een kooivogel?
Hoe je een papegaai houdt blijft altijd de keuze van de eigenaar. Wij kunnen natuurlijk zeggen: "Hou geen papegaai de hele dag in een kooi!". Maar het is en blijft jou papegaai. Maar kies dan ook voor het welzijn van je papegaai. Je houdt kinderen toch ook niet de hele dag opgesloten in hun kamer. Het houden van een papegaai als vrije papegaai is niet alleen beter voor de vogel maar ook veel leuker voor jou en je omgeving. Als de vogel het naar zijn zin heeft is hij veel leuker in de omgang.
En dan komt ook nog de vraag knippen of vliegen? Ga ik de vleugels van de papegaai kortwieken of laat ik hem rondvliegen? Hierover meer op een andere pagina.

Leren en lezen: Wil ik en kan ik voldoende tijd besteden om over een papegaai te leren en te lezen?
Het houden van een papegaai is moeilijk en vergt veel kennis. Je blijft zijn hele leven lang lezen en leren over hem. Telkens weer wordt er weer iets anders gevonden door de wetenschap over de zorg en het houden van een papegaai. Vooral in de Verenigde Staten wordt veel onderzoek gedaan. Je moet blijven lezen, blijven leren zodat je in staat bent jou papegaai zo goed mogelijk te blijven verzorgen.

Herrie en rotzooi: Een papegaai heeft twee grote hobby's, herrie maken en rotzooi maken.
Hou je van een net en schoon huis, hou je van je rust? Begin dan niet aan een papegaai. Let ook op hoe gehorig je huis is. Er zijn al verschillende eigenaren geweest die hun papegaai moesten wegdoen omdat hij overlast gaf bij de buren. En een papegaai is niet stil als jij dat wil. Herrie maken hoort tot zijn leven. De één doet het meer dan de ander maar herrie is er altijd. Een Ara of Kaketoe maken aanzienlijk meer herrie dan bijvoorbeeld een Grijze Roodstaart.
Rotzooi maken hoort bij het eten zoeken en bij het spelen. Ze vinden het heerlijk om die kranten die jij op de bodem hebt gelegd, klein te maken tot confetti. En dan een keer lekker fladderen en ze liggen door heel het huis. En ja, dat kan iedere dag gebeuren en hoort ook bij het leven van een papegaai. In het wild kunnen papegaaien soms opgespoord worden door de rotzooi die hij op de grond achter laat.
Als ik op vakantie wil, of erger, als ik kom te overlijden wie zorgt dan voor de papegaai.
Dit zijn vragen waar veel mensen mee zitten. Het begint vaak met vakantie. Niet iedereen wil zorgen voor een papegaai. Soms is er helemaal niemand te vinden die op je papegaai wil passen als jij op vakantie gaat. En als je iemand hebt, is die dan ook geschikt? Dit is toch iets waarover je moet nadenken voor je een papegaai aanschaft. Je kunt hem niet in het doosje terugstoppen en terug brengen.
En bij je overlijden waar gaat de papegaai dan naar toe? Vaak komen kinderen of andere familieleden met de papegaai te zitten. En helaas gaat dit niet altijd goed. Zorg dat je dit regelt voordat het zover is. Heb je geen familie of vrienden die de vogel dan wil overnemen dan kun je ook nog afspraken maken met een opvang. Dit alles kun je dan het best notarieel laten vastleggen.

Conclusie
Zo zie je maar. Had je dit verwacht? Zo veel zaken waar je rekening mee moet houden. Wij vergelijken de verzorging van een papegaai heel vaak met de verzorging van een 3-jarig kind. Heel vaak gaat dat vergelijk namelijk op. En ook dit laat weer zien hoe een papegaai is en hoe belangrijk het is om alles af te wegen voordat je de beslissing neemt om een papegaai in huis te nemen.

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed